Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Myślę, że trzeba po prostu założyć dwa tematy: jeden dla tych peklujących tradycyjnie i dugi dla tych, którzy stosują peklowanie krótkie. Nie będzie bicia piany i "kulturalnego wymieniania się poglądami". :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-232513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Dlaczego ja głupi pekluje na mokro minimum 10 dni, przeważnie 2 tygodnie, bywa i trzy.Każdy robi jak robi... ja kilka razy peklowałem i 14 dni... ale teraz pekluję 5 do 7, czas, praca, wolne nie wiadomo do końca kiedy... życie zmusza aby robić tak a nie inaczej, niestety... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-232514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 ...niestety...Bracie Pokemonie, nie warto się poddawać. Zrobić sobie "klimatyzacje" do peklowania i jazda... :thumbsup: Nie czarujmy się obok "czasu" peklowania ważne są również inne "parametry". Śmiać mi się chce gdy czytam o "peklowaniu" w nieodpowiednio ustabilizowanej temperaturze. No i nie zapominajmy o BAKTERIACH! "flora" może pachnieć jak 17-nastka, ale może i jak "odleżała" 80-siątka. :wink: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-232517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Maxellu nie widzę potrzeby zakładania odrębnych tematów.Dyskusja nie wykracza poza normy, a i piany wobec siebie nie bijemy.Po raz kolejny poruszony został ważny temat czasu peklowania, tabeli i może warto było. Pokemonie niestety też miałem dylemat czasu i miejsca i w związku z tym zakupiłem drugą lodówkę tylko dla siebie.Rozumiem, że są takie sytuacje, że nawet druga lodówka staje się problemem, ale albo peklujesz, albo udajesz że peklujesz.Jeśli mięso jest mięsem, a proces procesem to trzeba czasu i miejsca na prawidłowe jego przeprowadzenie. Nie da się upiec dobrego ciasta drożdżowego z nie wyrośniętej masy, nie da się zrobić kiszonej kapusty w dwa dni, nie zrobimy pasteryzacji "gotując" 1 raz bo to proces który należy powtórzyć 3-krotnie etc.Można się oszukiwać że się da. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-232521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klemens Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Myth- Wielkie dzięki za szybka odpowiedź- będę spokojnie spał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-232523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 To i ja dołożę swoje trzy grosze.. Pekluje przy pomocy programu do peklowania i zawsze robię wersję mniej słoną.. Pekluje 8 - 10 dni i np. szynki do jednego kg nie nastrzykuje a są ładnie prze peklowane, nie mówiąc już o polędwicach czy boczku po około 60dk.. Co dziennie wieczorem obracam mięso i wkładam woreczki z wodą żeby solanka przykryła mięsa, to wszystko umieszczam w lodówce w temp. 3-4 stopni na okres jak już pisałem 8-10 dni.. Jedyne co mogę dodać to że boczki są za mało słone i teraz pójdą w mocniejszą zalewę wg. programu. Ale szynki, polędwice bez moczenia są idealne a wręcz mogły by być odrobinkę słoncze ale wole nie ryzykować.. Oczywiście polędwica ala łososiowa jest bardziej słona od parzonej ale to normalne.. Teraz na próbę zrobię polędwice i boczki peklowane na 7 dni tylko po nakłuwam i mam prośbę opisz dziadku jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Teraz na próbę zrobię polędwice i boczki peklowane na 7 dni tylko po nakłuwam i mam prośbę opisz dziadku jak to zrobić?Czego nie wiesz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Bo też już Dziadkiem jestem, to chyba mogę :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 ok, ile mam zrobić tych nakłuć i rozumiem że nie przebijać mięsa na wylot tylko z obu stron igłą porobić nakłucia?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 kooalla bez strachu możesz nawet Piłę VI zrobić.Nakłuwasz jak leci. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Bo też już Dziadkiem jestem, to chyba mogęNo jak tak to i ja mogę :grin: Nie igłą tylko widelcem i to najlepiej takim z długimi szpikulcami.Ile nakłuć na cm2 czy na dcm2 :grin:? .