renesi Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Oj Gatita głodna się zrobiłam patrząc na twój serek i masełko Cóż ja tylko mogę ci pozazdrościć bo to co mam w lodówce koło masła nawet nie leżało Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-264790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Nie wiem ile mi wyszło maślanki, bo wczoraj już nie zmierzyłam. Jeśli mąż nie upił, to po powrocie z pracy zobaczę. Z ricotty obowiązkowo zrobiłam sernik. Mam wrażenie, że ricotta z kulturami jest delikatniejsza, sernik wyszedł lepszy niż zwykle. http://img202.imageshack.us/img202/2787/dsc08608h.jpg http://img812.imageshack.us/img812/4506/dsc08611j.jpg A ponieważ przy mrozach chłopa nie mogę zapędzić do wędzenia zrobiłam sobie taką wędlinkę: http://img651.imageshack.us/img651/2347/dsc08609w.jpg http://img515.imageshack.us/img515/2310/dsc08610x.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-264815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 29 Stycznia 2013 ]No to jeśli feta to biały ser,Feta jest serem kwasowo-podpuszczkowym, bardzo tłustym, robionym z mleka owczego z domieszką koziego. Oryginalnie robiony jest na bakteriach termofilnych (jogurtowych).Nie możesz go porównywać z twarogiem a już na pewno nie z twarogiem wytrącanym dodatkiem kwasu mlekowego. Porównanie z żółtym serem jest bardziej właściwe. [ Dodano: Wto 29 Sty, 2013 21:13 ]Tak powstawało moje masło...Sugeruję wstępne wypłukanie masła w ziarnie, czyli bez zbijania go w kulkę. Po odcedzeniu maślanki oczywiście. Dopiero w drugim etapie zbicie w bryłę i wygniatanie.Ten sposób zdecydowanie wydłuża trwałość masła i pozbawia go ew. "oborowych" aromatów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-264982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 29 Stycznia 2013 EAnno, ja fety nie porównywałam z białym serem, zapytałam tylko czy można go nazwać białym serem? bo ja się na tym nie znam... Bodajże Biotit odpowiedział, że tak. Tak, masło wstępnie wypłukałam zimną wodą na sitku, tylko nie ma fotki. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-264993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 4 Lutego 2013 A oto kiszka pasztetowa smarowna z wątku Pisa, ale zmodyfikowana przez Beiota, w moim wykonaniu, do pary z chlebkiem na zakwasie, który był uprzejmy trochę siąść http://img685.imageshack.us/img685/7527/dsc09290jt.jpg http://img834.imageshack.us/img834/2474/dsc09291h.jpg Na deser marchewkowe. http://img831.imageshack.us/img831/3669/dsc09296a.jpg A w chłodnym miejscu dojrzewa hiszpańskie chorizo, robione 2 tygodnie temu. Jeszcze trzeba trochę poczekać na efekt końcowy... http://img577.imageshack.us/img577/4152/dsc09297q.jpg http://img571.imageshack.us/img571/7450/dsc09298m.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-266222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 4 Lutego 2013 Oj zjadłabym chlebuś z pasztetową a na deser ciasto marchewkowe Ale mi smaka narobiłaś Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-266226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 10 Lutego 2013 No i mam problem :devil: Wczoraj przywiozłam 30 litrów mleka, stało w piwnicy, rano zebrałam 3 litry śmietany. Z 10 l chciałam zrobić Koryciński, po 40 minutach skrzep odstawał sporo od ścianki garnka, nie dawał się kroić, ciągnął się... http://img832.imageshack.us/img832/6073/dsc09361p.jpg http://img43.imageshack.us/img43/1986/dsc09362l.jpg Serwatka jest biała. http://img41.imageshack.us/img41/8070/dsc09366x.jpg Część mleka chciałam spasteryzować, wygląda tak... http://img541.imageshack.us/img541/3015/dsc09368h.jpg http://img593.imageshack.us/img593/5909/dsc09364j.jpg Wszystko robiłam jak zwykle ? Pomożecie ? Śmietana po spasteryzowaniu się chłodzi, wygląda ok. Czy serwatka nadaje się na ricottę ? Zostało mi jeszcze ok, 5-6 litrów mleka w piwnicy ? Wylać czy próbować coś z robić ? A czy to mleka co się ścieło można jakoś wykorzystać czy do zlewu ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 10 Lutego 2013 Miałem kiedyś podobnie tylko w o wiele mniejszym zakresie. Chyba miałem trafioną podpuszczkę ale pewności nie mam. Wszystko poszło w kanał. Teraz używam podpuszczki z Agrovisu i jeszcze się nie zdarzyło żeby coś się skiepściło. Nawet jak razu pewnego z rozpędu nie podniosłem temperatury przed dodaniem podpuszczki. Po małej konsultacji telefonicznej z Agrovisem potrzymałem 10-15 minut dłużej i było OK. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 10 Lutego 2013 Mam płynną podpuszczkę Lactoferm, używam jej od początku mojej przygody z mlekiem. Do tej pory wszystko było ok, ma termin do 06.2013.Chyba przetestuje jeszcze te 5 l co mi zostało i dodam chlorek... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 10 Lutego 2013 Agata.jak wyszła pr fermentacyjna?ja tutaj stawiam na "trafioną podpuszczkę", z tego co widzę mleko się w ogóle nie ścięło? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 10 Lutego 2013 Pierwszy raz, coś takiego widzę. Może, wszystkiemu winne mleko. Spróbuj zrobić twaróg? