Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ściągawka dla początkujących ;)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

#41 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 338 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 18 mar 2013 - 12:16

roger, to ja jeszcze proszę o tą wersję dla niegrzecznych chłopców: dawidsurowicz@wp.pl

#42 sloniu110

sloniu110

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćBilcza świętokrzyskie

Napisano 21 kwi 2013 - 20:41

Wielkie dzięki.Bardzo pomocna ściąga. :grin:

#43 Luxus

Luxus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • Miejscowośćokolice Rybnik ŚLĄSK

Napisano 21 kwi 2013 - 21:28

świetna sprawa gratuluje pomysłu na pewno się przyda

#44 Fazi

Fazi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćGdańsk / Gdynia

Napisano 21 kwi 2013 - 21:36

Dziękuję bardzo. Właśnie ją wydrukowałem i już wisi na ścianie w kuchni. Teraz tylko pozostaje "wykuć na blachę" :grin:

#45 Bandolini

Bandolini

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 21 kwi 2013 - 21:53

Dobra sprawa, zapisałem. :grin:

#46 yar3k

yar3k

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 03 maj 2013 - 20:50

Dzięki serdeczne ja naprawdę zaczynam ,już sciągnąłem

#47 fujimore

fujimore

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćPyrlandia

Napisano 14 maj 2013 - 17:51

Super sprawa dla każdego laika.
Wielkie dzięki za pdf. :grin:

#48 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1944 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 14 maj 2013 - 20:46

Witam
Dziś na dziale ogrodniczym w Castoramie widziałem książkę (ok.30zł) Wędliny Domowe jakiegoś słynnego kucharza. Nie miałem czasu by jej się przyjrzeć, może komuś ta informacja się przyda.

#49 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5344 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 maj 2013 - 21:04

dziekuje za PDF napewno sie przyda :-)

#50 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 14 maj 2013 - 22:12

Witam
Dziś na dziale ogrodniczym w Castoramie widziałem książkę (ok.30zł) Wędliny Domowe jakiegoś słynnego kucharza. Nie miałem czasu by jej się przyjrzeć, może komuś ta informacja się przyda.

Papcio - mistrz! Chociaż Mu się nie chciało :clap: Dziękuję :lol:

#51 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 332 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 16 maj 2013 - 08:11

Fajna ta tabelka!! Podoba mi się.
Dzięki za włożoną pracę. :clap:
Pozdrawiam

#52 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 21 maj 2013 - 14:35

Pytanie

możecie się śmiać - co to jest kulka? W sklepie gdzie chciałam kupić mięsko na szynkę pani spytała mnie (patrząc na mnie podejrzliwie :shock: ... to czy to?" , podobało mi się to co miała w prawej ręce- "aha, chce Pani kulkę"- co miałam zrobić jak nie wiedziałam co to "kulka" po prostu mi się jakoś tak spodobała od pierwszego wejrzenia (wszak kula to kształt doskonały) - kupiłam i ?

#53 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10675 postów

Napisano 21 maj 2013 - 14:40

kupiłam i ?



Kulka to mięsień czterogłowy pozyskiwany z szynki.Nazywają to też skrzydło lub blum :grin:
Zrobisz z tego bardzo dobrą szyneczkę wędzoną, parzoną. :grin:

#54 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 21 maj 2013 - 14:56

arkadiusz

na razie ją zamroziłam bo nie wiedziałam co z tym zrobić a po mięso jeżdżę raz w miesiącu (men mnie wozi do pierwszego miasta) bo to 35 km. Poza tym jeszcze nie zaprzyjaźniłam się z wędzarenką, którą mi kupił - jest jakaś dziwna. Pamiętam jak mój pierwszy mąż zrobił wędzarnię (był pasjonatem domowych wędlin, wina, nalewek i piwa, nie mówiąc o chlebie) - była zupełnie inna - dym leciał górą a ta ma jakieś odsuwane klapki po bokach i dwie miski w środku i nie ma haków do zawieszania- ale jak się zaprę to to coś rozgryzę - ale chcę spytać czy można mięso po odmrożeniu używać do produkcji wędlin? :blush:

#55 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10675 postów

Napisano 21 maj 2013 - 15:03

czy można mięso po odmrożeniu używać do produkcji wędlin


Tak ,ale po uwędzeniu musisz sparzyć ,albo podpiec w wędzarni w temp. 80C do temp.68 C w środku jeśli chodzi o szynkę.Inne wędzonki wymagają nieco innej temperatury w środku.

#56 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 21 maj 2013 - 15:05

arkadiusz

Dziękuję serdecznie - bardzo mi pomogłeś. :grin:

#57 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10675 postów

Napisano 21 maj 2013 - 16:16

Nie ma za co . :grin: Jak sparzysz lub podpieczesz to możesz ponownie zamrozić.

#58 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3185 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 21 maj 2013 - 16:18

arkadiusz

Dziękuję serdecznie - bardzo mi pomogłeś.


Bo arkadiusz to dobry men :grin:

#59 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 21 maj 2013 - 16:30

arkadiusz, jagra

Bardzo OK z Was ludzie a ja przed chwilką byłam rozdzielona z Wędzarniczą Bracią bo wystąpił błąd krytyczny ale phpBB3.pl mi pomogło i jestem znów.
Teraz lecę na 3 zmianę do ogrodu - przestało padać.
Serdeczności i jeszcze raz arkadiuszu bardzo dziękuję. :grin:

#60 Puchacz33

Puchacz33

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 191 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 11 lip 2013 - 09:05

Witam!

Tak czytam to forum i już głupi jestem od natłoku tych informacji.... Stad kilka pytań mam:

1) dotyczy tabeli Dziadka. Czy jak dam kilka szynek to zsumuję ich masę, np. 8 kg i daje tylko litów wody i peklosoli jak w tabeli ujęto na 8 kg? Czy też jakoś inaczej należy interpretować tabelę? Jestem po pierwszym "eksperymentalnym" wędzeniu - wędziłem jedną szynkę 1,5 kg i wówczas nie miałam problemu z interpretacją tabeli. Chociaż szynka wyszła odrobinę za słona, ale jadalna.

2) mam zamiar wędzić za kilka dni kolejne szynki oraz kiełbasę. Wiem, że niektórzy są przeciwnikami parzenia wędlin, ale ja swoją szynkę parzyłem. Nie wiem czy parzyć kiełbasę? Ale właściwe pytanie brzmi: czy po uwędzeniu i ostudzeniu mogę wędliny mrozić, a po rozmrożeniu zaparzyć, czy tez może: wędzić, parzyć, studzić, mrozić? Nie jestem w stanie skonsumować na raz takiej ilości wędlin, stąd pomysł mrożenia.

Prosiłbym o zwięzłe odpowiedzi :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych