Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

o co chodzi z tymi naklejkami?

a mnie męczą przetwory bez naklejek :)  napisz na priv - ile z jakim opisem - na jednej stronie wchodzi 24 szt -  :) pierwsze - 240 masz w gratisie:)  mam nadzieję że wystarczy - szczególnie jak pominiesz ogórki :)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

• 2 tygodnie później...

Świeżo zbiegły zapiątek upłynął pod kryptonimem Popasos lussierosss- wykon sosu pomidorowo paprykowego bezspinkowego. W zamyśle było poszukiwanie smaku... robiłem kilka wersji ale tą wtrafiłem w swój siermiężny, niewyrafinowany smak.

Kolor, struktura, konsystencja.... no bomba. :D

Wyszła taka baza do różnych potraw, dodatek wykluczający keczupy kupne, pastowata przekąska...

--------

Formuła Popasos Lusseiross :

- 2,0 l soku przecierowego

- 3 łyżki octu 10%

- 10 listków laurowych

- 5 kulek ziela albiońskiego

- 2,5 kg papryki pokrojonej w kostkę

- woda 4l

- 3 łyżki octu 10%

- 200 gr czosnku

- 2 łyżki octu 10%

- sól do smaku

- cukier do smaku

- 8 łyżek oliwy

- 4 łyżki papryki słodkiej

- 1 łyżka papryki ostrej

----

Metodyka Popasos Lussseirosss ::

1. Pomidory- 2l-  do gara, dolać 3 łyżki octu 10%, na gaz.

2. Liście laurowe -10- plus ziele -5- do pomidorów

3. W drugim garze zagotować wodę tak ze 4l z 3 łyżkami octu

4. Kilka minut -np 4- sparzyć paprykę (2,5kg)

5. Sparzona papryka do gara plus czosnek plus 2 łyżki octu

6. Kilka minut blenderem

7. Papkę zmieszać z pomidorami

8. Redukować do ulubionej gęstości, często mieszając. Wyjąć listki i ziele.

9. Pod koniec dosolić, przycukrować, dodać oliwę -8 łyżek-, paprykę słodką -4ł- i ostrą -1ł-

10. Całość blenderem kilka minut

11. Miejsce na rozwinięcie kombinacji z dodatkami- czosnki, pieprze, grzyby suszone, pinezki

12. W słoniki

13. Pasteryzować można lub nie

-----

Fotostory...

post-52358-0-11864200-1474544119_thumb.jpg   post-52358-0-17139700-1474544237_thumb.jpg

... i lansio kolektywne na półeczce :)

post-52358-0-65342200-1474544415_thumb.jpg

Polecam zarzewić Popasos Lusseiross :thumbsup:

Dekiel mi ostatnio mocniej sadzi, jeszcze sery 2 błysłem i nawet się pokusiłem na riccotę :thumbsup:

Wciąż tuninguję serdolnik... :facepalm:

Ja blyskam po 5 bo familia ukrada. A sos zacny, podobny posiadam ale bez octu bo nie lubię zapachu, no chyba że w małżonki chutney śliwkowym.
Dobre, bo Polskie.

Ziezielony ja myślę że próbki zabierzesz na Ryte, tak jak to czyni ElaK. ;)

Popróbujemy, pomlaskamy ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

Ja blyskam po 5

:w00t: kluczowym wydaje się być dostęp do mleka....pozazdrościć :yes:

------

:) Kurpiu toż to dopiero za miesiąc... jak wystyczy to oczywiście :thumbsup:

Gość ArkoGdynia

Ziezielony ja myślę że próbki zabierzesz na Ryte, tak jak to czyni ElaK.

No to coś czuję że na Rytych będzie rozpusta jakich mało.... oby w brzuchu..i "głowie" było miejsce na skosztowanie chodź ociupinki z każdego wyrobu..... doczekać się nie mogę  :frantics:  :frantics:  :frantics:   :D

:) Arko, Lusssseiross to definicja spotkań kiełbasofilskich.... :thumbsup:

-------

:) Z przyjemnością SiBaki zamieszczam fotki z minionego zapiątku... jesiennego subtelnie....

