pokemon15 Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 15 Lipca 2012 Dzisiaj doszedl koncowy etap boczkow Pokemona. Po nocnym drugim wedzeniu rano poszy na sniadanie , sa pyszne :thumbsup: . Dziekuje Pokemon pzdrCieszę się niezmiernie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Gromada Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 15 Lipca 2012 Po nocnym drugim wedzeniu rano poszy na sniadanie , sa pyszne Jak to rano, niezgodnie z przepisem. A czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Lipca 2012 Czekaj do soboty. :!: Musi być w/g receptury. :lol: Ćwicz silną wolę :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Lipca 2012 Jutro degustacja, naga prawda o szybkim boczku ujrzy światło dzienne, wprawdzie sobota, w pracy okrojona ilość degustatorów, ale próba powinna być reprezentatywna. I napiszę opinię bez względu na przekaz o mnie wiogonzsiu i innych kd. Pokemon trzymaj kciuki, a może fotę zrobić dziś jeszcze? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Lipca 2012 Pokemon trzymaj kciuki, a może fotę zrobić dziś jeszcze?Pis-u, foty mile widziane a Kciuki ? Po co, te boczki jadło kilkanaście osób i wszystkim smakowały Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Lipca 2012 Jutro degustacja, naga prawda o szybkim boczku ujrzy światło dzienne, wprawdzie sobota, w pracy okrojona ilość degustatorów, ale próba powinna być reprezentatywna. I napiszę opinię bez względu na przekaz o mnie wiogonzsiu i innych kd. Pokemon trzymaj kciuki, a może fotę zrobić dziś jeszcze? No pokaż w końcu, pokaż :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Lipca 2012 te boczki jadło kilkanaście osób i wszystkim smakowały Tak, tylko że ja robię dokładnie jak w Twoim przepisie. No pokaż w końcu, pokaż Pokażę, że ciągle cały. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Lipca 2012 Uwielbiam taki boczek. Lekko "podpalony" ale aromatyczny. Mieska z piekarnika tez przypalam i smak jest bdb. Artur, czy zaznaczyłeś w opisie aby boczek obtaczać i "wmasować" mieszankę przypraw, czy ją wklepać w mięso.. ? Pogubiłem się trochę. Pis.. Brawo :clap: :clap: :clap: ale jutro w przkroju prosimy oraz opisz smak. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Lipca 2012 boczek obtaczać i "wmasować" mieszankę przypraw, czy ją wklepać w mięso.. ? Pogubiłem się trochę.Grzesiu, "wmasowujesz" tylko peklosól z czosnkiem, a w przyprawach obtaczasz i lekko wklepujesz i już , do gara Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Lipca 2012 i lekko wklepujesz Ale na fotce od kol. PiS-a, przyprawy są mocno wklepane jak panierka na kotleta..! Pozatym jak by zlewał soki tak jak napisałeś, to warstwa przypraw nie okalała by tak mocno mięsa, no chyba że kolega, cały czas podczas peklowania boczku dosypywal suchych przypraw.. A takowa da się szybko osmalić. Z mojej strony gratuluję Wam obu za wspaniałe boczki oraz udany przepis... :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oojarasoo Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Lipca 2012 Myśle że degustacja przejdzie pomyślnie przecież boczek sam w sobie jest dobry. Cytuj Kobieta nie musi umieć gotować ale mężczyzna musi dobrze zjeść!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Lipca 2012 Już po konsumpcji - oto opinie biegłych(w tym dwie dojrzałe kobiety) : -smak ok. - ale mordoklejka-ciężko go pogryźć, za twardy-przyprawiony bardzo dobrze, nie lubię żuć-ten bez przypraw był lepszy-twardy, za surowy i za ostry, ale do lichej gorzały byłby dobry-jak się go żuje to słony i gorzkawy-dobrze przyprawiony, to tłuste się strasznie ciągnie To tyle opinie biegłych, przewidywania kolegów i kf. odnośnie twardości się potwierdziły.Swoją opinię i wnioski końcowe napiszę później i zamieszczę z fotami. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Lipca 2012 Dziwne. U Pekomona jadłem oryginał, wcale nie był gumowaty. Może Twoja świnia uprawiała za dużo fitnessu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Lipca 2012 To tyle opinie biegłych, przewidywania kolegów i kf. odnośnie twardości się potwierdził Tak sądziłem.Ja go nie zrobię bo boczuś musi być miękki dla mojego podniebienia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Lipca 2012 -smak ok. - ale mordoklejka-ciężko go pogryźć, za twardy-przyprawiony bardzo dobrze, nie lubię żuć-ten bez przypraw był lepszy-twardy, za surowy i za ostry, ale do lichej gorzały byłby dobry-jak się go żuje to słony i gorzkawy-dobrze przyprawiony, to tłuste się strasznie ciągnie To tyle opinie biegłychTak na szybko, bo czasu nie mam... Co do przypraw to widać, że jednym smakował innym mniej, ile podniebień tyle smaków, jak pisałem, to jest mieszanka "wybuchowa" moja i każdy może stworzyć własną.Co do twardości, to pewnie, że nie jest to boczek parzony, zawsze można wydłużyć czas wędzenia lub nawet zrobić jeden etap zadymiania więcej Mój trzy letni Bartek wcina i jakoś mu za gumowe nie są, bo sobie radzi W najblizszym czasie zrobie następna partię i do Napoleonowa tez kilka zabiorę, pozdrawiam. [ Dodano: Sob 21 Lip, 2012 16:13 ]Ja go nie zrobięNikt tutaj do niczego nikogo nie zmusza Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Lipca 2012 Nikt tutaj do niczego nikogo nie zmusza I całe szczęście Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Lipca 2012 przewidywania kolegów i kf. odnośnie twardości się potwierdziły.Mój trzy letni Bartek wcina i jakoś mu za gumowe nie są,Ciekawe byłoby wiedzieć,jakie było końcowe pH mięsa w obu przypadkach Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Lipca 2012 podpowiem... boczek wędzony może być miększy od tego parzonego,a ten sparzonymoże być twardy i ścięgnisty wszystko zależy od podejścia do obróbki term.w wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 21 Lipca 2012 Hmmm czyli jest jak przypuszczałem zrobię go jednak "troszku inacze" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 21 Lipca 2012 Hmmm czyli jest jak przypuszczałem :question: rozwin to pliz Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 21 Lipca 2012 O tych obawach które potwierdził organoleptycznie PIS-u pisałem na 1 stronie ... O ile peklowanie, pierwsze wedzenie, hmm powiedzmy "krótkie dojrzewanie" idzie w miarę Ok o tyle podczas drugiego podpiekl bym te boczki nie za ostro ale 1- 1 1/2 w 90-95st C myśle ze to rozwiąże problem "gumowatosci" o którą je podejrzewałem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Lipca 2012 podczas drugiego podpiekł bym te boczki nie za ostro ale 1- 1 1/2 w 90-95st C myśle ze to rozwiąże problem "gumowatości" o którą je podejrzewałemroger, zrób tak i zobaczymy, ja przy najbliższym wędzeniu też tak spróbuje, zobaczymy... z tym, że trochę to dla mnie dziwne... bo jak mówię, boczki nie są wiadomo takie jak parzone... ale nie są takie, że można je tylko żuć i memłać... Już sam nie wiem, skąd te różnice... teraz jak będę je wędził, to spróbuje dokładniej mierzyć temp, jednak beczka to beczka... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Lipca 2012 Ja wiary w tą recepturę nie tracę na chwile obecną boczulki leżą w lodówce, przewracane o 8 i 20 nie mam nigdzie miejsca gdzie mogłyby powisieć swobodnie.. na dotyk są jak krwisty stek.. mój palec mówi: "chłopie będą się rozpływać w ustach", mózg: "wieprzowinka musi jeszcze skruszeć" a sumienie: "powstrzymaj się od próbowania, aż będą gotowe" :lol: Jutro kolejne zadymianie Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 22 Lipca 2012 podpowiem... boczek wędzony może być miększy od tego parzonego,a ten sparzony może być twardy i ścięgnisty wszystko zależy od podejścia do obróbki term.w wędzarni.Marku, nie możesz tak zostawić swojej wypowiedzi Przetwórz ją proszę na technologiczną instrukcję z pożytkiem dla zainteresowanych :grin: Pozdrawiam cieplutko EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-228980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 22 Lipca 2012 nasze boczki znowu poddajemy zadymianiu gorącym rzadkim dymem - ok 50-55 st przez 3-4 godziny... Nie podpiekać na koniec !!!PS Co do przypraw to każdy może wykonać własną "mieszankę wybuchową", ilość peklosoli też jest do indywidualnego "przetestowania" , mi akurat 30g/kg podpasowało,Ale najbardziej zbliżona do "oryginału" mieszanka "wybuchowa" Pokemona : Na 1 kg boczku licząc: Pieprz czarny ziarnisty 2g Pieprz kolorowy 2g Kolendra 1g Majeranek 4g Zioła prowansalskie 4g Tymianek 2g Kminek 4g Ziele angielskie - 0,5-1g (jakieś 4-6 "kulek") Liść laurowy - 2 średnie listki W podsumowaniu przepisu nie będę się wiele zlewał, zostałem tu nazwany przez dwóch po dwóch może i po więcej, między innymi pisowskim chamem obrażających wszystkich, dlatego by nikogo nie urazić znów... : -trzymałem się ściśle przepisu -temperatura wędzeń nie przekroczyła 55stopni -przyprawy tak jak w przepisie Cały problem polega na tym, że zrobiłem to dokładnie zgodnie z instrukcją. - słoność może być -przypraw nie wklepywałem, dość dobrze się trzymają, kminek nawet jest miękki -dobór i ilość przypraw niedopuszczalna, chyba że Pokemon przed wędzeniem je usuwa, nie doczytałem. -boczki Pokemona z fot wyglądają na wędzone w wyższych temperaturach, stąd sukces -20g przypraw na kilogram, nie dla mnie - czego nie robi się dla nauki -podpieczenie na koniec dało by połowiczny sukces - Pokemon podał, że mieszanka zbliżona do oryginału - tu mam wytłumaczenie -może ktoś jeszcze zrobi, ale dokładnie z instrukcją? -resztę boczku testowego spożytkuję właściwie Wniosek dla mnie na przyszłość - nie zabierać głosu w sprawie "przepisów" i tego będę się trzymać , jako niespotykanie spokojny człowiek. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/3/#findComment-229120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.