Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Henio ani mi to w głowie!!!aby na posty lecieć!!chyba musze bryle zmienić????????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-351011
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie, wygląda jak drobno zmielona mielonka (no bo jak ma wyglądać?), ale smak "jedyny w swoim rodzaju".

Ostatnie plastry zjadłem przedwczoraj na śniadanie, czyli przeszło dwa miesiące od chwili jej zrobienia, i żałuję że zjadłem nie mierząc jej pH. Kiełbasa b.aromatyczna i dla koneserów ;) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-351015
Udostępnij na innych stronach

PePe niema co żałować,tylko trzeba nową zrobić????????????pozdrawiam..

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-351045
Udostępnij na innych stronach

 

 

Modyfikowałem ją dla tego że po półtora miesięcznym dojrzewaniu - obsychaniu kiełbasa po przekrojeniu rozsypała :mad: się

No właśnie, i u mnie wystąpił ten sam problem. :mad: Od wczoraj myśle, co schrzaniłem? Ja myślę, ze za krótko ja wyrabiałem i, że za dużo dałem spoiwa. Bo kiełbasę zrobiłem z kawałków mięsa 2x2 cm, słoninki krojonej w kostkę 0.5x0.5 cm i zmielonej na sitku 2.5 mm III wp. W miejscu gdzie jest więcej spoiwa, to porobiły się puste przestrzenie. Jak dodałem whisky to masa była taka luźna i chyba za krótko wyrabiałem i wszystko się nie wchłonęło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-351145
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę, że dodatek alkoholu niszczy włókna kolagenowe, i mięso nie klei. Co prawda nie wyrabiałem zbyt długo - i tu może być pies pogrzebany, następnym razem się przyłożę ;) .No i wędzenie tylko zimnym dymem.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-351147
Udostępnij na innych stronach

 

 

czułem że kwasowść będzie niska, ale żeby aż tak...

Czyli jak???

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-352249
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak widać na załączonym obrazku -pH 4.

Obrazka wcześniej nie widziałam, stąd moje pytanie.

Zastanawiam się, czy wszystkim naszym Zadymiaczom kiełbasy dojrzewają w ten sposób.

Bo u mnie tak.

Myślę, że jest to sprawka naszych rodzimych bakterii kwasu mlekowego. Jednak być może istnieje jakaś ścieżka optymalnych warunków taka, żeby je w drugiej fazie dojrzewania zneutralizować. Tak jest w przypadku serów pleśniowych. W pierwszej fazie zakwaszają się dość mocno aby w następnej ustąpić pola bakteriom wzrastającym w kwaśnym środowisku i powoli je neutralizującym.

Taka, wzorcowa dla mnie, szynka parmeńska; w smaku nie wyczuwa się nawet cienia  kwasowej nuty, a szlachetne bakterie proteolityczne idealnie rozłożyły kolagen dając produkt rozpływający się w ustach, pełen przedziwnych, fascynujących aromatów.. Piszę oczywiście o parmieńskiej wysokiej, nie marketowej próby.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-352264
Udostępnij na innych stronach

Ano właśnie, jak tu zapewnić optymalne warunki bakteriom które by zneutralizowały to niskie pH. W moich warunkach to raczej nie możliwe, prędzej wyschnie na kość niż dojrzeje tak aby rozpływała się ustach.Chyba że po kilku tygodniach podsychania wsadzę ją do foliowego worka i włożę ją do lodówki w której podniosę temp. do 6 st, i wtedy zobaczę czy ta metoda da jakiś pozytywny skutek.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-352269
Udostępnij na innych stronach

pH czy nie pH,wędlina wygląda nie samowicie????????????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-352284
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ano właśnie, jak tu zapewnić optymalne warunki bakteriom które by zneutralizowały to niskie pH. W moich warunkach to raczej nie możliwe, prędzej wyschnie na kość niż dojrzeje tak aby rozpływała się ustach.Chyba że po kilku tygodniach podsychania wsadzę ją do foliowego worka i włożę ją do lodówki w której podniosę temp. do 6 st, i wtedy zobaczę czy ta metoda da jakiś pozytywny skutek.

 

 

Witaj Piotrze

Od dawna myślę o dostosowaniu starej gastronomicznej lodówki na komorę, w której utrzymywałyby się odpowiednie do wędlin dojrzewających warunki.Lodówkę takową posiadam, trudno się jednak zmobilizować do pracy.Trochę grosza trzeba na to też wydać, a efekty nieznane.Nie wiem jak to robią przemysłowo i jakie dokładnie warunki muszą być spełnione. Zdecydowanie musiałby być wilgotnościomierz z możliwością uruchamiania nawilżacza lub podgrzewacza do wody.Możliwość podgrzania komory lub schłodzenia w zależności od potrzeby, i wentylacja. Jest to wszystko do zrobienia za kilka stów, ale czy zda to egzamin.Co o tym sądzisz.

Winko z aronii robiłem w ubiegłym roku po raz pierwszy.Sądzę że jest ok, nie było Cię w Antoninie była okazja skosztować.

Grzegorz- pozdrawiam całą WB
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-355917
Udostępnij na innych stronach

Sie ma Grzesio!!!

 

Jeżeli chodzi o budowę komory w której wędlinka mogła by spokojnie dojrzewać to radzę zwrócić się do kol.redzed z Vancouver, On zbudował komorę w starej lodówce i jak widać na zdjęciach, osiągnął sukces :) .Poczytaj sobie posty redzed`a w temacie moje wyroby.

Ja na razie szukam miejsca, gdzie w warunkach naturalnych wędlina miała by szansę dojrzeć.

 

Pozdrawiam, ukłony dla Zosi.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-355981
Udostępnij na innych stronach

Braciszkowie..

Jest jeden sposob na dojrzewanie wedlin, bez komor..!

Narazie to teoria bo tylko "polizalem" temat szynek dojzewajacych w popiele..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-355984
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Ja już mogę świętować.

Mam nadzieję, że do czytania też masz sporo?  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391704
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja już mogę świętować.

Nie inaczej PePe, nie inaczej. :D :D :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391717
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja już mogę świętować.
 

Piotrze... ta ilość wyrobów powaliła mnie z nóg.. :) ... o jakości nie wspomnę  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391724
Udostępnij na innych stronach

Pawełku, u nas tradycyjnie w święta BN się nie pije, a na Wielkanoc a i owszem ;) .

Eli, jak sie spłodziło trójkę dzieci, a one mają swoje rodziny i płodzą następne pokolenia to jest dla kogo robić :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391727
Udostępnij na innych stronach

Pawełku, u nas tradycyjnie w święta BN się nie pije, a na Wielkanoc a i owszem ;) .

A to ciekawe  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/2/#findComment-391827
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.