Słonecznie okrutnie, lussseirossowo przyjemnie, familijnie ciepło, hucznie radośnie.....habitat macicowy :D

Zapiątek z Industriawami pod zawezwaniem "drwa dla kozy". Oboczności mnóstwo.. i wędkowanko... i znietrzeźwionko... i trafione rojenia kulinarne..... i rekreacja szeroko pojęta... również pływactwo (woda17/18*C!!!)

Spacerek doborowy....

post-52358-0-63322700-1474823822_thumb.jpg

Późnowieczorne gaworzenie w obliczu kózki....luziomózio...trwało tak powyżej 1,5 literka :thumbsup:

post-52358-0-07633300-1474824362_thumb.jpg

Koszyszek doskonałości nam akompaniował.... tarty perfidnie roczniaczek to kwintesencja cierpliwości :D

post-52358-0-53165700-1474824675_thumb.jpg

...Krutynia...coś... stoliczek oryginał, chyba schyłek lat '70 ubiegłego stulecia. W doskonałej kondycji (!) a jaki użyteczny usłużnie :rolleyes:

Jajka twardzielskie z solą...w tym klimacie i Towarzystwie... pod toto z kuflozji... łzy w oczach, komary na zębach.... :D

Wasze zdrowie SiBy.....

post-52358-0-78103500-1474825541_thumb.jpg

.................. :)

Edytowane przez ziezielony

Coś dla kolegi ziezielonego, który lubi ekperymenty - ser gouda sezonowany w buraczkach ;) - barszczuś (tak go ktoś nazwał).

Zdjęcie znalezione na FB jednej z Kooperatyw

post-45680-0-51409800-1475151964_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

:)Dzięki, dzięki Kurpiu :thumbsup:

Pomysł ciekawy i nawet był rozważany :thumbsup: Sprawę należy przegadać...

Bardziej jednak kierowałem się na kąpiel w winie- gdzieś o tym czytałem....

To postanowiłem se wina nagonić :D.... tumani kapitalnie.... :thumbsup:

Zieloniutki, jak zawsze wyrazy uznania dla kunsztu wykonawcy. Taki dębowy stoliczek i u mnie służy ...dziesiąt lat :) 

:D Qba ciesz się, że stoliczek nie mówi i słabo pamięta :thumbsup:

Qba nie zdzierżyłem, zainspirowany Twoimi klinkami serowymi, postanowiłem powielić :)

Jutro inauguracja sezonu kiełbasofilskiego 16/17. Odpał Macicy :w00t:  :frantics: :frantics: :frantics:

:yes: Lussseirosss stratosferyczny :D

W takim razie obaj będziemy jutro zadymiać :)  Powodzenia z twarowędzeniem :) U mnie polędwiczka, rybki i eksperymentalne serdelaski :) 

Jołjołjoł SiBy :D

Masturbatorium wyzwioło inaugurację sezonu 2016/2017.

Parafrazując tropem Czesława nieodżałowanego.... Kiełbasami Jesień się zaczyna... :D

Nie będą mi żadne gadające głowy narzucały terminów kalendarzowych, nie będą argumentować, że co roku tak było i że 22, że astronomiczna, bo kalendarzowa..... Może i było ale Macica ma swój własny układ z Chronosem...w Macicy Chronos nawet staje...

Szczęśliwie w tym sezonie nie było knucia, wstreczek wstępnych, konsultacji i harmonogramów...

W ćwiartek popołudniem był wyzwój i kategorylizacja znaczy żyłkowanie Industriaw sporządzał i Pani ZiezieŻona :thumbsup:

Ja.... kelnerzyłem....i popeklosoliłem

W piątek Pani ZiezieŻonie pomogłem ciut w przygotówce pierogowej (grubo ^200!), konstrukt/rozpiska oraz kiełbasowanie z nocnym, macicznym obsadzaniem...

W sobotę podcieplanie i wędzaryna odpalona...skoroświtem mglistym...

