paciu Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zapodalem na święta po raz drugi kiełbaskę, wyszła super. Przyprawy wagowo dałem tak, jak dal kolega Tomus. http://img525.imageshack.us/img525/3575/p1030492.th.jpg http://img696.imageshack.us/img696/4063/p1030496.th.jpg Mięsko, czyli szyneczka traktowane było prawie 1 h teraz nie wałkiem, tylko ugniatarka do ziemniaków. Dymione w temp około 60 stopni, przez prawie 6h a potem kątnice w piekarniku przez 1,3h temp110 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-93987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Też ciekawa trzeba poczynić przygotowania. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-94337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Pamiętam te kiełbasę i nocne wędzenie .Nad ranem widziałem stadko białych kucyków!! :grin: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-263172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Nad ranem widziałem stadko białych kucyków!! :grin:a widzisz?... miała tę magiczną moc co? :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-263197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 16 Października 2014 w niedzielę zamierzam zrobić tego o to szlachcica lecz chcę nabić go w flaka 26-28 więc mam pytanko czy jak już moj wuszt nabierze apetycznego koloru potem mam go oparzyć tylko ? czy jednak ta technika z piekarnikiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 16 Października 2014 Siraturo to już nie będzie to,nie bardzo rozumiem jak chcesz nabić jelita 26-28 jak mięso w przepisie jest krojone w plastry i rozbijane kup kątnice i zrób zgodnie z przepisem problemu nie będzie pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 16 Października 2014 Siraturo,poczytaj jeszcze raz do czego się farsz wciska!!!Wiesław_65 ma racje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 17 Października 2014 Wiesław_65 ma racjeJak ma być szlachty, to na bogato, w porządnym flaku, nie we flaczku. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) dobrze zapoznałem się z przepisem ale lubię coś strzyć od siebie myślałem aby zrobić taka prowizorkę tzn wszystko jak napisane lecz zmielić mięso na 8 i nabijać ^^ gdyż kupiłem 90 flaków i chce to zutylizować a sklep jaki mam niedaleko sprzedaje duże ilości tylko , Edytowane 17 Października 2014 przez Sirarturo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 17 Października 2014 Na 8 kolego to Ci wyjdzie miazga szkoda dobrego wsadu jeśli już to polowe pokrój w kawałki a drugą daj na 8 ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 18 Października 2014 myślałem aby zrobić taka prowizorkę tzn wszystko jak napisane lecz zmielić mięso na 8 i nabijać Tak taka kiełbasa wyjdzie jak ,szlachta zaściankowa biedna ale szlachta a może folwarczna,dworska z pod strzechy itd. Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Dzisiaj zakupiłam mięso na kiełbasy ,które zamierzam wędzić w sobotę.Chciałam tez zrobić tą kiełbasę szlachty.W przepisach pisze ,ze peklować 12godz. Czy wobec tego zacząć przygotowywać ją dopiero w piątek[do tego czasu mięso zamrozić] ,czy można peklowanie przedłużyć od dziś do piątku? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-390741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Dzisiaj zakupiłam mięso na kiełbasy ,które zamierzam wędzić w sobotę.Chciałam tez zrobić tą kiełbasę szlachty.W przepisach pisze ,ze peklować 12godz. Czy wobec tego zacząć przygotowywać ją dopiero w piątek[do tego czasu mięso zamrozić] ,czy można peklowanie przedłużyć od dziś do piątku? Zapekluj dzisiaj zgodnie ze sztuką, czyli odpowiednia dawka peklosoli i niska temperatura. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-390777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 16 Grudnia 2014 W przepisie jest sól morska .Czyli zrobić pół na pół z peklosolą ?czy z udziałem samej peklosoli?A tak szczerze mówiąc to nie chce mi się tego wszystkiego robić dzisiaj ,na razie wystawiłam to mięso na balkon z nadzieją ,ze do jutra wytrzyma [część mięsa kupione wczoraj już tam leżakuje... