Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako, że nastały ciepłe a nawet gorące dni wiele ludzi robi grilla, pomyślałem więc że może zna ktoś bardzo dobry przepis na zrobienie kiełbasek grillowych, bo te z marketu nie nadają się do jedzenia. Robione są chyba z najgorszych ochłapów jakie zostają w masarniach.

Jeśli wiec ktoś ma dobry i sprawdzony przepis na takie kiełbaski to bardzo bym prosił o podanie.

Pzdr Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/
Udostępnij na innych stronach

Jeśli wiec ktoś ma dobry i sprawdzony przepis na takie kiełbaski to bardzo bym prosił o podanie.

Pzdr Wosiu

A dopiero co było, kilka wątków niżej...

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1083

 

Sprawdziłem ,zrobiłem, wyszło dobrze. Rodzinka chwaliła. :grin: A to w sumie najważniejsze, czyż nie?? :grin:

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12870
Udostępnij na innych stronach

Ja czytałem o kiełbasie grillowej z serem,ale chodzi mi o jeszcze więcej przepisów np z papryką lub z jakąś inną wkładką.Za kiełbasą z serem nie specjalnie przepadam.

Pzdr Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12871
Udostępnij na innych stronach

Maxell polecił, i zresztą słusznie, zrobić białą z przepisu ze strony i odkręcać w krótkie odcinki.

 

Na grillu znika błyskawicznie.

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12872
Udostępnij na innych stronach

Maxell polecił, i zresztą słusznie, zrobić białą z przepisu ze strony i odkręcać w krótkie odcinki.

Miałem ostatnio "przygodę" z białą na grillu i chciałbym się podzielić spostrzeżeniami, a mianowicie trzeba ograniczyć sól, bo przy wytopieniu się kiełbaski na grillu wzrasta słoność, i trzeba później pić dużo :grin: , może być piwa :grin: :grin:

Przy parzeniu białej woda wyciąga sól.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12873
Udostępnij na innych stronach

Przy parzeniu białej woda wyciąga sól.

Czy mam rozumieć, że nie parzyłeś białej przed grillowaniem ?

Ja swoją "grillową" wcześniej parzyłem.

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12883
Udostępnij na innych stronach

Czy mam rozumieć, że nie parzyłeś białej przed grillowaniem ?

Ja swoją "grillową" wcześniej parzyłem.

 

Ja też nie parzyłem... Część zrobiłem 'na surowo', część upiekłem, żeby miała trochę kolorku (ale mało go złapała) i dopiero na grilla... Ale mimo, że grillowałem surową, nie zauważyłem, żeby była za słona.

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12885
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jak wcześniej pisałem i możecie zauważyć, że w moich przepisach zawsze podaje sól 1,8grama na 1kg mięsa, ponieważ wędliny domowe robimy na jakość a nie na wydajność Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12889
Udostępnij na innych stronach

Czy mam rozumieć, że nie parzyłeś białej przed grillowaniem ?

Oczywiscie :grin: , że nie parzyłem :grin:

Ale muszę się przynać, że to nie był wyrób własny :lol: , a tylko sklepowy :blush:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-12908
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Poszukuje przepisu na białe kiełbaski grillowe.

 

W zeszłym roku na każdym grillu gościły białe cienkie kiełbaski. W tym roku chcę zrobić je sama.

Brakuje mi jednak punktu zaczepienia, zastanawiam się czy to może być kiełbaska biała wpakowana w wąskie jelita? czy coś innego. Pamiętam, że z przypraw najbardziej czuć było majeranek.

 

W sklepie czytałam skład tych kiełbasek by móc się czymkolwiek sugerować jednak pół listy składników to było E :rolleyes: .

 

Aha przewidziałam na nie jelita kolagenowe, takie mam po zakupach u miro. Teraz wiem, że lepsze by były baranie...

 

 

Proszę wspomóżcie i podeślijcie jakiś pomysł :smile: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283071
Udostępnij na innych stronach

Aha przewidziałam na nie jelita kolagenowe, takie mam po zakupach u miro.

Obawiam się, że te jelita nie nadają się na kiełbasę na grilla.Proponuję jelita wieprzowe w rozmiarze 24-26 lub baranki.

Co do składu to zrobiłbym typową białą na soli z nieco większą ilością (ok.10%) tłuszczu niż przewiduję przepis podstawowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283074
Udostępnij na innych stronach

Kolagenowe jadalne, bo takie sprzedaję mogą być na kiełbasę grillową, ale ..... przed konsumpcją radzę zdjąć osłonkę.