Długo oczekiwane....

post-52358-0-93626900-1475408458_thumb.jpg   post-52358-0-51701200-1475408539_thumb.jpg

Pajęcznik (wrzesień) piękny był październik otwarcie miał cudne, słońce czułe, delikatny wiaterek, 21*C, lubieżnie snujący się dymek i zmysłowe.....10 batonów społem z Leeleepootami, pięknie się wygluciły- tak subtelnie, i klinikami twarogowymi inspirowanymi Qbą sześćdziesiątymdziewiątym - Dzięki Olbrzymie QbQ :frantics:

post-52358-0-99567500-1475408846_thumb.jpg   post-52358-0-70885800-1475408959_thumb.jpg

Ze względu na aurę a raczej z lenistwa niewiele utoczyłem niecałe 10 kg ale się liczy....

NNNNN (Nieniebieska Niepokojąco Naiwna Nienagannie Naturalna) i GGGG ( Grzybowa Gruba Grzeszna Gorliwie) z dokładem smardzów com je wiosną dziabł :yes:

Po 5 batonów, nie mierzyłem niestety temperatury wewnątrz batonów :facepalm:  i tego mi brakowało najbardziej.... :laugh:

post-52358-0-53268600-1475409804_thumb.jpg

...Kiełbasssy po parzeniu jeszcze "dowedzałem" bo wpadł Kruma i Vonz to się podwędzilimśmy zbiorowo...

W międzyczasie winiawkę węgierkową odcedziłem... bulczy dyskretnie, nieobficie...

Trawnik skoszon Panem Synem..... odszczurzony serdolnik, na błysk, nim również :D

SiBy yebietz kiełbasofilski niespodziewanie zmienił oblicze, robi się ekspansywnie progresywny.... to ze zadowolenia.... kolejny tuning, bajer taki (?)....żeby mi się kiedyś nie pojebdoliło... taka to oficjalna jest wersja, alibi... :laugh:

post-52358-0-54277900-1475410419_thumb.jpg   post-52358-0-46974400-1475410589_thumb.jpg

Tak to widziałem....przez moment....przed smagnięciem yebtza...

post-52358-0-07070500-1475409689_thumb.jpg

Zapiątek ów październikowy, uważam za udany, obfitujący w przyjemności i harmonijnie upojny :thumbsup:

Rzecz wiadoma, że...

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

Nie będą mi żadne gadające głowy narzucały terminów kalendarzowych, nie będą argumentować, że co roku tak było i że 22, że astronomiczna, bo kalendarzowa..... Może i było ale Macica ma swój własny układ z Chronosem...w Macicy Chronos nawet staje...

Uśmiałem się z tego fragmentu jak norka.

Wyroby jak zwykle wysokich lotów i Leeleepooty nie popłynęły, a to znak że wszystko był jak trzeba ;)

:clap: Brawo TY

Zieloniutki dziękuję za kolejny wpis wywołujący uśmiech na twarzy :) 

:) Kurpiu, QbQ... to Wam się staram.... nic szczególnego nie potrafiąc :thumbsup::D

ukłaniam serde(l)cznie

---------

:thumbsup: SiBy coś dziś się wydarzyło mi w wymiarze tutejszym .... obdarowano mnie złotą pupinką :frantics::w00t:

:blush: Tak bez żadnych smarów.... życzę Każdemu takich sprawności.... :thumbsup:

Kiedyś nie chciałem, dziś.... Dziękuję :D

... zaszczytnie będę swawolił z pupinką.. jesiennie złocistą :thumbsup:

• 1 miesiąc temu...

jołjołjoł Siby :)

post-52358-0-62052600-1479134565_thumb.jpg   post-52358-0-45546100-1479134750_thumb.jpg

post-52358-0-41923900-1479134863_thumb.jpg   post-52358-0-93134400-1479135084_thumb.jpg

Pozornie nic się nie dzieje, dzień krótki, zizizimno, mokrawo, niezbyt piknikowo....chociaż...

