roger Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 13 Stycznia 2017 To po co kupować w sklepie skoro masz dojrzewalnię po sąsiedzku ? Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 16 Stycznia 2017 @ ... Mam jeszcze jedno pytanie a propo zaszczepiania pleśni. Jeżeli kupie w sklepie salami pokryte pleśnią to bede mogł skórke w wodzie destylowaniej zamoczyc dodać glukozy i tym spryskać bresaole? Mieso czeka (mam 1 km od siebie ubojnie i dojrzewalnie wołowiny, naprawde dobrej jakości) Jak najbardziej, możesz zaszczepić bresaole pleśnią z salami ze sklepu. Tylko upewnij się ze to prawdziwa pleśń, ponieważ dużo producentów pokrywają kiełbasy mąką z ryżu. Możesz także użyć pleśń z sera Brie (Penicillium candidum), lub sera Camembert (Penicillium camemberti). Nie trzymaj pleśni w wodzie dłużej jak 20 minut. Przeczytaj wątek o tym temacie tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10121-zaszczepienie-ple%C5%9Bni/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin122 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 17 Stycznia 2017 To po co kupować w sklepie skoro masz dojrzewalnię po sąsiedzku ? Tapniete z GT-I9500 Dojrzewalnie wołowiny surowej, np na steki po prostu mieso jest sezonowane, nie produkują wedlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Kiełbasa szynkowa à la françaiseSpecjalność z wschodniej Francji, wykonana według przepisu z książki zawodowej, Marcel Cottenceau, The Professional Charcuterie Series, 1998. 60% mieso kl. I z szynki pokrojone w kostkę 2-3cm, 40% mięso z golonki, mięso tłuste oraz tłuszcz, rozdrobione na szarpaku. Z porównaniu z polską szynkową z 16-stki, ostrzej przyprawiona, powodując więcej aromatyczny smak który nie wszystkim przypada do gustu. Skład przypraw: pieprz biały, gałka i kwiat muszkatołowy, kolendra, chili łagodne, majeranek, tymianek, goździki, i cynamon. Kiełbasę można podwędzić i sparzyć albo tylko sparzyć. Moja była tylko parzona. Jest to dobry wyrób na odmianę smaku, idealna na kanapki z dobrą musztardą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Jak zwykle zrobiona po mistrzowsku, ale zestaw przypraw to nie moja bajka.Szczególnie goździki i kwiat muszkatołowy.A tego tłuszczu to ile bo już kl I i III to 100 % składu.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Arku, nigdy nie mów nigdy. Nie tak dawno temu zostałem poczęstowany wędliną z właśnie takim, bardzo podobnym zestawem przypraw. Tak jak podaje redzed - trzeba jeść z odpowiednimi dodatkami, a najważniejsze nie sugerować się przyprawami, a smak Cie zaskoczy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Bardzo ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Arku, nigdy nie mów nigdy. Cynamon i goździki przetestowałem przy pierwszym salami.Kwiat muszkatołowy przetestował w kiełbasie Tomek, którą też jadłem.Może i masz rację , że zależy to jeszcze jakie są dodatki, ale posmak kwiatów jakoś nam nie pasuje choć ozorkowy bez goździków to nie ozorkowy. P.SIII i tłuszcz na pewno na szarpaku.? Edytowane 21 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Piekna ta szynkowa :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Arkadiuszu u nas do salcesonu dodaja gozdziki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-537023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Arkadiuszu u nas do salcesonu dodaja gozdziki Co kraj to obyczaj.U nas do ozorkowego. Do innych nie, ale zakazu nie ma.Jak ktoś lubi ten posmak to czemu nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-537032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin122 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) @Redzed, ligawa w kątnicy, ponakłuwać kątnice, czy nie? Edytowane 29 Stycznia 2017 przez EAnna lit Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-537770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) @Redzed, ligawa w kątnicy, ponak,luwać kątnice, czy nie? Ponakłuwać, i to dobrze, zasznurować albo założyć siatkę. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez EAnna lit Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-537774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Istnieje możliwość dojrzewania we wyższych temperaturach ale tylko po ukończeniu fazy "przepalania", czyli długi okres w zimnym pomieszczeniu, aby większość wody opuściło mięso.........Po angielsku zobacz tu, a zwłaszcza strony 144-150, http://www.google.ca...1,d.cGE&cad=rja@Redzed witaj chciałem otworzyć stronę ale otwiera się strona Departamentu Rolnictwa USA https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/home. Prośba uaktualniłbyś link z góry dzięki Edytowane 22 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-541905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 10 Marca 2017 Wykręciłem nastepną wersje kiełbasy Dziadka, indyczo wieprzowej. Ale tym razem tylko 35% miesa z indyka. Kiełbasa wyśmienita, jedna z najwięcej chwalonych przez rodzinę i znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-543778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 10 Marca 2017 Kiełbasa wyśmienita, jedna z najwięcej chwalonych przez rodzinę i znajomych. Daj recepturę, zrobię, niech i mnie chwalą..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-543779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 11 Marca 2017 Tak,tak daj recepturę to będziemy się chwalić między sobą Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-543804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaciapa Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Ładna kiełbaska Również czekam na receptę, bo ostatnio mam jakąś fazę na kiełbasy, to chętnie bym i tą zrobił Edytowane 14 Marca 2017 przez zaciapa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 14 Marca 2017 Tu macie kiełbasę Dziadka z dodatkiem indyka http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 15 Marca 2017 W przepisie Dziadka mielenie mięsa kl.I jest wykonywane jest na siatce o oczkach d=16. W moim zestawie maszynki Zelmera max. średnica oczek to d=10mm. Czy mogę pokroić mięso w drobną kostkę ~16mm, czy mogę zmielić na sitku d=10 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 15 Marca 2017 Czy mogę pokroić mięso w drobną kostkę ~16mm, Możesz . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 15 Marca 2017 Po co kroić? Dokup siatkę - szarpak, i będziesz miał podobnie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 15 Marca 2017 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaciapa Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) @SoundZawsze możesz dokupić sobie... chociaż by szarpak ups, nie widziałem tej odpowiedzi, kolega mnie uprzedził Edytowane 16 Marca 2017 przez zaciapa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 15 Lipca 2017 Coś na grilla! Wybrałem całego indyka 10kg. Trochę pracy ale z tego miałem prawie 6kg mięsa na kiełbasę i taczkę kości na zupę. Z części mięsa zrobiłem trochę wędzonej indyczo wieprzowej według Dziadka, resztka poszła na gillową z suszonymi pomidorami we włoskim stylu. Kiełbasa lekko pikantna z przyjemnym smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-559010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.