EAnna Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Przed chwilą podziwiałam Twojego kindziuka: jesteś niekwestionowanym mistrzem wędlin dojrzewających na tym forum.Co do Spaniaty, jakiego użyłeś jelita do tej wędliny? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-438081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Co do Spaniaty, jakiego użyłeś jelita do tej wędliny? Stawiał bym na kątnicę wołową .Zgadłem? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-438086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Biorąc pod uwagę masę też stawiam na kątnicę Podziwiam Spaniate i z niecierpliwością poczekam na przekrój A kindziuk to jeden z moich "jednorożcow" pare podejść było i zawsze czegoś brakowało Tapniete z GT-I9500 Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-438090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Tylko kątnica wołowa jest w stanie pomieścić taką ilość farszu Redzed pamiętasz - wspominałeś coś o tym ze Twoja siostra ma jechać do Ciebie w odwiedziny - czy już była i Cię odwiedziła, czy chciałbyś coś abym dla Ciebie zrobił i podał przez siostrę (tak jak wspominałeś?) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-438110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Rzeczywiście kątnica wołowa do której by się jeszcze kilogram zmieścił. Aktualna waga początkowa 4,620. Średnica 11,4cm 59cm długa. Fermentowałem w temp 21C i 90% wilgotności przez 55h, aż pH spadło z 5,85 do 5,15. Zaszczepiłem pleśnią i wstawiłem do dojrzewalni, 12C i 75-80 % wilgotności. Tez nie wiem jak wyjdzie, nigdy coś takiego dużego nie robiłem, chociaż ten kindziuk tez nieźle ważył. Zawsze najlepiej wychodzą mi salami w średnicach 50mm i 500g. Kurp, bardzo bardzo dziękuje, ale kuzynka już była i wróciła. Wyroby mięsne i serowe trzeba deklarować przy przyjeździe do Kanady. Sam przywoziłem sery z Holandii i Francji i nie miałem problemów, ale musiałem określić im jaki to ser. Kuzyni niestety słabo obchodzą się angielskim i nie chciałem im nadawać jakichś problemów. Chyba będę musiał sam wpaść do Ciebie na te karpacze. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-438124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Coś na zagrychę. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130755_zpsiz9kbnvw.jpgSalami Genoa, kiełbasa żołnierska, coppa, lonzino i krakowska. Dojrzewające moje, a żołnierska i krakowska wspaniale wykonane przez forumowicza StefanS z Massachusetts, aż z drugiej strony kontynentu. Była tez w paczce Stefana myśliwska ale zniknęła zanim uregulowałem kamerę. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-438338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Piekne jak zawsze wyroby podałbys przepis na lonzino , przesledziłęm na YuoTUBE , filmik o tym wyrobie , ale odnosze wrażenie że Twoje lonzino jest robione ze schabu , tamte na filmie wyglądały ze były robione z polendwiczek wieprzowych , a dodoaku poprzez dodanoie papryki , autor uzyskał wyrób o nazwie lomo . Dziekuje .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-438341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Dziekuje Wojciech! Przepisy na lonzino (tez nazwa lonza) wstawiłem kiedyś tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-polędwica-suszona-ala-wędliny-parmeńskie/?p=395767 Lonzino i lonza robione są z polędwicy. Podobnym sposobem możemy zrobić filetto, z poledwiczki. Pozdrow.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-438348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Dziekuje .Krzysztofie Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-438356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trombek Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 2 Listopada 2015 Witam Mistrzu,Zrobiłem Lomo Embuchado wg Twojego przepisu i będą chciał ją zaszczepić kulturami pleśni, ale nie wiem skąd wziąć te Penicillium nalgiovense, które Ty stosujesz.Czy pleśń Penicillium candidum nadawałaby się do tego? Dodam, że to pleśń do nabycia w sklepie z artykułami