Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli tak to możesz się nawet pokusić o trzy różne kiełbasy. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229506
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Masz 13,5 kg "wyjściowego" wsadu

 

1) 0,5 kg bez dodawania chudego.

2) 6,5kg + 1 kg chudego

3) 6,5kg + 3 kg chudego

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229511
Udostępnij na innych stronach

Masz 13,5 kg "wyjściowego" wsadu

 

1) 0,5 kg bez dodawania chudego.

2) 6,5kg + 1 kg chudego

3) 6,5kg + 3 kg chudego

Dokładnie albo nawet zrób więcej ze składu wyjściowego, na grilla ognisko powinna być super...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229513
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie albo nawet zrób więcej ze składu wyjściowego, na grilla ognisko powinna być super...

Gdzieś czytałem , że wyroby na petlosoli nie wskazane są na grillowanie ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229515
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś czytałem , że wyroby na petlosoli nie wskazane są na grillowanie ???

ano tak... na grilla powinno sie robić kiełbasy na soli ewentualnie z małą "domieszką" peklosoli... chociaż znam osoby z forum naszego, które robią i 50/50...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229517
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś czytałem, słyszałem

Prawda jest taka, że 100% ludzi którzy nie mają nic wspólnego z naszym forum i nie słyszeli że się nie powinno, grillują kiełbasę kupioną w sklepie, nomen omen peklowaną.

Grillują, pieką w piekarniku, na patelni i żyją.

 

Zapewne tak jak i ja czytacie nowinki co jest zdrowe, a co szkodzi.

Czytam, że np. kawa jest bardzo szkodliwa i nie należy w ogóle jej używać, mija parę miesięcy i okazuje się, że naukowcy z "pici pupy" :wink: odkryli, że kawa i to nie jedna ale dwie, trzy dziennie wpływają zbawiennie na nasze zdrowie.

Koniak alkohol w czystej postaci pity codziennie w małych ilościach wpływa bardzo korzystnie na układ krwionośny, a za pół roku okazuje się że inni naukowcy odkryli jego tragiczny wpływ na nasz organizm !!!

 

 

To komu mam wierzyć ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229520
Udostępnij na innych stronach

miro, nie chciałem robić OT w temacie Adama dlatego nie pisałem ale mam identyczne przemyślenia . 99% grillowań ( sam tak robiłem zanim uświadomiono mnie tutaj na forum ) jest na kiełbasie sklepowej ( czytaj peklowanej ) i nikt nigdzie nie krzyczy że coś nie halo . Piszą o szkodliwości dymu przy nieprawidłowym grillowaniu i innych aspektach ale nikt nie porusza sprawy petlosoli w kiełbasie (ja nie czytałem ) . Nie wiem co o tym sądzić ???? Pozdrawiam Adek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229600
Udostępnij na innych stronach

Witam, jeszcze raz dziękuję za rady.

Miro jednak musiałem poczynić jeden rodzaj kiełbasy, z pracy wróciłem ok 11:00 :devil: . Zacząłem rozdrabniać, i tak: Iwp na siatce 13, IIBwp ok 3kg na 10 reszta na 8, podgardle na 6, ścięgniste na 2. Po dodaniu przypraw i ok 0,8 l wody całość warzyła 18,3 kg. Następnie mieszanie ok 40 min. Kolejny krok to nadziewanie jelit i tutaj zonk :devil: , jelita wcześniej nabywałem przez internet, a teraz kupiłem w sklepie masarniczym jednego z naszych zakładów "Proszó....", co sobie poużywałem łaciny kuchennej, to... . Jelita okazały się długości ok 80 cm do 1,2 m. Przy mieszaniu i mieleniu (ręczna 10) pomogła mi moja małżonka (że kobitka dała radę, taka krucha jest :grin: , aż Ją podziwiam), ja w tym czasie zajmowałem się krakowską(10 kg). Wędzić rozpocząłem ok. 17. Z dopiekaniem krakowskiej zakończyłem ok 00:40. Kiełbasy wyszły przepyszne, kilka sparzyłem reszta pieczona. Pieczona smaczniejsza.

Jeśli się coś ostało, to jutro wstawię przekroje. Wczoraj nawet nie miałem kiedy zdjęć zrobić.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję.

