Skocz do zawartości

Moje wyroby - dietykon


Rekomendowane odpowiedzi

Witam T800  :facepalm: bardzo się mylisz myśląc że Pirosiarczyn potasu,sodu  stosuje się tylko do mycia balonów  :) zapraszam do lektury na temat zastosowania Pirosiarczynu  :) będziesz bardzo zdziwiony do czego jest stosowany  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-355992
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 336
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Poczytam :) a z tego co wiem pirosiarczyny stosuje się do stabilizacji nastawów, zabezpieczaniem nastawu przy fermentacji  w miazdze siarkowaniu win podatnych na choroby (słabych). W niektórych gatunkach win ich posmak jest pożądany, dodatkowo jak wyżej do mycia sprzętu winiarskiego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-355994
Udostępnij na innych stronach

Tak jak napisałem były zabezpieczone piro a to w celu zabicia bakterii drożdżowych i zakończenia fermentacji by się w butelkach nie fermentowało dalej. Oczywiście @T800 masz rację piro sam wykorzystuje również do mycia a właściwie "odkarzania" balonów ale tak jak Wiesław pisał nie tylko jest do tego wykorzystywany. Co do szczelności, ponoć wymiana powietrza powinna następować w sposób naturalny poprzez korek wykonany z "korka" który właśnie taką wymianę zapewnia. Winko poczeka do wesela moich dzieciaków a więc jeszcze parę lat musi wytrzymać, nie wiem czy ja wytrzymam :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-355996
Udostępnij na innych stronach

Kazik zrobiłem twoją pastę z sera i parówki. Bardzo smaczne. Fajna przekąska. Nie posłuchałem tylko twoich rad i "sypnęło"mi sie trochę papryki :D Lekko pikantne wyszło ale zjadliwe :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-356213
Udostępnij na innych stronach

Kazik zrobiłem twoją pastę z sera i parówki. .....

 

Cieszę się , że Ci smakowało!

 

Dzisiaj:

 

post-43581-0-95261400-1402174791_thumb.jpg

 

w okolicznościach przyrody:

 

post-43581-0-99299100-1402174827_thumb.jpg

 

no i jeszcze stały punkt programu serek ala oscypek:

 

post-43581-0-72232700-1402174875_thumb.jpg

 

tak jak pisałem winko podane przez @T800 się robi ;)

 

post-43581-0-02039400-1402174951_thumb.jpg

 

pozdrawiam i dobrej nocki życzę!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-356563
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W ramach półfinału "Małopolskiego Festiwalu Smaku" w Wadowicach, którego finał odbędzie się 24-25 sierpnia w Krakowie zwyciężyła "Rolada Polędwicowa"

 

http://www.potrawyregionalne.pl/152,7916,ROLADA_POLEDWICOWA_NA_MEDAL_.htm

 

http://www.zmbak.pl/dyplomgp.jpg

 

http://www.potrawyregionalne.pl/media/Image/foto2014/10mfs_wadowice_001.JPG

 

Niestety moje próby "wydobycia" przepisu spełzły na niczym, czego też się spodziewałem ;)

moja korespondencja:

 

 

-----Oryginalna wiadomość-----

From: ...

Sent: Tuesday, June 17, 2014 9:03 PM

To: .....

Subject: pytanie

 

Szanowny Panie Adamie,

 

Gratuluję zwycięstwa w konkursie! Jednocześnie zwracam się z pytaniem o szczegóły przepisu na zwycięską roladę polędwicową. Prócz polędwiczki wieprzowej jakie rodzaje mięsa i ilości przypraw są użyte do wypełnienia tej błony z otrzewnej. Prywatnie pytam jako pasjonat wędliniarstwa i masarki.

 

Kazik vel dietykon -

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/

 

 

Szanowny Panie,

 

 

Bardzo dziękujemy za gratulacje.

 

Przesyłam poniżej skład rolady polędwicowej. Te dane, które są na etykiecie, które możemy podać.

