Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, jeden z moich kolegów Polaków; powinni być w stanie odpowiedzieć. Jestem w trakcie budowy zimnej wędzarni i zastanawiam się, czy mogę wędzić zimnym dymem jakieś mięso / wędliny, mimo, że przepis wymaga gorącego wędzenia. A potem, po zimnym wędzeniu zakończyć proces parzeniem w gotującej się wodzie? Chciałbym być w stanie uzyskać takie same wyniki?

Myślę, że będę musiał wędzić trochę dłużej niż przepis wymaga, jeśli będzie to robione zimnym dymem.

Konkretnie kabanosy i przepis na gorąco wedzoną kiełbasę.

Dzięki za pomoc!

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Nie 26 Sie, 2012 21:07 ]

Poprawiłam ten tekst aby był bardziej zrozumiały.

-Nick

Weber Performer

Weber 22.5" One Touch Gold Kettle

Weber 18" WSM

Weber Smokey Joe

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7200-przepis-receptura-na-gor%C4%85ce-w%C4%99dzenie-z-zimn%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/

Z chęcią bym Ci pomógł ,ale szczerze mówiąc nie wiem o co Ci chodzi.Może swoje pytanie zadaj na amerykańskiej stronie naszego forum :grin:

[ Dodano: Nie 26 Sie, 2012 19:17 ]

Mirek Ty mnie prześladujesz :devil: , albo czytasz w moich myślach co już jest groźne :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ja już zapytać, ale nie miałem zbyt wiele odpowiedzi tam.

Pozwól mi wyjaśnić, co usiłuję zrobić.

Użyję przepis kabanos, to mówi, wedznis go w gorącej temperaturze i gotować je w dymie.

Chcę wiedzieć, czy mogę palić zimne i używać gotującą się wodą gotować kiełbasę.

Czy kabanosy okazują to samo?

-Nick

Weber Performer

Weber 22.5" One Touch Gold Kettle

Weber 18" WSM

Weber Smokey Joe

atcNick,

Chcę wiedzieć, czy mogę palić zimne i używać gotującą się wodą gotować kiełbasę.

Tak. Możesz, tak wykonać, zrobić. Wędzisz na zimno a później parzysz w wodzie.

Temperatura wody w czasie parzenia 75-78 C.

Napisz co chcesz zrobić w języku, którego używasz na co dzień (eng.). Łatwiej Cię będzie zrozumieć ;) Choć wygląda, że Bagno Cię zrozumiał ;)
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Z chęcią bym Ci pomógł ,ale szczerze mówiąc nie wiem o co Ci chodzi.Może swoje pytanie zadaj na amerykańskiej stronie naszego forum :grin:

Kolega atcNick buduje wędzarnie przeznaczoną wyłącznie do zimnego wędzenia.

Pyta, czy uwędzone na zimno kabanosy i kiełbasa (wg przepisu powinna być wędzona na gorąco) i następnie sparzone będą O.K.

atcNick,

As I've never been smoking this way, J can't give You an advice...

If A'm You, J could try to go this way and to judge effects by comparing to Your expectation.

You have to smoke so long as the sausages take on expected colours.

With best regards

[ Dodano: Nie 26 Sie, 2012 21:12 ]

Our Technology authority Bagno has just given the advice.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles