miro Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Lipca 2012 Jeśli tak to możesz się nawet pokusić o trzy różne kiełbasy. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Lipca 2012 Jeśli tak to możesz się nawet pokusić o trzy różne kiełbasy. :wink:Rozwiń myśl, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Lipca 2012 Masz 13,5 kg "wyjściowego" wsadu 1) 0,5 kg bez dodawania chudego.2) 6,5kg + 1 kg chudego3) 6,5kg + 3 kg chudego Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Lipca 2012 Dzięki Miro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Lipca 2012 Masz 13,5 kg "wyjściowego" wsadu 1) 0,5 kg bez dodawania chudego. 2) 6,5kg + 1 kg chudego 3) 6,5kg + 3 kg chudegoDokładnie albo nawet zrób więcej ze składu wyjściowego, na grilla ognisko powinna być super... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Lipca 2012 Dokładnie albo nawet zrób więcej ze składu wyjściowego, na grilla ognisko powinna być super... Gdzieś czytałem , że wyroby na petlosoli nie wskazane są na grillowanie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Lipca 2012 Gdzieś czytałem , że wyroby na petlosoli nie wskazane są na grillowanie ???ano tak... na grilla powinno sie robić kiełbasy na soli ewentualnie z małą "domieszką" peklosoli... chociaż znam osoby z forum naszego, które robią i 50/50... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Lipca 2012 Gdzieś czytałem, słyszałemPrawda jest taka, że 100% ludzi którzy nie mają nic wspólnego z naszym forum i nie słyszeli że się nie powinno, grillują kiełbasę kupioną w sklepie, nomen omen peklowaną. Grillują, pieką w piekarniku, na patelni i żyją. Zapewne tak jak i ja czytacie nowinki co jest zdrowe, a co szkodzi. Czytam, że np. kawa jest bardzo szkodliwa i nie należy w ogóle jej używać, mija parę miesięcy i okazuje się, że naukowcy z "pici pupy" :wink: odkryli, że kawa i to nie jedna ale dwie, trzy dziennie wpływają zbawiennie na nasze zdrowie. Koniak alkohol w czystej postaci pity codziennie w małych ilościach wpływa bardzo korzystnie na układ krwionośny, a za pół roku okazuje się że inni naukowcy odkryli jego tragiczny wpływ na nasz organizm !!! To komu mam wierzyć ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Lipca 2012 miro, nie chciałem robić OT w temacie Adama dlatego nie pisałem ale mam identyczne przemyślenia . 99% grillowań ( sam tak robiłem zanim uświadomiono mnie tutaj na forum ) jest na kiełbasie sklepowej ( czytaj peklowanej ) i nikt nigdzie nie krzyczy że coś nie halo . Piszą o szkodliwości dymu przy nieprawidłowym grillowaniu i innych aspektach ale nikt nie porusza sprawy petlosoli w kiełbasie (ja nie czytałem ) . Nie wiem co o tym sądzić ???? Pozdrawiam Adek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Lipca 2012 Witam, jeszcze raz dziękuję za rady.Miro jednak musiałem poczynić jeden rodzaj kiełbasy, z pracy wróciłem ok 11:00 :devil: . Zacząłem rozdrabniać, i tak: Iwp na siatce 13, IIBwp ok 3kg na 10 reszta na 8, podgardle na 6, ścięgniste na 2. Po dodaniu przypraw i ok 0,8 l wody całość warzyła 18,3 kg. Następnie mieszanie ok 40 min. Kolejny krok to nadziewanie jelit i tutaj zonk :devil: , jelita wcześniej nabywałem przez internet, a teraz kupiłem w sklepie masarniczym jednego z naszych zakładów "Proszó....", co sobie poużywałem łaciny kuchennej, to... . Jelita okazały się długości ok 80 cm do 1,2 m. Przy mieszaniu i mieleniu (ręczna 10) pomogła mi moja małżonka (że kobitka dała radę, taka krucha jest :grin: , aż Ją podziwiam), ja w tym czasie zajmowałem się krakowską(10 kg). Wędzić rozpocząłem ok. 17. Z dopiekaniem krakowskiej zakończyłem ok 00:40. Kiełbasy wyszły przepyszne, kilka sparzyłem reszta pieczona. Pieczona smaczniejsza. Jeśli się coś ostało, to jutro wstawię przekroje. Wczoraj nawet nie miałem kiedy zdjęć zrobić.Jeszcze raz wszystkim dziękuję.P.S. Kiełbaska co do tłuszczu wyszła pikobello :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejdeb Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Lipca 2012 Ja rowniez slyszalem ze nie powinno konsumowac sie na goraco nie tylko kielbasy ale i rowniez innych wyrobow w ktorych