 

Parokrotnie pisałem, że jak dla mnie kolagen, mimo wielkich starań producenta w dalszym ciągu nie jest jadalny tak jak jadalne jest naturalne jelito.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283076
Udostępnij na innych stronach

bo takie sprzedaję mogą być na kiełbasę grillową, ale ..... przed konsumpcją radzę zdjąć osłonkę.

Ty sprzedajesz a ja praktykowałem i dalej twierdzę ,że się nie nadają.Zdjęcie po grillowaniu osłonki jest dość utrudnione.Jak sobie wyobrażasz ściąganie osłonki z gorącej, cienkiej grillowanej kiełbasy.Bo jak rękoma to się poparzysz.Poza tym kolagen jest dość wyczuwalny przy konsumpcji.Jeśli colagen to jedynie do kabanosów.Do parówek też się nie nadaje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283077
Udostępnij na innych stronach

Arku ja też praktykowałem i wiem jak smakuje jadalny kolagen .... jak condom... ale co zrobisz skoro klient chce taką osłonkę, bo jelita baranie ciężko nadziać na lejek i za dużo w paczce ?

Ale może my za delikatne bestie jesteśmy i podniebienie za bardzo czułe ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283078
Udostępnij na innych stronach

Ale może my za delikatne bestie jesteśmy i podniebienie za bardzo czułe ?

My to już spaczeni (pozytywnie) jesteśmy :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283079
Udostępnij na innych stronach

Co do przepisu dziękuję. Znajdę coś w akademii Dziadka.

Jednak co do osłonek to szkoda, że to nie to. :mellow:

 

Kilka razy szukałam w forumowej szukajce informacji na temat tego rodzaju osłonek i nic. Raptem kilka postów.

 

Trudno muszę jak na razie wstrzymać się z kiełbaskami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283080
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej pozytywnie spaczeni .... bo condom w buzi ..... FEEEE.

 

klops nie poddawaj się !

Masz osłonkę, wrzuć w nią farsz i spróbuj.

Może być tak, że tobie będzie smakować wyrób w takiej osłonce !

Nie wiem czy wiesz, ale w sklepie też kupujesz kiełbaski kolagenowe i nawet o tym nie masz pojęcia i ci smakują.

 

Trzeba zrobić kiełbasę w kolagenie, ocenić i porównać z jelitem naturalnym, żeby potem samemu dokonać wyboru osłonki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283081
Udostępnij na innych stronach

To się podłożę ..... :grin:

Mój wymyślony przepis z 2006 roku, czyli amatorskie Mira początki:

 

Kiełbasa biała.

 

Łopatka 1 kg

Boczek ok. 1 kg

Podgardle ok. 0,5 kg

Słonina ok. 0,5

Wołowina z łopatki 0,5 kg

 

- Łopatkę kroimy w kostkę ok. 1-2 cm

- Boczek mielimy przez maszynkę o średnicy otworów 2–4 mm

- Słoninę i podgardle mielimy przez maszynkę o średnicy otworów 4-6 mm

- Wołowinę mielimy 2 razy przez maszynkę o oczkach 2-4mm

 

- Przygotowane mięso mieszamy ze sobą.

- Dodajemy peklosól ok. 7 dkg

- dodajemy przyprawy:

 

pieprz czarny ok. 5g

czosnek świeży ok. 3-4 ząbki

majeranek ok. 0,5 szklanki

 

 

- mieszamy wszystkie składniki i dodajemy ok. 0,2 – 0,3 l przegotowanej i ostudzonej wody.

- mieszamy aż woda będzie wchłonięta.

- odstawić mięso do lodówki na ok. 24 godz.

- mieszamy ponownie mięso ok. 10-15 min

- przygotowujemy jelita wieprzowe cienkie / moczenie i płukanie w wodzie /

- nadziewamy farsz do jelit robiąc kiełbaski o długości ok. 10 cm

- grillujemy lub parzymy

 

Smacznego.

:cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283101
Udostępnij na innych stronach

Dodajemy peklosól ok. 7 dkg

Czyli jednak peklosól do grillowej dajesz?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283102
Udostępnij na innych stronach

Tak.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283104
Udostępnij na innych stronach

bendetto, 20 gram na kg to mało? :shock:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283106
Udostępnij na innych stronach

Dodajemy peklosól ok. 7 dkg

7 dkg, czyli 70 gram, coś chyba dużo.

A jak to się ma do tego, że nie grillujemy wyrobów z peklosolą?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/784-kie%C5%82baski-grillowe/#findComment-283107
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.