Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie na mokro, proste pytanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
205 odpowiedzi w tym temacie

#41 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 12 sie 2012 - 20:31

Adek zamiast się męczyć spróbuj mojego przelicznika.
Wklepujesz wagę mięsa i otrzymujesz gotowy wynik czego i ile potrzeba.
Jak lubisz mniej słono stosujesz niższą dawkę.
Proste jak :

http://www.wyrobydom...lankamokro.html

Przy 12,5 kg wychodzi 5L wody i 42,5 lub 50 dkg peklosli.


miro jeszcze nawiążę do tego o napisałeś jeśli pozwolisz :) . W podanym linku do Twojego przelicznika po wpisywaniu wagi mięsa brak jest możliwości wpisy ilu dniowe ma być peklowanie . Jak rozumieć wynik jaki wyjdzie ??? Czy w zależności od długości peklowania lawirować wynikiem miedzy min. a max. peklosoli ??? Czy wynik jest dla peklowania dłuższego niż np. 5 dniowe ( ale wtedy powinna być informacja ) ???

#42 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 12 sie 2012 - 20:33

Bo to jest przyjęte z góry peklowanie 8-10 dni.Tak mi wychodzi z mocy solanki.

#43 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 12 sie 2012 - 20:35

Adek sorry, ale jeśli mówimy o prawdziwym peklowaniu to minimum 8-10 dni.
Inne, krótsze peklowanie, to system awaryjny.

http://www.wyroby-do...mokro-i-10.html

#44 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 12 sie 2012 - 20:36

Bo to jest przyjęte z góry peklowanie 8-10 dni.Tak mi wychodzi z mocy solanki.

Tak myślę bo inaczej miro by w ten sposób nie doradzał ale powinna być informacja dla takich jak ja :blush:

[size=9][ Dodano: Nie 12 Sie, 2012 21:38 ][/size]

Adek sorry, ale jeśli mówimy o prawdziwym peklowaniu to minimum 8-10 dni.
Inne, krótsze peklowanie, to system awaryjny.

http://www.wyroby-do...mokro-i-10.html

I wszystko jasne :blush: ale może daj tam jakieś info dla ludzi którzy są na podobnym etapie łapania wiedzy jak moja osoba :wink:

#45 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2425 postów

Napisano 12 sie 2012 - 20:42

Zawsze na przesolone potrawy używam surowego ziemniaka, może i tu by pomógł ?

tu chodzi o wedzonki

#46 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 12 sie 2012 - 20:43

Teraz dopiero zauważyłem , że są to dwa różne linki :blush: . Jak bym od razu widział ten drugi nie było by pytania :blush: Pozdrawiam :wink:

[size=9][ Dodano: Nie 12 Sie, 2012 21:46 ][/size]
Z tym przesoleniem zapadła już decyzja :) . Zostaną zjedzone w takim stanie jak są bez zbędnego kombinowania bo można przedobrzyć . Nawet za słone smakują lepiej niż sklepowe tzn. nikt nie myśli o kupowaniu czegoś w sklepie :grin:

#47 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 12 sie 2012 - 20:49

tu chodzi o wedzonki

Jeśli już sparzone i słone to lipa.
Do bigosu, na wywar lub do innych potraw jako załącznik.
Pozostaje pytanie dlaczego wychodzą za słone ?
Co jest tego powodem ?
:cool:

#48 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7095 postów

Napisano 13 sie 2012 - 08:31

Adek, peklowanie Szczepana też jest oki, wędzonki są mniej słone :D
https://wedlinydomow...p?p=48377#48377

#49 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 13 sie 2012 - 15:51

Adek, peklowanie Szczepana też jest oki, wędzonki są mniej słone


Tylko ,że za krótkie bo góra 6 dni.Takie peklowanie można uznać za awaryjne.

#50 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7095 postów

Napisano 14 sie 2012 - 08:15

można uznać za awaryjne.

