karolszymczak Opublikowano 24 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Ech pyszna z wygladu. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-533147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Culatello po roku i dwóch dni. 2,5% soli morskiej, 0,25% soli peklującej Nr. 2 (6,25% azotyn, 4,0% azotan, 89,75% sól), 0,2% czarnego pieprzu. Peklowanie trzy tygodnie plus, w temp. 4C, dojrzewanie 9 miesięcy w komorze, temp 11-12, wilgotność 75-85%, ostatnie dwa miesiące w otoczeniu zewnętrznym, temp 13 i poniżej minus 3, wilgotność 65-99%. Wydajnosc 66%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Piekna!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Jak chce Ci się tak szczuć ludzi? :D Lepsze od oryginału.Redzed, najwyższy czas, abyś podesłał mi przepisy ze zdjęciami, aby dla każdego założyć odrębny temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Culatello po roku i dwóch dni. Niewiem jak to określić .......... cudne . Pozdrawiam gorąco Edytowane 10 Stycznia 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Piękny wyrób .Moje Culatello jeszcze czeka bo rok minie 23. I .2017r. Jestem cholernie ciekaw co mi się udało wykonać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Piekna!!! Culatello po roku i dwóch dni. Niewiem jak to określić .......... cudne . Pozdrawiam gorąco Dziękuję serdecznie Jak chce Ci się tak szczuć ludzi? :D Lepsze od oryginału.Redzed, najwyższy czas, abyś podesłał mi przepisy ze zdjęciami, aby dla każdego założyć odrębny temat.Dziękuję Maxell! Zrobi się z następnym culatello. Mam dwa obecnie na soli i będę dojrzewał w pęcherzach wieprzowych, więcej tradycyjnie. Wstawię jako osobny temat ze zdjęciami na końcu projektu. Piękny wyrób .Moje Culatello jeszcze czeka bo rok minie 23. I .2017r. Jestem cholernie ciekaw co mi się udało wykonać. Arek, czekam! Nadchodzi czas na twoje. Moje wyszło lepiej jak się spodziewałem. Twoja na pewno będzie super. Włosi nazywają culatello królem szynek. W przeszłym tygodniu kupiłem sześc szynek i miałem trochę zabawy. Jena będzie dojrzewać w całości, dwie na culatello, jedna do wędzenia, resztę wytrybowałem na salami i kiełbasy. Zrobiłem tez szynkową parzoną w stylu francuskim. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin122 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Jestem w szoku co wyrabiasz!!! Jesteś mistrzem!!! Wyrazy uznania!!! A teraz pytanie. Czy możesz chociaż skrótowo napisać co użyłeś do budowy komory dojrzewalniczej (jeżeli przegapiłem temat to prosze o link) Chodzi mi o elektronike, nawilżacz mam starą lodówke też tylko nie wiem jak sie za to zabrać z góry dziekuje i pozdrawiam Martin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Witaj Martin,Właśnie jestem obecnie bez komory dojrzewającej. Ta która służyła dobrze przez ostatnie 4+ lat okropnie była pokryta rdzą i wywiozłem na złom. Teraz pracuje nad modyfikacją nowszej lodówki z plastykowym zewnętrzu. W następnych kilku tygodniach mam zamiar skończyć. Do przerobienia lodówki potrzebne są dwie kontrole, temperatury i wilgotności i oczywiście nawilżacz. Niektórzy także instalują odwilżacz. Wentylacja jest potrzebna i minimalny przepływ powietrza. Tutaj możesz zobaczyć dwie komory kolegów na angielskim forum.http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7756http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=6426 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Czekamy na foto relacje z budowy komory dojrzewającej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin122 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 13 Stycznia 2017 @ Gwizdek TAK ! Czekamy... Mam jeszcze jedno pytanie a propo zaszczepiania pleśni. Jeżeli kupie w sklepie salami pokryte pleśnią to bede mogł skórke w wodzie destylowaniej zamoczyc dodać glukozy i tym spryskać bresaole? Mieso czeka (mam 1 km od siebie ubojnie i dojrzewalnie wołowiny, naprawde dobrej jakości) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 13 Stycznia 2017 To po co kupować w sklepie skoro masz dojrzewalnię po sąsiedzku ? Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 16 Stycznia 2017 @ ... Mam jeszcze jedno pytanie a propo zaszczepiania pleśni. Jeżeli kupie w sklepie salami pokryte pleśnią to bede mogł skórke w wodzie destylowaniej zamoczyc dodać glukozy i tym spryskać bresaole? Mieso czeka (mam 1 km od siebie ubojnie i dojrzewalnie wołowiny, naprawde dobrej jakości) Jak najbardziej, możesz zaszczepić bresaole pleśnią z salami ze sklepu. Tylko upewnij się ze to prawdziwa pleśń, ponieważ dużo producentów pokrywają kiełbasy mąką z ryżu. Możesz także użyć pleśń z sera Brie (Penicillium candidum), lub sera Camembert (Penicillium camemberti). Nie trzymaj pleśni w wodzie dłużej jak 20 minut. Przeczytaj wątek o tym temacie tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10121-zaszczepienie-ple%C5%9Bni/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin122 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 17 Stycznia 2017 To po co kupować w sklepie skoro masz dojrzewalnię po sąsiedzku ? Tapniete z GT-I9500 Dojrzewalnie wołowiny surowej, np na steki po prostu mieso jest sezonowane, nie produkują wedlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Kiełbasa szynkowa à la françaiseSpecjalność z wschodniej Francji, wykonana według przepisu z książki zawodowej, Marcel Cottenceau, The Professional Charcuterie Series, 1998. 60% mieso kl. I z szynki pokrojone w kostkę 2-3cm, 40% mięso z golonki, mięso tłuste oraz tłuszcz, rozdrobione na szarpaku. Z porównaniu z polską szynkową z 16-stki, ostrzej przyprawiona, powodując więcej aromatyczny smak który nie wszystkim przypada do gustu. Skład przypraw: pieprz biały, gałka i kwiat muszkatołowy, kolendra, chili łagodne, majeranek, tymianek, goździki, i cynamon. Kiełbasę można podwędzić i sparzyć albo tylko sparzyć. Moja była tylko parzona. Jest to dobry wyrób na odmianę smaku, idealna na kanapki z dobrą musztardą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Jak zwykle zrobiona po mistrzowsku, ale zestaw przypraw to nie moja bajka.Szczególnie goździki i kwiat muszkatołowy.A tego tłuszczu to ile bo już kl I i III to 100 % składu.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Arku, nigdy nie mów nigdy. Nie tak dawno temu zostałem poczęstowany wędliną z właśnie takim, bardzo podobnym zestawem przypraw. Tak jak podaje redzed - trzeba jeść z odpowiednimi dodatkami, a najważniejsze nie sugerować się przyprawami, a smak Cie zaskoczy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Bardzo ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Arku, nigdy nie mów nigdy. Cynamon i goździki przetestowałem przy pierwszym salami.Kwiat muszkatołowy przetestował w kiełbasie Tomek, którą też jadłem.Może i masz rację , że zależy to jeszcze jakie są dodatki, ale posmak kwiatów jakoś nam nie pasuje choć ozorkowy bez goździków to nie ozorkowy. P.SIII i tłuszcz na pewno na szarpaku.? Edytowane 21 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Piekna ta szynkowa :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Arkadiuszu u nas do salcesonu dodaja gozdziki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-537023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Arkadiuszu u nas do salcesonu dodaja gozdziki Co kraj to obyczaj.U nas do ozorkowego. Do innych nie, ale zakazu nie ma.Jak ktoś lubi ten posmak to czemu nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-537032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin122 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) @Redzed, ligawa w kątnicy, ponakłuwać kątnice, czy nie? Edytowane 29 Stycznia 2017 przez EAnna lit Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-537770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) @Redzed, ligawa w kątnicy, ponak,luwać kątnice, czy nie? Ponakłuwać, i to dobrze, zasznurować albo założyć siatkę. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez EAnna lit Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-537774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Istnieje możliwość dojrzewania we wyższych temperaturach ale tylko po ukończeniu fazy "przepalania", czyli długi okres w zimnym pomieszczeniu, aby większość wody opuściło mięso.........Po angielsku zobacz tu, a zwłaszcza strony 144-150, http://www.google.ca...1,d.cGE&cad=rja@Redzed witaj chciałem otworzyć stronę ale otwiera się strona Departamentu Rolnictwa USA https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/home. Prośba uaktualniłbyś link z góry dzięki Edytowane 22 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-541905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.