Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawosci co to za odmiany winogron? Uprzedzam też że uprawa winogron rożni się od pomidorów bo bez pryskania częstego nie obejdzie się. Szczególnie pod osłoną.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.

:) Maćku, ukłaniam serde(l)cznie :thumbsup:

Muski, ziezieŻona pozdrowiona... moc cmokasów emituje zwrotnie :thumbsup:

Michał,nie wiem co to za szczep lecz postaram się ustalić... przybliż mi ewentualne zagrożenia tego rodzaju uprawy.

Jeżeli Ci się chce to sypnij jakąś radą, może z doświadczenia (?)... :thumbsup:

Pozdro Panowie :D

Zwoimy dalej.... :yes::laugh:

• 1 miesiąc temu...

:) Dzięki Michał za materiał... sporo tego ale czasem ugruntowuję conieco...

-----------

Kanikuła na Macicy próżniaczenia wyzbyta...

:) Nie powiem, że spontanicznie gdyż pekling worowy od schyłku czerwca wleczony...

Lusia tym razem wróciła na Ziemię :thumbsup:

Zwędziło się pięknie, co prawda bez deflektora i jutowego wora za to wyłącznie drwem orzecha włoskiego :D

... i ze sporą dozą dystansu do poczynań... :thumbsup::laugh:

post-52358-0-33576300-1531315679_thumb.jpg

post-52358-0-05290600-1531315753_thumb.jpg

Małowiele godzin na zydelku pod parasolem jabłonka...szybkie odparzanko, wystudzonko w zizimnej wodzie, lapidarne dowędzenko...

post-52358-0-83713900-1531316746_thumb.jpg

Kaaapitalne, zarówno na ciepło jak i na zizimno....

Orzech włoski jak i chichinka nadają się do zwędzenia... w Macicy... też :laugh:

Wakacyjne Pozdro SiBy :thumbsup:

post-52358-0-49800600-1531315841_thumb.jpg

Kiedyś to można było wędzić w kartonie po telewizorze, a dzisiaj to chyba w takim kartonie to tylko w plasterkach :)

Eee,nie przesadzaj,boczki z tych fermowych świnek to by się zmieściły :) bo o takie mięsko które pochodzi ze zwierząt pasionych gospodarczym[czytaj wiejskim] sposobem coraz trudniej-niestety :(

Kiedyś to można było wędzić w kartonie po telewizorze, a dzisiaj to chyba w takim kartonie to tylko w plasterkach :)

:) Skalar, remedium jest banalne...

post-52358-0-51428800-1531402179.jpg

Prosty przyrząd jednak dający wielorakość kombinacji kształtu kabiny wędzarniczej :D

Z powodzeniem użytkowany... :thumbsup:

boczki z tych fermowych świnek to by się zmieściły :)

:) Gruby, jak się popieści to się pomieści....i na wzdłuż i we poprzek..

Nie ma co się dołować, wiadomo inny surowiec, inny produkt końcowy... Trza se radzić tym co dostępne... :(

Źle nie jest... :thumbsup:

Oj zzieziolonutki tobie to jedno w głowie żarcie i sex lub odwrotnie ????

Ps

Tak trzymać ????

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

:) Panowie... :thumbsup:, Michał, pewne rzeczy to się miewa we krwi... :D

--------

Temat znany SiBy... Ogóry!!!!

Już syczą z ukontentowania, bąblując nierzadko na półasiach w winniczce, zalewa wzorcowo mętnieje, pokrywki wzniesione, napięte....

Obawy miałem, że nie będzie... w sprzedaży tylko "ciemne" widywałem. Trafiłem jednak "jasne"- 40 kg...

4.00 zł /kg, malusie takie... :yes:

Familijna produkcja wartko mkła, rozdział czynności ergonomiczny....

Z nowości... zalewa 38 gr soli niejodowanej/ litr plus 7 gr cukru..

Kilka słoików wykonałem z czosnkiem granulowanym bo się żywy skończył...zaznaczyłem... ciekawe co się wywałkoni... :thumbsup:

W użyciu chrzan korzeń i taki ze słoika tarty...

Wynalazłem również w zasobach jakąś "mieszankę do warzyw marynowanych"... nawet mi ni ręka, ni powieka nie drgnęła...

2 tyg prędzej niż w ub roku... czatuję teraz na pomidory i paprykę...

Jeszcze Bulbulatorium... w tym segmencie- zamrażara pełna wiśni, jest trochę porzeczki, agrestu... :rolleyes:

Planowana rozgrywka w najbliższy zapiątek... obgarnie się...

Zaś w Mumiach/Kraina Muminków, wiodę kolejną odsłonę "Szynek w Czasie Turlany", szt 3.... się dzieje, mimo że aura niekiełbaśnicza :thumbsup::laugh:

post-52358-0-55283300-1531927543_thumb.jpg   post-52358-0-14977600-1531928120_thumb.jpg

Kiśliwe pozdro dla Kisicielek i Zakiszantów :thumbsup::laugh:

• 3 tygodnie później...

:) eloł Siby...

