wosiu Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Listopada 2012 Jeżeli dobrze pamiętam to w granicach 65 - 66st . Ja osobiście do siebie to zostawiłbym nawet 64,5 stopnia . W/g mnie za wysoka :sad: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Listopada 2012 Strzelam,bo tego wyrobu jeszcze nie robiłem może 60 st. do takiej temperatury parzę polędwice i jest super :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Listopada 2012 Jeśli ma to być w/g wosia to za wysoka ale blisko :grin: Mariusz też się pomylił o tyle..... to podpowiedź Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Listopada 2012 to 59 st a to ciekawe :wink:No tak przy swojej masie to i tak dochodzi. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Listopada 2012 No to 59 st a to ciekawe kostek61, :clap: :clap: wszystkie szynki takie duże parzyłem właśnie do takiej temp. ona po wyjęciu z gara jeszcze "pracuje" i jak to się mówi po chłopsku "dojdzie". Tylko temp. musi być mierzona w środku to jest ważne żeby ocenić gdzie jest najgrubsze miejsce naszej szynki i będzie OK PS.Pod koniec parzenia na 1*C 30-35min PS.Oczywiście to 60*C też nie jest źle :wink: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 16 Listopada 2012 Wosiu jak Ty pisałeś ostatni post ja edytowałem swój :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 16 Listopada 2012 Wosiu , w jakiej temperaturze wychładzasz taką szynkę z nogą :question: :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Listopada 2012 Wosiu , w jakiej temperaturze wychładzasz taką szynkę z nogą Andrzeju tak jak pisałem szynka zaraz poszła do wędzarni na drugie wędzenie bo nie miałem czasu, ale poprzednie wychładzałem w domu w temp. pokojowej,następnego dnia do wędzenia nr. dwa :smile: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 17 Listopada 2012 wosiu, jestem pod wrażeniem Twojej fachowości i cierpliwości :lol: :lol: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Listopada 2012 Tak jak obiecałem pokazuję szynkę w przekroju Szynka wyszła mięciutka i kruchutka idealna na słoność po prostu pycha :thumbsup: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Listopada 2012 Wojtek po prostu wymiękam :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Listopada 2012 Szynka wyszła mięciutka i kruchutka idealna na słoność po prostu pycha :thumbsup: Wosiu , jak tak piszesz , to tak musi być . :grin: :lol: :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-250845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Listopada 2012 Wosiu,przepysznie to wygląda :clap: a pewnie jeszcze lepiej smakuje :thumbsup: ,chyba wsiąde na rower i podjadę do Ciebie na drugie śniadanie :lol: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-251040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Listopada 2012 do jakiej temp. wewnątrz takiej szynki powinno się kontynuować parzeniewszystkie szynki takie duże parzyłem właśnie do takiej temp. ona po wyjęciu z gara jeszcze "pracuje" i jak to się mówi po chłopsku "dojdzie".wosiu, mam dwa pytania 1) wg jakich wytycznych ustalona jest taka temperatura? - czy jest to tylko prywatna opinia 2) czy mierzyłeś temperaturę w dalszym ciągu po zakończeniu parzenia? - czy "doszła" do 68? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-252813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Listopada 2012 Abratku Ad1 Wyczytałem to w którymś przepisie lub rozważaniach n/t takiej szynki na naszej stronie(wydaje mi się że były to Dziadka słowa) i teraz już od jakiegoś czasu wertuję stronkę i nie mogę tego zlokalizować. Robiłem kilkakrotnie szynki z nogą parząc je do wyższych temp. i wszystkie były przeparzone a tu już od jakiegoś czasu (a zrobiłem i kilka) nie ma wpadki temperaturowej jeżeli zachowane są te warunki o których pisałem.Można dla bezpieczeństwa jeżeli szynka jest mała pociągnąć do 60*C. Ad2 Przyznam szczerze że nigdy nie mierzyłem do ilu dochodzi po wyjęciu z gara.Ja nigdy nie mam czasu czekać do następnego dnia z drugim wędzeniem więc wędzę prawie zaraz po wyjęciu z parzenia,a to też swoje robi,bo jakbym ją zostawił na mrozie to mogła by nie dojść. W temp. pokojowej też dojdzie Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-252886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Listopada 2012 To ja jeszcze o produkcie Wosiopodobnym :wink: czyli szynce Podkomorzego zakładów ,,Pamso".Dla niewtajemniczonych powiem że to szyna cała i z kopytkiem.Forma na dość dobrym poziomie 4 pn. w skali 5.Wojtka szynka to 5 na 5 bez ,,podlizywania".Natomiast wrażenia organoleptyczne to niestety ,,plastik" , może w trochę lepszym wydaniu.No i w/g mnie płynny dym.Nie ma porównania do Wojtkowej.pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-252897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Listopada 2012 Co do szynek z nogą, z mojego doświadczenia