bwie Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 8 Marca 2013 rafiel1985, sam sobie odpowiedziałeś, musi być częściowo odkręcone aby uchodziło powietrze inaczej nie było by sensu montować odpowietrznika. (BTW nie ma głupich pytań) madlinka, 10, 15kg mięsa to dwa wsady 7-ki lub 3-5 wkładów 3-ki - to Twój wybór. Miałem 3-kę, mam 7-kę, dla mnie jest duża różnica. Te lejki które są załączone do nadziewarki mi w zupełności wystarczają, więc nie szukałem innych, tu nie pomogę. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1202 Opublikowano 8 Marca 2013 madlinka, Właśnie zakończyłem samotne nadziewanie nadziewarą której się przyglądasz mam 3L Royal Catering . Teraz zrobiłem 5 kg kabanosów lejkiem 10 i 2.5 krzyżackiej El Gregora lejkiem 16 - 3 napełnienia cylindra . Jak masz gdzie trzymać i kasę kup wiekszą jak nie to poprostu częściej napełniasz cylinder . Bez wyjmowania lejka odchylasz cylinder i 3 minuty układasz nowy farsz i zabawa trwa dalej . Dziadek Wszystkie Hendowate mają dwa biegi i korbkę z boku . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1203 Opublikowano 9 Marca 2013 Mirekr134a, a skąd masz lejek 10? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1204 Opublikowano 9 Marca 2013 Wszystkie Hendowate mają dwa biegi i korbkę z boku .Dla mnie jest nie do przyjęcia z boku korba .Przecież to przeszkadza nadziewać , Co innego gdy jest z tyłu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1205 Opublikowano 9 Marca 2013 Wszystkie Hendowate mają dwa biegi i korbkę z boku .Dla mnie jest nie do przyjęcia z boku korba .Przecież to przeszkadza nadziewać , Co innego gdy jest z tyłu. Z całym szacunkiem Dziadku ... to jest na zasadzie ... jak nie będę miał audi, bądź mercedesa, to nie będę w ogóle jeździł autem . . . albo jak auto nie ma skórzanej kierownicy, to też nie, bo ręce się pocą i to przeszkadza prowadzić ... Już niedługo padnie stwierdzenie, ze jestem zbyt leniwy i korbą kręcić nie będę, bo to wymaga wysiłku ... Ja używam Hendi jak również gro "domorosłych wędliniarzy" , nie raz o tym wspominałem... El Gregor używa takiej i robi cudowne kiełbasy, każdy o tym wie ... może rzeczywiście korba z tyłu daje jakiś większy komfort, ale to nie znaczy, że nie działa i nie da się robić dzięki niej fajnych kiełbas itd... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1206 Opublikowano 9 Marca 2013 Korba z boku jest też bardzo wygodna. Ja np. mocuję nadziewarkę do blatu stołu od strony jego czoła (węższa strona), cała powierzchnia stołu przed nadziewarka jest więc do dyspozycji, staję z tyłu za nadziewarką, mając ją przed sobą, prawą ręką kręcę korbą, a lewą rękę trzymam na lejku i formuje kiełbasę, żadnych niewygód tu nie widzę. Gdyby korba była z tyłu, to trzeba by było stać bokiem do stołu i nadziewarki. Jaka to więc różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1207 Opublikowano 9 Marca 2013 Dla mnie jest nie do przyjęcia z boku korba .Przecież to przeszkadza nadziewać , Co innego gdy jest z tyłu. Tak trochę poczytałem i poprę Dziadka w stwierdzeniu, że korba z tyłu bardziej mi pasuje. Kiedyś w chinolu miałem korbkę przed oczyma, nie było to dobre rozwiązanie, a teraz korba z tyłu, lewa ręka trzyma osłonkę, prawa spoko kręci. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1208 Opublikowano 9 Marca 2013 Pozycja stania z boku i korba z tyłu,jest najbardziej optymalna,wygodnie utrzymujesz osłonkę na lejku i kontrolujesz cały proces nadziewania,inne pozycje są trochę kłopotliwe :wink: .Tylko że nadziewarki z korbą z tyłu są ;trochę droższe; :lol: od nadziewarek z korbą z boku. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1209 Opublikowano 9 Marca 2013 Korba z boku sprawdza się super jedynie w dużych nadziewarkach poziomych typu Alexanderwerk. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1210 Opublikowano 9 Marca 2013 Ja też mam z korba z boku i nie narzekam. Wcześniej nadziewałem kiełbasy elektrycznym zelmerem i tam to była tragedia. Teraz trwa to ułamek tego co kiedyś i cały proces to przyjemność bo wcześniej to przy nadzieniu 5 kg mogłem pisać słownik łaciny.Może dla Dziadka i innych, którzy pracują na lepszym sprzęcie i są przyzwyczajeni do korby z tyłu to moja nie jest idealna ale mi pasuje. Jak na moje amatorskie potrzeby jestem z niej zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1211 Opublikowano 9 Marca 2013 - korba z boku - problem jakich mało Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1212 Opublikowano 9 Marca 2013 Profesjonaliści, nie