DARIOPS Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2012 Witam!Mam pytanie odnośnie pasteryzacji pomidorów. Żona znalazła w gazecie prosty przepis na zagospodarowanie nadwyżki pomidorów. W skrócie wygląda to tak , że pomidory kroimy w ćwiartki, solimy (na 1kg pomidorów 20g soli) i jak puszczą soki to do słoika i pasteryzujemy. Wszystko jest ok tylko słoiki (po kilku dniach) wciąz bardzo odgazowywują. :shock: Tu pojawia się pytanie, czy takie oddwawnie gazów przez pomidory jest normalne, czy coś jest nie tak?Pytam, bo pierwszy raz robiliśmy pomidory w słoikach. No i pytanie zasadnicze. Czy te pomidory nam się nie zepsują, skoro tak gazują? :wink: Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Września 2012 Ja robię pomidory według przepisu AndrzejaK i wszystko jest ok.Pomidory(Lima) kroję i upycham do słoików,zalewam solanką ( łyżka soli na litr wody) o temp. 80 st. I pasteryzuję 20 min.Robię drugi sezon i są bardzo dobre.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Września 2012 Tu pojawia się pytanie, czy takie oddwawnie gazów przez pomidory jest normalne, czy coś jest nie tak? Pytam, bo pierwszy raz robiliśmy pomidory w słoikach. Czy słoiki są zamknięte znaczy się nakrętki wklęsłe.? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Września 2012 Ja robię pomidory według przepisu AndrzejaK i wszystko jest ok.Pomidory(Lima) kroję i upycham do słoików,zalewam solanką ( łyżka soli na litr wody) o temp. 80 st. I pasteryzuję 20 min.Robię drugi sezon i są bardzo dobre.Polecam.o i teraz możemy podyskutować czyj przepis :grin: - ja pierwotnie znalazłem go u ChefPaula i też mi bardzo przypasował - pomidorki na pół, do słoja, solanka i pasteryzacja :wink: jest to wersja dla leniowaych :grin: ale ma wadę w postaci "zajęcia miejsca " przez słoiki... koncentrat zdecydowanie mniej .... jednak czasem pomidorki w "całości" są potrzebne i wtedy te są jak znalazł :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Września 2012 Sorki Abratku,ale ja go znalazłem jako przepis AndrzejaK.Jeśli autor jest inny to przepraszam.Przepis,przynajmniej u mnie jest rewelacyjny , bo ja nie gotuję w domu obiadów i ... Ktoś inny potem przeciera te pomidorki... Hi,hi,hi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Września 2012 nie ma za co przepraszać - kto był pierwszy niech Oni sami rozstrzygają :grin: - ważne że dla nas jest wygodnie :wink: ....nie ulega wątpliwości że sposób samego "preparowania" pomidorów jest szybki , a późniejsze "bieżące przygotowanie" nie nastręcza aż tak dużo kłopotów Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Września 2012 A co z tych pasteryzowanych pomidorków można później zrobić :grin: ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Września 2012 ano Arku można różniaste rzeczy robić :grin: np pomidorowa :lol: największą zaletą takich pomidorków jest to kiedy potrzeba w jakimś przepisie użyć "całych" :wink: dla mnie główne znaczenie ma to że "obróbka" rozkłada się w czasie i na kilka słoiczków koncentratu nie muszę poświęcić całego dnia...oczywiście zawsze parę kilo przerabiam na "samo sedno" ale o na sprecyzowane potrzeby typu pizza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 9 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Września 2012 Pokrywki są wypukłe, bo takie jest ciśnienie, że je wypycha.Jak żona otworzyła jeden słoik to poleciało jak z gejzera. :shock: W smaku dobre się wydają te z otwartego słoika. Choć było kilka dni "fermentacji?".Nie wiem może przyczyną było zapakowanie słoików po czubek?Tak jak pisałem robiliśmy pomidory pierwszy raz i być może trzeba zostawić 1-2cm wolnego miejsca od góry na rozprężenie zawartości słoika? Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Września 2012 Tak jak pisałem robiliśmy pomidory pierwszy raz i dobrze, że się odważyliście, :clap: .......pierwsze koty za płoty....... kolejne będą lepsze :thumbsup: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Września 2012 Tak jak pisałem robiliśmy pomidory pierwszy raz i być może trzeba zostawić 1-2cm wolnego miejsca od góry na rozprężenie zawartości słoika?Zawsze robimy wolne miejsce , nawet więcej jak 2 cm. Podczas wekowania ciśnienie wypycha powietrze , a nie wsad , i podczas studzenia jest podciśnienie .Wycieranie rantów słoja też ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Września 2012 A co z tych pasteryzowanych pomidorków można później zrobićNa przykład soczek dobrze schłodzony,w miarę ostry w miarę kwaśny, niezastąpiony na chorobę "dnia drugiego" :grin: Smak Andrzejowego soku o poranku w Napoleonowie czuję do dnia dzisiejszego :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Września 2012 Podajcie linka do przepisu andrzeja k na pasteryzowane pomidory. Znaleźć nie mogę ! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Września 2012 W drugim poście poczytaj :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Września 2012 No nie bardzo, w drugim poście to jest migawka przepisu, jak pokroić?, obrać ze skórki? jak uciskać? Jak do słoika zmieścisz 4 pomidory luzem i zalejesz solanką a upchniesz 8 ciasno i zalejesz to będą dwa różne smaki - nie chcę zepsuć. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Września 2012 Pomidory ( My stosujemy odmianę Lima) myjemy,kroimy wzdłuż i upychamy do słoików 0,9 litra ,dość ciasno.Oczywiście usuwamy wszelkie przebarwienia na skórce,nie obieramy ze skórki.Następnie zalewamy solanką ( 1 łyżka soli na litr wody) o temperaturze 80 st. I pasteryzujemy 20 min.Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem.Ja zostawiam tak do przestygnięcia.PS.Oczywiście solanka musi zakryć zawartość słoika.Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Września 2012 Dzięki wielkie. Pozdrowienia. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 10 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Września 2012 No to trzeba będzie teraz zrobić z "luzem" w słoiku. :wink: Dam znać jak wyszło. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Września 2012 Próbowałem na różne sposoby robić pomidory (te z przepisu Chefpaula również) przy ostatniej produkcji znów kilka słoiczków zaczyna gazować, pomimo że pasteryzowałem dwukrotnie. Albo trafiam na złe słoiki albo nakrętki. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Września 2012 tier, a może pomidory jakieś "nie teges" :rolleyes: - mi jeszcze żaden słoik się nie zepsuł (z tych w całości) a może za mocno dokręcasz słoiki przed pasteryzacją? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Września 2012 Pomidory odpadają, robię tak chyba 3-4 rok i zawsze kilka słoików do wyrzucenia, czasami trafi się też partia jakiejś sałatki lub ogórków w musztardzie. Z tym dokręcaniem to staram się normalnie czyli do 1-go oporu żeby nie przekręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-236792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Września 2012 I pasteryzujemy 20 minPasteryzacja jednokrotna ? Czy powtarzamy zabieg po 24h ? Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-237438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Września 2012 Darhel, jedno krotna. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-237440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Września 2012 Ja przerabiam co roku sporą ilość pomidorów. W tym 60 kg.Wszystkie przepuszczam przez " ruską" maszynkę - ślimak ok. 15 cm , stożkowy , który obraca się w obudowie wykonanej z sitka. Część doprawiam chrzanem, lubczykiem, liście selera, papryka słodka , sól i pieprz- wszystko do smaku i jest to sok do picia. Drugą część tylko solę i jest przeznaczona na zupę pomidorową. Czas pasteryzacji jest uzależniony od wielkości słoika i wynosi od 0,5 godz do 1,5 godz. Czas liczę od chwili gdy woda osiągnie 85 st. C. Nigdy nie miałem kłopotów , chyba że niedokładnie dokręciłem słoik. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-237445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Września 2012 Czyli pasteryzacja jednokrotna. A jeszcze mam pytanie, co daje odwracanie słoików po pasteryzacji (stawianie na zakrętce) ? Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/#findComment-237446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.