Dla mnie nie ma peklowania awaryjnego czy nie awaryjnego, jest po prostu peklowanie, 3 dni, 6 dni, 14 dni, pisu pekluje chyba kilka tyg. w niskich temp. ważne aby było mięso w środku dopeklowane. Zresztą, każdy :rolleyes: robi na swój smak, aby tylko było czym zagryźć "kieliszek chleba" :D :grin:

#51 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 16 sie 2012 - 12:37

Mam jeszcze takie pytanko :) . Często czytam , że coś tam jest peklowane w roztworze np. 10 % - 8% ..... ( np.ryby ) soli/peklosoli , bez podania ilości wody . Czy w takich wypadkach ilość wody jest nieistotna bo ważne jest tylko stężenie soli/peklosoli w roztworze . Czy roztwór np. 10% w 5 litrach wody będzie miał takie same skutki dla wyrobu w tym samym czasie jak roztwór 10% np. w 8 litrach . Pytam bo często jest tylko podana informacja procentowa np. solanka tylu i tylu procentowa .

Ps. Czytałem temat gdzie Dziadek domagał się jasnych sformułowań i odpowiedzi w tej kwestii ale zaczęła się dyskusja i małe spory jeden przez drugiego jednak nie doczytałem się jasnej odpowiedzi . Nie zadaję pytania aby wywołać kolejną dyskusję , byłbym usatysfakcjonowany krótką odpowiedzią ( jeśli się da ) czy jest to to samo czy nie , wówczas będzie dużo jaśniej dla mojej osoby i chyba nie tylko czytając przepisy :) . Pozdrawiam

#52 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 16 sie 2012 - 12:43

Czy roztwór np. 10% w 5 litrach wody będzie miał takie same skutki dla wyrobu w tym samym czasie jak roztwór 10% np. w 8 litrach


Nie.I dlatego zalecana ilość wody to 0.4L/kg

#53 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 16 sie 2012 - 12:52

Czy roztwór np. 10% w 5 litrach wody będzie miał takie same skutki dla wyrobu w tym samym czasie jak roztwór 10% np. w 8 litrach


Nie.I dlatego zalecana ilość wody to 0.4L/kg


Ryb/serów też się to dotyczy reasumując , wszystkich przepisów gdzie jest podana tylko procentowo wartość stężenia solanki ??? Czyli zawsze musimy wiedzieć , że jest to w dla 0,4l/kg wody ????


Ps. Myślałem że to dotyczy tylko wędzonek typu szynka , baleron itd. :)

#54 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 16 sie 2012 - 12:59

Dla mnie nie ma peklowania awaryjnego czy nie awaryjnego, jest po prostu peklowanie, 3 dni, 6 dni, 14 dni


Kto jak kto ,ale taki "stary wyga" jak Ty nie powinien moim zdaniem wypisywać takich rzeczy bo z tego wynika że nie ma różnicy między peklowaniem 1- dniowym a 10 dniowym.Polecam lekturę do łóżeczka :grin: .Wnioski wyciągniesz sam.

http://wedlinydomowe...w-miesnych-cz-i
http://wedlinydomowe...-miesnych-cz-ii

#55 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 16 sie 2012 - 13:11

.Polecam lekturę do łóżeczka :grin: .Wnioski wyciągniesz sam.


Kogo odsyłasz do lektury mnie czy Zbója ?? :grin:

#56 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 16 sie 2012 - 13:19

Ryb/serów też się to dotyczy reasumując

Ryby solę na sucho.Sery moczę w solance 1lwody / 80g soli /8 h i nie stosuję przelicznika 0,4l/kg.Leję tyle solanki aby ser pływał

[size=9][ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 14:20 ][/size]

Kogo odsyłasz do lektury mnie czy Zbója ??