serowarskimi.Pozdrawiam,Trombek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-453881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 2 Listopada 2015 Witam Mistrzu,Zrobiłem Lomo Embuchado wg Twojego przepisu i będą chciał ją zaszczepić kulturami pleśni, ale nie wiem skąd wziąć te Penicillium nalgiovense, które Ty stosujesz.Czy pleśń Penicillium candidum nadawałaby się do tego? Dodam, że to pleśń do nabycia w sklepie z artykułami serowarskimi.Pozdrawiam,TrombekRedzed może tu zajrzy dziś, a równie dobrze za jakiś czas, więc aby Cię nie pozostawiać bez odpowiedzi napiszę że najprostszym sposobem jest: kupienie salami z dużą ilością tego białego nalotu na skórce i wyczyszczenie tej skórki z tego białego w wodzie, a potem spryskujesz lub zamaczasz batony swoich wyrobów i tym sposobem zaszczepiasz tą pleśnią swój wyrób. Tak robi kolega Tier - wejdź na jego wątek i zobaczysz jak ładnie już salami dostała pleśni, a robił je ze 2 tygodnie temu.Takie salami (z dużą ilością pleśni) było ostatnio w Lidlu (tydzień kuchni włoskiej, francuskiej). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-453906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trombek Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 2 Listopada 2015 KURP,Ty też dla mnie jesteś Mistrzem. Może i ja kiedyś też taki będę. Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-453909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 2 Listopada 2015 KURP,Ty też dla mnie jesteś Mistrzem. Może i ja kiedyś też taki będę. Bardzo dziękuję.Będziesz - nie wątp w to, jak masz serce do wyrobów to tez do tego dojdziesz Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-453913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 3 Listopada 2015 Witaj Trombek, Śmiało możesz stosować p. candidum. Wiele osób używa ten szczep. Podobno ma odróżniać się z p. nalgiovense w smaku, ale mało kto możne rozpoznać ta różnice. Jak Kurp radzi tez możesz zaszczepić skórka z dobrego salami. Ja to robię często, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10121-zaszczepienie-ple%C5%9Bni/ Tylko bądź pewien ze na salami to prawdziwa pleśń. Na naszym kontynencie można spotykać kiełbasy posypywane mąką z ryżu. Unico mają kultury Sacco Lyocarni, a p. nalgiovense sprzedawane jest pod nazwą FPN-63. Obecnie nic teraz nie zaszczepiam pleśnią, poniewaz jest jej disc w dojrzewalni. Na dzisiejszym zdjęciu the cieńsze kiełbasy (saucisson sec) wiszą tylko pięć dni po fermentowaniu i nie były spryskiwane albo moczone kulturami. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140244_zpssv0jcqti.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 3 Listopada 2015 Piszesz te ciensze kielbasy - to salami w wiankach ? .Pieknie to wszystko wyglada .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Witaj Wojciech! Dziękuję No jak na salami to cienkie. W jelitach wieprzowych 42+. Gotowe za 4-6 tygodni. W poprzednim poscie tez miało pisać ze pleśni jest dość. Edytowane 3 Listopada 2015 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 3 Listopada 2015 Ta turkusowa pleśń na ostatniej focie - szynka po lewej stronie to jaki szczep? Czas chyba nabyć jeszcze jedną kabinę do wędlin dojrzewających ...... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 3 Listopada 2015 Patrząc i podziwiając coraz bardziej skłaniam się do wykopania ziemianki jako komory dojrzewającej.Jak mylisz? .Będzie to dobry pomysł czy lepiej kupić jeszcze jedną chłodnię i przerobić na komorę.Nie chciałbym żeby w piwnicy rozprzestrzeniła się pleśń. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 3 Listopada 2015 Jakbyś nie chciał to szczelna komora z wentylacją wyprowadzoną poza piwnicę Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 3 Listopada 2015 Jakbyś nie chciał to szczelna komora Miejsce by się znalazło, ale szczelna to ona nigdy nie będzie chyba, że wejście zrobi się na zewnątrz.Przy otwieraniu zawsze jakaś część pleśni może przeniknąć do piwnicy .Jest jeszcze problem dużej wilgotności w takiej komorze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trombek Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 4 Listopada 2015 Witaj Trombek, Śmiało możesz stosować p. candidum. Wiele osób używa ten szczep. Podobno ma odróżniać się z p. nalgiovense w smaku, ale mało kto możne rozpoznać ta różnice. Jak Kurp radzi tez możesz zaszczepić skórka z dobrego salami. Ja to robię często, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10121-zaszczepienie-ple%C5%9Bni/ Tylko bądź pewien ze na salami to prawdziwa pleśń. Na naszym kontynencie można spotykać kiełbasy posypywane mąką z ryżu. Unico mają kultury Sacco Lyocarni, a p. nalgiovense sprzedawane jest pod nazwą FPN-63. Obecnie nic teraz nie zaszczepiam pleśnią, poniewaz jest jej disc w dojrzewalni.Dziękuję Mistrzu za wyczerpujące informacje.Jak się dowiedziałem, na dzień dzisiejszy Unico mają kultury FPN-63 w opakowaniach na 50 l roztworu i opakowanie to kosztuje 110,00 zł + koszty wysyłki. Są to, oczywiście, pleśnie Penicillium nalgiovense, "zaprojektowane" do mięsa.Kultury Penicillium candidum są dostępne choćby w sklepie serowar.pl i na znanym portalu aukcyjnym (od tej samej firmy). Opakowanie na 100 l roztworu kosztuje 20,00 zł + przesyłka i jak piszą pudełko jest przystosowane do dozowania mniejszych porcji.Trzecie wyjście to jak zaproponował kolega KURP odzyskanie pleśni z gotowego wyrobu kupionego, namnożenie jej i zastosowanie u siebie, biorąc pod uwagę przestrogę kol. Redzed, by upewnić się, że to rzeczywiście pleśń a nie mąka ryżowa.Dziękuję kolegom za pomoc.Lyocarni_FPN-63.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 4 Listopada 2015 (edytowane) Ta turkusowa pleśń na ostatniej focie - szynka po lewej stronie to jaki szczep? Pis masz ostre oczka! Ale jest to nawet dobre pytanko. Chociaż nie badałem mikroskopem jestem pewien ze ta "turkusowa" plesn (dla mnie wiecej zielonkowa) to napewno Penicillium salamii. Bardzo zbliżona do Penicillium nalgiovense, Oba szczepy naturalnie znajdują sie na wyrobach mięsnych. We Włoszech często się widzi tą pleśń na wyrobach, i dużo z nas hobbystów nie przejmujemy się jak się pokażę Penicillium salamii zostało niedawno identyfikowane i nazwane. Zobacz: (niestety nie mogłem znaleźć literatury w jęz. polskim, może google pomoże) http://microbialfoods.org/science-digested-new-penicillium-species-discovered-salami/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25462928 Patrząc i podziwiając coraz bardziej skłaniam się do wykopania ziemianki jako komory dojrzewającej.Jak mylisz? .Będzie to dobry pomysł czy lepiej kupić jeszcze jedną chłodnię i przerobić na komorę.Nie chciałbym żeby w piwnicy rozprzestrzeniła się pleśń. Trudno Arek poradzić. Przerobić lodówkę na dojrzewalnie nie jest trudno i znacznie łatwiej jak wykopać ziemankę w której tez będziesz miał czasami nie odpowiednie warunki. A co do pleśni Penicillium, to żaden problem. Nie będzie się czepiać niczego oprócz wyrobów mięsnych i dla Ciebie nie jest szkodliwa. Zobacz tutaj komorę którą kolega z angielskiego forum zmontował. Ja też obecnie mam zamiar nową zbudować, ponieważ moja ma metalowe wewnętrzne siany i mam problem ze rdzą. http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=6426 Edytowane 4 Listopada 2015 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Zobacz tutaj komorę którą kolega z angielskiego forum zmontował. Czajnik to do gotowania herbaty dla kiełbas Edytowane 5 Listopada 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 5 Listopada 2015 Obejrzałem te komore , czajnik raczej słuzy do podnoszenia wilgoci w przypadku gdy spadnie ona w komorze , całosc jest podłączona do sterownika i dziala natychiast w przypadku spadku parametrów dojrzewania .Krzysztof czy kolega autor tej komory może podzielic sie wiedza na temat tego urzadzenia .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 5 Listopada 2015 Pleśń poradziła sobie sama. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/14/#findComment-454506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.