Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawiałam wczoraj z córką gospodarzy, nie ma żadnych cielaków, a mleko było z popołudniowego dojenia, bo z porannego oddają do skupu.

Zobaczymy co będzie przy następnje dostawie...

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-267691
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Rozmawiałam wczoraj z córką gospodarzy, nie ma żadnych cielaków

Wystarczy, że krowy dostały kiszonkę.

Z mleka po takim "daniu" nie zdrobisz sera podpuszczkowego.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-267692
Udostępnij na innych stronach

Jedyne co mi wyszło to ricotta... i sernik na pocieszenie.

EAnno co jeszcze z takiego mleka można by zrobić jeśli odpukać jeszcze się takie trafi ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-267915
Udostępnij na innych stronach

co jeszcze z takiego mleka można by zrobić jeśli odpukać jeszcze się takie trafi ?

Jeżeli będziesz robić próbę podpuszczki to powinnaś takie mleko wyłapać.

Wtedy zostawiasz je na kwaśne i robisz twaróg.

Kiedyś też zgubiła mnie rutyna i wyprodukowałam kulę twardej kazeiny, którą można było sobie tylko w łeb strzelić :devil: .

Zawsze też mleko wącham. Przy dobrym powonieniu można nie jedno "wyniuchać" :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268008
Udostępnij na innych stronach

Ja szukam odpowiedzi, co mogło być przyczyną?

gatita jeśli jesteś w stanie napisz więcej szczegółów dotyczących mleka.

Czy podpuszczka nie straciła na mocy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268012
Udostępnij na innych stronach

Jedyne co mi wyszło to ricotta... i sernik na pocieszenie.

EAnno co jeszcze z takiego mleka można by zrobić jeśli odpukać jeszcze się takie trafi ?

Jesli juz znudzi sie tobie sernik, to mozesz zastosowac ricotta do przepisu Einshel'e na oponki. Zamiast smietany mozna dodac pol na pol z ricotta. Tylko najpierw wymieszaj dobrze i rozdrobinij ser wydelcem. Bedziesz zdziwiona, bo w ogole nie wyczuwa sie sera.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268020
Udostępnij na innych stronach

EAnno węch mam jak policyjny pies, mówi mój mąż :grin: , Następnym razem będę wąchać.

Czyli albo próba podpuszczki, albo próba fermentacyjna...

Przy 2 czy 3 dostawie mleka odlałam 2-3 litry i nastawiłam na siadłe, niestety nie wyszło. Przy kolejnej próbie zakwasiłam, bodajże kefirem, też do kitu... Mówimy oczywiście cały czas o mleku od tego samego gospodarza.

 

Bagno, podpuszczka jest ok, opieram się tu na małym własnym doświadczeniu i opinii p. Mirka z Agrovisu, mleko bez podpuszczki po lekkim podgrzaniu też się ścieło.

Wiem, też, że to nie wina cieląt, EAnna podniosła kwestię kiszonki, muszę się dopytać u gospodarzy. Może zmieniali ostatnio paszę, do tej pory nie miałam z tym mlekiem problemu. Córka gospoodarzy sugerowała mi jeszcze, że to może wina pojemników, że niedokładnie wyparzone... ?

Czy to możliwe ?

 

ANNAM czytasz w moich myślach :grin: . Już trochę mi ten sernik wychodzi bokiem...

Muszę poszukac tego przepisu :smile: .

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268104
Udostępnij na innych stronach

Przy 2 czy 3 dostawie mleka odlałam 2-3 litry i nastawiłam na siadłe, niestety nie wyszło. Przy kolejnej próbie zakwasiłam, bodajże kefirem, też do kitu... Mówimy oczywiście cały czas o mleku od tego samego gospodarza.

:rolleyes: :idea:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268107
Udostępnij na innych stronach

No własnie tak czytam i uderzyło mnie to samo co Kostka. Kilka wtop z tym mlekiem powinno wcześniej dać Ci do myślenia. Ja osobiście bym chyba podziękował i szukał innego dojścia do mleka.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268109
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście bym chyba podziękował i szukał innego dojścia do mleka.