Żartowałem.A ile chcesz.Możesz na wylot ,wdłuż i wszerz jak chcesz tak aby solanka dostała się do środka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Dzięki za szybką odpowiedź .. Męczył bym się igłą a tak raz raz widelcem zrobię nakłucia ;d Rozumiem że to w żaden sposób nie wpłynie na wysuszenie produktu bo wędzenie zamknie pory? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Rozumiem że to w żaden sposób nie wpłynie na wysuszenie produktu bo wędzenie zamknie pory?Dobrze Pan rozumiesz. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian8308 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Koledzy napiszcie proszę ile sypnąć peklosoli na litr wody i jaka proporcje solanki zachować w stosunku do ciężaru mięsa. Chodzi mi o peklowanie bez nostrzyku, nie mam sprzętu a w sobotę chciałbym wędzić, jest to możliwe?? mięso to schab i boczek w kawałkach kilogramowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&highlight=tabela+peklowania+mokrego Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian8308 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 tak kolego tylko tam wszystko jest opisane jak sie pekluje z nastrzykiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 nie mam sprzętu Przy braku sprzętu do nastrzyku.... to do apteki, duża strzykawka np. 100ml (z przejściówką do zwykłej igły - najczęściej jest w komplecie) największa igła jaka będzie... i już jest :smile: przynajmniej do czasu zakupu większej igły... Duże igły mają też u weterynarza :wink: Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 tak kolego tylko tam wszystko jest opisane jak sie pekluje z nastrzykiem Bo takie awaryjne peklowanie inaczej się nie uda jak tylko z nastrzykiem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Awaryjnie może i się uda bez nastrzyku, tylko czy nie warto zapeklować normalnie ? Możesz na własną odpowiedzialność zrobić tak: Mięso zalewasz solanką 10dkg peklosoli na 1litr wody, ilość solanki 40% w stosunku do wagi mięsa.Mięso nakłuwasz i pozostawiasz w temperaturze pokojowej na 4-5h. (Przyśpieszy to proces peklowania.)Po tym czasie wkładasz do lodówki i codziennie również możesz nakłuć.Boczek jest cienki więc zapewne będzie awaryjnie zapeklowany.Szynka ??? Przy tym fachu pośpiech nie jest wskazany. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian8308 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zrobiłem wg kalkulatora (opcje mniej słona) http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=971 Mam kawałki po 1kg łącznie 2,5kg czyli zalałem 1,4L wody i 175g peklosoli tylko jutro zrobię 1 nastrzyk 120ml/kg miesa. Chyba nic nie pokręciłem? schab i boczek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian8308 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Mam tylko pytanie odnośnie boczku, kupiłem dziś strzykawke i nastrzyknaląłem mięso. Nie wim czy boczek też tak samo potraktować, na on 4cm grubości. I mam pytanie jeszcze odnośnie działania kalkulatora. Trochę mnie dziwi wyliczenie. Jak zaznaczylem peklowanie 4 dniowie 1 kg mięsa to nastrzyk mniej słonej opcji jest większy niż tej słonej. Czy to normalne, czy może błąd? Jeżeli są błędy w tekście to sorrki pisze z tel "/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Większy nastrzyk, ale solanka mniej słona. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian8308 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 To logiczne ale jakoś wydaje mi sie że za dużo, obym sie mylił! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Założyłeś 4 dniowe "peklowanie", więc aby zapobiec katastrofie zalecono większy nastrzyk słabszej solanki, żeby więcej jej wstrzyknąć do mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 14 Listopada 2012 Przeczytałam cały wątek... Niby proste pytanie, ale odpowiedzi jak widać takie wcale nie są :grin: . Teraz dopiero jestem skołowana :rolleyes:Chyba zapekluję... po swojemu :lol: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-249674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.