Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


Rekomendowane odpowiedzi

:thumbsup:

 

że pamiętałeś

- są rzeczy błahe i tych nie musimy pamiętać - a przyjaciół poznaje się ........... ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

No kiedyś ludzie nie mieli wiertła, maszyn a robili mega piękne rzeczy. Ważna jest pomysłowość. Zwiazujesz dwa bale szpagadem a trzeci od góry uzywasz jsko docisk i masz piękną pracę do wędlin dogrzewajacych- pomysł średniowieczny a może wcześniejszy z terenów Litwy.
Dobre, bo Polskie.
  • 2 tygodnie później...

:) Jołjołjoł SiBy zbiegły zapiątek wykombinowałem dość sprytnie.

Dwie wędzaryny zapełniłem... Słonizna, serki, kiełba gruboformatowa i wędzonki....

Na początek piosenka o.... Słoniźnie...

 

 

.... Sposób na: Słonina Wędzona Macicowa....

...Do roboty...

 

post-52358-0-11359600-1488118786_thumb.jpg

 

Termika z punktu widzenia kiełbasofila, mierzona wciąż, idealna...

Prasówka, lussseiross, i terminologią rusznikarską się podpierając, mała lufka, yębłnięta gwałtownie :D

Wielką premedytacją się wykazałem lecz zdobyłem Go czy też Ją...Kwiaaaaat....Biały Kwiat :thumbsup:

Najpierw przemrozić, można wielokroć lub nie...

 

post-52358-0-06852100-1488119180_thumb.jpg

 

Następnie na min miesiąc w soli niech bytuje, warstwowo, również można nie...

Później ważne, do gara, zalać wodą dorzucić 0,5 kg soli i zagotować...

 

post-52358-0-49339000-1488119497_thumb.jpg

 

Gaz wyłączyć, na wierzch płaski talerz i zostawić na noc do przestygnięcia....

Rano zebrać smalec z wierzchu...

Ponownie na gaz podgrzać tak do 40/50*C...

Wyłączyć, kawałki osuszyć możliwie ręcznikiem papierowym..

Gorące rozłożyć na kratce, np z lodówki, piekarnika... lepiej/szybciej kolores łapie :yes:

Położyć na kijach nad wędzonkami- nie przeszkadza, a i miejsca nie zatraca...

....Wędzić, do uzyskania symfonii na ośmiolinii,  lusseirossss :yes:  :thumbsup:

 

post-52358-0-28591700-1488119593_thumb.jpg

 

Przepyszna na gorąco, prymitywnie, wprost z wędzaryny... błogostan i jeszcze po brodzie cieczy...

Wystudzić powietrzem, można paprykować, pieprzyć w trakcie, przed lub po :thumbsup::D , naczostkować wyważenie :facepalm:

W folię alu zawinąć mocno, błyszczącym do zewnątrz.

Leeeżeć może...

Do lodówki, na dół. Można natychmiast konsumować również, porcjami niewielkimi lub nie....

....Propozycja podania..... Kwiaaaat... Biały Kwiaaat

Również może służyć jako środek płatniczy...szczególnie pożądany w środowiskach fit :laugh:

 

post-52358-0-07327800-1488119917_thumb.jpg

 

Lussseirosss....

 

 

 

 

 

 

Twoje PYSZOTKI miałem okazyjność degustowac w Rytych - :thumbsup:  :clap:  :D - dodatki miewały :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Toć to klasyka lufka pod sało i cygareta :D :D .A wszystko nie skażone cywilizacją . :clap:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

:thumbsup:  Panowie, jest jazda :frantics:

-----------

:) Serki, kliniki spod Qby-69również wiele radości dają, a natrętne w obsłudze nie są...

Wędzone na kratkach jak i słonizna, pięknie się rowkują, radość Konsumentom zapewniając w międzyzębiu... :yes:

Przewrotne w swej formie nie są, po prostu leżą do uzyskania zadowalających efektów wizualnych :laugh::thumbsup:

 

post-52358-0-18212600-1488123213_thumb.jpg

 

Wieczorem posolić klinki z obu stron i położyć na 2/3/4 warswach ręcznika papierowego, im więcej tym lepiej wodę wciągnie.

Na wierzch umaić na próbę można czosnkiem granulowanym, pieprzem etc.

