Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

rafiel1985, sam sobie odpowiedziałeś, musi być częściowo odkręcone aby uchodziło powietrze inaczej nie było by sensu montować odpowietrznika. (BTW nie ma głupich pytań)

 

madlinka, 10, 15kg mięsa to dwa wsady 7-ki lub 3-5 wkładów 3-ki - to Twój wybór. Miałem 3-kę, mam 7-kę, dla mnie jest duża różnica.

Te lejki które są załączone do nadziewarki mi w zupełności wystarczają, więc nie szukałem innych, tu nie pomogę.

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273423
Udostępnij na innych stronach

madlinka,

 

Właśnie zakończyłem samotne nadziewanie nadziewarą której się przyglądasz mam 3L Royal Catering . Teraz zrobiłem 5 kg kabanosów lejkiem 10 i 2.5 krzyżackiej El Gregora lejkiem 16 - 3 napełnienia cylindra . Jak masz gdzie trzymać i kasę kup wiekszą jak nie to poprostu częściej napełniasz cylinder . Bez wyjmowania lejka odchylasz cylinder i 3 minuty układasz nowy farsz i zabawa trwa dalej .

 

Dziadek

 

Wszystkie Hendowate mają dwa biegi i korbkę z boku .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273522
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie Hendowate mają dwa biegi i korbkę z boku .

Dla mnie jest nie do przyjęcia z boku korba .Przecież to przeszkadza nadziewać , Co innego gdy jest z tyłu.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273571
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie Hendowate mają dwa biegi i korbkę z boku .

Dla mnie jest nie do przyjęcia z boku korba .Przecież to przeszkadza nadziewać , Co innego gdy jest z tyłu.

Z całym szacunkiem Dziadku ... to jest na zasadzie ... jak nie będę miał audi, bądź mercedesa, to nie będę w ogóle jeździł autem . . . albo jak auto nie ma skórzanej kierownicy, to też nie, bo ręce się pocą i to przeszkadza prowadzić ... Już niedługo padnie stwierdzenie, ze jestem zbyt leniwy i korbą kręcić nie będę, bo to wymaga wysiłku ...

 

Ja używam Hendi jak również gro "domorosłych wędliniarzy" , nie raz o tym wspominałem...

El Gregor używa takiej i robi cudowne kiełbasy, każdy o tym wie ... może rzeczywiście korba z tyłu daje jakiś większy komfort, ale to nie znaczy, że nie działa i nie da się robić dzięki niej fajnych kiełbas itd...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273576
Udostępnij na innych stronach

Korba z boku jest też bardzo wygodna. Ja np. mocuję nadziewarkę do blatu stołu od strony jego czoła (węższa strona), cała powierzchnia stołu przed nadziewarka jest więc do dyspozycji, staję z tyłu za nadziewarką, mając ją przed sobą, prawą ręką kręcę korbą, a lewą rękę trzymam na lejku i formuje kiełbasę, żadnych niewygód tu nie widzę. Gdyby korba była z tyłu, to trzeba by było stać bokiem do stołu i nadziewarki. Jaka to więc różnica?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273580
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie jest nie do przyjęcia z boku korba .Przecież to przeszkadza nadziewać , Co innego gdy jest z tyłu.

Tak trochę poczytałem i poprę Dziadka w stwierdzeniu, że korba z tyłu bardziej mi pasuje. Kiedyś w chinolu miałem korbkę przed oczyma, nie było to dobre rozwiązanie, a teraz korba z tyłu, lewa ręka trzyma osłonkę, prawa spoko kręci. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273584
Udostępnij na innych stronach

Pozycja stania z boku i korba z tyłu,jest najbardziej optymalna,wygodnie utrzymujesz osłonkę na lejku i kontrolujesz cały proces nadziewania,inne pozycje są trochę kłopotliwe :wink: .Tylko że nadziewarki z korbą z tyłu są ;trochę droższe; :lol: od nadziewarek z korbą z boku.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273585
Udostępnij na innych stronach

Korba z boku sprawdza się super jedynie w dużych nadziewarkach poziomych typu Alexanderwerk.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273586
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam z korba z boku i nie narzekam. Wcześniej nadziewałem kiełbasy elektrycznym zelmerem i tam to była tragedia. Teraz trwa to ułamek tego co kiedyś i cały proces to przyjemność bo wcześniej to przy nadzieniu 5 kg mogłem pisać słownik łaciny.