Zbója, ale jak masz czas to też nie zaszkodzi :grin:

#57 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 16 sie 2012 - 13:27

Polecam lekturę do łóżeczka :grin:

:clap: :clap: :clap:
BTW
Jednak brzmi to dwuznacznie! :wink: :tongue:
.

#58 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7095 postów

Napisano 16 sie 2012 - 15:01

"stary wyga" jak Ty

W końcu ktoś Zbója docenił :P

nie ma różnicy między peklowaniem 1- dniowym a 10 dniowym

Pisałem, że "Dla mnie nie ma peklowania awaryjnego czy nie awaryjnego, jest po prostu peklowanie", nigdzie nie pisałem, że nie ma różnicy między pekl. 1 a 10 dni :cool:

http://wedlinydomowe.pl/p...w-miesnych-cz-i
http://wedlinydomowe...-miesnych-cz-ii

Czytałem pobieżnie i nie znalazłem nic o peklowaniu awaryjnym. Ty na zlot się nie wybierasz roboty masz mniej :cool: , jak masz czas to poszukaj gdzie tam tak pisze i zacytuj na forum, będę Ci wdzięczny, u mnie czau brak, Napoleonów czeka, a ja z robotą w ciemnym lesie :cool:
Te artykuły to z jakiś starych ksiąg, a jak wiesz ja "po staremu" już nie wędzę,a teraz Ci napiszę, że "po staremu" nie pekluję, tylko po nowemu :P
I jeszcze raz napiszę, każdy pekluje wg własnych potrzeb :grin:

Polecam lekturę do łóżeczka :grin:

Dziękuję, ale do łóżeczka wolę jakąś koleżankę od lektury :cool:



Idę dalej dreptać :cool:

#59 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 16 sie 2012 - 17:06

Czytałem pobieżnie i nie znalazłem nic o peklowaniu awaryjnym


Ja też nic nie pisałerm o awaryjnym.Pisałem ,że można uznać za awaryjne.

u mnie czau brak


Brakiem czasy to się nie wymiguj.Wrócisz poczytasz i wnioski wyciągniesz.Nie pali sie :cool:

Te artykuły to z jakiś starych ksiąg


Jakby tych starych ksiąg zabrakło to jadłbyś wędlinki z biedronki :tongue:

nigdzie nie pisałem, że nie ma różnicy między pekl. 1 a 10 dni


Wprost nie ,ale tak to odczytałem.

I jeszcze raz napiszę, każdy pekluje wg własnych potrzeb


A mnie się zdaje ,że na stronie powinno być wg. zasad a nie potrzeb. :cool: A jak już ktoś sobie te zasady naciąga to jego sprawa.

#60 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7095 postów

Napisano 16 sie 2012 - 17:46

Każdemu wolno marzyć. :cool:

Zbój lubi marzyć :grin: :grin: :cool:

Jakby tych starych ksiąg zabrakło to jadłbyś wędlinki z biedronki :tongue:

Tu jestem "ZA" :D

Zbój Madej napisał/a:
nigdzie nie pisałem, że nie ma różnicy między pekl. 1 a 10 dni


Wprost nie ,ale tak to odczytałem.

Co do tego to takie moje małe sprostowanie.
Różnice w peklowaniach od jednego dnia w górę to są, ale, nie wiem czy dobrze to ujmę, są to różnice w procesie technologicznym zachodzące w mięsie i solance, a co do nazwy to podtrzymuję, czy 1, czy 10, czy więcej dni, peklowanie to peklowanie :grin:

Brakiem czasy to się nie wymiguj.Wrócisz poczytasz i wnioski wyciągniesz

:P
A qrcze myślałem, że pomożesz młodszemu w potrzebie :lol: :lol:

A mnie się zdaje ,że na stronie powinno być wg. zasad a nie potrzeb.

Z tym też się zgodzę, ale ja nie mam warunków do długotrwałego peklowania, dlatego pekluję wg potrzeb, czyli szybko i sprawnie :cool:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych