wosiu Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Maja 2007 WitamJako, że nastały ciepłe a nawet gorące dni wiele ludzi robi grilla, pomyślałem więc że może zna ktoś bardzo dobry przepis na zrobienie kiełbasek grillowych, bo te z marketu nie nadają się do jedzenia. Robione są chyba z najgorszych ochłapów jakie zostają w masarniach.Jeśli wiec ktoś ma dobry i sprawdzony przepis na takie kiełbaski to bardzo bym prosił o podanie.Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Maja 2007 Jeśli wiec ktoś ma dobry i sprawdzony przepis na takie kiełbaski to bardzo bym prosił o podanie. Pzdr Wosiu A dopiero co było, kilka wątków niżej... https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1083 Sprawdziłem ,zrobiłem, wyszło dobrze. Rodzinka chwaliła. :grin: A to w sumie najważniejsze, czyż nie?? :grin: Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Maja 2007 Ja czytałem o kiełbasie grillowej z serem,ale chodzi mi o jeszcze więcej przepisów np z papryką lub z jakąś inną wkładką.Za kiełbasą z serem nie specjalnie przepadam.Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Maja 2007 Maxell polecił, i zresztą słusznie, zrobić białą z przepisu ze strony i odkręcać w krótkie odcinki. Na grillu znika błyskawicznie. BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Maja 2007 Maxell polecił, i zresztą słusznie, zrobić białą z przepisu ze strony i odkręcać w krótkie odcinki. Miałem ostatnio "przygodę" z białą na grillu i chciałbym się podzielić spostrzeżeniami, a mianowicie trzeba ograniczyć sól, bo przy wytopieniu się kiełbaski na grillu wzrasta słoność, i trzeba później pić dużo :grin: , może być piwa :grin: :grin: Przy parzeniu białej woda wyciąga sól. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Maja 2007 Przy parzeniu białej woda wyciąga sól. Czy mam rozumieć, że nie parzyłeś białej przed grillowaniem ? Ja swoją "grillową" wcześniej parzyłem. BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Maja 2007 Czy mam rozumieć, że nie parzyłeś białej przed grillowaniem ? Ja swoją "grillową" wcześniej parzyłem. Ja też nie parzyłem... Część zrobiłem 'na surowo', część upiekłem, żeby miała trochę kolorku (ale mało go złapała) i dopiero na grilla... Ale mimo, że grillowałem surową, nie zauważyłem, żeby była za słona. Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Maja 2007 WitamJak wcześniej pisałem i możecie zauważyć, że w moich przepisach zawsze podaje sól 1,8grama na 1kg mięsa, ponieważ wędliny domowe robimy na jakość a nie na wydajność Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Maja 2007 Czy mam rozumieć, że nie parzyłeś białej przed grillowaniem ? Oczywiscie :grin: , że nie parzyłem :grin: Ale muszę się przynać, że to nie był wyrób własny :lol: , a tylko sklepowy :blush: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Poszukuje przepisu na białe kiełbaski grillowe. W zeszłym roku na każdym grillu gościły białe cienkie kiełbaski. W tym roku chcę zrobić je sama. Brakuje mi jednak punktu zaczepienia, zastanawiam się czy to może być kiełbaska biała wpakowana w wąskie jelita? czy coś innego. Pamiętam, że z przypraw najbardziej czuć było majeranek. W sklepie czytałam skład tych kiełbasek by móc się czymkolwiek sugerować jednak pół listy składników to było E :rolleyes: . Aha przewidziałam na nie jelita kolagenowe, takie mam po zakupach u miro. Teraz wiem, że lepsze by były baranie... Proszę wspomóżcie i podeślijcie jakiś pomysł :smile: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 w moich przepisach zawsze podaje sól 1,8grama na 1kg mięsa SZCZEPAN, Myślę że 1,8 dkg / kg ( 18 gram) Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Aha przewidziałam na nie jelita kolagenowe, takie mam po zakupach u miro. Obawiam się, że te jelita nie nadają się na kiełbasę na grilla.Proponuję jelita wieprzowe w rozmiarze 24-26 lub baranki. Co do składu to zrobiłbym typową białą na soli z nieco większą ilością (ok.10%) tłuszczu niż przewiduję przepis podstawowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Kolagenowe jadalne, bo takie sprzedaję mogą być na kiełbasę grillową, ale ..... przed konsumpcją radzę zdjąć osłonkę. Parokrotnie pisałem, że jak dla mnie kolagen, mimo wielkich starań producenta w dalszym ciągu nie jest jadalny tak jak jadalne jest naturalne jelito. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 bo takie sprzedaję mogą być na kiełbasę grillową, ale ..... przed konsumpcją radzę zdjąć osłonkę. Ty sprzedajesz a ja praktykowałem i dalej twierdzę ,że się nie nadają.Zdjęcie po grillowaniu osłonki jest dość utrudnione.Jak sobie wyobrażasz ściąganie osłonki z gorącej, cienkiej grillowanej kiełbasy.Bo jak rękoma to się poparzysz.Poza tym kolagen jest dość wyczuwalny przy konsumpcji.Jeśli colagen to jedynie do kabanosów.Do parówek też się nie nadaje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Arku ja też praktykowałem i wiem jak smakuje jadalny kolagen .... jak condom... ale co zrobisz skoro klient chce taką osłonkę, bo jelita baranie ciężko nadziać na lejek i za dużo w paczce ?Ale może my za delikatne bestie jesteśmy i podniebienie za bardzo czułe ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Ale może my za delikatne bestie jesteśmy i podniebienie za bardzo czułe ? My to już spaczeni (pozytywnie) jesteśmy :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Co do przepisu dziękuję. Znajdę coś w akademii Dziadka.Jednak co do osłonek to szkoda, że to nie to. :mellow: Kilka razy szukałam w forumowej szukajce informacji na temat tego rodzaju osłonek i nic. Raptem kilka postów. Trudno muszę jak na razie wstrzymać się z kiełbaskami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Jak najbardziej pozytywnie spaczeni .... bo condom w buzi ..... FEEEE. klops nie poddawaj się !Masz osłonkę, wrzuć w nią farsz i spróbuj.Może być tak, że tobie będzie smakować wyrób w takiej osłonce !Nie wiem czy wiesz, ale w sklepie też kupujesz kiełbaski kolagenowe i nawet o tym nie masz pojęcia i ci smakują. Trzeba zrobić kiełbasę w kolagenie, ocenić i porównać z jelitem naturalnym, żeby potem samemu dokonać wyboru osłonki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 To się podłożę ..... :grin: Mój wymyślony przepis z 2006 roku, czyli amatorskie Mira początki: Kiełbasa biała. Łopatka 1 kg Boczek ok. 1 kg Podgardle ok. 0,5 kg Słonina ok. 0,5 Wołowina z łopatki 0,5 kg - Łopatkę kroimy w kostkę ok. 1-2 cm - Boczek mielimy przez maszynkę o średnicy otworów 2–4 mm - Słoninę i podgardle mielimy przez maszynkę o średnicy otworów 4-6 mm - Wołowinę mielimy 2 razy przez maszynkę o oczkach 2-4mm - Przygotowane mięso mieszamy ze sobą.- Dodajemy peklosól ok. 7 dkg - dodajemy przyprawy: pieprz czarny ok. 5g czosnek świeży ok. 3-4 ząbki majeranek ok. 0,5 szklanki - mieszamy wszystkie składniki i dodajemy ok. 0,2 – 0,3 l przegotowanej i ostudzonej wody. - mieszamy aż woda będzie wchłonięta. - odstawić mięso do lodówki na ok. 24 godz.- mieszamy ponownie mięso ok. 10-15 min- przygotowujemy jelita wieprzowe cienkie / moczenie i płukanie w wodzie /- nadziewamy farsz do jelit robiąc kiełbaski o długości ok. 10 cm- grillujemy lub parzymy Smacznego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Dodajemy peklosól ok. 7 dkg Czyli jednak peklosól do grillowej dajesz? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Tak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 - Dodajemy peklosól ok. 7 dkgdlaczego tak mało soli ? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 bendetto, 20 gram na kg to mało? :shock: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Dodajemy peklosól ok. 7 dkg7 dkg, czyli 70 gram, coś chyba dużo. A jak to się ma do tego, że nie grillujemy wyrobów z peklosolą? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 1 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Maja 2013 A jak to się ma do tego, że nie grillujemy wyrobów z peklosolą? Wydaje mi się, że to kwestia własnej świadomej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.