 

Szukać nowego dojścia do mleka zawsze można . Ja bym jednak dociekał powodu zmiany właściwości mleka . Tak na przyszłość , bo u innego dostawcy też może a nie musi taka sytuacja zaistnieć . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268111
Udostępnij na innych stronach

Andrzej, ja pewnie też bym dociekał, po pierwszej wtopie, po drugiej ale czy dotrwałbym do czwartej? Chyba nie. Ale ja ogólnie niecierpliwy jestem i nie lubię jak mi coś nie wychodzi :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268118
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku, sery mi nie wyszły po raz pierwszy..., czy też poprawniej mówiąc: mleko mi się zwarzyło po raz pierwszy, więc szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym czy z mlekiem jest coś nie tak...

Ja uparta Baranica jestem, muszę sama dojść :grin:

 

Andrzej, też jestem za tym, żeby dociekać przyczyny problemu. Z tym mlekiem mam bardzo wygodnie, nie muszę nigdzie jeździć, odbieram je z sklepie obok domu...

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-268119
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam kolejne chlebki na zakwasie, tym razem na cieście potrójnie zakwaszanym, na mące pszennej chlebowej z dodatkiem otrębów i siemienia.

 

http://img580.imageshack.us/img580/6674/dsc09370s.jpg

 

http://img845.imageshack.us/img845/6688/dsc09371d.jpg

 

http://img46.imageshack.us/img46/7876/dsc09373b.jpg

 

A do chlebka wędlina drobiowa z szynkowara, świeżo nabytego. Następnym razem do mieszania wykorzystam automat do chleba, gdzieś to tu wypatrzyłam. Tym razem chyba za mało kleiste było, bo są miejsca gdzie się nie trzyma...

Teraz chodzi za mną taka szynka typu polish ham :thumbsup:. Smak dzieciństwa !

 

http://img11.imageshack.us/img11/3125/dsc09374ht.jpg

 

http://img132.imageshack.us/img132/7657/dsc09375f.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269415
Udostępnij na innych stronach

Gatita pysznie swojsko i zdrowo :thumbsup: :thumbsup:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269422
Udostępnij na innych stronach

Kupiłam najprostszy i najtańszy:

Ale ma wszystko co potrzeba.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269434
Udostępnij na innych stronach

m. tak, jest aluminiowy. Też obiło mi się o uszy, że aluminiowy jest zły, ale to dopiero moje początki, więc niech ktoś mądrzejszy się wypowie czemu nie może być aluminiowy ? Do środka wkładamy woreczek, więc aluminium nie ma bezpośredniej styczności z mięsem, ale może źle rozumuję... ?

 

karolszymczak, też tak sobie pomyślałam, a jak mi się spodoba szynkowarzenie, to zainwestuję w taki porządny.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269480
Udostępnij na innych stronach

Ja już od kilku lat używam : jeden czeski, drugi polski? i jakoś jeszcze nie "świecę". Jeden jest poniklowany- chyba a drugi "chropawy", ale obydwa dzielnie spełniają swoje zadanie, szczególnie jak mam lenia i nie chce mnie się uruchamiać wędzarni (mrozy itp) :blush:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269487
Udostępnij na innych stronach

więc niech ktoś mądrzejszy się wypowie czemu nie może być aluminiowy ? Do środka wkładamy woreczek, więc aluminium nie ma bezpośredniej styczności z mięsem,

 

Kiedyś wszystkie duże kuchnie opierały się na garnkach i naczyniach aluminiowych . Technika poszła do przodu i mamy teraz garnki i inne urządzenia kuchenne z nierdzewek . Wiadomo że nierdzewki nie reagują na produkty kwaśne , słone itp jak aluminium . Jeżeli wsad do szynkowaru jest zabezpieczony odpowiednim woreczkiem foliowym to można działać bez obaw .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269496
Udostępnij na innych stronach

gatita, ladnie i chlebki nie opadly. :clap: Co zmienilas?

Wedlina tez wspaniala :thumbsup: :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/9/#findComment-269498
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.