Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie odnośnie pasteryzacji pomidorów. Żona znalazła w gazecie prosty przepis na zagospodarowanie nadwyżki pomidorów. W skrócie wygląda to tak , że pomidory kroimy w ćwiartki, solimy (na 1kg pomidorów 20g soli) i jak puszczą soki to do słoika i pasteryzujemy. Wszystko jest ok tylko słoiki (po kilku dniach) wciąz bardzo odgazowywują. :shock:

Tu pojawia się pytanie, czy takie oddwawnie gazów przez pomidory jest normalne, czy coś jest nie tak?

Pytam, bo pierwszy raz robiliśmy pomidory w słoikach.

 

No i pytanie zasadnicze. Czy te pomidory nam się nie zepsują, skoro tak gazują? :wink:

 

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/
Udostępnij na innych stronach

Ja robię pomidory według przepisu AndrzejaK i wszystko jest ok.Pomidory(Lima) kroję i upycham do słoików,zalewam solanką ( łyżka soli na litr wody) o temp. 80 st. I pasteryzuję 20 min.Robię drugi sezon i są bardzo dobre.Polecam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236472
Udostępnij na innych stronach

Tu pojawia się pytanie, czy takie oddwawnie gazów przez pomidory jest normalne, czy coś jest nie tak?

Pytam, bo pierwszy raz robiliśmy pomidory w słoikach.

Czy słoiki są zamknięte znaczy się nakrętki wklęsłe.?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236489
Udostępnij na innych stronach

Ja robię pomidory według przepisu AndrzejaK i wszystko jest ok.Pomidory(Lima) kroję i upycham do słoików,zalewam solanką ( łyżka soli na litr wody) o temp. 80 st. I pasteryzuję 20 min.Robię drugi sezon i są bardzo dobre.Polecam.

o i teraz możemy podyskutować czyj przepis :grin: - ja pierwotnie znalazłem go u ChefPaula i też mi bardzo przypasował :cool: - pomidorki na pół, do słoja, solanka i pasteryzacja :wink:

jest to wersja dla leniowaych :grin: ale ma wadę w postaci "zajęcia miejsca " przez słoiki... koncentrat zdecydowanie mniej :cool: ....

jednak czasem pomidorki w "całości" są potrzebne i wtedy te są jak znalazł :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236505
Udostępnij na innych stronach

Sorki Abratku,ale ja go znalazłem jako przepis AndrzejaK.Jeśli autor jest inny to przepraszam.Przepis,przynajmniej u mnie jest rewelacyjny , bo ja nie gotuję w domu obiadów i ... Ktoś inny potem przeciera te pomidorki... Hi,hi,hi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236520
Udostępnij na innych stronach

nie ma za co przepraszać :cool: - kto był pierwszy niech Oni sami rozstrzygają :grin:

- ważne że dla nas jest wygodnie :wink: ....

nie ulega wątpliwości że sposób samego "preparowania" pomidorów jest szybki , a późniejsze "bieżące przygotowanie" nie nastręcza aż tak dużo kłopotów

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236528
Udostępnij na innych stronach

A co z tych pasteryzowanych pomidorków można później zrobić :grin: ?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236529
Udostępnij na innych stronach

ano Arku można różniaste rzeczy robić :grin:

np pomidorowa :lol:

 

największą zaletą takich pomidorków jest to kiedy potrzeba w jakimś przepisie użyć "całych" :cool: :wink:

 

dla mnie główne znaczenie ma to że "obróbka" rozkłada się w czasie i na kilka słoiczków koncentratu nie muszę poświęcić całego dnia...

oczywiście zawsze parę kilo przerabiam na "samo sedno" ale o na sprecyzowane potrzeby typu pizza

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236541
Udostępnij na innych stronach

Pokrywki są wypukłe, bo takie jest ciśnienie, że je wypycha.