Czasu wcale nie ma, nie mniej obowiązek obowiązkiem...Szkoda rocznik utracić... :yes:

Temperatury stosowne do np preparowania winiawek... wspaniale bulczą, tak zawadiacko jakoś :laugh:

Właśnie wiśnie mi się trafili, wisieli na drzewie, w smaku wiśmienite... nie wiem jak to się stało lecz oczywiśnie dostrzegłem w nich potencjalny alkohol... :w00t:

Bez tchu odszczurzyłem baniole, rury, etc... wygrzebałem drylownicę i jazda...kilka minut i odpestkowane.

Bazowałem na wcześniejszych dokonaniach... łatwizna..

post-52358-0-29443800-1533649485_thumb.jpg

Po kilku dniach obserwując agrest i porzeczkę doszedłem do podobnych skojarzeń...

Agrest/porzeczka 1/1

W dolnym rogu pestki odebrane wiśniom....

post-52358-0-98695400-1533650289_thumb.jpg

Kącik alkof... znaczy audiofila...kwadrofonia... :thumbsup:

....Komponują drożdże Fermivin różowe.... baniole rezonują, rury dyszą, posapują...nie wiem co mocniejsze muzyka li smród w strefie odsłuchu :laugh:

post-52358-0-93155500-1533650374_thumb.jpg

Aktualnie pobrzmiewają łagodniej, wiśniowa zlana dwakroć, porzeczkowa agrestywna jeno raz...

Działamy ku Radości..

:w00t: na dolnym zdjęciu w prawym rogu w  kocu skutki  ?  :D 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

:w00t: na dolnym zdjęciu w prawym rogu w kocu skutki ? :D

:laugh: Maćku, to taka metoda "na cieplarniaka"...sekreta warsztatu :laugh: :laugh: :laugh:

Aż tak szybko to się nie da....niestety :thumbsup:

Na tle krzesełek widać rurasie... bulczą we cztery...warkliwie...

Moje klimaty - uwielbiam zatrudniać drożdże - tylko trzeba dokarmiać bestyjki - a oddadzą z procentem :D  :facepalm:  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

• 2 tygodnie później...

Eloł SiBy, czasu wciążle niedostatek...

Zloty, urlopiki, kanikuła w zenicie....

Są jednak miejsca na świecie gdzie bywa Macica...tam się dymy również puszcza... mazurska puszcza :thumbsup:

Macica kolejną sprawność wyzwoiła... W 2018 uzyskała najwyższą amplitudę czynności okołowędzarynkowych...

Znaczy jest b.elastyczna również termicznie :D

Zimą minus 20*C, latem plus 30coś... ponad 50* i jest skuteczność...

Pstrążki tym razem... obocznie szynek w czasie turlany (to maciczne "mumie", zbliżone "dojrzewającym")...

post-52358-0-37127700-1534702597_thumb.jpg

Okorowane w trybie gwałt, osteczki jeno się ostali, łby odcięte wcześniej...

post-52358-0-67663000-1534702657_thumb.jpg

Lusseirosss był wysokich lotów...wędzarynka...basenik...zizimne alko...mości Sąsiad...bajka SiBy :yes::frantics:

post-52358-0-00828500-1534702757_thumb.jpg

Coś pięknego...wykonik to zwyczajowy, zasadniczo nie mam sobie nic do zarzucenia :thumbsup:

Mlaski, kląski, beknięcia, sapanie, dynamika spożycia zarówno płynów...kiełbasofilski epilog, esencja... :laugh:

post-52358-0-79329900-1534702833_thumb.jpg

W trakcie...zmierzchało... a my trwalim...ledwo :thumbsup::laugh:

Wkrótce urlop może jakiś się utrafi, coś tam upierdaczę jeszcze...

Winiawki trza pozlewać we szkła duże i małe, perspektywa jest...cuś serdolnąć...

...Działajmy...Lussseirosss :thumbsup::laugh:

...mości Sąsiad...bajka SiBy
nie masz tam po sąsiedzku wolnej działki ? może się przeprowadzę  :D  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

:) Panowie Kolegowie... :thumbsup:

się przeprowadzę :D

:) Muski, ogarnie się ogarnie :D:thumbsup:

B. sobie cenię bliskość fizyczną lecz bezcenną więź mentalna/emocjonalna....to dopiero monument :yes:

W telefonie mnie trzeszczało, że być może jest szansa na jesienny zlocik w okolicach Brodnicy... :w00t:

A zizimą to wiadomo ... Lodowe....Lowe... :frantics::laugh:

W telefonie mnie trzeszczało, że być może jest szansa na jesienny zlocik w okolicach Brodnicy.

Pytałam w Napoleonowie wielu osób o to jesienne spotkanie.

Wielu nic nie wiedziało, wielu twierdziło stuprocentowo że takowego nie będzie :hmm: 

Jeśli coś wiesz więcej, podziel się proszę tą radosną nowiną tutaj lub napisz mi na priv.

Ziezielony...proszę :D  

W telefonie mnie trzeszczało, że być może jest szansa na jesienny zlocik w okolicach Brodnicy...
To bardzo dobra wiadomość :D - miałem z 5 zapytań w Napoleonowie - ale dlaczego mnie? odsyłałem do Piotra :D 

Muskie - to ryba 🙃