Może dla Dziadka i innych, którzy pracują na lepszym sprzęcie i są przyzwyczajeni do korby z tyłu to moja nie jest idealna ale mi pasuje. Jak na moje amatorskie potrzeby jestem z niej zadowolony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273588
Udostępnij na innych stronach

- korba z boku - problem jakich mało ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273591
Udostępnij na innych stronach

Profesjonaliści, nie profesjonaliści. Tylko nie wiem jak wyobrażasz sobie kręcenie korbą przy dużej (długiej) nadziewace poziomej, jesli ta korba będzie usytuwana z tyłu. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273605
Udostępnij na innych stronach

Chodzi przecież o ustawienie się przy nadziewaniu kiełbasy ... nie rozmawiamy teraz o ich rozmiarach ... jak widać na filmie usytuowanie korby z boku nie przeszkadza ... przy pionowej nasza postawa jest taka sama.... a w przypadku poziomych, to przy większych gabarytach (długich) w obu przypadkach usytuowania korby jest kiszka.... i w tym przypadku należało by wykonać nadziewarkę o większym FI tuby, cylindra, a nie "obstawiać na długość" ;) ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273619
Udostępnij na innych stronach

Własnie. ;) Ustaw się np. do 8 litrowego Alekxanderwerk'a (poziomego) i spróbuj samemu nadziać jelito, gdyby korba była z tyłu. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273640
Udostępnij na innych stronach

A tutaj znalazlem taka http://allegro.pl/nadziewarka-do-farszu-kielbas-tlok-11kg-nierdzewka-i3065734361.html ktos mowil ze royal ma 2 lata gwarancij a ta ma 5 lat i jakies dziwne rozmiary lejkow inne niz w tych typu hendi i inne niz w royal catering zna ktos ten sprzet?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273644
Udostępnij na innych stronach

adrian1981,

 

Wyglada jak wszystkie Hendowate tylko inne średnice lejków. Gdybyś się miał zdecydowac poproś o fotkę z bliska tłoka i jego wagę . W tańszych modelach tłok robiony był z jakiegoś odlewu . W mojej Royal Catering tłok to kawał nierdzewnego mela - 0,7 kg .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273686
Udostępnij na innych stronach

madlinka

 

Lejki 10 i 12 zrobiłem sam z rurek nierdzewnych 1 mm kupionych na Alledrogo ( 5 pln ) i podstawek do jajek kupionych w Carrefour ( 2 szt 2.99 ) .

Nie mam dobrej spawarki do nierdzewki więc lutowałem sam srebrem - ale do tego potrzeba dużej wprawy i odpowiedniego lutu .

 

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273713
Udostępnij na innych stronach

Rurka na końcu roztoczona w lekki stożek i wypuszczona około 2 mm do środka - nierówność zalana srebrem.

Górna krawędź nagrzana i dodatkowo rozpłaszczona żeby powiększyć kołnierz.

Są trochę luźniejsze niż oryginały ale nic nie wycieka .

Wczoraj sam wbijałem kabanosy na 10 , nic nie ,, rozcieńczane ,, bez najmniejszego problemu . Jeżeli można powiedzieć sam bo jelita baranie szykowała mi moja 8 letnia córa .

 

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273727
Udostępnij na innych stronach

Problem jest tego typu kleje nie mają dopuszczenia do kontaktu z żywnością .

Mirekr134a, ten klej robi się twardy jak żelazo , praktycznie nie ma możliwości żeby coś z niego się ulatniało- jak stwardnieje , obróbka jest możliwa tylko przy użyciu pilnika i myślę że jedzenie wyrobów produkowanych z dodatkami typu EE jest o wiele bardziej niebezpieczne :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273731
Udostępnij na innych stronach

Lejki 10 i 12 zrobiłem sam z rurek nierdzewnych

Mirek dobry pomysł :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273733
Udostępnij na innych stronach

bogdan b, nie wiem czy wiesz ale nawet metale (np "kwasówka") uwalniają powoli swoje "zasoby" :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273735
Udostępnij na innych stronach

quartz

 

tak to wygląda

 

 

bogdan b

 

Znam ten klej to tzw. metal w płynie , ale osobiście bym nie ryzykował .

 

[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 21:32 ]

Na górnym zdjęciu dla niedowiarków :tongue: jak można obsługiwać Hendowate samemu patrząc na lejek :grin: :shock:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273736
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.