Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w tym robię pieczone ziemniaki . Zagotowane chwilę odlewam i dodaję trochę oleju rzepakowego i przyprawy : Papryka w proszku , sól pieprz ziołowy i wsypuję ziemniaki na tacę grillową niską i piekę do uzyskania miękkości i fajnej skórki.Podobnie robię z kurczakiem ( udka) , który kładę na wysoki grill . Udka są wcześniej ugotowane i podpiekam tylko do uzyskania skórki 15 min. Tak to cyrkluję by danie było gotowe jednocześnie .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-241976
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Cisza w temacie zapadła :P oj tak być nie będzie :lol:

 

Na początek prosta zapiekanka - mięso, ziemniaki, jaja, ser... :thumbsup:

 

http://img515.imageshack.us/img515/271/prodi2012pa1.jpg

 

http://img542.imageshack.us/img542/4541/prodi2012pa2.jpg

 

http://img210.imageshack.us/img210/2980/prodi2012pa3.jpg

 

A niedawno... wreszcie... wyczekiwana od wielu lat :grin: BABA ZIEMNIACZANA!

Pracochłonna i czasu trzeba troszkę poświęcić, ale na prawdę warto ;)

 

1. Przygotowanie mięs..

- golonka, skóry; gotowane 5 godzin

- boczek; gotowany 1 godzinę

Woda z udziałem kostek rosołowych, ziela angielskiego, liścia laurowego i 2 puszek pomidorów.

 

http://img40.imageshack.us/img40/1966/prodi2012pa4.jpg

 

2. Wystudzone mięso oddzielić od kości, skóry drobno pokroić, mięso z golonki zostawić w sporych kawałkach, boczek w plastry.

 

http://img694.imageshack.us/img694/570/prodi2012pa5.jpg

 

3. Wytopić 400g słoniny pokrojonej w kostkę. Skwarki oddzielić a na wytopionym tłuszczu podsmażyć na chrupko plastry boczku, odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoto kilka cebul, pod koniec dodać kilka ząbków czosnku (rozgniecione na papkę w moździeżu), majeranek i dosolić wegetą.

4. Ziemniaki zetrzeć na tarce (ważne! inaczej baba nie będzie miała odpowiedniej konsystencji - zetrzeć trzeba na 'oczkach', szarpaku - nie wiem jak się to nazywa :P).

Zależnie od tego czy ziemniaki są wodniste trzeba odstawić je, aby oddały wodę.. można ją zlać lub umieścić pulpę na sicie do odcieknięcia.

Jeżeli mocno pociemnieje nic nie szkodzi, nie będzie to miało wpływu na smak ani wygląd baby ;)

Gotową pulpę łączymy ze skwarkami, boczkiem i golonką. Doprawiamy wg uznania - polecam dużo pieprzu i trochę gałki muszkatołowej.

 

http://img703.imageshack.us/img703/5871/prodi2012pa6.jpg

 

http://img580.imageshack.us/img580/417/prodi2012pa7.jpg

 

http://img84.imageshack.us/img84/8070/s0zmniejszaczplprodi201.jpg

 

5. Łączymy wszystko z jajkami (na pełny prodiż daję 4szt.) i przelewamy do prodiża.

Na wierzchu można ułożyć plastry domowej kiełbasy ;)

 

http://img526.imageshack.us/img526/8070/s0zmniejszaczplprodi201.jpg

 

6. Pieczemy zależnie od ilości masy.. u mnie wyszło 2.5 godziny :cool: SMACZNEGO :grin: Pozdrawiam

 

http://img211.imageshack.us/img211/8070/s0zmniejszaczplprodi201.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-247191
Udostępnij na innych stronach

Cisza w temacie zapadła :P oj tak być nie będzie

Robert !!! Co się z tobą działo ???

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-247194
Udostępnij na innych stronach

Artur, nie chciałem już zaśmiecać tego tematu, wiec napisałem u siebie ;) szkoda prodiżowych smakowitości do prowadzenia rozmów małej wagi :D

Małej wagi z pewnością to co się wyrabia u mnie w prodiżu nie przysporzy :lol:

 

Kurczaczek rozczłonowany.. bardzo soczysty, skórka sssmakowita :thumbsup:

 

http://img210.imageshack.us/img210/2191/s0zmniejszaczplkurczaki.jpg

 

Smak dosyć intensywny, dlatego jako dodatek aromatyczne puree ziemniaczane z dodatkiem oliwy z oliwek zamiast masła (takiej dobrej, ostrej w smaku - bardzo świeżej i oliwkowej), zamiast śmietany tłuszcz spod kurczaka :thumbsup: i oliwa bazyliowa.. świetnie podpasowało.