Taki może się okazać finalnie...

 

post-52358-0-92001000-1488123471_thumb.jpg

 

post-52358-0-50864800-1488123576_thumb.jpg

 

Po wędzeniu, wygrzebać z kosza na śmieci opakowania po serkach, włożyć obiekty, zafoliować i do lodówy.

Jak mi wytrzymały 2 miesiące to można i dłużej.

Teraz wędziłem 2 takie co im termin minął 13 sty 2017, szkoda było mi wyrzucić, to zwędziłem... zobaczymy ;)

 

 

 

zieloniutki nie mam w głowie czy mocowałeś się z solankowanymi, jednak proponuję dokonać testów. Dzień w solance na półtorej litra kranówy sypnij 100 gramów soli i wymieszaj. Zalej tym klinki i wieczorem wyłóż na kratki. Z rańca wsadź do wędzaryny i jechaj z resztą wyrobów. Okolice 50 stopni i będzie gitarka :) Tylko delikutaśnie się obchodź, co by się nie rozpierzchły :D U mnie też po dwa miechy leżały i ani myślały o swemu spsowaniu ;) 

Z solanka jest taka zasada: na kg sera 10% solanka na 10godzin. Mniej sera, czas zmniejszasz. Do bialych serów trzeba uważać bo potrafią się rozpuścić.
Dobre, bo Polskie.
proponuję dokonać testów

:) QbQ, się zrobi, solennie zapewniam :thumbsup:

:) Michał, wiesz może z co się stanie jak taki biały ser by zaworować i podgrzać tak do 70*C w wodzie np? Będzie to miało wpływ na konsystencję? Jaki?

Edytowane przez ziezielony

:) Reminiscencyj ciąg dalszy... nadal zbiegły zapiątek...

Może mały popis i szpanik jakim to się sprzętem czyni wędzonki ... i wędzonków :D

 

post-52358-0-50393100-1488274966_thumb.jpg   post-52358-0-66161600-1488275071_thumb.jpg

 

Z czajniczka się proszę nie obśmiewać, gdyż wrzątkiem wszystko wyparzam nim zdecyduję się na jakikolwiek krok w dziedzinę wędzonkowokiełbasową...

Igła zaś służy od zarania Macicy, zrobiona równocześnie z hahahaczykami, własnoręcznie, kunsztownie lub mniej wykonana ale praktyczna. Przy boczkach skórę przecinam wstępnie nożem bo mi się nigdy nie chce jej zaostrzyć, tej igły :facepalm:

Igła pamięta jeszcze czasy kiedy cały mój warsztat zawierał się w wiaderku 5l po śledziach :rolleyes:

Brakuje jeszcze wazonu plastikowego cmentarnego do siatkowania ... batonów. oraz termometrów elektronicznych do mierzenia temperatury w ich wnętrzach, na oko wbijając w środek geometryczny....

Solanka wg uznania peklosól 70-100 gr / litr wody, z przypraw już dawno się wyleczyłem :thumbsup:

Woda może być odstała z kranu albo sklepowa....peklowanie na mokro

To szyjemy....

 

post-52358-0-55608100-1488275470_thumb.jpg

 

Wstępny ociek, tak wisi ze 12 godz, później nad kuchenkę, etap osuszanie i podcieplanie- tak z godzinkę....na pergamin...

 

post-52358-0-51917000-1488276449_thumb.jpg

 

i wędzonko, emocjonujący to proces.... sporo się potrafi dziać w trakcie...

 

post-52358-0-44300500-1488276604_thumb.jpg   post-52358-0-04706600-1488276691_thumb.jpg

 

Wędzenie tak 5/7 godzin, temp 40/60*C, dym swobodnie smuży, niezbyt gęsty...

Fajny posmak, zaskakujący i nieoczywisty, daje dodatek głupin z orzechów włoskich lub ususzonych wytłoczyn z czarnych porzeczek :yes:

Etap parzenie, etap studzenie w zimnej wodzie (można na powietrzu) i w zwis... :thumbsup:

 

post-52358-0-66574600-1488276768_thumb.jpg

 

post-52358-0-66317900-1488277492_thumb.jpg

 

Na jakiś czas starczy, coś się jeszcze przykiełbasi.... :yes::D:thumbsup:

 

 

 

 

  • 3 tygodnie później...