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-390818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 17 Grudnia 2014 część mięsa kupione wczoraj już tam leżakuje... Odważna jesteś.Jak na balkon przyświeci słońce to może sporo lokalnie dogrzać.Poza tym niewiele wiesz o kupionym wczoraj i dzisiaj mięsie.Piszę z własnego doświadczenia a raczej nie_doświadczenia:DKiedyś za taką "niemoc" zapłaciłam utratą mięsa na kiełbasy.Nie wyrzuciłam go, tylko szybko obrobiłam termicznie i było sporo gulaszu.Co innego mięso zapeklowane lub zasolone. Takie może dłużej poleżeć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-391059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Wiem,wiem,wczoraj miałam niespodziewanych gości i później już nie miałam weny...U mnie na balkon rzadko zagląda słońce [mieszkam 4m od głębokiego lasu]Dzisiaj rozpracowałam wszystkie mięsa i dzięki bogu nic złego się z nimi nie stało.A wracajac do kiełbasy szlachty to na razie wszystkie płaty rozbiłam mocno tłuczkiem i potraktowałam solą+peklosól [1:1]Nie dawałam przypraw ,bo główny przepis nie piszę o ilości,a dalej ktoś podaje w/g mnie b. duże ilości [na niecałe 6kg - pieprzu-5 DKG,przypraw -bazylii i oregano również na Dkg =4dkg] Myślę dodać w piątek te przyprawy w ilości -0,5-1g/1kg i pieprzu 1-1,5g/kg.czosnku -1 ząbek /1kg.Pomijając kwestie gustu w przyprawianiu to proszę o odniesienie się do tych moich proporcji.[czy ta kiełbasa powinna być pikantna ,czy łagodna?] Acha ,czy w piatek po dodaniu przypraw jeszcze raz ją ubić pałką? [dziś potraktowałam to dosyć uczciwie tłuczkiem] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-391075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Trochę odświeżę temat Mam pytania odnośnie samego pieczenia w piekarniku.Próbujecie wieszać czy pieczecie na leżąco? Jeśli na leżąco to obracacie w połowie? A może pieczenie w worku do pieczenia (podobno tak nie wysusza)? No i ostatnie pytanie - piekarnik góra/dół czy termoobieg? Edytowane 31 Października 2016 przez tysovia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-524619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 31 Października 2016 Trochę odświeżę temat http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/02/KIELBASA-SZLACHTY-1665r.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-524620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 31 Października 2016 Wiem, czytałem. Nie ma tam odpowiedzi np. o termoobieg. A pytam też o Wasze doświadczenia, gdyż na poprzednich stronach akurat tego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-524625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 31 Października 2016 Próbujecie wieszać czy pieczecie na leżąco? Jeśli na leżąco to obracacie w połowie? A może pieczenie w worku do pieczenia (podobno tak nie wysusza)? No i ostatnie pytanie - piekarnik góra/dół czy termoobieg? Jeśli farsz jest nadziany w osłonkę naturalną (kątnica) to pieczemy na leżąco i nie obracam. Piekę bez worka i włączonych obydwu grzałkach bez termoobiegu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-524662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 31 Października 2016 Dziękuję za konkretną odpowiedź. Mam nadzieję, że zbliżający się długi weekend będzie jednocześnie smaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-524667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 1 Listopada 2016 Witam,a w jakiej temperaturze Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-524693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 8 Listopada 2016 Ponieważ jutro zabieram się pierwszy raz za robienie tej kiełbasy, mam jeszcze parę pytań:1. Mięso najpierw możemy potraktować tłuczkiem, potem "ubijamy". Czy ma się ono rozlecieć na mniejsze kawałki? Jak to z praktyki możecie powiedzieć?2. Jak zabezpieczacie kątnicę po nadzianiu - tylko sznurek, czy może można ją najpierw związać na supeł?3 Kątnica nabijacie na maxa, czy z jakimś delikatnym luzem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-525716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 8 Listopada 2016 1. Mięso najpierw możemy potraktować tłuczkiem, potem "ubijamy". Czy ma się ono rozlecieć na mniejsze kawałki? Jak to z praktyki możecie powiedzieć? 2. Jak zabezpieczacie kątnicę po nadzianiu - tylko sznurek, czy może można ją najpierw związać na supeł? 3 Kątnica nabijacie na maxa, czy z jakimś delikatnym luzem? 1. Ubijamy solidnie tłuczkiem - by nabrało kleistości - wtedy sukces jest.2. Sznurek wystarczy - widziałem też dodatkowo w siatce.3.Kątnica ubita na maksa, by żadnych powietrznych przestrzeni nie było. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-525717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 11 Listopada 2016 Kiełbasa szlachty i chłopska się wędzą, a wczoraj wieczorem wyglądały tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-526136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.