sklad sawiera peklosol - poszukajcie w necie jest troche na ten temat, wyroby z peklosola powinno spozywac sie na zimno. ma to zwiazek z azotynem w peklosoli ktory pod wplywem temperatury dziala rakotworczo - i jest to juz udowodnione. miro - ze ludzie jedza kielbase i zyja to troche przesadziles wiadomo ze to od razu nie zabija bo to nie strychlina, ale po co sie truc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Lipca 2012 Adam ważne, że kiełbasa Ci smakuje. Co do jelit, to wiesz gdzie Cię zapraszam. ------------------------- miro - ze ludzie jedza kielbase i zyja to troche przesadziles wiadomo ze to od razu nie zabija bo to nie strychlina, ale po co sie truc?Gdybyś chciał konsekwentnie trzymać się tego zakazu sam przemyśl ilu rzeczy nie mógłbyś jeść. Wszystkie potrawy które zawierają wyroby peklowane, a są poddawane wysokiej temperaturze musisz sobie darować. Nie będę wymieniał bo miejsca braknie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejdeb Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Lipca 2012 Miro napisalem tylko to tak w celu informacyjnym - informacje ktore udalo mi sie znalezc ... podzielic sie na forum tym.Mozna spozywac ale tez mozna tez ograniczyc pewne zwyczaje... decyzja zalezy od nas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Lipca 2012 Miro ma całkowitą rację, ale jeżeli ktoś chce możne też zupełnie przestać jeść, nie oddychać bo nas trują, myć ręce 1000 razy dziennie bo wszędzie pełno trującej zarazy i umrzeć zdrowo. Zdrowy tryb życia i zdrowe odżywiania się, nie może być wiązane z bezkrytycznym eko szaleństwem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Lipca 2012 A oto i obiecane przekroje, cięta na okrągło parzona, po skosie pieczona dalej krakowska oraz z pozostałości farszów przepyszna mielonka: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Lipca 2012 cięta na okrągło parzona, po skosie pieczona dalej krakowska oraz z pozostałości farszów przepyszna mielonka :clap: :thumbsup: Jak dla mnie - bomba :thumbsup: :clap: Narobiłeś mi takiej ochoty, że w weekend biorę się za kiełbachę, jeszcze nie robiłem dotychczas ... Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Lipca 2012 cięta na okrągło parzona, po skosie pieczona dalej krakowska oraz z pozostałości farszów przepyszna mielonka:adam :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Lipca 2012 A oto i obiecane przekroje, cięta na okrągło parzona, po skosie pieczona dalej krakowska oraz z pozostałości farszów przepyszna mielonka: Moim zdaniem dla oka super . Co do smaku , może kiedyś będę miał okazję . :tongue: :grin: :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Lipca 2012 A oto i obiecane przekroje, cięta na okrągło parzona, po skosie pieczona dalej krakowska oraz z pozostałości farszów przepyszna mielonkaadam :clap: Widzę, że się udało Ja też robię takie "mielonki" z pozostałego farszu Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Lipca 2012 W nawiązaniu do mojego poprzedniego postu i jego sensu, przedstawiam ciekawego linka.http://kuchnia.wp.pl/fototematy/354/1/1/czym-moze-byc-zanieczyszczona-zywnosc-.htmlPS. Adam, wyroby że tylko ślinka cieknie po brodzie, gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Lipca 2012 Dziękuję wszystkim za pochlebne opinie, ale jak widać na zdjęciach, muszę jeszcze potrenować z załadunkiem farszu do nadziewarki tak, aby było jak najmniej powietrza.P.S. Mielonka napełniana ręcznie rurą pcv i i pałką do ucierania masy serowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Lipca 2012 Super gratuluję :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Lipca 2012 Adaś, jak dla mnie bomba spoko wyszły, zapewne jeszcze lepiej smakują.... a co do nabija rurą, to się dziwię, bo elegancko nadziewarką się nabija we wszystkiego rodzaju osłonki, pojemniki i słoiki Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Lipca 2012 a co do nabija rurą, to się dziwiętu się nie ma co dziwić, to były nabijane pozostałości z lejka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Lipca 2012 Ok, respect Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.