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 10 Lutego 2013 Próby nie dałam rady niestety zrobić... czasowo.W piwnicy miałam ok 6 stopni... może na ciepło ?Bagno, twaróg próbowałam zrobić w zeszłym tygodniu. Niestety próba nieudana, strasznie dużo z tym zachodu, robiłam wg. przepisu z Agrovisu. A może Ty masz jakiś prosty przepis to skorzystam !Wygląda na to, że jedyna rzecz jaka wyszła to ricotta. Jutro zobaczę co ze śmietaną, na razie się ukwasza.Piotr, tak jak pisałam powyżej, podpuszczka używana wcześniej bez problemów. Mleko się ścięło, ale kiepsko. Poza tym zwarzyło się też mleko, które nie miało podpuszczki, przy podgrzewaniu. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 10 Lutego 2013 Poza tym zwarzyło się też mleko, które nie miało podpuszczki, przy podgrzewaniu.No to chyba masz odpowiedź. Mleko jakieś trafione było :rolleyes: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 10 Lutego 2013 Też mi się tak wydaje... :???: Czy zbyt wysoka temperatura w piwnicy mogła mu zaszkodzić w tak krótkim czasie ? Albo może mleko było z rana z soboty ? Już sama nie wiem Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 10 Lutego 2013 gatita, mleko wyraźnie podkwaszone i lekko śluzowate. Śmietnka się spasteryzowała ale w niej jest mniej serwtki, która głównie gromadzi bakterie kwasu mlekowego, ponieważ to w niej rozpuszczona jest laktoza. Radzę zawsze spróbować mleko. Przy dobrym węchu/smaku da się wyczuć nawet niewielkie zmiany. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 11 Lutego 2013 EAnno, czyli mleko starawe czy za wysoka temperatura w piwnicy ? Czy jakiś inny powód, że podkwaszone ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 11 Lutego 2013 Jeżeli masz w piwnicy rzeczywiście temp 6`C to nie jest ona za wysoka do krótkotrwałego przechowywania mleka. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 11 Lutego 2013 Też mi się tak wydawało, ale już cała głupia jestem. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 11 Lutego 2013 Gatita, przykro mi z powodu twoich kłopotów. W temacie tusiaczka pytałaś, Paprykarz, nie generalizujmy, że mleko dostępne w W-wie jest kiepskiej jakości !!! Znasz jakieś konkretne dane ?Na 5 prób z różnych źródeł, miałem 3 razy problemy, do picia mleko się nadawało ale nic poza tym, więc się wyleczyłem z wyrobów nabiałowych, dopóki się nie dorobię jakiś znajomości :devil: Z tego co widzę i tak masz lepsze źródło. Życzę dalszych sukcesów. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 11 Lutego 2013 Gatita, pogadaj może z kimś z W-awy kto ma dostęp do dobrego mleka i zmień źródło. Taki np Biotit się często przechwala że ma super źródełko więc pewnie chętnie Ci pomoże :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 11 Lutego 2013 Paprykarz, zła jestem, ale człowiek się uczy na błędach. Brałam już od nich mleko kilka razy i nie było problemu. Trzeba było słuchać Piotra :grin:. Muszę się dopytać tych moich gospodarzy, czy nie urodziły się ostatnio cielaki, to może być powód złego mleka, tak mi podpowiedział p. Mirek. Tusiaczku, Piotr już mi proponował pomoc :smile: , tylko, że to daleko... Jeśli to kwestia cielaczków to po 6 dniach mleko wraca do normy. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 11 Lutego 2013 ...... tylko, że to daleko... A jak daleko? Ja po swoje mleczko dygam ponad 80 kilometrów ale stwierdziłem że wolę brać rzadziej ale za to z pewnego źródła (zresztą innego bliżej nie znam :grin: ). Czasem ktoś niejako przy okazji przejeżdżając mleko przywiezie więc nie jest źle Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 11 Lutego 2013 Agata. takie jest ŻYCIE, że na własnych błędach najlepiej się UCZYMY. Mleko sprawdzisz jaką masz JAKOŚĆ po przeprowadzeniu PRÓBY FERMENTACYJNEJ, smak i zapach tego nie odzwierciedli, niedługo będzie cieplej i najrozsądniejszym podejściem będzie mleko pasteryzowane, lub pewne świeże pełne do zrobienia sera. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 11 Lutego 2013 Tak, tak, ta próba będzie mi się śnić po nocach, jak jej nie zrobię :grin:, albo Piotr grożący palcem :grin:. Wczoraj rozkroiłam ser Jack cheese zrobiony 27 grudnia, robiony wg. tego przepisu: http://ziolowyzakatek.com.pl/ser-jack-cheese/. W smaku dobry, ostrzejszy nieco. Niestety pękł... http://img812.imageshack.us/img812/9900/dsc09352l.jpg http://img688.imageshack.us/img688/475/dsc09354g.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 11 Lutego 2013 gatita, kiedy mialam dostep jeszcze do swiezego mleka tutaj. Nawet smak potrafil sie zmienic, tylko dlatego ze pasze zmienili i pamietam tez, ze cos mi sery nie wychodzily ,kiedy krowy dostaly bloki soli do lizania. Popytaj sie gospodarzy co jest inne. Bo jesli bylas zadowolona do tej pory to szkoda stracic miejsce. Pozdrawiam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/8/#findComment-267593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.