Już nie wspomnę o domowo wędzonym boczku zasmażonym z cebulką i przyprawami.. co tam do tego puree nie wpadło hehehe i jeszcze ajvar na zwieńczenie ;) Pozdrawiam

 

http://img27.imageshack.us/img27/2615/kurczakikaczka2.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-248382
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nie odpuszczę łatwo tematu :P tamte udka kurczaka były fajne, ale niewielkim nakładem pracy i dodatkowo oszczędnością energii można zrobić lepsze :P

 

http://img72.imageshack.us/img72/2969/kurczakudkazprodia.jpg

 

Kurczak pieczony dużo krócej - w miarę miękki, ale nie tak bardzo i nie chcemy go za bardzo przypiekać :) marynata oczywoście dowolna... ta jest ze sporą ilością jałowca, tłuczonymi ziarnami gorczycy i musztardą rosyjską.

 

Cały myk polega na tym, że pieczemy go dzień wcześniej ;)

Kiedy przez noc zestali się w chłodnym miejscu będzie idealny do smażenia w dosyć głębokim smalcu :thumbsup:

 

http://img577.imageshack.us/img577/7884/kurczakudkazprodia1.jpg

 

Skórka jest o niebo lepsza - mięsko delikatne, na równi z pieczonym w prodiżu only ;)

bardzo polecam spróbować :P oczywiście podajemy z puree i sosem pieczeniowym Pozdrawiam

 

http://img829.imageshack.us/img829/1995/kurczakudkazprodia2.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-254754
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Cisza w temacie zapadła :P oj tak być nie będzie :lol:

Masz rację :D

 

:thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-291452
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Co prawda nie mam prawdziwego prodiża, ale dostałem w prezencie zapewne znany Wam:

 

Obrazek

 

Nie jestem/nie byłem przekonany do tego typu produktów, ale powiem szczerze, że dania wykonane w tym czymś są soczyste i smaczne.

W prodiżu jak dobrze pamiętam w pokrywce jest grzałka, a w tym lampa.

Czy mogę Wasze przepisy zastosować u siebie, czy spalę ?

W halogenie nie da się upiec pizzy !

Próbowałem wiele razy i spód zawsze nie będzie dopieczony, bo to grzeje od góry

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-303030
Udostępnij na innych stronach

Nieprawda. Piza piecze się pięknie, tylko trzeba sobie kupić na Alledrogo kamień do pizzy, rozgrzać najpierw razem z kombiwarem czy prodiżem, i dopiero położyć pizzę.

http://allegro.pl/oryginalny-kamien-do-pieczenia-pizzy-28-cm-i3565581952.html

Jest jeszcze jeden patent jeżeli ktoś nie ma kamienia. Najpierw podpiekamy spód na dużej patelni teflonowej, a po podpieczeniu, wkładamy do kombiwara. Mam halogena i próbowałem obu sposobów. Osobiście kamień wykonałem we własnym zakresie z dwóch cienkich cegieł szamotowych. Działają super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-303041
Udostępnij na innych stronach

tylko czy to w dalszym ciagu jest pizza? czy juz wyrob domowy a'la piza:-)

czesto robie w domu taka a'la piza ale dla mnie to zapiekanka na ciescie drozdzowym ..do wloskiej pizzy daleko:-) ale smacznie nie powiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-303046
Udostępnij na innych stronach

ja zawsze moja a'la pizze robie na cienkim spodzie ,jak chce zjesc placek drozdzowy to wole na slodko:-)

ale dla mnie pizza to musi byc pieczona w specjalnym piecu czego nie zastapi ani kamien a juz napewno nie domowy piekarnik ,ale to moje zdanie:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-303049
Udostępnij na innych stronach

pizza to musi byc pieczona w specjalnym piecu czego nie zastapi ani kamien a juz napewno nie domowy piekarnik ,ale to moje zdanie:-)

no to może tym ?? : "optima electra pizza express napoli" niby do 470*C się rozgrzewa i ma spód z kamienia, i cena przystępna, zważywszy że można jak zapewnia producent piec pieczywko jakieś i bułki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-303052
Udostępnij na innych stronach

ja zawsze moja a'la pizze robie na cienkim spodzie ,jak chce zjesc placek drozdzowy to wole na slodko:-)