 

Jołjołjoł SiBy :)

Na zwędzonki wariant inny popróbowałem...

Peklowanie we worze domkniętym profikukiem. Tak na 9/10 dni, w lodówce, co drugi dzień zmacać i pozagiatać, obrócić...

Wyeliminowałem również nastrzykiwanie solanką.

Peklosól i nic więcej, żadnych komponentów przyprawienniczych- nic.

Peklosól w dozach 20gr/kg; 23gr/kg oraz 25 gr/kg - program startowy więc na czuja trochę

Przed wędzeniem opłukać w zimnej wodzie, tak z minutę, osuszyć ręcznikiem papierowym/ścierką.

Wniochy:

- piękna robota, lussseirosss wybitny, czysto, szybko i smacznie

- kolor peklowanego mięsa jakby bardziej intensywny, wyraźniejszy, bardziej nasycony

- jakby inny kolor po wędzeniu ale to może zbyt silne yębłnięcie w trakcie procesu technologicznego

- przekroje i smaki - standardowo :thumbsup:

- minimalne nakłady robocizny i materiałów, oszczędności można z animuszem przerzucić ....na inne, ważne, okołokiełbasowe wydatki :laugh:

- warto powielać, rekomenduję....

Tak toto..

 

post-52358-0-24698300-1490017967_thumb.jpg   post-52358-0-63704000-1490018099_thumb.jpg

--------

W Macicy trwają nadal zaawansowane prace kiełbasofilskie, Masturbatorium zwoi nowe wciąż rozwiązania, ideału poszukując, co go nie ma.

W zasadzie to paskudnie ciepły dech wiosny nieuchronnie przybliża nas do zawieszenia, jakże żwawych, żywotnie zuchwałych konstruktów...

Nic to SiBy, kwiecień i maj to z punktu widzenia Serdolnika wyśmienity czas na białą kipiel i skrzętne uwijanie się w skrzepie, skrupulatnie dozując bakterie i różne domieszki :thumbsup:

Będą loty :D

Jeszcze pozwolę sobie na małą wrzutkę....zajawkę niejako

 

post-52358-0-98390500-1490018870_thumb.jpg

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

 

Cóż dodać - piękny wykon :)

A te NNN i KKKK jakoś mi znajome tzn. te rynce je trzymały a ślipia oglądały ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

 

 

W zasadzie to paskudnie ciepły dech wiosny nieuchronnie przybliża nas

 

No właśnie ...... jak to pięknie z pierwszym dniem wiosny się zbiegło .  Wędzonki na medal :D:thumbsup::clap:

 

Pozdrawiam serdecznie :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

 

 

a czemu służą te pętelki na boczkach i polędwicach?
 Na wi-fi nie będą przecież wisieć :D

 

 

Na wi-fi nie
Qurcze  - w wędzarce mam zasięg może by tak coś pokombinować ;)  :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

 

 

te pętelki na boczkach i polędwicach

:) Gruby, jako zdeklarowany leń prymitywista u zarania swej choroby kiełbasofilskiej nabijałem boczki, słoniny i inne na haki... :thumbsup:

Haki poczerniały i robiły mi takie czarne tatuaże w tych przebiciach- mnie to najzwyczajniej wkypbiało :laugh:

To podejrzałem u SiBów te pętelki...

Sztuka zawiera się w tym, żeby właściwe powiązać, na właściwe mięsa...

Jak polędwica i szynka to wiadomo pętelka ale boczek i baleron pętelek :thumbsup: :laugh:

... a jak kiełbasa cienka to pętko a jak niecienka to pęto.... :laugh::thumbsup:

 

te pętelki na boczkach i polędwicach

:) Gruby, jako zdeklarowany leń prymitywista u zarania swej choroby kiełbasofilskiej nabijałem boczki, słoniny i inne na haki... :thumbsup:

Haki poczerniały i robiły mi takie czarne tatuaże w tych przebiciach- mnie to najzwyczajniej wkypbiało :laugh:

To podejrzałem u SiBów te pętelki...

Sztuka zawiera się w tym, żeby właściwe powiązać, na właściwe mięsa...