Jak żona otworzyła jeden słoik to poleciało jak z gejzera. :shock:

W smaku dobre się wydają te z otwartego słoika. Choć było kilka dni "fermentacji?".

Nie wiem może przyczyną było zapakowanie słoików po czubek?

Tak jak pisałem robiliśmy pomidory pierwszy raz i być może trzeba zostawić 1-2cm wolnego miejsca od góry na rozprężenie zawartości słoika?

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236650
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem robiliśmy pomidory pierwszy raz i być może trzeba zostawić 1-2cm wolnego miejsca od góry na rozprężenie zawartości słoika?

Zawsze robimy wolne miejsce , nawet więcej jak 2 cm. Podczas wekowania ciśnienie wypycha powietrze , a nie wsad , i podczas studzenia jest podciśnienie .Wycieranie rantów słoja też ważne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236677
Udostępnij na innych stronach

A co z tych pasteryzowanych pomidorków można później zrobić

Na przykład soczek dobrze schłodzony,w miarę ostry w miarę kwaśny, niezastąpiony na chorobę "dnia drugiego" :grin:

Smak Andrzejowego soku o poranku w Napoleonowie czuję do dnia dzisiejszego :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236678
Udostępnij na innych stronach

No nie bardzo, w drugim poście to jest migawka przepisu, jak pokroić?, obrać ze skórki? jak uciskać? Jak do słoika zmieścisz 4 pomidory luzem i zalejesz solanką a upchniesz 8 ciasno i zalejesz to będą dwa różne smaki - nie chcę zepsuć.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236681
Udostępnij na innych stronach

Pomidory ( My stosujemy odmianę Lima) myjemy,kroimy wzdłuż i upychamy do słoików 0,9 litra ,dość ciasno.Oczywiście usuwamy wszelkie przebarwienia na skórce,nie obieramy ze skórki.Następnie zalewamy solanką ( 1 łyżka soli na litr wody) o temperaturze 80 st. I pasteryzujemy 20 min.Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem.Ja zostawiam tak do przestygnięcia.

PS.Oczywiście solanka musi zakryć zawartość słoika.

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236688
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem na różne sposoby robić pomidory (te z przepisu Chefpaula również) przy ostatniej produkcji znów kilka słoiczków zaczyna gazować, pomimo że pasteryzowałem dwukrotnie. Albo trafiam na złe słoiki albo nakrętki. :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236774
Udostępnij na innych stronach

tier, a może pomidory jakieś "nie teges" :rolleyes:

- mi jeszcze żaden słoik się nie zepsuł (z tych w całości)

a może za mocno dokręcasz słoiki przed pasteryzacją?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236778
Udostępnij na innych stronach

Pomidory odpadają, robię tak chyba 3-4 rok i zawsze kilka słoików do wyrzucenia, czasami trafi się też partia jakiejś sałatki lub ogórków w musztardzie. Z tym dokręcaniem to staram się normalnie czyli do 1-go oporu żeby nie przekręcić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236792
Udostępnij na innych stronach

Ja przerabiam co roku sporą ilość pomidorów. W tym 60 kg.Wszystkie przepuszczam przez " ruską" maszynkę - ślimak ok. 15 cm , stożkowy , który obraca się w obudowie wykonanej z sitka. Część doprawiam chrzanem, lubczykiem, liście selera, papryka słodka , sól i pieprz- wszystko do smaku i jest to sok do picia. Drugą część tylko solę i jest przeznaczona na zupę pomidorową. Czas pasteryzacji jest uzależniony od wielkości słoika i wynosi od 0,5 godz do 1,5 godz. Czas liczę od chwili gdy woda osiągnie 85 st. C. Nigdy nie miałem kłopotów , chyba że niedokładnie dokręciłem słoik.

www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-237445
Udostępnij na innych stronach

Czyli pasteryzacja jednokrotna. A jeszcze mam pytanie, co daje odwracanie słoików po pasteryzacji (stawianie na zakrętce) ?
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-237446
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.