Mam dokładnie to samo zdanie. Odnośnie zaś pieca do pizzy to masz całkowitą rację. Mój syn w swojej restauracji ma kamienny piec do pizzy, więc prawdziwa pizza nie jest mi obca. Ten kamień jednak to namiastka, ale dająca naprawdę doskonałe wyniki, i idę o zakład że dla normalnego zjadacza, wyłączając koneserów oczywiście, jest nie do odróżnienia, jeżeli pizzę oczywiście przygotowuje ktoś kto właśnie czuje tą drobną różnicę pomiędzy pizzą, a nie słodkim plackiem drożdżowym z serem i dodatkami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-303053
Udostępnij na innych stronach

dokladnie do tego samo ciasto na pizze to tez jest sztuka ,nie kazde cienkie i drozdzowe to juz pizza:-)

po zatym ja mam takie zdanie ze niektore rzeczy smakuja inaczej w kraju pochodzenia a inaczej w "domu" np pyzy robione w PL to nie taka sama pyza co robiona w np Szwecji mimo ze nawet ta sama osoba robi,to poprostu nie te "klimaty"

ale trzymajac sie tematu to moja tesciowa robi w prodizu doskonale zeberka w miodzie:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-303055
Udostępnij na innych stronach

I tu się w większości zgadzam. Bo ciasto na pizzę to podstawa, a dodatki to tylko dodatki.

Pizza, to po prostu odpowiednie ciasto.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-303056
Udostępnij na innych stronach

To może podajcie jakieś przepisy na prawdziwe ciasto do pizzy :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-303061
Udostępnij na innych stronach

To może podajcie jakieś przepisy na prawdziwe ciasto do pizzy :grin:

Pytasz i masz.: http://pizza-rezepte.blogspot.de/2013/03/original-italienischer-pizzateig.html

:wink:

 

A tutaj filmik jak uformować naprawde cienkie ciasto na pizze.:

:grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-303064
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Po kilku latach przeprosiłem się z prodiżem, jest jeszcze na chodzie, ale cusik nierówno piecze, trzeba go "przepalić" kilka razy, może będzie lepiej :D

Kuraka wczoraj posypałem solą i przyprawami, na noc wyniosłem na spiżarnianą podłogę, dziś kilka godz, przed pieczeniem przyniosłem do kuchni coby "złapał" trochę temp. pokojowej. Na dno prodiża (czy też na blachę do piekarnika czy też do rękawa do pieczenia zawsze pod mięso układam cebulę krojoną w plastry i ząbki czosnku) dolałem lekko osoloną wodę coby sosik się zrobił, lub po wystygnięciu i zdjęciu tłuszczu będzie swojska kostka rosołowa. Piekło się 2 godz. :D

Jak za dawnych dziecięcych lat bywało, gdy mama kurczaka od dziadka z podwórka piekła :D

 

post-41817-0-36856700-1514732610_thumb.jpgpost-41817-0-58364200-1514732611_thumb.jpgpost-41817-0-77621700-1514732612_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-582197
Udostępnij na innych stronach

Wojtku całkiem fajne urządzenie.Ja też posiadam w prezencie po rodzicach.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-582253
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja też posiadam w prezencie po rodzicach.

To musisz się z prodiżem przeprosić tak jak ja i czas go używać :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-582254
Udostępnij na innych stronach

Moja tesciowa tez piecze kurczaka w czyms takim , ja sie nie dotykam bo juz raz sie poparzylam:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-582378
Udostępnij na innych stronach

U mojej mamy prodiż eksploatowany jest od kiedy tylko pamiętam, ja piekę w nim roladę boczkową i golonki, wychodzą lepiej niż w piekarniku... pewnie służy im prodiżowy mikroklimat :tongue::D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-582458
Udostępnij na innych stronach

Moja nówka sztuka też  została przeniesiona piętro niżej [piwnica]

Zastąpiły go gęsiarki, gary rzymskie ,żeliwne,multicoocery i piekarnik :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7337-prodi%C5%BC-wyroby-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-582525
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.