Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapodalem na święta po raz drugi kiełbaskę, wyszła super. Przyprawy wagowo dałem tak, jak dal kolega Tomus.

http://img525.imageshack.us/img525/3575/p1030492.th.jpg http://img696.imageshack.us/img696/4063/p1030496.th.jpg

Mięsko, czyli szyneczka traktowane było prawie 1 h teraz nie wałkiem, tylko ugniatarka do ziemniaków.

Dymione w temp około 60 stopni, przez prawie 6h a potem kątnice w piekarniku przez 1,3h temp110

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-93987
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 3 lata później...
Pamiętam te kiełbasę i nocne wędzenie .Nad ranem widziałem stadko białych kucyków!! :grin:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-263172
Udostępnij na innych stronach

Nad ranem widziałem stadko białych kucyków!! :grin:

a widzisz?... miała tę magiczną moc co? :lol:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-263197
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

w niedzielę zamierzam zrobić tego o to szlachcica :) lecz chcę nabić go w flaka 26-28 więc mam pytanko czy jak już moj wuszt nabierze apetycznego koloru potem mam go oparzyć tylko ? czy jednak ta technika z piekarnikiem

 

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377331
Udostępnij na innych stronach

Siraturo  :) to już nie będzie to,nie bardzo rozumiem jak chcesz nabić jelita 26-28 jak mięso w przepisie jest krojone w plastry i rozbijane  :thumbsup: kup kątnice i zrób zgodnie z przepisem problemu nie będzie  ;) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377339
Udostępnij na innych stronach

Siraturo,poczytaj jeszcze raz do czego się farsz wciska!!!Wiesław_65 ma racje
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377361
Udostępnij na innych stronach

Wiesław_65 ma racje

Jak ma być szlachty, to na bogato, w porządnym flaku, nie we flaczku.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377401
Udostępnij na innych stronach

dobrze zapoznałem się z przepisem ale lubię  coś strzyć od siebie :)  myślałem aby zrobić taka prowizorkę tzn wszystko jak napisane lecz zmielić mięso na 8 i nabijać   ^^ gdyż kupiłem 90 flaków i chce to zutylizować a sklep jaki mam niedaleko sprzedaje duże ilości tylko ,

Edytowane przez Sirarturo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377456
Udostępnij na innych stronach

Na 8 kolego to Ci wyjdzie miazga szkoda dobrego wsadu jeśli już to polowe pokrój w kawałki a drugą daj na 8 ...

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377495
Udostępnij na innych stronach

 

 

 myślałem aby zrobić taka prowizorkę tzn wszystko jak napisane lecz zmielić mięso na 8 i nabijać
Tak  :) taka kiełbasa wyjdzie jak ,szlachta zaściankowa  :D biedna ale szlachta  :D a może folwarczna,dworska z pod strzechy itd.  

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-377622
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj zakupiłam mięso na kiełbasy ,które zamierzam wędzić w sobotę.Chciałam tez zrobić tą kiełbasę szlachty.W przepisach pisze ,ze peklować 12godz. Czy wobec tego zacząć przygotowywać ją dopiero w piątek[do tego czasu mięso zamrozić] ,czy można peklowanie przedłużyć od dziś do piątku?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-390741
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj zakupiłam mięso na kiełbasy ,które zamierzam wędzić w sobotę.Chciałam tez zrobić tą kiełbasę szlachty.W przepisach pisze ,ze peklować 12godz. Czy wobec tego zacząć przygotowywać ją dopiero w piątek[do tego czasu mięso zamrozić] ,czy można peklowanie przedłużyć od dziś do piątku?
Zapekluj dzisiaj zgodnie ze sztuką, czyli odpowiednia dawka peklosoli i niska temperatura.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-390777
Udostępnij na innych stronach

W przepisie jest sól morska .Czyli zrobić pół na pół z peklosolą ?czy  z udziałem samej peklosoli?

A tak szczerze mówiąc to nie chce mi się tego wszystkiego robić dzisiaj ,na razie wystawiłam to mięso na balkon z nadzieją ,ze do jutra wytrzyma [część mięsa kupione wczoraj już tam leżakuje...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-390818
Udostępnij na innych stronach

 

 

część mięsa kupione wczoraj już tam leżakuje...