profesjonaliści. Tylko nie wiem jak wyobrażasz sobie kręcenie korbą przy dużej (długiej) nadziewace poziomej, jesli ta korba będzie usytuwana z tyłu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1213 Opublikowano 9 Marca 2013 Chodzi przecież o ustawienie się przy nadziewaniu kiełbasy ... nie rozmawiamy teraz o ich rozmiarach ... jak widać na filmie usytuowanie korby z boku nie przeszkadza ... przy pionowej nasza postawa jest taka sama.... a w przypadku poziomych, to przy większych gabarytach (długich) w obu przypadkach usytuowania korby jest kiszka.... i w tym przypadku należało by wykonać nadziewarkę o większym FI tuby, cylindra, a nie "obstawiać na długość" ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1214 Opublikowano 9 Marca 2013 Własnie. Ustaw się np. do 8 litrowego Alekxanderwerk'a (poziomego) i spróbuj samemu nadziać jelito, gdyby korba była z tyłu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1981 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1215 Opublikowano 9 Marca 2013 A tutaj znalazlem taka http://allegro.pl/nadziewarka-do-farszu-kielbas-tlok-11kg-nierdzewka-i3065734361.html ktos mowil ze royal ma 2 lata gwarancij a ta ma 5 lat i jakies dziwne rozmiary lejkow inne niz w tych typu hendi i inne niz w royal catering zna ktos ten sprzet? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1216 Opublikowano 9 Marca 2013 adrian1981, Wyglada jak wszystkie Hendowate tylko inne średnice lejków. Gdybyś się miał zdecydowac poproś o fotkę z bliska tłoka i jego wagę . W tańszych modelach tłok robiony był z jakiegoś odlewu . W mojej Royal Catering tłok to kawał nierdzewnego mela - 0,7 kg . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1981 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1217 Opublikowano 9 Marca 2013 Mirekr134a, nie kombinuje juz zamawiam ta http://gastrotech.net.pl/...b5f7a94a6977335 z tej firmy chyba maja najtanieji juz u nich brali wiec jest sprawdzona firma :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1218 Opublikowano 9 Marca 2013 madlinka Lejki 10 i 12 zrobiłem sam z rurek nierdzewnych 1 mm kupionych na Alledrogo ( 5 pln ) i podstawek do jajek kupionych w Carrefour ( 2 szt 2.99 ) . Nie mam dobrej spawarki do nierdzewki więc lutowałem sam srebrem - ale do tego potrzeba dużej wprawy i odpowiedniego lutu . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1219 Opublikowano 9 Marca 2013 Wygladało to podobnie Problem jest tego typu kleje nie mają dopuszczenia do kontaktu z żywnością . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1220 Opublikowano 9 Marca 2013 Wpuszczałeś rurkę do środka czy na "styk" lutowane? Czy mi się wydaje czy dodatkowo musiałeś wyoblić na krawędzi styku z nadziewarką?Dobra robota, gratulacje. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1221 Opublikowano 9 Marca 2013 Rurka na końcu roztoczona w lekki stożek i wypuszczona około 2 mm do środka - nierówność zalana srebrem. Górna krawędź nagrzana i dodatkowo rozpłaszczona żeby powiększyć kołnierz. Są trochę luźniejsze niż oryginały ale nic nie wycieka . Wczoraj sam wbijałem kabanosy na 10 , nic nie ,, rozcieńczane ,, bez najmniejszego problemu . Jeżeli można powiedzieć sam bo jelita baranie szykowała mi moja 8 letnia córa . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1222 Opublikowano 9 Marca 2013 Problem jest tego typu kleje nie mają dopuszczenia do kontaktu z żywnością . Mirekr134a, ten klej robi się twardy jak żelazo , praktycznie nie ma możliwości żeby coś z niego się ulatniało- jak stwardnieje , obróbka jest możliwa tylko przy użyciu pilnika i myślę że jedzenie wyrobów produkowanych z dodatkami typu EE jest o wiele bardziej niebezpieczne :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1223 Opublikowano 9 Marca 2013 Lejki 10 i 12 zrobiłem sam z rurek nierdzewnychMirek dobry pomysł :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1224 Opublikowano 9 Marca 2013 bogdan b, nie wiem czy wiesz ale nawet metale (np "kwasówka") uwalniają powoli swoje "zasoby" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1225 Opublikowano 9 Marca 2013 quartz tak to wygląda bogdan b Znam ten klej to tzw. metal w płynie , ale osobiście bym nie ryzykował . [ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 21:32 ]Na górnym zdjęciu dla niedowiarków :tongue: jak można obsługiwać Hendowate samemu patrząc na lejek :grin: :shock: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/49/#findComment-273736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.