gatita Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 12 Lutego 2013 Rozmawiałam wczoraj z córką gospodarzy, nie ma żadnych cielaków, a mleko było z popołudniowego dojenia, bo z porannego oddają do skupu.Zobaczymy co będzie przy następnje dostawie... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-267691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 12 Lutego 2013 Rozmawiałam wczoraj z córką gospodarzy, nie ma żadnych cielakówWystarczy, że krowy dostały kiszonkę. Z mleka po takim "daniu" nie zdrobisz sera podpuszczkowego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-267692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 13 Lutego 2013 Jedyne co mi wyszło to ricotta... i sernik na pocieszenie.EAnno co jeszcze z takiego mleka można by zrobić jeśli odpukać jeszcze się takie trafi ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-267915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 13 Lutego 2013 co jeszcze z takiego mleka można by zrobić jeśli odpukać jeszcze się takie trafi ?Jeżeli będziesz robić próbę podpuszczki to powinnaś takie mleko wyłapać. Wtedy zostawiasz je na kwaśne i robisz twaróg. Kiedyś też zgubiła mnie rutyna i wyprodukowałam kulę twardej kazeiny, którą można było sobie tylko w łeb strzelić :devil: . Zawsze też mleko wącham. Przy dobrym powonieniu można nie jedno "wyniuchać" :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 13 Lutego 2013 Ja szukam odpowiedzi, co mogło być przyczyną? gatita jeśli jesteś w stanie napisz więcej szczegółów dotyczących mleka. Czy podpuszczka nie straciła na mocy? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 13 Lutego 2013 Jedyne co mi wyszło to ricotta... i sernik na pocieszenie. EAnno co jeszcze z takiego mleka można by zrobić jeśli odpukać jeszcze się takie trafi ? Jesli juz znudzi sie tobie sernik, to mozesz zastosowac ricotta do przepisu Einshel'e na oponki. Zamiast smietany mozna dodac pol na pol z ricotta. Tylko najpierw wymieszaj dobrze i rozdrobinij ser wydelcem. Bedziesz zdziwiona, bo w ogole nie wyczuwa sie sera. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 14 Lutego 2013 EAnno węch mam jak policyjny pies, mówi mój mąż :grin: , Następnym razem będę wąchać. Czyli albo próba podpuszczki, albo próba fermentacyjna... Przy 2 czy 3 dostawie mleka odlałam 2-3 litry i nastawiłam na siadłe, niestety nie wyszło. Przy kolejnej próbie zakwasiłam, bodajże kefirem, też do kitu... Mówimy oczywiście cały czas o mleku od tego samego gospodarza. Bagno, podpuszczka jest ok, opieram się tu na małym własnym doświadczeniu i opinii p. Mirka z Agrovisu, mleko bez podpuszczki po lekkim podgrzaniu też się ścieło. Wiem, też, że to nie wina cieląt, EAnna podniosła kwestię kiszonki, muszę się dopytać u gospodarzy. Może zmieniali ostatnio paszę, do tej pory nie miałam z tym mlekiem problemu. Córka gospoodarzy sugerowała mi jeszcze, że to może wina pojemników, że niedokładnie wyparzone... ? Czy to możliwe ? ANNAM czytasz w moich myślach :grin: . Już trochę mi ten sernik wychodzi bokiem... Muszę poszukac tego przepisu :smile: . Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 14 Lutego 2013 Przy 2 czy 3 dostawie mleka odlałam 2-3 litry i nastawiłam na siadłe, niestety nie wyszło. Przy kolejnej próbie zakwasiłam, bodajże kefirem, też do kitu... Mówimy oczywiście cały czas o mleku od tego samego gospodarza. :rolleyes: :idea: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 14 Lutego 2013 No własnie tak czytam i uderzyło mnie to samo co Kostka. Kilka wtop z tym mlekiem powinno wcześniej dać Ci do myślenia. Ja osobiście bym chyba podziękował i szukał innego dojścia do mleka. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 14 Lutego 2013 Ja osobiście bym chyba podziękował i szukał innego dojścia do mleka. Szukać nowego dojścia do mleka zawsze można . Ja bym jednak dociekał powodu zmiany właściwości mleka . Tak na przyszłość , bo u innego dostawcy też może a nie musi taka sytuacja zaistnieć . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 14 Lutego 2013 Andrzej, ja pewnie też bym dociekał, po pierwszej wtopie, po drugiej ale czy dotrwałbym do czwartej? Chyba nie. Ale ja ogólnie niecierpliwy jestem i nie lubię jak mi coś nie wychodzi :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 14 Lutego 2013 Tusiaczku, sery mi nie wyszły po raz pierwszy..., czy też poprawniej mówiąc: mleko mi się zwarzyło po raz pierwszy, więc szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym czy z mlekiem jest coś nie tak... Ja uparta Baranica jestem, muszę sama dojść :grin: Andrzej, też jestem za tym, żeby dociekać przyczyny problemu. Z tym mlekiem mam bardzo wygodnie, nie muszę nigdzie jeździć, odbieram je z sklepie obok domu... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 19 Lutego 2013 Upiekłam kolejne chlebki na zakwasie, tym razem na cieście potrójnie zakwaszanym, na mące pszennej chlebowej z dodatkiem otrębów i siemienia. http://img580.imageshack.us/img580/6674/dsc09370s.jpg http://img845.imageshack.us/img845/6688/dsc09371d.jpg http://img46.imageshack.us/img46/7876/dsc09373b.jpg A do chlebka wędlina drobiowa z szynkowara, świeżo nabytego. Następnym razem do mieszania wykorzystam automat do chleba, gdzieś to tu wypatrzyłam. Tym razem chyba za mało kleiste było, bo są miejsca gdzie się nie trzyma... Teraz chodzi za mną taka szynka typu polish ham :thumbsup:. Smak dzieciństwa ! http://img11.imageshack.us/img11/3125/dsc09374ht.jpg http://img132.imageshack.us/img132/7657/dsc09375f.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 19 Lutego 2013 Gatita pysznie swojsko i zdrowo :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m. Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 19 Lutego 2013 Jaki szynkowar kupiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 19 Lutego 2013 Kupiłam najprostszy i najtańszy: http://allegro.pl/szynkowar-praska-do-wyrobow-mies-szynek-2l-worek-i2960548887.html. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 19 Lutego 2013 Kupiłam najprostszy i najtańszy:Ale ma wszystko co potrzeba. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 19 Lutego 2013 Wiem, że tu zaraz ktoś mnie skrytykuje, że kiepski sprzęt, ale tak jak kostek61, uważam, że mu nic nie brakuje :wink: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m. Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 19 Lutego 2013 Czy on jest z aluminium? Jeżeli tak to dobrze czy źle, bo wiem, że odradzają aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 19 Lutego 2013 gatita, jak na początek to dobry kupiłaś ja też na takim zaczynałem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m. Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 19 Lutego 2013 Karolu, a na jakim skończyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 19 Lutego 2013 m. tak, jest aluminiowy. Też obiło mi się o uszy, że aluminiowy jest zły, ale to dopiero moje początki, więc niech ktoś mądrzejszy się wypowie czemu nie może być aluminiowy ? Do środka wkładamy woreczek, więc aluminium nie ma bezpośredniej styczności z mięsem, ale może źle rozumuję... ? karolszymczak, też tak sobie pomyślałam, a jak mi się spodoba szynkowarzenie, to zainwestuję w taki porządny. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 19 Lutego 2013 Ja już od kilku lat używam : jeden czeski, drugi polski? i jakoś jeszcze nie "świecę". Jeden jest poniklowany- chyba a drugi "chropawy", ale obydwa dzielnie spełniają swoje zadanie, szczególnie jak mam lenia i nie chce mnie się uruchamiać wędzarni (mrozy itp) :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 19 Lutego 2013 więc niech ktoś mądrzejszy się wypowie czemu nie może być aluminiowy ? Do środka wkładamy woreczek, więc aluminium nie ma bezpośredniej styczności z mięsem, Kiedyś wszystkie duże kuchnie opierały się na garnkach i naczyniach aluminiowych . Technika poszła do przodu i mamy teraz garnki i inne urządzenia kuchenne z nierdzewek . Wiadomo że nierdzewki nie reagują na produkty kwaśne , słone itp jak aluminium . Jeżeli wsad do szynkowaru jest zabezpieczony odpowiednim woreczkiem foliowym to można działać bez obaw . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 19 Lutego 2013 gatita, ladnie i chlebki nie opadly. :clap: Co zmienilas? Wedlina tez wspaniala :thumbsup: :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.