Odważna jesteś.

Jak na balkon przyświeci słońce to może sporo lokalnie dogrzać.

Poza tym niewiele wiesz o kupionym wczoraj i dzisiaj mięsie.

Piszę z własnego doświadczenia a raczej nie_doświadczenia:D

Kiedyś za taką "niemoc" zapłaciłam utratą mięsa na kiełbasy.

Nie wyrzuciłam go, tylko szybko obrobiłam termicznie i było sporo gulaszu.


Co innego mięso zapeklowane lub zasolone. Takie może dłużej poleżeć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-391059
Udostępnij na innych stronach

Wiem,wiem,wczoraj miałam niespodziewanych gości i później już nie miałam weny...

U mnie na balkon rzadko zagląda słońce [mieszkam 4m od głębokiego lasu]

Dzisiaj rozpracowałam wszystkie mięsa i dzięki bogu nic złego się z nimi nie stało.A wracajac do kiełbasy szlachty to na razie wszystkie płaty rozbiłam mocno tłuczkiem i potraktowałam solą+peklosól [1:1]Nie dawałam przypraw ,bo główny przepis nie piszę o ilości,a dalej ktoś podaje w/g mnie b. duże ilości [na niecałe 6kg - pieprzu-5 DKG,przypraw -bazylii  i oregano również na Dkg =4dkg] Myślę dodać w piątek te przyprawy w ilości -0,5-1g/1kg i pieprzu 1-1,5g/kg.czosnku -1 ząbek /1kg.Pomijając kwestie gustu w przyprawianiu to proszę o odniesienie się do tych moich proporcji.[czy ta kiełbasa powinna być pikantna ,czy łagodna?] Acha ,czy w piatek po dodaniu przypraw jeszcze raz ją ubić pałką? [dziś potraktowałam to dosyć uczciwie tłuczkiem]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-391075
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Trochę odświeżę temat :)

Mam pytania odnośnie samego pieczenia w piekarniku.

Próbujecie wieszać czy pieczecie na leżąco? Jeśli na leżąco to obracacie w połowie? A może pieczenie w worku do pieczenia (podobno tak nie wysusza)? No i ostatnie pytanie - piekarnik góra/dół czy termoobieg?

Edytowane przez tysovia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-524619
Udostępnij na innych stronach

 

 

Próbujecie wieszać czy pieczecie na leżąco? Jeśli na leżąco to obracacie w połowie? A może pieczenie w worku do pieczenia (podobno tak nie wysusza)? No i ostatnie pytanie - piekarnik góra/dół czy termoobieg?
Jeśli farsz jest nadziany w osłonkę naturalną (kątnica) to pieczemy na leżąco i nie obracam. Piekę bez worka i włączonych obydwu grzałkach bez termoobiegu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-524662
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ jutro zabieram się pierwszy raz za robienie tej kiełbasy, mam jeszcze parę pytań:

1. Mięso najpierw możemy potraktować tłuczkiem, potem "ubijamy". Czy ma się ono rozlecieć na mniejsze kawałki? Jak to z praktyki możecie powiedzieć?

2. Jak zabezpieczacie kątnicę po nadzianiu - tylko sznurek, czy może można ją najpierw związać na supeł?

3 Kątnica nabijacie na maxa, czy z jakimś delikatnym luzem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-525716
Udostępnij na innych stronach

 

 

1. Mięso najpierw możemy potraktować tłuczkiem, potem "ubijamy". Czy ma się ono rozlecieć na mniejsze kawałki? Jak to z praktyki możecie powiedzieć? 2. Jak zabezpieczacie kątnicę po nadzianiu - tylko sznurek, czy może można ją najpierw związać na supeł? 3 Kątnica nabijacie na maxa, czy z jakimś delikatnym luzem?

 

1. Ubijamy solidnie tłuczkiem - by nabrało kleistości - wtedy sukces jest.

2. Sznurek wystarczy - widziałem też dodatkowo w siatce.

3.Kątnica ubita na maksa, by żadnych powietrznych przestrzeni nie było.

:cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/9/#findComment-525717
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.