Tomasz_65 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Witam T800 bardzo się mylisz myśląc że Pirosiarczyn potasu,sodu stosuje się tylko do mycia balonów zapraszam do lektury na temat zastosowania Pirosiarczynu będziesz bardzo zdziwiony do czego jest stosowany pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-355992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Poczytam a z tego co wiem pirosiarczyny stosuje się do stabilizacji nastawów, zabezpieczaniem nastawu przy fermentacji w miazdze siarkowaniu win podatnych na choroby (słabych). W niektórych gatunkach win ich posmak jest pożądany, dodatkowo jak wyżej do mycia sprzętu winiarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-355994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Tak jak napisałem były zabezpieczone piro a to w celu zabicia bakterii drożdżowych i zakończenia fermentacji by się w butelkach nie fermentowało dalej. Oczywiście @T800 masz rację piro sam wykorzystuje również do mycia a właściwie "odkarzania" balonów ale tak jak Wiesław pisał nie tylko jest do tego wykorzystywany. Co do szczelności, ponoć wymiana powietrza powinna następować w sposób naturalny poprzez korek wykonany z "korka" który właśnie taką wymianę zapewnia. Winko poczeka do wesela moich dzieciaków a więc jeszcze parę lat musi wytrzymać, nie wiem czy ja wytrzymam Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-355996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Kazik zrobiłem twoją pastę z sera i parówki. Bardzo smaczne. Fajna przekąska. Nie posłuchałem tylko twoich rad i "sypnęło"mi sie trochę papryki Lekko pikantne wyszło ale zjadliwe Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-356213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Kazik zrobiłem twoją pastę z sera i parówki. ..... Cieszę się , że Ci smakowało! Dzisiaj: w okolicznościach przyrody: no i jeszcze stały punkt programu serek ala oscypek: tak jak pisałem winko podane przez @T800 się robi pozdrawiam i dobrej nocki życzę! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-356563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) W ramach półfinału "Małopolskiego Festiwalu Smaku" w Wadowicach, którego finał odbędzie się 24-25 sierpnia w Krakowie zwyciężyła "Rolada Polędwicowa" http://www.potrawyregionalne.pl/152,7916,ROLADA_POLEDWICOWA_NA_MEDAL_.htm http://www.zmbak.pl/dyplomgp.jpg http://www.potrawyregionalne.pl/media/Image/foto2014/10mfs_wadowice_001.JPG Niestety moje próby "wydobycia" przepisu spełzły na niczym, czego też się spodziewałem moja korespondencja: -----Oryginalna wiadomość-----From: ...Sent: Tuesday, June 17, 2014 9:03 PMTo: .....Subject: pytanie Szanowny Panie Adamie, Gratuluję zwycięstwa w konkursie! Jednocześnie zwracam się z pytaniem o szczegóły przepisu na zwycięską roladę polędwicową. Prócz polędwiczki wieprzowej jakie rodzaje mięsa i ilości przypraw są użyte do wypełnienia tej błony z otrzewnej. Prywatnie pytam jako pasjonat wędliniarstwa i masarki. Kazik vel dietykon -https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/ Szanowny Panie, Bardzo dziękujemy za gratulacje. Przesyłam poniżej skład rolady polędwicowej. Te dane, które są na etykiecie, które możemy podać. Skład mięso: rozdrobnione wieprzowe (ok. 90%) i wołowe (ok. 10%), polędwiczka wieprzowa 1-2 szt (w zależności od wielkości). Do zabezpieczenia produktu azotyn sodu (potocznie sól peklująca) oraz mieszanka przypraw naturalny przez nas sporządzana: czosnek, pieprz i zioła. Pozdrawiam, Krystyna Bąk Problemem w próbie wykonania "kopii" tego wyrobu dla mnie jest błona z otrzewnej i tutaj pytanie jaki zamiennik użyć?Dużą osłonkę białkową czy inną?Czy może coś innego? Zawijając w boczek to już nie będzie podobieństwa wcale.Jaką technologia wykonania była? Parzenie czy może pieczenie do uzyskania wewnątrz polędwiczki 69 st.C.? Edytowane 19 Czerwca 2014 przez dietykon Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Jeżeli zastosujesz zamiennik zmienisz smak,wyrób ten to necówka przepis jest gdzieś na stronce ,a otokę można zdobyć na ubojni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Dzięki znalazłem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7880-necowka-eanny/?do=findComment&comment=270661 Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Kaziu, czekamy na wyroby, taka rolada to wyzwanie, jesteśmy z Wami i czekamy na relację. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1960 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Tu masz lepszy przepis. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1334-piecze%C5%84-rzymska-jak-za-komunybprosz%C4%99-o-przepis/?hl=nec%C3%B3wka&do=findComment&comment=28227 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Kazik trzymam kciuki Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Koledzy nie nakręcajcie mnie tak Problem z otrzewną bo to dostać nie jest proste, niestety, a świniobicia w najbliższym czasie nie planuję. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Problem z otrzewną bo to dostać nie jest proste Jeżeli zrobisz sobie wycieczkę do Wisły to wcześniej możesz zamówić błony.Za dwie sztuki zapłaciłam mniej niż 5 zł. Błony otokowe mozna mrozić.Zakład mieści się na prawo od głownej drogi za zjazdem na Jawornik, ścieżka tuż przed torami kolejowymi w prawo. PHZ "Jur-Gast" Sp. z o.o Zakłady Mięsne43-460 Wisła, ul. Przemysłowa 2tel. (33) 855-25-59, e-mail: biuro@zm.jur-gast.plNip:548-007-73-17P.S.W rozmowie telefonicznej najlepiej posługiwać się nazwą "błona na necówkę". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Jeżeli zrobisz sobie wycieczkę do Wisły to wcześniej możesz zamówić błony. No to teraz się nie wymigasz Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-359103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Jeszcze w starym temacie win, przeglądałem zdjęcia i wspomniane dwie sztuki na zapomnianej piwnicznej półce Edytowane 27 Czerwca 2014 przez EAnna Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-359335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 28 Czerwca 2014 na wieczór coś co mnie zawsze wprawia w świetny nastrój: http://www.youtube.com/watch?v=V1bFr2SWP1I&feature=share&list=RDV1bFr2SWP1I serdecznie pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-359450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Września 2014 Przygotowania do zimy jesienne zbiory Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-373470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Września 2014 Pierwsze zdjecie , wspanialosci , az mi sie gebucha usmiechnela do tych garow. A dynie dlugo poleza i dobre na zimowe dania Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-373643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 28 Września 2014 Kaziu całkiem spore te glinianki. Co będziesz w nich trzymał? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-373781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 10 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 10 Października 2014 W dużym glinianym garze zmieściłem 50 kg białej kapusty z dodatkiem kopru i zasolonej kilogramem soli.Kapusta świeżo poszatkowana, zakupiona na giełdzie warzywnej (po 5zł/10kg poszatkowanej kapusty). Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-376261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 10 Października 2014 zakupiona na giełdzie warzywnej ( Gdzie jeździsz na giełdę?Czy na Załęską Hałdę? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-376269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 10 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) ...Czy na Załęską Hałdę? Tak. Tam stoją samochodami na których na bieżąco szatkują kapustę i sprzedają w workach po 10 kg, trzeba poszukać bo na początku stoją sprzedawcy i mają po 6,5zł ale z tych samochodów to po 5zł za 10kg poszatkowanej kapusty, jabłka drogie bo po 1zł/kg, czosnek po 50gr/główkę można dostać, jest dużo papryki i pomidorów ale nie pytałem po ile bo mam swoje. Wjazd na giełdę 3zł. Edytowane 10 Października 2014 przez dietykon Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-376319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 12 Października 2014 W przyszłym roku też będę miał swój czosnek. Wczoraj zasadziłem. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-376594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 12 Października 2014 Biorąc pod uwagę aurę to chyba troszkę za wcześnie wysadzileś mój jeszcze poczeka dwa trzy tygodnie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-376618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Chłopska się robi. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-389941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.