Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj doszedl koncowy etap boczkow Pokemona.

Po nocnym drugim wedzeniu rano poszy na sniadanie , sa pyszne :thumbsup: .

Dziekuje Pokemon pzdr

Cieszę się niezmiernie :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228026
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czekaj do soboty. :!: Musi być w/g receptury. :lol:

Ćwicz silną wolę :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228482
Udostępnij na innych stronach

Jutro degustacja, naga prawda o szybkim boczku ujrzy światło dzienne, wprawdzie sobota, w pracy okrojona ilość degustatorów, ale próba powinna być reprezentatywna.

 

I napiszę opinię bez względu na przekaz o mnie wiogonzsiu i innych kd. :cool:

Pokemon trzymaj kciuki, a może fotę zrobić dziś jeszcze? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228631
Udostępnij na innych stronach

Pokemon trzymaj kciuki, a może fotę zrobić dziś jeszcze?

Pis-u, foty mile widziane :) a Kciuki ? Po co, te boczki jadło kilkanaście osób i wszystkim smakowały :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228637
Udostępnij na innych stronach

Jutro degustacja, naga prawda o szybkim boczku ujrzy światło dzienne, wprawdzie sobota, w pracy okrojona ilość degustatorów, ale próba powinna być reprezentatywna.

 

I napiszę opinię bez względu na przekaz o mnie wiogonzsiu i innych kd. :cool:

Pokemon trzymaj kciuki, a może fotę zrobić dziś jeszcze? :cool:

No pokaż w końcu, pokaż :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228638
Udostępnij na innych stronach

te boczki jadło kilkanaście osób i wszystkim smakowały

Tak, tylko że ja robię dokładnie jak w Twoim przepisie. :cool:

 

No pokaż w końcu, pokaż

Pokażę, że ciągle cały. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228688
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam taki boczek. Lekko "podpalony" ale aromatyczny. Mieska z piekarnika tez przypalam i smak jest bdb.

Artur, czy zaznaczyłeś w opisie aby boczek obtaczać i "wmasować" mieszankę przypraw, czy ją wklepać w mięso.. ? Pogubiłem się trochę.

 

Pis.. Brawo :clap: :clap: :clap: ale jutro w przkroju prosimy oraz opisz smak. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228700
Udostępnij na innych stronach

boczek obtaczać i "wmasować" mieszankę przypraw, czy ją wklepać w mięso.. ? Pogubiłem się trochę.

Grzesiu, "wmasowujesz" tylko peklosól z czosnkiem, a w przyprawach obtaczasz i lekko wklepujesz i już , do gara :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228702
Udostępnij na innych stronach

i lekko wklepujesz

Ale na fotce od kol. PiS-a, przyprawy są mocno wklepane jak panierka na kotleta..! Pozatym jak by zlewał soki tak jak napisałeś, to warstwa przypraw nie okalała by tak mocno mięsa, no chyba że kolega, cały czas podczas peklowania boczku dosypywal suchych przypraw.. A takowa da się szybko osmalić.

 

Z mojej strony gratuluję Wam obu za wspaniałe boczki oraz udany przepis... :smile:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228706
Udostępnij na innych stronach

Już po konsumpcji - oto opinie biegłych(w tym dwie dojrzałe kobiety) :

-smak ok. - ale mordoklejka

-ciężko go pogryźć, za twardy

-przyprawiony bardzo dobrze, nie lubię żuć

-ten bez przypraw był lepszy

-twardy, za surowy i za ostry, ale do lichej gorzały byłby dobry

-jak się go żuje to słony i gorzkawy

-dobrze przyprawiony, to tłuste się strasznie ciągnie

 

To tyle opinie biegłych, przewidywania kolegów i kf. odnośnie twardości się potwierdziły.

Swoją opinię i wnioski końcowe napiszę później i zamieszczę z fotami. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228831
Udostępnij na innych stronach

To tyle opinie biegłych, przewidywania kolegów i kf. odnośnie twardości się potwierdził

Tak sądziłem.Ja go nie zrobię bo boczuś musi być miękki dla mojego podniebienia :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228836
Udostępnij na innych stronach

-smak ok. - ale mordoklejka

-ciężko go pogryźć, za twardy

-przyprawiony bardzo dobrze, nie lubię żuć

-ten bez przypraw był lepszy

-twardy, za surowy i za ostry, ale do lichej gorzały byłby dobry

-jak się go żuje to słony i gorzkawy

-dobrze przyprawiony, to tłuste się strasznie ciągnie

 

To tyle opinie biegłych

Tak na szybko, bo czasu nie mam...

 

Co do przypraw to widać, że jednym smakował innym mniej, ile podniebień tyle smaków, jak pisałem, to jest mieszanka "wybuchowa" moja i każdy może stworzyć własną.

Co do twardości, to pewnie, że nie jest to boczek parzony, zawsze można wydłużyć czas wędzenia lub nawet zrobić jeden etap zadymiania więcej :)

 

Mój trzy letni Bartek wcina i jakoś mu za gumowe nie są, bo sobie radzi :) W najblizszym czasie zrobie następna partię i do Napoleonowa tez kilka zabiorę, pozdrawiam.