Gdzieś na peryferiach cywilizacji.... tli się coś...

post-52358-0-88097000-1479135195_thumb.jpg   post-52358-0-12305700-1479135310_thumb.jpg

Jakby... Macica... :laugh: ... błyskają noże, mglą dymy, pobrzękuje szkiełko, popierduje Hendzior kleksząc batonami multikalibrowymi....przędzą wędliniarską ograniczanymi, kontrolowana nieodzownie temperatura wewnątrz batonów...

Wartko się aktywizujemy w jakże sprzyjających warunkach meteo....

Temperatury wybitnie kiełbasowe są impulsem do kolejnych spontanicznie wydalanych przez Macicę salw, wręcz kanonady kiełbasofilskiej....

Masturbatorium zwoi notorycznie, konstrukt za konstruktem...

Bulbulatorium w swej głębi jednostajnie zmniejsza kubaturę, okazało się ,że i tak zbyt małą :laugh:

Z perspektywy widać jak peklosól zmieszana z mięchem świniowym lub/i krowowym potrafi zmienić puste łby, jak wpływa dobroczynnie na stosunki społeczne, poszerza wstydliwie wąskie możliwości manualne...

Zbiegły zapiątek znamiennym się okazał, nie wiem jak u Was ale Kolektyw poddymił na 3 (trzy!!!) wędzarynki :frantics:

Kruma, Manjan, zzy...

Rewię w swej formie zorganizował Kruma... Spotkanie koedukacyje (!!!), wieloetapowe (kilka dni, bez noclegów :laugh: ), ...płynne acz głębokie, z ziemniakami pieczonymi, pozyskiwaniem drwa olchowego ku uciesze Wędzarników. Może uzysk do czasu niezbyt imponujacy. Lecz projekta przyprawiennicze, pieszczenie tego farszu, cyzelowanie batonów, smaganie dymem... nawet jak polewali to łzy mieli w oczach nikt nie pamięta czy ze wzruszenia li od tego dymu olchą, sumiennie sezonowaną, żarzonego.... :laugh:

--------

Przykładowo z 15 paź...

post-52358-0-47192400-1479136246_thumb.jpg   post-52358-0-66784000-1479136383_thumb.jpg

Dojrzewająca .... podwędzana... z orzechami i bez

Konstrukty, tych wykoników, se przypomniałem, że mam nie przy sobie- trzeba uzupełnić!!! Prędko możliwie bo się zawieruszą umykajac w natłoku :facepalm:

Aktualny wykonik, brak boczulków i szyneczek- w kąpieli parzelniczej wtenczas...

post-52358-0-88068400-1479136624_thumb.jpg

Ostatnio w serdolniku...dynamiczne zmiany aranżacji, chaos się wdziera...  czasu brak... :facepalm:

post-52358-0-06955800-1479136892_thumb.jpg

....szczęśliwie temperatura w miarę stabilna... no i jeszcze jest :D:thumbsup:

post-52358-0-20073800-1479137112_thumb.jpg

Lussseirosssowo.....

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek

Pozornie nic się nie dzieje, dzień krótki, zizizimno, mokrawo, niezbyt piknikowo....chociaż... Gdzieś na peryferiach cywilizacji.... tli się coś

Pozory mylą Karolku... za dużo nie czytałam wiesz sam dlaczego :D:facepalm:

Fotki mówią same za siebie.... dojrzewająca wygląda bosko :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

:) Halusiu, dojrzewające czas niechybny we wory pozamykać... aby do świąt :thumbsup:

:) Qba... czeczerwienię się :blush:

:) Muski, pozdrowionka serde(l)czne od Bliźniaczki :laugh::thumbsup:

-------

Suplementa do produkcji przeszłych, tak dla porządku w wącie ;)

Taka sytuacja...konstrukta niezbędne dla poprawności technologicznej, jakoś tak się koncentrację i pamięć zatraca... czasami... :thumbsup:

post-52358-0-68441500-1479293972_thumb.jpg

post-52358-0-62551700-1479295072_thumb.jpg

No nie wiedziałem Karolu że ty taki zdolny szyfrant jesteś :clap:  ja to robię w ex-u :facepalm: . chyba musze swoje zapiski zacząć opisywać :facepalm: 