Jak polędwica i szynka to wiadomo pętelka ale boczek i baleron pętelek :thumbsup: :laugh:

... a jak kiełbasa cienka to pętko a jak niecienka to pęto.... :laugh::thumbsup:

 

Acha :facepalm: nie nadązam za tobą  :rolleyes: 

 

 

Jołjołjoł SiBy

Jakoś mijające zapiątki na niwie kiełbasofilskiej upływają...

Święta blisko, dojrzewające czas zabatonić, konstrukta sknuć, pomiętosić farsz, takie tam... Oględnie, to trzeba przykiełbasić :D

Zamysł oczywisty PPPPPPP z orzechami i bez plus coś jakieś padło na GGG oraz fragmentarycznie na FFFF (Filuternie Fikuśna Faszerowana Festkami) pestkowo-orzechową.

Może ta z pestkami i/lub orzeszkami piniowymi odbytu nie strzępi ale jest fajną odmianką i podkreślnikiem niepodległości Macicy :laugh:

Tropem wcześniejszym rączo bieżąc, awangardowe konstrukta zczyniono, tom razom z wydziałką mielenia...

 

post-52358-0-32408700-1490259593_thumb.jpg   post-52358-0-35793100-1490260397_thumb.jpg

 

Jakoś tak mi sie czasy poukładał, że robiłem wszystko jakby kilka dni, bo z czasem kiepawo było a towaru jednak sowicie zwieziono. Pani ziezieŻona wiadomo, opoką i wsporą monumentalną jak zazwyczaj się okazała. Wspaniale potrafi :flowers:

Zakupy w mięsowym, kategorylizacja odżyłkowująca, pekling....... mielonko, komponenta przyprawiennicze wg konstrukta, kontakt z lufą :yes: .....

Pestki i orzeszki na smalcu, ze zboczkiem również autorskim :frantics:

 

post-52358-0-78570000-1490260920_thumb.jpg

 

Borowiki z prawdziwkami, posolone, wrzątkiem zalane- woda z onych świetnie uzupełnia kiełbę obojętnego rodzaju...

Nadaje wykwintności...

 

post-52358-0-17133700-1490261166_thumb.jpg

 

Potorebkowane i pomiseczkowane, gotowe do stosunku....

 

post-52358-0-85323000-1490261349_thumb.jpg

 

Jedziem z tym śledziem... przemyślnie, z premedytacją, dwugatunkowo, wielokierunkowo...

 

post-52358-0-68793200-1490261865_thumb.jpg   post-52358-0-51384700-1490261990_thumb.jpg

 

.... Zgodnie z konstruktem, konsekwentnie.....

 

post-52358-0-74798800-1490262051_thumb.jpg   post-52358-0-48395500-1490262123_thumb.jpg

 

Nie omieszkałem joooogurtowo zakleksić... czyli, żem se kleksł :thumbsup:

 

post-52358-0-55407600-1490262301_thumb.jpg

 

Farszunio jakże oble skulony, to tak przed Hendziorem, dla se ułatwienia...

 

post-52358-0-75115000-1490262438_thumb.jpg

 

Co tu jebdolić, reszta to już łatwicha, do kotłowni na ferment (?)

Tak ze dwa /trzy dni....

Później pressing, różne są metody nacisku liczą się efekta....

 

post-52358-0-53707700-1490262880_thumb.jpg   post-52358-0-97999300-1490262950_thumb.jpg

 

Można również .....ale to jak się nie mieści... :laugh:

 

post-52358-0-74717300-1490263056_thumb.jpg

 

Zwis obsuszająco-dojrzewający, zamyka cykl kiełbasofilski w sensie technologii... i tak do redukcji 50%...co dni kilka... Lussseirosss SiBy :laugh:

 

post-52358-0-26750900-1490263131_thumb.jpg   post-52358-0-59935300-1490263223_thumb.jpg

 

Jak ogarnę całość, to jeszcze wrzucę fotki :thumbsup:

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

Edytowane przez ziezielony

Maestria wykonania , pomysłów , rozwiązań :)

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Żwawe klangi na basiorze, w połączeniu z pomysłowym zastosowaniem gitarowych efektów, jak i samych sześciu strun, wprowadzają w równie nieszablonowe podejście do tematu czynionych przez Ciebie wykonów :)  :clap:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.