Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To po co kupować w sklepie skoro masz dojrzewalnię po sąsiedzku ?

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536010
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@ ... Mam jeszcze jedno pytanie a propo zaszczepiania pleśni. Jeżeli kupie w sklepie salami pokryte pleśnią to bede mogł skórke w wodzie destylowaniej zamoczyc dodać glukozy i tym spryskać bresaole? Mieso czeka (mam 1 km od siebie ubojnie i dojrzewalnie wołowiny, naprawde dobrej jakości)  

 

Jak najbardziej, możesz zaszczepić bresaole pleśnią z salami ze sklepu.  Tylko upewnij się ze to prawdziwa pleśń, ponieważ dużo producentów pokrywają kiełbasy mąką z ryżu.  Możesz także użyć pleśń z sera Brie (Penicillium candidum), lub sera Camembert (Penicillium camemberti).  Nie trzymaj pleśni w wodzie dłużej jak 20 minut.  Przeczytaj  wątek o tym temacie tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10121-zaszczepienie-ple%C5%9Bni/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536264
Udostępnij na innych stronach

To po co kupować w sklepie skoro masz dojrzewalnię po sąsiedzku ?

 

Tapniete z GT-I9500

 

 

Dojrzewalnie wołowiny surowej, np na steki po prostu mieso jest sezonowane, nie produkują wedlin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536418
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa szynkowa à la française

Specjalność z wschodniej Francji, wykonana według przepisu z książki zawodowej, Marcel Cottenceau, The Professional Charcuterie Series, 1998. 60% mieso kl. I z szynki pokrojone w kostkę 2-3cm, 40% mięso z golonki, mięso tłuste oraz tłuszcz, rozdrobione na szarpaku.  Z porównaniu z polską  szynkową z 16-stki,  ostrzej przyprawiona, powodując więcej aromatyczny smak który nie wszystkim przypada do gustu.  Skład przypraw: pieprz biały, gałka i kwiat muszkatołowy, kolendra, chili łagodne, majeranek, tymianek, goździki, i cynamon.  Kiełbasę można podwędzić i sparzyć albo tylko sparzyć.  Moja była tylko parzona.  Jest to dobry wyrób na odmianę smaku, idealna na kanapki z dobrą musztardą.

post-52694-0-83080300-1485016332_thumb.jpg

 

post-52694-0-50882600-1485016364_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536898
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle zrobiona po mistrzowsku, ale zestaw przypraw to nie moja bajka.Szczególnie goździki i kwiat muszkatołowy.A tego tłuszczu to ile bo już kl I i III  to 100 % składu.? :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536901
Udostępnij na innych stronach

Arku, nigdy nie mów nigdy. :D Nie tak dawno temu zostałem poczęstowany wędliną z właśnie takim, bardzo podobnym zestawem przypraw. Tak jak podaje redzed - trzeba jeść z odpowiednimi dodatkami, a najważniejsze nie sugerować się przyprawami, a smak Cie zaskoczy. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536903
Udostępnij na innych stronach

Arku, nigdy nie mów nigdy.

 

Cynamon i goździki przetestowałem przy pierwszym salami.Kwiat muszkatołowy przetestował  w kiełbasie Tomek, którą też jadłem.Może i masz rację , że zależy to jeszcze jakie są dodatki, ale posmak kwiatów jakoś nam nie pasuje choć ozorkowy bez goździków to nie ozorkowy. :)

 

P.S

III i tłuszcz na pewno na szarpaku.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-536918
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu  u nas do salcesonu dodaja gozdziki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-537023
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiuszu  u nas do salcesonu dodaja gozdziki

 

Co kraj to obyczaj.U nas do ozorkowego. Do innych nie, ale zakazu nie ma.Jak ktoś lubi ten posmak to czemu nie. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-537032
Udostępnij na innych stronach

@Redzed, ligawa w kątnicy, ponak,luwać kątnice, czy nie? 

Ponakłuwać, i to dobrze, zasznurować albo założyć siatkę.

Edytowane przez EAnna
lit
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-537774
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Istnieje możliwość dojrzewania we wyższych temperaturach ale tylko po ukończeniu fazy "przepalania", czyli długi okres w zimnym pomieszczeniu, aby większość wody opuściło mięso.........Po angielsku zobacz tu, a zwłaszcza strony 144-150, http://www.google.ca...1,d.cGE&cad=rja

@Redzed witaj chciałem otworzyć stronę ale otwiera się strona Departamentu Rolnictwa USA https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/home. Prośba uaktualniłbyś link  :) z góry dzięki  :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-541905
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wykręciłem nastepną wersje kiełbasy Dziadka, indyczo wieprzowej.  Ale tym razem tylko 35% miesa z indyka.  Kiełbasa wyśmienita, jedna z najwięcej chwalonych przez rodzinę i znajomych. :)

 

post-52694-0-95555100-1489183193_thumb.jpgpost-52694-0-37440400-1489183198_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-543778
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa wyśmienita, jedna z najwięcej chwalonych przez rodzinę i znajomych.

 

Daj recepturę, zrobię, niech i mnie chwalą.....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-543779
Udostępnij na innych stronach

Tak,tak daj recepturę to będziemy się chwalić między sobą :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-543804
Udostępnij na innych stronach

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544063
Udostępnij na innych stronach

W przepisie Dziadka mielenie mięsa kl.I jest wykonywane jest na siatce o oczkach d=16. W moim zestawie maszynki Zelmera max. średnica oczek to d=10mm. Czy mogę pokroić mięso w drobną kostkę ~16mm, czy mogę zmielić na sitku d=10 mm ?  :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544306
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mogę pokroić mięso w drobną kostkę ~16mm,

 

Możesz .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544307
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Coś na grilla!  Wybrałem całego indyka 10kg.  Trochę pracy ale z tego miałem prawie 6kg mięsa na kiełbasę i taczkę kości na zupę. Z części mięsa zrobiłem trochę wędzonej indyczo wieprzowej według Dziadka, resztka poszła na gillową z suszonymi pomidorami we włoskim stylu.  Kiełbasa lekko pikantna z przyjemnym smakiem. 

post-52694-0-84009200-1500135730_thumb.jpg

post-52694-0-02161200-1500135758_thumb.jpg

post-52694-0-70806500-1500135790_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-559010
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.