Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

POLECAMY i ŻYCZYMY SMACZNEGO

Fentel i Tomuś

SZCZEPAN - Dzięki za przepis od wszystkich "szlachetnie urodzonych" :cool:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62041
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale narobiliście chęci ja zrobię na pewno.Pięknie smakowicie wygląda jak będę robił to poproszę pewnie o podpowiedzi :tongue: :tongue: :tongue:

Nie piszesz nic czy był jakiś dodatek wody?

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62068
Udostępnij na innych stronach

Dziś startuję półtusza się chłodzi, kątnice się moczą gotowe do czyszczenia.Tylko mnie zastanawia, czy mięso ma być tłuste czy chude, bo na fotach wygląd od poszczególnych wykonawców znacznie się różni. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62075
Udostępnij na innych stronach

czy mięso ma być tłuste czy chude

Jak dla Ciebie to, tylko chude. Zgodnie z przepisem. Powodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62086
Udostępnij na innych stronach

Nie piszesz nic czy był jakiś dodatek wody?

Wody nie dodawaliśmy .

Najważniejsze, to solidnie stłuc mięsko tłuczkiem ( lub pałką "blondi" ) :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62745
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ją z małymi modyfikacjami. Zamiast soli morskiej użyłem zwykłej warzonej z saletrą, morskiej soli u nas na wsi nie ma.

Na 3 kg mięsa użyłem 5g saletry a ilość soli zwiększyłem do 21g na kg po próbie smakowej.

Ubijałem pałką do ciast w garnku 4 razy po 15 minut - lepiej to robić jak wcześniej koledzy pisali- tłuczkiem.

Zastosowałem 5 g ziół prowansalskich.

Wody dodałem tylko 50 ml. Wędziłem dwie godziny w temp. 50 -60 stopni i następne 1,5 godz. piekłem w wędzarni w 80-100 stopni .

Smak inny niż wszystko, delikatnie ziołowy. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62748
Udostępnij na innych stronach

Ale smak naprawdę niezły.

Smak inny niż wszystko,

tak jak wspomniałem - poezja

kompozycja przypraw ( między innymi bazylii, oregano i miodu )- rewelacja. Dlatego proponuję doprawić dokładnie w/g przepisu, a modyfikować " po swojemu " ewentualnie następnym razem :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62753
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się nad zwiększeniem mięsa tłustego,może zmielonego na 10, jest trochę za spójna. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62777
Udostępnij na innych stronach

Pis a widzisz metodą prób i błędów i opinii Koleżanek i Kolegów wykonamy Najlepsze wyroby.

 

 

:wink: Ty raczej nie byłeś zwolennikiem "tłuszczyku" :lol:

Drobniutko kroiłeś

I jeszcze jedno ona jest bardziej podobna do tej "naszej" radomszczańskiej niż do "Pierwowzoru :wink: "

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62783
Udostępnij na innych stronach

Ty raczej nie byłeś zwolennikiem "tłuszczyku" :lol:

Po tej próbie stwierdzam, że odrobina więcej nie zaszkodzi. Nie wiem też czy sól morska jest mocniejsza od zwykłej, bo zwykłej 18g na kg masy to moim zdaniem trochę mało. dlatego proponuję 20-21g przy pieczeniu w wędzarni - bardzo mało soku wyciekło, choć ubytek masy był 30%- wieczorem po napełnieniu kątnicy baton ważył 3,20 kg, po wystudzeniu następnego wieczora 2,45kg. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62784
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się nad zwiększeniem mięsa tłustego,może zmielonego na 10, jest trochę za spójna.

pis 69

zrób ( błagam Cię ) Kiełbasę Szlachty dokładnie w/g przepisu.

A dopiero " kumbinuj " :wink:

w przepisie nie ma żadnego wątku o mieleniu !!!

W naszym wykonaniu szynka miała trochę tłuszczyku, więc została potraktowana na równi z jedynką tłuczkiem i poszło . Czego wcale nie żałujemy .

Posłuchaj nas i zaufaj chociaż raz :cool:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62786
Udostępnij na innych stronach

proponuję 20-21g przy pieczeniu w wędzarni

Pis67

Pieczemy 1,2h w 180 stopniach. !!!

W jaki sposób chcesz uzyskać taką temperaturę w wędzarni ??? :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62788
Udostępnij na innych stronach

W naszym wykonaniu szynka miała trochę tłuszczyku, więc została potraktowana na równi z jedynką tłuczkiem i poszło . Czego wcale nie żałujemy .

Ja też dodałem trochę od szynki, pałkę do ciasta i garnek z mięskiem zabrałem do pracy i nawalczyłem się jak mnisi, by zbyt grubo pokrojone(teraz to wiem) kawałki mięsa łatwo potłuc. Tłuczek został w domu i teraz już wiem,że jest to najlepsze narzędzie do tej pracy.

 

Pieczemy 1,2h w 180 stopniach.

 

Ja w wędzarni piekłem 1,5 godz przeważnie w temp powyżej 90stopni. Kiełbasa jest nie za twarda i ścisła, dobrze trzyma się przy krojeniu. Na koniec wrzuciłem jak zwykle całą gałąź jałowca wtedy na moment skoczyła na 110. :grin: :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62793
Udostępnij na innych stronach

Ja w wędzarni piekłem 1,5 godz przeważnie w temp powyżej 90stopni.

to jeszcze raz tyle ciepełka potrzeba do otrzymania efektu :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62794
Udostępnij na innych stronach

pałkę do ciasta i garnek z mięskiem zabrałem do pracy

i tak na sali obrad tłukłeś ?

...czy w własnym biurze ? :???:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62797
Udostępnij na innych stronach

pałkę do ciasta i garnek z mięskiem zabrałem do pracy

i tak na sali obrad tłukłeś ?

...czy w własnym biurze ? :???:

W kuchni, jak tylko nie było gapiów w pobliżu. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62802
Udostępnij na innych stronach

no to mnie uspokoiłeś

...już myślałem , że na Wiejskiej mięsem rzucasz :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62807
Udostępnij na innych stronach

Próbka " Kiełbasy Szlachty z Radomska" została wchłonięta przez kilku degustatorów na III kursie SDM. :wink:

aparat fotograficzny nie ma takiej szybkiej opcji aby to uchwycić :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-63247
Udostępnij na innych stronach

Udało mi się odzyskac oryginalny przepis i zamieszczone pod nim zdjęcie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-63261
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje za piękny wyrób. Mam pytanie jak uzyskać tak piękny kolorek robiąc zgodnie z recepturą . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-64229
Udostępnij na innych stronach

Drogi Dziadku ja to jestem amatorem i dlatego mi taka wyszła.Głupi i początkujący ma zawsze farta^^.Sól morską miałem jak to ona jest grubo ziarnistą i dlatego ją potraktowałem młynkiem może to przez to .Dymiłem ja niecałe 5 h ,temperatury niepodam bo niemam termometra ,ale tliło sie tylko tylko. Wędziłem drewnem olchowym mokrym i suchym. Potem na 1.5 h do piekarnika w 110C
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-64233
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.