Gregtom Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lipca 2012 Boudin Noir.. Tradycyjny wyrób francuski do którego dodaję się krew. Niewiem czy zaliczyć to do rodziny kaszanek czy salcesonów. Ciekawą metodą jest przepłukiwanie kiełbaśnic.. Tutaj filmik ale po francusku: Może znajdzie się na forum, "biegły" i przybliży nam coś więcej na temat tego wyrobu.. A może kogoś to zainspiruje i ... :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lipca 2012 Kaszanka jak sama nazwa mówi w składzie ma kaszę, ile to zależy od preferencji smakowych robiącego .Najbardziej oszczędni robią kaszankę kaszową inni popularną a smakosze wyborową lub wyborną .To co zaprezentowano na filmie to dla mnie jest - krew z mięsem . Na Kurpiach krew do kaszanki się gotuje i jak by dodał do niej mięso z głów wp. to już by był specjał . Krew gotowana scala się i po ugotowaniu można kroić w plastry i robić kanapki. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-228427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Przysiegam ze jak uda mi sie dostac swieza krew wp. to zrobie taka kielbase krwista.. Tutaj jeszcze inny filmik o wyrobie Boudin Noir. Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Kiełbasa kojarzy mi się chociaż z odrobiną mięsa. A to krew.cebula, jajka i mleko albo coś do niego podobnego. Cieniuśkie, jak mawiają górale. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 dobrze ze jest krew bo jak ja widze kielbase dla wegetarian, a tam tylko soja i Bog wie co jeszcze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Dyzio.. Zobacz ten pierwszy filmik.. A jak wiesz to w sklepach przynajmnie u mnie, glowizny, ogony, nozki wp. kosztuja niecale euro..A jezyki chyba po 1.49.. Wiec dlatego mnie tak to naszlo.. Popatrzcie na pierwsze wideo.. Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 ie, glowizny, ogony, nozki wp. kosztuja niecale euro.. A jezyki chyba po 1.49.. Wiec dlatego mnie tak to naszlo.. Grześ to ty masz raj surowcowy na salcesony Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 dokladnie , u nas ozory niepeklowane sa po ok 3€ a peklowane juz po 6€ Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Kostku kochany.. Oddam ogony, maski wp. za podgardle albo pachwine.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 a wlasnie moze mi ktos obrazkowo pokazac co to pachwina Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Haha Ty nie kuś bo tutaj powstawiają zaraz jakieś zbereźne foty Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Haha Ty nie kuś bo tutaj powstawiają zaraz jakieś zbereźne foty Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 "Glodnemu, chleb na mysli" Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 moze mi ktos obrazkowo pokazac co to pachwina "Kliknąć" na - wieprzowina :http://befsztyk.pl/info_pages.php?pages_id=18 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-367979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 http://befsztyk.pl/info_pages.php?pages_id=18Tu nie ma akurat ale u wujka google jest: https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=pachwina%20wieprzowa Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Tu nie ma akurat ale u wujka google jest: https://www.google.p...wina wieprzowa� Paweljack, ja sprawdzilam tam jest. Poklikwaj na WIEPRZOWINA, jak Wirus napisal Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Tu nie ma akurat ale u wujka google jest: https://www.google.p...wina wieprzowa� Paweljack, ja sprawdzilam tam jest. Poklikwaj na WIEPRZOWINANa pierwszej czy drugiej stronie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Na pierwszej czy drugiej stronie? Tutaj masz, skopiowalam rysunek z linku Wirus'ahttp://befsztyk.pl/img_art/wieprzowina_451.jpg Wchodzisz na jego link i sa wymienione rodzaje mies, klikasz na "WIEPRZOWINA" i masz ten rysunek. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Już niebawem skończą sie tego typu problemy. Na filmach technologicznych wszystko pokazane jest jak w elementarzu. Na razie warto poczytać sobie nasz dział MIĘSO. Tam jest wszystko, ot choćby tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7544-i1-wieprzowina-rozbior-wstep/ Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Jak ktoś nie widział pachwiny na oczy to zarówno z pierwszego ( Wirusa) jak i z drugiego linku ( Maxella) niestety tego się nie dowie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Chłopie bodź wreszcie optymistą i nie patrz na wszystko przez czarne okulary. Jest film Andrzeja z rozbioru półtusz, jest atlas rozbioru zarówno ten nowy Olszewskiego, jak i stary graficzny, jest Akademia Dziadka. Po prostu trzeba trochę poszukać. Na specjalne życzenie, poprzez PW można "luknąć" sobie na atlas Animexu. Jest strona główna, jest cały dział Mięso na forum itd, itd, itd. Potrzeba jedynie...... chęci. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ja wiem ,to ja cala ta lawine zametu wywolalam , ale to przez to ze u nas swinie dziela w inny sposob to ze jest z tylu to wiedzialam ale myslalam ze to co jest pod przednia noga to tez pachwina Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Nie wywołałaś zamętu. Spokojnie. Tutaj graficznie jest to dosyć dobrze przedstawione (rozbiór wg polskich norm). Przy okazji możesz porównać z rozbiorami w innych krajach. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7577-rozbior-tusz-i-wykrawanie-miesa/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 dziekuje pieknie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 @electra,Twoje, Nasze prawo na tym forum jest wlasnie sie o to pytac a Maxell, musi nas wszystkich w jakis sposob przywolac do punktu wyjciowego czyli wyrob wedlin polskim sposobem domowym. (Normy)Kiedys ktos na forum napisal ze pachwina to "smierdziel i scierwo", ale patrzac jak wspaniele Bractwo umie to przerobic oraz dodac do swoich wyrobow, to zal w tylek sciska Ale teraz cos co znalazlem i to jakies 500m od mojego bloku..1 litr krwi swiezej wp. 1.49 euro.1 kg. podgarle za 3,49 euro.1 kg. sloniny (na trzy palce) 2.99 euro..-------------------------------------------------------------------------------- Maxell nie gryzie i nawet nie "opieprza" jesli mu nie bedziesz przeszkadzal/a w "didrzejowaniu" jego top listy podczas jakiegos zlotu.. Kochany czlowiek.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Electra ja tez z takich obrazkow sie tego nauczylam . Gregtom nie pamietam teraz ile u nas krew, ale slonine to $1 albo $1.50 jest to tez piekna cena Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7103-boudin-noir-salceson-czy-kaszanka/#findComment-368172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.