pokemon15 Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Lipca 2012 Tak ja w temacie... potrzebujemy "zgrabne" kawałki boczku wp surowego i trochę przypraw... Boczek dzielimy na kawałki, w zależności jakiej wielkości "płaty" mamy... tak, żeby "zgrabne" nam wyszły i nie za duże, ja staram się tak dzielić , aby boczki miały ok 8-10cm szerokości i 30-40 cm długości, grubość, wiadomo... jak się trafi... http://i46.tinypic.com/29o269h.jpg Peklujemy nasze boczki na sucho mieszanką peklosoli i czosnku w ilości 30g peklosoli i 4-6 ząbków na kg boczku. Czyli rozgniatamy praską czosnek , dodajemy peklosól, mieszamy-gnieciemy, i tak przygotowaną mieszanką nacieramy nasze boczki ze wszystkich stron. Trzeba pamiętać, żeby tak to robić, aby tej naszej mieszanki peklującej starczyło nam na wszystkie kawałki... Ja robię to "na oko"... (wprawę mam )... Jak już mamy "natarte" boczki, to... przygotowujemy mieszankę przypraw... http://i48.tinypic.com/whitrn.jpg Moja mieszanka "wybuchowa", nie jest do końca powtarzalna... w zależności od tego jakie przyprawy mam, taka mieszankę wykonuje... (i tutaj wszyscy mają pole do popisu, bo jeden lubi więcej kolendry, a inny tymianku...) Ale najbardziej zbliżona do "oryginału" mieszanka "wybuchowa" Pokemona : Na 1 kg boczku licząc: Pieprz czarny ziarnisty 2g Pieprz kolorowy 2g Kolendra 1g Majeranek 4g Zioła prowansalskie 4g Tymianek 2g Kminek 4g Ziele angielskie - 0,5-1g (jakieś 4-6 "kulek") Liść laurowy - 2 średnie listki Wszystko razem miażdżymy w moździerzu lub mielimy w blenderze (w tym drugim wypadku - nie na miazgę... ) Czyli teraz nasze przygotowane i natarte mieszanką boczki obtaczamy, i nacieramy w mieszance przypraw ze wszystkich stron... http://i48.tinypic.com/2mha3hk.jpg Tak przygotowane nasze "Szybkie boczki" układamy w naczyniu glinianym lub metalowym nierdzewnym i wkładamy do lodówki, lub jak mamy taką możliwość umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu , w temp 4-6 st C na 3 dni - 72 godziny http://i47.tinypic.com/33ym2vd.jpg Po 24 godzinach zlewamy "soki" i dalej co 12 godzin przekładamy nasze boczki w naczyniu z dołu do góry, z wierzchu na spód... http://i45.tinypic.com/205e0wj.jpg Po trzech dniach peklowania, boczki nabijamy na haki lub wieszamy na sznurach celem ociekania - od 2 do 4 godzin w temp pokojowej... I przystępujemy do zadymiania... Osuszamy ok 40 minut w temp 40-45 st, następnie wędzimy gorącym dymem 50-55 st przez ok 3-4 godziny... http://i48.tinypic.com/123l82d.jpg Następnie tak wykonane "Szybkie boczki" wieszamy na kijach w chłodnym wilgotnym pomieszczeniu na dwa, trzy dni... temp max do 12 st C. Po tym czasie nasze boczki znowu poddajemy zadymianiu gorącym rzadkim dymem - ok 70 - 75 st przez 3-4 godziny... http://i48.tinypic.com/29fz1c8.jpg Boczki, po tych dwóch etapach wędzenia powinny jeszcze min 5-7 dni powisieć w chłodnym przewiewnym i wilgotnym miejscu... ale wiadomo, nie każdy ma takie warunki, więc można to zrobić "podpierając" się lodówką-chłodziarką... Chociaż od razu są gotowe do konsumpcji... Tutaj jeszcze ciepłe... http://i45.tinypic.com/ic8uvl.jpg Zamieszczam tą skromną fotorelację na prośbę kilku osób z naszego forum, którzy byli zainteresowani wykonaniem tych wędzonek, oraz na prośbę tych, którzy mięli okazję spróbować moich wyrobów w Zachełmiu i w Chłapowie. Pozdrawiam i smacznego PS Co do przypraw to każdy może wykonać własną "mieszankę wybuchową", ilość peklosoli też jest do indywidualnego "przetestowania" , mi akurat 30g/kg pod-pasowało, można też użyć kombinacji soli i peklosoli do zapeklowania boczków... Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Gromada Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Lipca 2012 Czyli nacierac sol czosnek , przyprawy razem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Lipca 2012 Czyli nacierac sol czosnek , przyprawy razem? Jak już mamy "natarte" boczki, to... przygotowujemy mieszankę przypraw... Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Lipca 2012 umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu , w temp 4-6 st C na 3 dniwieszamy na kijach w chłodnym wilgotnym pomieszczeniu na dwa, trzy dni... temp max do 12 stpowinny jeszcze min 5-7 dni powisieć w chłodnym przewiewnym i wilgotnym miejscu... no to przyjdzie mi poczekać do jesieni Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lipca 2012 pokemon15, :grin: :clap: bez podpiekania, bez parzenia.. wyobrażam sobie, że w konsystencji będą idealne jak dla mnie :thumbsup: PS Co do przypraw to każdy może wykonać własną "mieszankę wybuchową" :rolleyes: nie wiem czemu ale już widzę te boczki w tajskich przyprawach.. uwielbiam takie przepisy, dzięki serdeczne za zamieszczenie :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Lipca 2012 Ja robię to "na oko"... (wprawę mam )... W to wierzę - tradycja, w ilości przypraw poniżej absolutnie nie. Na 1 kg boczku licząc: Pieprz czarny ziarnisty 2g Pieprz kolorowy 2g Kolendra 1g Majeranek 4g Zioła prowansalskie 4g Tymianek 2g Kmin rzymski 4g Ziele angielskie - 0,5-1g (jakieś 4-6 "kulek") Liść laurowy - 2 średnie listki Zmień dostawcę przypraw, wyjdzie taniej. A ten kmin 4g/kg - jestem w :shock: . Tak kończę, a jeszcze te 30 g peklosoli na kg przy peklowaniu na sucho? A foty niczego sobie... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Lipca 2012 A ten kmin 4g/kg - jestem w :shock:Czemu ? Kminek jest wspaniały Zmień dostawcę przyprawNie wiem o co ci chodzi... Jak pisałem, każdy może sobie zrobić własną mieszankę "wybuchową" :P a jeszcze te 30 g peklosoli na kg przy peklowaniu na sucho 30g peklosoli lub mieszanki z solą to wg mnie optymalna ilość, boczki wcale za słone nie są... próbowałem już różnych ilości. Zauważ, że cały proces od peklowania do drugiego wędzenia to ok 7 dni a spokojnie można go wydłużyć nawet do 12... (wydłużając proces "dojrzewania" między pierwszym a drugim zadymianiem. No i trzeba pilnować, żeby nie przekroczyć tych 55, max 60 st podczas wędzenia. Boczki są pyszne, najlepsze jak "skruszeją" , tak po 2, 3 tygodniach, do pifka jak znalazł Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Lipca 2012 Tak kończę, a jeszcze te 30 g peklosoli na kg przy peklowaniu na sucho Po 24 godzinach zlewamy "soki" i dalej... To nie kiełbasa 30-40 procent odejdzie przy zlewaniu to zostanie Ci standardowa dawka kiełbasowa około 18-20g/kg więc spoko wodza PIS-a PS Jak dla mnie w tej technologii to będzie albo "gumowe" albo po prostu twarde nie próbowałem więc moje przemyślenia Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lipca 2012 tej technologii to będzie albo "gumowe" albo po prostu twardeSpoko, boczusie są miękkie i lekko ciągliwe, poezja po prostu Wszystkim smakują Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Lipca 2012 OK zaufam i spróbuję - jak będzie inaczej to Ci "boczusiem wyjdzie" :tongue: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Lipca 2012 Czemu ? Kminek jest wspaniały Kmin rzymski 4g Czy kmin rzymski to kminek? Nie wiem o co ci chodzi... Chodzi mi o tę ściemę, którą podałeś w gramach na kilogram. Nie wiem o co ci chodzi Chodzi o zwietrzałe przyprawy których używasz. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Lipca 2012 Czy kmin rzymski to kminek?Faktycznie, chodzi o kminek, sory za błąd, moderatora proszę o poprawienie. Chodzi mi o tę ściemę, którą podałeś w gramach na kilogram.Ja cię nie obrażam w twoich wątkach... jak ci nie pasuje to nie rób tych boczków, nawet nie musisz czytać moich wpisów... pozdrawiam Dzisiaj, po całonocnym leżakowaniu w lodówce, boczki są wspaniałe, po prostu idealne Mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach Mięso po krojeniu aż zmienia kolor na srebrno-złoty , coś jak polędwica surowa wędzona http://i45.tinypic.com/2rcwx0i.jpg http://i45.tinypic.com/675zwo.jpg Kilka sztuk idzie na "wiejski stół weselny" do moich znajomych na sobotnie wesele. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Lipca 2012 Pokemon, w całości jak i w przekroju wyglądają idealnie :thumbsup: , w przyszłym tygodniu zabieram się za produkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Lipca 2012 pokemon15, Wyglądają naprawdę zacnie i pewnie też tak smakują. :thumbsup: Jak tylko skończę wędzarnię to na pewno zrobię boczusie według Twojego przepisu. A co do przypraw to tak jak napisałeś niech każdy użyje takich jakie lubi :wink: Gratulacje, fajny wyrób :clap: Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Lipca 2012 wosiu, Czuję się członkiem forum na,którym Ty nagminnie ludzi obrażasz :devil: Kolega mój w takich sytuacjach mówi: "ta p.......na młodzież". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujemny Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Lipca 2012 Mniam! PS> http://i48.tinypic.com/123l82d.jpg Pierwsze widze, zeby boczki rosly na drzewie! Zapisuje sie na nasiona ) Cytuj _____________________Szerokiej podróży! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Lipca 2012 Pierwsze widze, zeby boczki rosly na drzewie! Zapisuje sie na nasiona )ujemny, jak tylko będą, to podeślę Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Lipca 2012 Arturze... Twoje boczusie wyglądają wyśmienicie... :thumbsup: :clap: Co do reszty się nie przejmuj... ja Twoje wyroby miałam okazję posmakować ..pycha ... bez '' ściemy'' :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Lipca 2012 Jak dla mnie w tej technologii to będzie albo "gumowe" albo po prostu twardeNiestety ta technologia mnie też nie przekonuje co do miękkości tych boczków. :sad: OK zaufam i spróbuję - jak będzie inaczej to Ci "boczusiem wyjdzieTo ja zaczekam z ostateczną oceną.Myślę ,że plasterek dasz spróbować? :wink: :grin: Co do wyglądu to ok. [ Dodano: Czw 05 Lip, 2012 18:17 ]że nie ważyłeś przypraw jestem pewien, skład podałeś na pałę.Jasnowidz :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Lipca 2012 ja Twoje wyroby miałam okazję posmakować ..pychaCiekawe czemu ja ... :rolleyes: ... nie miałem okazji spróbować tych boczków :???: :question: :devil: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Lipca 2012 Wirus, degustowaliśmy wtedy smakołyki naszej medalistki Aldit :grin: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Lipca 2012 tak postanowiłem zrobić "szybki boczek" trzymając się ściśle przepisu. Fotorelację zamieszczę za jakiś czas, bo cały eksperyment trochę potrwa. Oczywiście nie obędzie się bez wniosków końcowych, które to zbiorę od przypadkowych degustatorów(koleżanki i koledzy z pracy), Bradzo dobry pomysł, czekam na fotorelacje i końcowy wynik. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 7 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Lipca 2012 lepiej będzie dla eksperymentu jak Pis będzie się trzymał ściśle przepisu Boczek już w lodówce, po pracy cięcie, ważenie , moździeżowanie, posypywanie i klepanie, żadnych zmian w stosunku do oryginalnej receptury. Pokażesz efekty? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-226760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Lipca 2012 Pokażesz efekty? Jutro pierwsze zadymianie i pytanie do pokemona, czy otrzepać te przyprawy przed wędzeniem? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-227064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Lipca 2012 pis67, ee....... pewnie okaże się że mięso miałeś gorszej jakości. :wink: :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/#findComment-227075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.