Skocz do zawartości

Peklowanie na mokro, proste pytanie


Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że trzeba po prostu założyć dwa tematy: jeden dla tych peklujących tradycyjnie i dugi dla tych, którzy stosują peklowanie krótkie. Nie będzie bicia piany i "kulturalnego wymieniania się poglądami". :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-232513
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dlaczego ja głupi pekluje na mokro minimum 10 dni, przeważnie 2 tygodnie, bywa i trzy.

Każdy robi jak robi... ja kilka razy peklowałem i 14 dni... ale teraz pekluję 5 do 7, czas, praca, wolne nie wiadomo do końca kiedy... życie zmusza aby robić tak a nie inaczej, niestety...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-232514
Udostępnij na innych stronach

...niestety...

Bracie Pokemonie, nie warto się poddawać.

 

Zrobić sobie "klimatyzacje" do peklowania i jazda... :thumbsup:

 

Nie czarujmy się obok "czasu" peklowania

ważne są również inne "parametry". :cool:

 

Śmiać mi się chce gdy czytam o "peklowaniu"

w nieodpowiednio ustabilizowanej temperaturze. :cool:

 

No i nie zapominajmy o BAKTERIACH! :cool:

 

"flora" może pachnieć jak 17-nastka,

ale może i jak "odleżała" 80-siątka. :wink: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-232517
Udostępnij na innych stronach

Maxellu nie widzę potrzeby zakładania odrębnych tematów.

Dyskusja nie wykracza poza normy, a i piany wobec siebie nie bijemy.

Po raz kolejny poruszony został ważny temat czasu peklowania, tabeli i może warto było.

 

Pokemonie niestety też miałem dylemat czasu i miejsca i w związku z tym zakupiłem drugą lodówkę tylko dla siebie.

Rozumiem, że są takie sytuacje, że nawet druga lodówka staje się problemem, ale albo peklujesz, albo udajesz że peklujesz.

Jeśli mięso jest mięsem, a proces procesem to trzeba czasu i miejsca na prawidłowe jego przeprowadzenie.

 

Nie da się upiec dobrego ciasta drożdżowego z nie wyrośniętej masy, nie da się zrobić kiszonej kapusty w dwa dni, nie zrobimy pasteryzacji "gotując" 1 raz bo to proces który należy powtórzyć 3-krotnie etc.

Można się oszukiwać że się da.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-232521
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To i ja dołożę swoje trzy grosze..

 

Pekluje przy pomocy programu do peklowania i zawsze robię wersję mniej słoną..

 

Pekluje 8 - 10 dni i np. szynki do jednego kg nie nastrzykuje a są ładnie prze peklowane,

nie mówiąc już o polędwicach czy boczku po około 60dk..

Co dziennie wieczorem obracam mięso i wkładam woreczki z wodą żeby solanka przykryła mięsa,

 

to wszystko umieszczam w lodówce w temp. 3-4 stopni na okres jak już pisałem 8-10 dni..

 

Jedyne co mogę dodać to że boczki są za mało słone i teraz pójdą w mocniejszą zalewę wg. programu.

Ale szynki, polędwice bez moczenia są idealne a wręcz mogły by być odrobinkę słoncze ale wole nie ryzykować.. Oczywiście polędwica ala łososiowa jest bardziej słona od parzonej ale to normalne..

 

Teraz na próbę zrobię polędwice i boczki peklowane na 7 dni tylko po nakłuwam i mam prośbę opisz dziadku jak to zrobić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233757
Udostępnij na innych stronach

Teraz na próbę zrobię polędwice i boczki peklowane na 7 dni tylko po nakłuwam i mam prośbę opisz dziadku jak to zrobić?

Czego nie wiesz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233759
Udostępnij na innych stronach

Bo też już Dziadkiem jestem, to chyba mogę :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233776
Udostępnij na innych stronach

kooalla bez strachu możesz nawet Piłę VI zrobić.

