Henio Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Zmodyfikowaną powiadasz!! Oj Morfeusz diable jeden , lecisz na ilość postów , wyluzuj bo ja tam widzę więcej . Edytowane 7 Maja 2014 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-350746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Maja 2014 Henio ani mi to w głowie!!!aby na posty lecieć!!chyba musze bryle zmienić???????? Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-351011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Maja 2014 Faktycznie, wygląda jak drobno zmielona mielonka (no bo jak ma wyglądać?), ale smak "jedyny w swoim rodzaju".Ostatnie plastry zjadłem przedwczoraj na śniadanie, czyli przeszło dwa miesiące od chwili jej zrobienia, i żałuję że zjadłem nie mierząc jej pH. Kiełbasa b.aromatyczna i dla koneserów . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-351015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Maja 2014 PePe niema co żałować,tylko trzeba nową zrobić????????????pozdrawiam.. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-351045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Maja 2014 Modyfikowałem ją dla tego że po półtora miesięcznym dojrzewaniu - obsychaniu kiełbasa po przekrojeniu rozsypała się No właśnie, i u mnie wystąpił ten sam problem. Od wczoraj myśle, co schrzaniłem? Ja myślę, ze za krótko ja wyrabiałem i, że za dużo dałem spoiwa. Bo kiełbasę zrobiłem z kawałków mięsa 2x2 cm, słoninki krojonej w kostkę 0.5x0.5 cm i zmielonej na sitku 2.5 mm III wp. W miejscu gdzie jest więcej spoiwa, to porobiły się puste przestrzenie. Jak dodałem whisky to masa była taka luźna i chyba za krótko wyrabiałem i wszystko się nie wchłonęło. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-351145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Maja 2014 Ja myślę, że dodatek alkoholu niszczy włókna kolagenowe, i mięso nie klei. Co prawda nie wyrabiałem zbyt długo - i tu może być pies pogrzebany, następnym razem się przyłożę .No i wędzenie tylko zimnym dymem. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-351147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Maja 2014 Zmierzyłem pH mojej siedmio tygodniowej ścinkowej, czułem że kwasowść będzie niska, ale żeby aż tak... Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-352198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Maja 2014 czułem że kwasowść będzie niska, ale żeby aż tak... Czyli jak??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-352249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Maja 2014 Jak widać na załączonym obrazku -pH 4. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-352257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Maja 2014 Jak widać na załączonym obrazku -pH 4. Obrazka wcześniej nie widziałam, stąd moje pytanie.Zastanawiam się, czy wszystkim naszym Zadymiaczom kiełbasy dojrzewają w ten sposób.Bo u mnie tak.Myślę, że jest to sprawka naszych rodzimych bakterii kwasu mlekowego. Jednak być może istnieje jakaś ścieżka optymalnych warunków taka, żeby je w drugiej fazie dojrzewania zneutralizować. Tak jest w przypadku serów pleśniowych. W pierwszej fazie zakwaszają się dość mocno aby w następnej ustąpić pola bakteriom wzrastającym w kwaśnym środowisku i powoli je neutralizującym.Taka, wzorcowa dla mnie, szynka parmeńska; w smaku nie wyczuwa się nawet cienia kwasowej nuty, a szlachetne bakterie proteolityczne idealnie rozłożyły kolagen dając produkt rozpływający się w ustach, pełen przedziwnych, fascynujących aromatów.. Piszę oczywiście o parmieńskiej wysokiej, nie marketowej próby. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-352264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Maja 2014 Ano właśnie, jak tu zapewnić optymalne warunki bakteriom które by zneutralizowały to niskie pH. W moich warunkach to raczej nie możliwe, prędzej wyschnie na kość niż dojrzeje tak aby rozpływała się ustach.Chyba że po kilku tygodniach podsychania wsadzę ją do foliowego worka i włożę ją do lodówki w której podniosę temp. do 6 st, i wtedy zobaczę czy ta metoda da jakiś pozytywny skutek. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-352269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Maja 2014 pH czy nie pH,wędlina wygląda nie samowicie???????????? Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-352284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Ano właśnie, jak tu zapewnić optymalne warunki bakteriom które by zneutralizowały to niskie pH. W moich warunkach to raczej nie możliwe, prędzej wyschnie na kość niż dojrzeje tak aby rozpływała się ustach.Chyba że po kilku tygodniach podsychania wsadzę ją do foliowego worka i włożę ją do lodówki w której podniosę temp. do 6 st, i wtedy zobaczę czy ta metoda da jakiś pozytywny skutek. Witaj PiotrzeOd dawna myślę o dostosowaniu starej gastronomicznej lodówki na komorę, w której utrzymywałyby się odpowiednie do wędlin dojrzewających warunki.Lodówkę takową posiadam, trudno się jednak zmobilizować do pracy.Trochę grosza trzeba na to też wydać, a efekty nieznane.Nie wiem jak to robią przemysłowo i jakie dokładnie warunki muszą być spełnione. Zdecydowanie musiałby być wilgotnościomierz z możliwością uruchamiania nawilżacza lub podgrzewacza do wody.Możliwość podgrzania komory lub schłodzenia w zależności od potrzeby, i wentylacja. Jest to wszystko do zrobienia za kilka stów, ale czy zda to egzamin.Co o tym sądzisz.Winko z aronii robiłem w ubiegłym roku po raz pierwszy.Sądzę że jest ok, nie było Cię w Antoninie była okazja skosztować. Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-355917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Sie ma Grzesio!!! Jeżeli chodzi o budowę komory w której wędlinka mogła by spokojnie dojrzewać to radzę zwrócić się do kol.redzed z Vancouver, On zbudował komorę w starej lodówce i jak widać na zdjęciach, osiągnął sukces .Poczytaj sobie posty redzed`a w temacie moje wyroby.Ja na razie szukam miejsca, gdzie w warunkach naturalnych wędlina miała by szansę dojrzeć. Pozdrawiam, ukłony dla Zosi. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-355981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Braciszkowie..Jest jeden sposob na dojrzewanie wedlin, bez komor..!Narazie to teoria bo tylko "polizalem" temat szynek dojzewajacych w popiele.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-355984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Ja już mogę świętować. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Ja już mogę świętować.Mam nadzieję, że do czytania też masz sporo? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Grudnia 2014 PePe ... na sam widok tej ilosci , przybylo mi juz pare kilo, piekny wyrob :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Ja już mogę świętować. Nie inaczej PePe, nie inaczej. :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Ja już mogę świętować. Piotrze... ta ilość wyrobów powaliła mnie z nóg.. ... o jakości nie wspomnę Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Pawełku, u nas tradycyjnie w święta BN się nie pije, a na Wielkanoc a i owszem .Eli, jak sie spłodziło trójkę dzieci, a one mają swoje rodziny i płodzą następne pokolenia to jest dla kogo robić . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Grudnia 2014 a już mogę świętować. To żeś się uwinął, stół suto zastawiony. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Pawełku, u nas tradycyjnie w święta BN się nie pije, a na Wielkanoc a i owszem .A to ciekawe Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Imponująca ilość Ale jeśli rodzina duża i lubiąca wędzonki, to szybko to zniknie w Święta:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zacna kupeczka dobrocipozdrawiam.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-392748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.