Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Na pewno nie taki jak ten zrobiony zawodowo,

 

Krzysiek jaki nie zrobiony zawodowo, przecież Twoje wszystkie wyroby to zawodostwo, pięknie wygląda :thumbsup:

 

To prawda... :thumbsup:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-479492
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

salcesonu francuskiego, fromage de tête à la vinaigrette.

 

A można prosić użyte przyprawy bo właśnie 2 głowy i 3 golonki się peklują na cwaniaka to może na małej ilości wypróbuję tego francuza. :D.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-479569
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje Bazyl i Sasza! następnym razem zrobię lepszy.  Dalej się uczę. :) 

 

Przepis z książki Jane Grigson, Charcuterie and French Pork Cookery, 1967.  Według tego przepisu i innych, przyprawy dodawane są do solanki peklującej, do wody gotującej i do masy.  I tak zrobiłem.  Arkadiusz ty masz tyle doświadczenia ze możesz dostosować przyprawy i zrobić  swoim sposobem.

 

Skład:

Głowa z malej świni

2 golonki

2 nóżki

1 ozor wieprzowy

1 ozor wolowy

1 serce wp.

Kilka kawałków skóry

 

Zrobiłem wywar z rozmarynu, liści laurowych, czosnku , jałowca, goździków i cukru. Ostudziłem, dodałem wody i peklosoli.  Peklowałem 5 dni w temp. 3C.

 

Do wody w której gotowałem dodałem w woreczku cebule, marchewkę, czosnek, liście laurowe, pietruszkę, i pieprz.  Na bardzo wolnym ogniu golonki i ozór wieprzowy gotowałem ok 3h, resztę 2h dłużej.

Rosół przelałem przez gazę, Do ok 3l wlałem butelkę białego wytrawnego wina, i zredukowałem do połowy.  Dodałem ok 50ml soku cytrynowego do smaku.  Następnie masę przyprawiłem jedną cebulą szalotką i małą ilością quatre epices (pieprz, gałka, goździk, imbir)

 

Parzyłem nie calą godzinę w temp 78C.  Niestety dużo rosołu mi wyciekło, tak ze jest za mało galaretki w salcesonach.  Nie będę więcej robił salcesonów w kątnicach wołowych. 

 

Salceson francuski podaje się z dobrą musztardą, ale najczęściej z winegret. (5-6 łyżek oleju, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżka musztardy, łyżeczka cukru, pieprz, drobno posiekana pietruszka, ząbek czosnku i cebula szalotka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-479756
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Salami di Sativa

 

Salami przyprawione marihuaną wyszło lepiej niż się spodziewałem!  8 tygodni dojrzewania w 12C, 80-85% wilgotności. Po rozkrojeniu od razu rozpoznajemy rodzaj zapachu, smak na początku słodko pieprzny, a smak marihuany wyczuwamy dopiero na końcu.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140630_zpspknyglnn.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-482609
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salami di Sativa

Cudo... takiej wędliny nigdy w życiu chyba nie zrobię :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-482615
Udostępnij na innych stronach

Cudo... takiej wędliny nigdy w życiu chyba nie zrobię :)

 

Dlaczego? Nie szkodzi od czasu do czasu spróbować coś nowego!

 

 

 

Krzysiek super sprawa :thumbsup: ile trzeba zjeśc żeby miec fazę :D

Właśnie mniej jak myślałem.  Po czterech albo pięciu plasterek będziesz wesoły.  http://www.sherv.net/cm/emo/laughing/yellow-laughing-smiley-emoticon.gif W tym salami jest 2g/kg, nastepnym razem obniżę do 1,5g. 

 

 

 

To się nazywa salami :) Konopie niczego sobie :)

Moze jeszcze lepiej, Salami Euforia :laugh:

 

Osobiście nie używam marihuany, wolę dobre wino.  Mam dostęp do rożnych gatunków marihuany medycznej przez osobę w mojej rodzinie.  Jest on jeden z właścicieli zakładu produkcji marihuany medycznej i specjalistą hodowli.

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-482788
Udostępnij na innych stronach

Salami di Sativa

 

Salami przyprawione marihuaną wyszło lepiej niż się spodziewałem!  8 tygodni dojrzewania w 12C, 80-85% wilgotności. Po rozkrojeniu od razu rozpoznajemy rodzaj zapachu, smak na początku słodko pieprzny, a smak marihuany wyczuwamy dopiero na końcu.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140630_zpspknyglnn.jpg

smacznego 

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-483184
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Szynki świąteczne

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140205_zpsciufkoww.jpg

Culatello. 8 miesięcy dojrzewania.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140659_zpsbm75bddz.jpg

Schinkenspeck.  3 tygodnie peklowania na sucho, 40h zimnego dymu, 5 tygodni dojrzewania

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140662_zpsd4e9pgdv.jpg

Wędzona wczoraj

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-487790
Udostępnij na innych stronach

Szynki świąteczne   Culatello. 8 miesięcy dojrzewania.

 

:clap:  :clap: .O ile nic się nie stanie nieprzewidzianego to moje Culatello będzie na święta w grudniu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-488158
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W przekroju wyglad identyczny (porownanie poprzedniej(kilka plasterkow jeszcze jest) z obecna(zdjecia). Smak napewno znakomity. :clap: Pozdrawiam.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-495497
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Słoneczko, piwko i kiełbaski na grillu. 

 

A że jeszcze trzeba dla szczęścia?:)

 

Brawo Krzysiek!

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-502945
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek czy marguez to ta wąska długa kiełbaska? Możesz coś więcej o niej napisać i podać recepturę z opisem wykonania.

Dzięki i pozdrawiam.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-502981
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje Sasza i Karolu. Pozdrowienia!

 

JaGra, wstawię przepisy jak przetłumaczę.  W między czasie możesz zobaczyć na ang. stronie WD.

 

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=34529#34529

 

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=34564#34564

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-503101
Udostępnij na innych stronach

cześć ja mam taki przepis na kiełbaski Marquez -chyba zdobyłem go na forum ? jeśli odpowiada to proszę skorzystać  .kiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.doc

kiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.doc

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-503182
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.