Nakłuwasz jak leci.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233779
Udostępnij na innych stronach

Bo też już Dziadkiem jestem, to chyba mogę

No jak tak to i ja mogę :grin:

 

Nie igłą tylko widelcem i to najlepiej takim z długimi szpikulcami.Ile nakłuć na cm2 czy na dcm2 :grin:? .Żartowałem.A ile chcesz.Możesz na wylot ,wdłuż i wszerz jak chcesz tak aby solanka dostała się do środka

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233780
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedź ..

 

Męczył bym się igłą a tak raz raz widelcem zrobię nakłucia ;d

 

Rozumiem że to w żaden sposób nie wpłynie na wysuszenie produktu bo wędzenie zamknie pory?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233784
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że to w żaden sposób nie wpłynie na wysuszenie produktu bo wędzenie zamknie pory?

Dobrze Pan rozumiesz. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-233785
Udostępnij na innych stronach

Koledzy napiszcie proszę ile sypnąć peklosoli na litr wody i jaka proporcje solanki zachować w stosunku do ciężaru mięsa. Chodzi mi o peklowanie bez nostrzyku, nie mam sprzętu a w sobotę chciałbym wędzić, jest to możliwe?? mięso to schab i boczek w kawałkach kilogramowych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234119
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234123
Udostępnij na innych stronach

nie mam sprzętu

Przy braku sprzętu do nastrzyku.... to do apteki, duża strzykawka np. 100ml (z przejściówką do zwykłej igły - najczęściej jest w komplecie) największa igła jaka będzie... i już jest :smile: przynajmniej do czasu zakupu większej igły...

Duże igły mają też u weterynarza :wink:

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234131
Udostępnij na innych stronach

tak kolego tylko tam wszystko jest opisane jak sie pekluje z nastrzykiem

Bo takie awaryjne peklowanie inaczej się nie uda jak tylko z nastrzykiem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234133
Udostępnij na innych stronach

Awaryjnie może i się uda bez nastrzyku, tylko czy nie warto zapeklować normalnie ?

 

Możesz na własną odpowiedzialność zrobić tak:

 

Mięso zalewasz solanką 10dkg peklosoli na 1litr wody, ilość solanki 40% w stosunku do wagi mięsa.

Mięso nakłuwasz i pozostawiasz w temperaturze pokojowej na 4-5h. (Przyśpieszy to proces peklowania.)

Po tym czasie wkładasz do lodówki i codziennie również możesz nakłuć.

Boczek jest cienki więc zapewne będzie awaryjnie zapeklowany.

Szynka ???

 

Przy tym fachu pośpiech nie jest wskazany.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234140
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem wg kalkulatora (opcje mniej słona) http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=971

Mam kawałki po 1kg łącznie 2,5kg czyli zalałem 1,4L wody i 175g peklosoli tylko jutro zrobię 1 nastrzyk 120ml/kg miesa.

Chyba nic nie pokręciłem?:)

 

schab i boczek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234166
Udostępnij na innych stronach

Mam tylko pytanie odnośnie boczku, kupiłem dziś strzykawke i nastrzyknaląłem mięso. Nie wim czy boczek też tak samo potraktować, na on 4cm grubości. I mam pytanie jeszcze odnośnie działania kalkulatora. Trochę mnie dziwi wyliczenie. Jak zaznaczylem peklowanie 4 dniowie 1 kg mięsa to nastrzyk mniej słonej opcji jest większy niż tej słonej. Czy to normalne, czy może błąd? Jeżeli są błędy w tekście to sorrki pisze z tel "/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234297
Udostępnij na innych stronach

Większy nastrzyk, ale solanka mniej słona.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234323
Udostępnij na innych stronach

Założyłeś 4 dniowe "peklowanie", więc aby zapobiec katastrofie zalecono większy nastrzyk słabszej solanki, żeby więcej jej wstrzyknąć do mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-234349
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Przeczytałam cały wątek... Niby proste pytanie, ale odpowiedzi jak widać takie wcale nie są :grin: . Teraz dopiero jestem skołowana :rolleyes:

Chyba zapekluję... po swojemu :lol:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/5/#findComment-249674
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.