wynika, że gdy osiągnie temperaturę 59-60 st C w wewnątrz to można już z garnka- kotła wyjmować pod warunkiem że zaraz po parzeniu zastosujemy jeszcze drugie wędzenie w dymie o temp 65 i 70 stC. np. przez 60min . Przy takich założeniach przy pierwszym wędzeniu szynki nie wędzimy na ful tylko lekko podwędzamy. Temperatura szynki wyjętej z wody o temp. 80-82 st C powieszonej w temp. pokojowej potrafi wzrosnąć wewnątrz o 4-5 a nawet 6 st C. A więc wniosek z tego że gdy nie dowędzamy możemy szynkę wyjmować o temp. 62- 64 st C Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-252916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 28 Listopada 2012 No tak, ale Wosiu też chyba wie co napisałCo do szynek z nogą, z mojego doświadczenia wynika, Napisałem jasno -z mego doświadczenia-Opisałem to podając warunki - Ale gdy będziemy parzyć szynkę w temp .75-78 temperatura może nie wzrosnąć do podanych wyżej. Napisanie tego posta uważam za mój błąd - trzeba było nic nie pisać .Zauważyłem że już ktoś sugeruje delikatnie że próbuję dane Wosia podważyć. Wosia znam I szanuję .Zresztą dane nasze podane, praktycznie są zbieżne. Macie podane dwa podejścia do tematu i sobie wybierajcie co wam pasuje. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-252946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zauważyłem że już ktoś sugeruje delikatnie że próbuję dane Wosia podważyć. Wosia znam I szanuję . Nie ma o co kruszyć kopii :grin: Dziadku pamiętasz na szkole właśnie do takiej temp. ok. 60*C parzyliśmy naszą szynkę tylko nie pamiętam czy była drugi raz wędzona,ale chyba tak. Oczywiście jeśli szynka ma być tylko raz wędzona i po parzeniu powieszona w chłodnym pomieszczeniu musi być wyżej parzona. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-252968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Listopada 2012 Dziadku pamiętasz na szkole właśnie do takiej temp. ok. 60*C parzyliśmy naszą szynkę tylko nie pamiętam czy była drugi raz wędzonaJak mnie pamięć nie myli to, nie była drugi raz wędzona. Studzenie powietrzem w temp. otoczenia, w tym czasie nastąpił wzrost temp o 3 C. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-252986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 28 Listopada 2012 Nie ma o co kruszyć kopiiano właśnie jest o co..... - pytanie zadałem nie bez przyczyny.... jak widać z opisu DZIADKA ten "mało istotny" szczegół dosć dużo wyjaśnia - w pytaniu chodziło mi nie o to czy szynka jest surowa bo i w tej temperaturze już nie jest ale w takim razie po co parzy się wyroby do 68??? twierdzę zatem że wosiowa szynka mo.że być niebezpieczna bakteriologicznie zabieg DZIADKA z natychmiastowym podwedzaniem w gorącym dymie pozwoli jej tę temperaturę osiągnąć.... no tośmy chyba sobie wyjaśnili Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-253038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Listopada 2012 twierdzę zatem że wosiowa szynka mo.że być niebezpieczna bakteriologicznie zabieg DZIADKA z natychmiastowym podwedzaniem w gorącym dymie pozwoli jej tę temperaturę osiągnąć.... Abratku czy Ty aby faktów nie pomyliłeś :grin: :wink: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-253058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 29 Listopada 2012 - w pytaniu chodziło mi nie o to czy szynka jest surowa bo i w tej temperaturze już nie jest ale w takim razie po co parzy się wyroby do 68??? twierdzę zatem że wosiowa szynka mo.że być niebezpieczna bakteriologicznie A co gwarantuje, że wyroby przerabiane do 68°C mogą być bezpieczne bakteriologicznie :question: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-253066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 29 Listopada 2012 Co do żywotności bakterii: Ze względu na temperaturę, w której bakterie utrzymują żywotność, dzielimy je na: bakterie psychrofilne - giną poniżej temperatury 0°C i powyżej 30°C, najlepiej rozwijają się w temperaturze: 15°C bakterie mezofilne - giną poniżej temperatury 10°C i powyżej 45°C, najlepiej rozwijają się w temperaturze: 30-37°C. W tej grupie znajdują się bakterie chorobotwórcze, dla których optymalna jest temperatura ciała ludzkiego bakterie termofilne - giną poniżej temperatury 40°C i powyżej 70°C, najlepiej rozwijają się w temperaturze 52°C. Bakterie te żyją w gorących źródłach siarkowych, żelazowych oraz w gorących ściekach. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-253070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajani1 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 22 Stycznia 2013 A to moje ostatnie wędzenie "kitek" wieprzowych i z dziczków, expresowe peklowanie i 16 godzinne wedzenie bez parzenia, podobno wyszły bardzo soczyście i smacznie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/3/#findComment-263174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.