P.S. Kiełbaska co do tłuszczu wyszła pikobello :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-229991
Udostępnij na innych stronach

Ja rowniez slyszalem ze nie powinno konsumowac sie na goraco nie tylko kielbasy ale i rowniez innych wyrobow w ktorych sklad sawiera peklosol - poszukajcie w necie jest troche na ten temat, wyroby z peklosola powinno spozywac sie na zimno. ma to zwiazek z azotynem w peklosoli ktory pod wplywem temperatury dziala rakotworczo - i jest to juz udowodnione.

 

miro - ze ludzie jedza kielbase i zyja to troche przesadziles :) wiadomo ze to od razu nie zabija bo to nie strychlina, ale po co sie truc?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230003
Udostępnij na innych stronach

Adam ważne, że kiełbasa Ci smakuje.

Co do jelit, to wiesz gdzie Cię zapraszam. :)

 

-------------------------

miro - ze ludzie jedza kielbase i zyja to troche przesadziles :) wiadomo ze to od razu nie zabija bo to nie strychlina, ale po co sie truc?

Gdybyś chciał konsekwentnie trzymać się tego zakazu sam przemyśl ilu rzeczy nie mógłbyś jeść.

Wszystkie potrawy które zawierają wyroby peklowane, a są poddawane wysokiej temperaturze musisz sobie darować.

Nie będę wymieniał bo miejsca braknie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230009
Udostępnij na innych stronach

Miro napisalem tylko to tak w celu informacyjnym - informacje ktore udalo mi sie znalezc ... podzielic sie na forum tym.

Mozna spozywac ale tez mozna tez ograniczyc pewne zwyczaje... decyzja zalezy od nas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230014
Udostępnij na innych stronach

Miro ma całkowitą rację, ale jeżeli ktoś chce możne też zupełnie przestać jeść, nie oddychać bo nas trują, myć ręce 1000 razy dziennie bo wszędzie pełno trującej zarazy i umrzeć zdrowo. Zdrowy tryb życia i zdrowe odżywiania się, nie może być wiązane z bezkrytycznym eko szaleństwem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230017
Udostępnij na innych stronach

cięta na okrągło parzona, po skosie pieczona dalej krakowska oraz z pozostałości farszów przepyszna mielonka

:clap: :thumbsup: Jak dla mnie - bomba :thumbsup: :clap:

 

Narobiłeś mi takiej ochoty, że w weekend biorę się za kiełbachę, jeszcze nie robiłem dotychczas ...

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230214
Udostępnij na innych stronach

cięta na okrągło parzona, po skosie pieczona dalej krakowska oraz z pozostałości farszów przepyszna mielonka:

adam :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230216
Udostępnij na innych stronach

A oto i obiecane przekroje, cięta na okrągło parzona, po skosie pieczona dalej krakowska oraz z pozostałości farszów przepyszna mielonka:

 

Moim zdaniem dla oka super . Co do smaku , może kiedyś będę miał okazję . :tongue: :grin: :clap:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230245
Udostępnij na innych stronach

A oto i obiecane przekroje, cięta na okrągło parzona, po skosie pieczona dalej krakowska oraz z pozostałości farszów przepyszna mielonka

adam :clap: Widzę, że się udało :) Ja też robię takie "mielonki" z pozostałego farszu :) Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230248
Udostępnij na innych stronach

W nawiązaniu do mojego poprzedniego postu i jego sensu, przedstawiam ciekawego linka.

http://kuchnia.wp.pl/fototematy/354/1/1/czym-moze-byc-zanieczyszczona-zywnosc-.html

PS. Adam, wyroby że tylko ślinka cieknie po brodzie, gratulacje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230255
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za pochlebne opinie, ale jak widać na zdjęciach, muszę jeszcze potrenować z załadunkiem farszu do nadziewarki tak, aby było jak najmniej powietrza.

P.S. Mielonka napełniana ręcznie rurą pcv i i pałką do ucierania masy serowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230265
Udostępnij na innych stronach

Adaś, jak dla mnie bomba :) spoko wyszły, zapewne jeszcze lepiej smakują.... :)

a co do nabija rurą, to się dziwię, bo elegancko nadziewarką się nabija we wszystkiego rodzaju osłonki, pojemniki i słoiki ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/page/2/#findComment-230272
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.