Feederman Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 25 Lutego 2016 Na pewno nie taki jak ten zrobiony zawodowo, Krzysiek jaki nie zrobiony zawodowo, przecież Twoje wszystkie wyroby to zawodostwo, pięknie wygląda To prawda... Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-479492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) salcesonu francuskiego, fromage de tête à la vinaigrette. A można prosić użyte przyprawy bo właśnie 2 głowy i 3 golonki się peklują na cwaniaka to może na małej ilości wypróbuję tego francuza. . Edytowane 25 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-479569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 26 Lutego 2016 Dziękuje Bazyl i Sasza! następnym razem zrobię lepszy. Dalej się uczę. Przepis z książki Jane Grigson, Charcuterie and French Pork Cookery, 1967. Według tego przepisu i innych, przyprawy dodawane są do solanki peklującej, do wody gotującej i do masy. I tak zrobiłem. Arkadiusz ty masz tyle doświadczenia ze możesz dostosować przyprawy i zrobić swoim sposobem. Skład:Głowa z malej świni2 golonki2 nóżki1 ozor wieprzowy1 ozor wolowy1 serce wp.Kilka kawałków skóry Zrobiłem wywar z rozmarynu, liści laurowych, czosnku , jałowca, goździków i cukru. Ostudziłem, dodałem wody i peklosoli. Peklowałem 5 dni w temp. 3C. Do wody w której gotowałem dodałem w woreczku cebule, marchewkę, czosnek, liście laurowe, pietruszkę, i pieprz. Na bardzo wolnym ogniu golonki i ozór wieprzowy gotowałem ok 3h, resztę 2h dłużej.Rosół przelałem przez gazę, Do ok 3l wlałem butelkę białego wytrawnego wina, i zredukowałem do połowy. Dodałem ok 50ml soku cytrynowego do smaku. Następnie masę przyprawiłem jedną cebulą szalotką i małą ilością quatre epices (pieprz, gałka, goździk, imbir) Parzyłem nie calą godzinę w temp 78C. Niestety dużo rosołu mi wyciekło, tak ze jest za mało galaretki w salcesonach. Nie będę więcej robił salcesonów w kątnicach wołowych. Salceson francuski podaje się z dobrą musztardą, ale najczęściej z winegret. (5-6 łyżek oleju, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżka musztardy, łyżeczka cukru, pieprz, drobno posiekana pietruszka, ząbek czosnku i cebula szalotka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-479756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 26 Lutego 2016 Tak było Bazyl, zredukowany wywar z winem i sokiem z cytryny. Już dwa salcesony zniknęły. Ostatni tez długo nie będzie leżakował w lodowce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-480010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 6 Marca 2016 Salami di Sativa Salami przyprawione marihuaną wyszło lepiej niż się spodziewałem! 8 tygodni dojrzewania w 12C, 80-85% wilgotności. Po rozkrojeniu od razu rozpoznajemy rodzaj zapachu, smak na początku słodko pieprzny, a smak marihuany wyczuwamy dopiero na końcu. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140630_zpspknyglnn.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-482609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 6 Marca 2016 Salami di Sativa Cudo... takiej wędliny nigdy w życiu chyba nie zrobię Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-482615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 7 Marca 2016 Salami przyprawione marihuaną To się nazywa salami Konopie niczego sobie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-482786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) Cudo... takiej wędliny nigdy w życiu chyba nie zrobię Dlaczego? Nie szkodzi od czasu do czasu spróbować coś nowego! Krzysiek super sprawa ile trzeba zjeśc żeby miec fazę Właśnie mniej jak myślałem. Po czterech albo pięciu plasterek będziesz wesoły. http://www.sherv.net/cm/emo/laughing/yellow-laughing-smiley-emoticon.gif W tym salami jest 2g/kg, nastepnym razem obniżę do 1,5g. To się nazywa salami Konopie niczego sobie Moze jeszcze lepiej, Salami Euforia Osobiście nie używam marihuany, wolę dobre wino. Mam dostęp do rożnych gatunków marihuany medycznej przez osobę w mojej rodzinie. Jest on jeden z właścicieli zakładu produkcji marihuany medycznej i specjalistą hodowli. Edytowane 7 Marca 2016 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-482788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 8 Marca 2016 Widocznie maryha mniej szkodzi Pozdrowienia Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-483028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 8 Marca 2016 Salami di Sativa Salami przyprawione marihuaną wyszło lepiej niż się spodziewałem! 8 tygodni dojrzewania w 12C, 80-85% wilgotności. Po rozkrojeniu od razu rozpoznajemy rodzaj zapachu, smak na początku słodko pieprzny, a smak marihuany wyczuwamy dopiero na końcu. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140630_zpspknyglnn.jpgsmacznego Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-483184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 8 Marca 2016 Ale nie wiadomo czy ją jeść czy palić.... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-483186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Szynki świąteczne http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140205_zpsciufkoww.jpgCulatello. 8 miesięcy dojrzewania. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140659_zpsbm75bddz.jpgSchinkenspeck. 3 tygodnie peklowania na sucho, 40h zimnego dymu, 5 tygodni dojrzewania http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140662_zpsd4e9pgdv.jpgWędzona wczoraj Edytowane 26 Marca 2016 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-487790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 28 Marca 2016 Jak zwykle pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-488077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 29 Marca 2016 Dobrze zrobione . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-488089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Szynki świąteczne Culatello. 8 miesięcy dojrzewania. .O ile nic się nie stanie nieprzewidzianego to moje Culatello będzie na święta w grudniu. Edytowane 29 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-488158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 8 Maja 2016 Spaniata Romana. 3,5 miesięcy dojrzewania. Waga początkowa 5,640kg, końcowa 3,610. Smak bardzo dobry, wygląd taki sobie. Poprzednia była po prostu ładniejsza. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140498_zpseqiuci9u.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140503_zpsgpifbahf.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140683_zpsyaicgyyq.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140680_zpsleojbqtb.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140729_zpsqsrbdhd8.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140733_zpshsym7akg.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140738_zpssa0pph0n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-495432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 8 Maja 2016 W przekroju wyglad identyczny (porownanie poprzedniej(kilka plasterkow jeszcze jest) z obecna(zdjecia). Smak napewno znakomity. Pozdrawiam. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-495497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Słoneczko, piwko i kiełbaski na grillu. http://www.sherv.net/cm/emoticons/eating/smelling-bbq.gifBratwurst niemiecki i Merguez w stylu francuskim. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140810_zpsm0jxnhje.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140814_zpsjhfsk2dg.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140818_zpshmcp29ep.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140821_zpst7skgngm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-502926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Słoneczko, piwko i kiełbaski na grillu. A że jeszcze trzeba dla szczęścia? Brawo Krzysiek! Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-502945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Milego wypoczynku przy piwku i grillu Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-502954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Krzysiek czy marguez to ta wąska długa kiełbaska? Możesz coś więcej o niej napisać i podać recepturę z opisem wykonania. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-502981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Dziękuje Sasza i Karolu. Pozdrowienia! JaGra, wstawię przepisy jak przetłumaczę. W między czasie możesz zobaczyć na ang. stronie WD. http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=34529#34529 http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=34564#34564 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-503101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 19 Czerwca 2016 http://www.seriouseats.com/recipes/2013/08/homemade-merguez-sausage-recipe.html Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-503117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Dzięki. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-503139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) cześć ja mam taki przepis na kiełbaski Marquez -chyba zdobyłem go na forum ? jeśli odpowiada to proszę skorzystać .kiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.dockiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.doc Edytowane 20 Czerwca 2016 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/18/#findComment-503182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.