 

Skład mięso: rozdrobnione wieprzowe (ok. 90%) i wołowe (ok. 10%), polędwiczka wieprzowa 1-2 szt (w zależności od wielkości). Do zabezpieczenia produktu azotyn sodu (potocznie sól peklująca) oraz mieszanka przypraw naturalny przez nas sporządzana: czosnek, pieprz i zioła.  

 

 

Pozdrawiam, Krystyna Bąk


 

 

 

Problemem w próbie wykonania "kopii" tego wyrobu dla mnie jest błona z otrzewnej i tutaj pytanie jaki zamiennik użyć?

Dużą osłonkę białkową czy inną?

Czy może coś innego? Zawijając w boczek to już nie będzie podobieństwa wcale.

Jaką technologia wykonania była? Parzenie czy może pieczenie do uzyskania wewnątrz polędwiczki 69 st.C.?

Edytowane przez dietykon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358487
Udostępnij na innych stronach

Kaziu, czekamy na wyroby, taka rolada to wyzwanie, jesteśmy z Wami i czekamy na relację.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358602
Udostępnij na innych stronach

Koledzy nie nakręcajcie mnie tak ;)

Problem z otrzewną bo to dostać nie jest proste, niestety, a świniobicia w najbliższym czasie nie planuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358929
Udostępnij na innych stronach

 

 

Problem z otrzewną bo to dostać nie jest proste

Jeżeli zrobisz sobie wycieczkę do Wisły to wcześniej możesz zamówić błony.

Za dwie sztuki zapłaciłam mniej niż 5 zł. Błony otokowe mozna mrozić.

Zakład mieści się na prawo od głownej drogi za zjazdem na Jawornik, ścieżka tuż przed torami kolejowymi w prawo.

 

PHZ "Jur-Gast" Sp. z o.o Zakłady Mięsne
43-460 Wisła, ul. Przemysłowa 2
tel. (33) 855-25-59, e-mail: biuro@zm.jur-gast.pl
Nip:548-007-73-17


P.S.

W rozmowie telefonicznej najlepiej posługiwać się nazwą "błona na necówkę".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-358960
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli zrobisz sobie wycieczkę do Wisły to wcześniej możesz zamówić błony.

No to teraz się nie wymigasz :D  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-359103
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze w starym temacie win, przeglądałem zdjęcia i wspomniane dwie sztuki na zapomnianej piwnicznej półce ;)

 

post-43581-0-47552000-1403876318_thumb.jpg

 

 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-359335
Udostępnij na innych stronach

na wieczór coś co mnie zawsze wprawia w świetny nastrój:

 

http://www.youtube.com/watch?v=V1bFr2SWP1I&feature=share&list=RDV1bFr2SWP1I

 

serdecznie pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-359450
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pierwsze zdjecie , wspanialosci , az mi sie gebucha usmiechnela do tych garow. :D    A dynie dlugo poleza i dobre na zimowe dania :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-373643
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W dużym glinianym garze zmieściłem 50 kg białej kapusty z dodatkiem kopru i zasolonej kilogramem soli.

Kapusta świeżo poszatkowana, zakupiona na giełdzie warzywnej (po 5zł/10kg poszatkowanej kapusty).

 

post-43581-0-16087900-1412937242_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-376261
Udostępnij na innych stronach

 

 

zakupiona na giełdzie warzywnej (

Gdzie jeździsz na giełdę?

Czy na Załęską Hałdę?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-376269
Udostępnij na innych stronach

 

...

Czy na Załęską Hałdę?

 

 

Tak. Tam stoją samochodami na których na bieżąco szatkują kapustę i sprzedają w workach po 10 kg, trzeba poszukać bo na początku stoją sprzedawcy i mają po 6,5zł ale z tych samochodów to po 5zł za 10kg poszatkowanej kapusty, jabłka drogie bo po 1zł/kg, czosnek po 50gr/główkę można dostać, jest dużo papryki i pomidorów ale nie pytałem po ile bo mam swoje. Wjazd na giełdę 3zł.

Edytowane przez dietykon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-376319
Udostępnij na innych stronach

Biorąc pod uwagę aurę to chyba troszkę za wcześnie wysadzileś mój jeszcze poczeka dwa trzy tygodnie ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/4/#findComment-376618
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.