Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Boudin Noir.. Tradycyjny wyrób francuski do którego dodaję się krew. Niewiem czy zaliczyć to do rodziny kaszanek czy salcesonów. Ciekawą metodą jest przepłukiwanie kiełbaśnic..

 

Tutaj filmik ale po francusku:

 

 

Może znajdzie się na forum, "biegły" i przybliży nam coś więcej na temat tego wyrobu..

A może kogoś to zainspiruje i ... :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka jak sama nazwa mówi w składzie ma kaszę, ile to zależy od preferencji smakowych robiącego .Najbardziej oszczędni robią kaszankę kaszową inni popularną a smakosze wyborową lub wyborną .To co zaprezentowano na filmie to dla mnie jest - krew z mięsem . Na Kurpiach krew do kaszanki się gotuje i jak by dodał do niej mięso z głów wp. to już by był specjał . Krew gotowana scala się i po ugotowaniu można kroić w plastry i robić kanapki.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-228427
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Przysiegam ze jak uda mi sie dostac swieza krew wp. to zrobie taka kielbase krwista..

 

post-46553-0-88182000-1409160659_thumb.jpg

 

Tutaj jeszcze inny filmik o wyrobie Boudin Noir.

 

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367926
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa kojarzy mi się chociaż z odrobiną mięsa. A to krew.cebula, jajka i mleko albo coś do niego podobnego.

 

Cieniuśkie, jak mawiają górale.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367927
Udostępnij na innych stronach

dobrze ze jest krew bo jak ja widze kielbase dla wegetarian, a tam tylko soja i Bog wie co jeszcze :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367928
Udostępnij na innych stronach

Dyzio.. Zobacz ten pierwszy filmik.. A jak wiesz to w sklepach przynajmnie u mnie, glowizny, ogony, nozki wp. kosztuja niecale euro..

A jezyki chyba po 1.49.. Wiec dlatego mnie tak to naszlo..

 

Popatrzcie na pierwsze wideo..  :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367929
Udostępnij na innych stronach

 

 

ie, glowizny, ogony, nozki wp. kosztuja niecale euro.. A jezyki chyba po 1.49.. Wiec dlatego mnie tak to naszlo..
Grześ to ty masz raj surowcowy na salcesony  :D  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367933
Udostępnij na innych stronach

dokladnie , u nas ozory niepeklowane sa po ok 3€ a peklowane juz po 6€ 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367934
Udostępnij na innych stronach

a wlasnie moze mi ktos obrazkowo pokazac co to pachwina :)  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367940
Udostępnij na innych stronach

Haha Ty nie kuś bo tutaj powstawiają zaraz jakieś zbereźne foty ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367956
Udostępnij na innych stronach

Haha Ty nie kuś bo tutaj powstawiają zaraz jakieś zbereźne foty ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 "Glodnemu, chleb na mysli"  :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367963
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu nie ma akurat ale u wujka google jest:  https://www.google.p...wina wieprzowa�
  Paweljack, ja sprawdzilam tam jest. Poklikwaj na WIEPRZOWINA, jak Wirus napisal

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368035
Udostępnij na innych stronach

 

Tu nie ma akurat ale u wujka google jest:  https://www.google.p...wina wieprzowa�
  Paweljack, ja sprawdzilam tam jest. Poklikwaj na WIEPRZOWINA

Na pierwszej czy drugiej stronie?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368040
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszej czy drugiej stronie?

 

 Tutaj masz, skopiowalam rysunek z linku Wirus'a

http://befsztyk.pl/img_art/wieprzowina_451.jpg

 

 Wchodzisz na jego link i sa wymienione rodzaje mies, klikasz na "WIEPRZOWINA" i masz ten rysunek.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368041
Udostępnij na innych stronach

Już niebawem skończą sie tego typu problemy. Na filmach technologicznych wszystko pokazane jest jak w elementarzu. :D

Na razie warto poczytać sobie nasz dział MIĘSO. Tam jest wszystko, ot choćby tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7544-i1-wieprzowina-rozbior-wstep/

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368043
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś nie widział pachwiny na oczy to zarówno z pierwszego ( Wirusa) jak i z drugiego linku ( Maxella) niestety tego się nie dowie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368046
Udostępnij na innych stronach

Chłopie bodź wreszcie optymistą i nie patrz na wszystko przez czarne okulary. :D Jest film Andrzeja  z rozbioru półtusz, jest atlas rozbioru zarówno ten nowy Olszewskiego, jak i stary graficzny, jest Akademia Dziadka. Po prostu trzeba trochę poszukać. ;) Na specjalne życzenie, poprzez PW można "luknąć" sobie na atlas Animexu. Jest strona główna, jest cały dział Mięso na forum itd, itd, itd. Potrzeba jedynie...... chęci. ;) 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368051
Udostępnij na innych stronach

Ja wiem ,to ja cala ta lawine zametu wywolalam , :blush: ale to przez to ze u nas swinie dziela w inny sposob to ze jest z tylu to wiedzialam ale myslalam ze to co jest pod przednia noga to tez pachwina :facepalm:  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368104
Udostępnij na innych stronach

Nie wywołałaś zamętu. :D Spokojnie. :D Tutaj graficznie jest to dosyć dobrze przedstawione (rozbiór wg polskich norm). Przy okazji możesz porównać z rozbiorami w innych krajach. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7577-rozbior-tusz-i-wykrawanie-miesa/  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368105
Udostępnij na innych stronach

@electra,

Twoje, Nasze prawo na tym forum jest wlasnie sie o to pytac a Maxell, musi nas wszystkich w jakis sposob przywolac do punktu wyjciowego czyli wyrob wedlin polskim sposobem domowym. (Normy)

Kiedys ktos na forum napisal ze pachwina to "smierdziel i scierwo", ale patrzac jak wspaniele  Bractwo umie to przerobic oraz dodac do swoich wyrobow, to zal w tylek sciska 

Ale teraz cos co znalazlem i to jakies 500m od mojego bloku..

1 litr krwi swiezej wp. 1.49 euro.

1 kg. podgarle za 3,49 euro.

1 kg. sloniny (na trzy palce) 2.99 euro..

--------------------------------------------------------------------------------

 

Maxell nie gryzie i nawet nie "opieprza" jesli mu nie bedziesz przeszkadzal/a w "didrzejowaniu"  jego top listy podczas jakiegos zlotu.. :D

Kochany czlowiek..  :thumbsup: 

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368165
Udostępnij na innych stronach

Electra ja tez z takich obrazkow sie tego nauczylam .

 Gregtom nie pamietam teraz ile u nas krew, ale slonine to $1 albo $1.50 jest to tez piekna cena

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368172
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.