 

[ Dodano: Sob 21 Lip, 2012 16:13 ]

Ja go nie zrobię

Nikt tutaj do niczego nikogo nie zmusza :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228841
Udostępnij na innych stronach

Nikt tutaj do niczego nikogo nie zmusza

I całe szczęście :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228852
Udostępnij na innych stronach

przewidywania kolegów i kf. odnośnie twardości się potwierdziły.

Mój trzy letni Bartek wcina i jakoś mu za gumowe nie są,

Ciekawe byłoby wiedzieć,jakie było końcowe pH mięsa w obu przypadkach :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228879
Udostępnij na innych stronach

podpowiem... boczek wędzony może być miększy od tego parzonego,a ten sparzony

może być twardy i ścięgnisty wszystko zależy od podejścia do obróbki term.w wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228905
Udostępnij na innych stronach

Hmmm czyli jest jak przypuszczałem :( zrobię go jednak "troszku inacze" ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228912
Udostępnij na innych stronach

Hmmm czyli jest jak przypuszczałem

:question: rozwin to pliz

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228931
Udostępnij na innych stronach

O tych obawach które potwierdził organoleptycznie PIS-u pisałem na 1 stronie ;) ... O ile peklowanie, pierwsze wedzenie, hmm powiedzmy "krótkie dojrzewanie" idzie w miarę Ok o tyle podczas drugiego podpiekl bym te boczki ;) nie za ostro ale 1- 1 1/2 w 90-95st C myśle ze to rozwiąże problem "gumowatosci" o którą je podejrzewałem ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228941
Udostępnij na innych stronach

podczas drugiego podpiekł bym te boczki ;) nie za ostro ale 1- 1 1/2 w 90-95st C myśle ze to rozwiąże problem "gumowatości" o którą je podejrzewałem

roger, zrób tak i zobaczymy, ja przy najbliższym wędzeniu też tak spróbuje, zobaczymy...

z tym, że trochę to dla mnie dziwne... bo jak mówię, boczki nie są wiadomo takie jak parzone... ale nie są takie, że można je tylko żuć i memłać...

 

Już sam nie wiem, skąd te różnice... teraz jak będę je wędził, to spróbuje dokładniej mierzyć temp, jednak beczka to beczka...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228950
Udostępnij na innych stronach

Ja wiary w tą recepturę nie tracę :) na chwile obecną boczulki leżą w lodówce, przewracane o 8 i 20 ;) nie mam nigdzie miejsca gdzie mogłyby powisieć swobodnie..

na dotyk są jak krwisty stek.. mój palec mówi: "chłopie będą się rozpływać w ustach", mózg: "wieprzowinka musi jeszcze skruszeć" a sumienie: "powstrzymaj się od próbowania, aż będą gotowe" :lol: Jutro kolejne zadymianie ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228953
Udostępnij na innych stronach

podpowiem... boczek wędzony może być miększy od tego parzonego,a ten sparzony

może być twardy i ścięgnisty wszystko zależy od podejścia do obróbki term.w wędzarni.

Marku, nie możesz tak zostawić swojej wypowiedzi :cool:

Przetwórz ją proszę na technologiczną instrukcję z pożytkiem dla zainteresowanych :grin:

Pozdrawiam cieplutko

EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228980
Udostępnij na innych stronach

nasze boczki znowu poddajemy zadymianiu gorącym rzadkim dymem - ok 50-55 st przez 3-4 godziny...

Nie podpiekać na koniec !!!

PS Co do przypraw to każdy może wykonać własną "mieszankę wybuchową", ilość peklosoli też jest do indywidualnego "przetestowania" , mi akurat 30g/kg podpasowało,

Ale najbardziej zbliżona do "oryginału" mieszanka "wybuchowa" Pokemona :

 

Na 1 kg boczku licząc:

 

Pieprz czarny ziarnisty 2g

Pieprz kolorowy 2g

Kolendra 1g

Majeranek 4g

Zioła prowansalskie 4g

Tymianek 2g

Kminek 4g

Ziele angielskie - 0,5-1g (jakieś 4-6 "kulek")

Liść laurowy - 2 średnie listki

 

 

W podsumowaniu przepisu nie będę się wiele zlewał, zostałem tu nazwany przez dwóch po dwóch może i po więcej, między innymi pisowskim chamem obrażających wszystkich, dlatego by nikogo nie urazić znów... :

 

 

-trzymałem się ściśle przepisu

-temperatura wędzeń nie przekroczyła 55stopni

-przyprawy tak jak w przepisie

 

 

Cały problem polega na tym, że zrobiłem to dokładnie zgodnie z instrukcją.

- słoność może być

-przypraw nie wklepywałem, dość dobrze się trzymają, kminek nawet jest miękki

-dobór i ilość przypraw niedopuszczalna, chyba że Pokemon przed wędzeniem je usuwa, nie doczytałem.

-boczki Pokemona z fot wyglądają na wędzone w wyższych temperaturach, stąd sukces

-20g przypraw na kilogram, nie dla mnie

- czego nie robi się dla nauki

-podpieczenie na koniec dało by połowiczny sukces

- Pokemon podał, że mieszanka zbliżona do oryginału - tu mam wytłumaczenie

-może ktoś jeszcze zrobi, ale dokładnie z instrukcją?

-resztę boczku testowego spożytkuję właściwie

 

Wniosek dla mnie na przyszłość - nie zabierać głosu w sprawie "przepisów" i tego będę się trzymać , jako niespotykanie spokojny człowiek. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-229120
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.