A Uroczej Bliźniaczce braterskie uściski :hug: 

Muskie - to ryba 🙃

@ziezielony  cóż dodać  widoki pejzażowe  przepiękne , poczyniania znakomite , szyfranty kiełnbasowfilskie zatrważojąco zaszyfrowane zamierzenia przebiegle a wyniki powolające :)  

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Muski :) , Maciek :)

-------------

Obowiązek mnie popchł ku opróżnieniu rurek z wody...na działce.

Padło na zapiątek 18/20 lis- pogodę wróżyli dobrą, skutkiem czego postanowiłem przykiełbasić tak spontanicznie, pioniersko i zupełnie niezobowiązująco.

Niby.....

Uwędzić postanowiłem w kartonie z paleniskiem bezpośrednim :facepalm:

Oczywiście, że wszystko z luzem gejowskiego zwieracza, z Błękitnej Ostrygi...

Inspirka....

post-52358-0-71535200-1479810050_thumb.jpg

Kabiny namiastka na warsztacie....

post-52358-0-61266000-1479810155_thumb.jpg

Nawet ogarnięte zostało, wstępnie (słowo klucz :laugh: ) wszystko było dobrze...

Temperatura utrzymywała się 35/55* (złowrogie, kasandryczne skoki miewałem), udymienie spoko, ciąg korytarza również...

Trochę dupowato bo deszcz czasem podał- stąd ekwilibrystyczne pokrycie dachu, nienasiąkliwe.

Deflektor z tacki na drutach do kiełbasy...

post-52358-0-75193700-1479810256_thumb.jpg   post-52358-0-42798800-1479810414_thumb.jpg

post-52358-0-11300400-1479810560_thumb.jpg

Minus taki, że trwożyłem się niezmiernie i warowałem czujnie między grabiami a drabiną.. stres łagodząc prostymi metodami...

Rozochocony niechybnym sukcesem, zacząłem kombinować ze swoją przydatnością i "podzielną" uwagą... :facepalm:

A to pograbić, a to coś naprawić, kółko dopompować, coś przewieźć... takie tam..

Po 90 minutach  nastąpiła wkypbka absolutna, wręcz monumental wkypb - wędzaryna sie zjarała :laugh:

Pokornie posprzątałem, Pani ZiezieŻona spokojnie niweczyła wewnętrzne rozedrganie...

Czas pokręcić się za beczką, bęben zostaje :thumbsup:

--------

post-52358-0-17420200-1479811215_thumb.jpg

ukojenie wkrótce przyszło.... upojne

post-52358-0-65057500-1479810730_thumb.jpg

-----

Ostatnio trochę się błąkałem po jakże wyciszonym forum, trochę poczytałem i sknułem kiełbasę, z szynki taką.

Trochę ściąganą ze Szlachty, trochę czerpaną z innych, Znamienitych Kiełbasofilów Konstrukcji.

Nic awangardowego... kiełbasa z szynki - mix płaska, kulka i biodrówka (?)

post-52358-0-12114400-1479811492_thumb.jpg

Z nowości to, że miodu dodałem to ciekawość, że czosnku granulowanego to lenistwo, że pieprzu to ryzyko, że w piekarniku otrzymałem temperaturę wewnątrz batonu 67/68* to wygoda... :D

Kiełbasa, oględnie mówiąc, wyszła OK. Lekko Licha Lubieżnie Leniwa...

Fajnie było, Doświadczalsko  :thumbsup:

post-52358-0-57284100-1479812043_thumb.jpg

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek*

* :laugh:

stres łagodząc prostymi metodami...
 Mógłbyś podzielić się swoimi sposobami :D Wędzarenka przecudnej urody ;) Szkoda, że strawił ją czerwony kur :D Mam nadzieję, że choć grabie się ostały całe ;)