fentel Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 20 Marca 2009 POLECAMY i ŻYCZYMY SMACZNEGO Fentel i TomuśSZCZEPAN - Dzięki za przepis od wszystkich "szlachetnie urodzonych" Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 21 Marca 2009 Ale narobiliście chęci ja zrobię na pewno.Pięknie smakowicie wygląda jak będę robił to poproszę pewnie o podpowiedzi :tongue: :tongue: :tongue:Nie piszesz nic czy był jakiś dodatek wody?Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 21 Marca 2009 Dziś startuję półtusza się chłodzi, kątnice się moczą gotowe do czyszczenia.Tylko mnie zastanawia, czy mięso ma być tłuste czy chude, bo na fotach wygląd od poszczególnych wykonawców znacznie się różni. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 21 Marca 2009 czy mięso ma być tłuste czy chude Jak dla Ciebie to, tylko chude. Zgodnie z przepisem. Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paciu Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 25 Marca 2009 To i ja zapodam sobie tę piękną i na pewno boską w smaku kielbaskę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 25 Marca 2009 To i ja zapodam sobie ta piekna i napewna boska w smaku kielbaskepaciu, tylko uważaj, bo ona nie wygląda tak, jak na zdjęciu Szczepana. Ale smak naprawdę niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 26 Marca 2009 Nie piszesz nic czy był jakiś dodatek wody?Wody nie dodawaliśmy . Najważniejsze, to solidnie stłuc mięsko tłuczkiem ( lub pałką "blondi" ) :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 26 Marca 2009 Zrobiłem ją z małymi modyfikacjami. Zamiast soli morskiej użyłem zwykłej warzonej z saletrą, morskiej soli u nas na wsi nie ma. Na 3 kg mięsa użyłem 5g saletry a ilość soli zwiększyłem do 21g na kg po próbie smakowej. Ubijałem pałką do ciast w garnku 4 razy po 15 minut - lepiej to robić jak wcześniej koledzy pisali- tłuczkiem. Zastosowałem 5 g ziół prowansalskich. Wody dodałem tylko 50 ml. Wędziłem dwie godziny w temp. 50 -60 stopni i następne 1,5 godz. piekłem w wędzarni w 80-100 stopni . Smak inny niż wszystko, delikatnie ziołowy. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 26 Marca 2009 Wygląda apetycznie ,ciekawe jaka w przekroju Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 26 Marca 2009 Ale smak naprawdę niezły.Smak inny niż wszystko,tak jak wspomniałem - poezja kompozycja przypraw ( między innymi bazylii, oregano i miodu )- rewelacja. Dlatego proponuję doprawić dokładnie w/g przepisu, a modyfikować " po swojemu " ewentualnie następnym razem :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 26 Marca 2009 Zastanawiam się nad zwiększeniem mięsa tłustego,może zmielonego na 10, jest trochę za spójna. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 26 Marca 2009 Pis a widzisz metodą prób i błędów i opinii Koleżanek i Kolegów wykonamy Najlepsze wyroby. :wink: Ty raczej nie byłeś zwolennikiem "tłuszczyku" :lol: Drobniutko kroiłeś I jeszcze jedno ona jest bardziej podobna do tej "naszej" radomszczańskiej niż do "Pierwowzoru :wink: " Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 26 Marca 2009 Ty raczej nie byłeś zwolennikiem "tłuszczyku" :lol: Po tej próbie stwierdzam, że odrobina więcej nie zaszkodzi. Nie wiem też czy sól morska jest mocniejsza od zwykłej, bo zwykłej 18g na kg masy to moim zdaniem trochę mało. dlatego proponuję 20-21g przy pieczeniu w wędzarni - bardzo mało soku wyciekło, choć ubytek masy był 30%- wieczorem po napełnieniu kątnicy baton ważył 3,20 kg, po wystudzeniu następnego wieczora 2,45kg. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 26 Marca 2009 Zastanawiam się nad zwiększeniem mięsa tłustego,może zmielonego na 10, jest trochę za spójna.pis 69 zrób ( błagam Cię ) Kiełbasę Szlachty dokładnie w/g przepisu. A dopiero " kumbinuj " :wink: w przepisie nie ma żadnego wątku o mieleniu !!! W naszym wykonaniu szynka miała trochę tłuszczyku, więc została potraktowana na równi z jedynką tłuczkiem i poszło . Czego wcale nie żałujemy . Posłuchaj nas i zaufaj chociaż raz pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 26 Marca 2009 proponuję 20-21g przy pieczeniu w wędzarniPis67 Pieczemy 1,2h w 180 stopniach. !!! W jaki sposób chcesz uzyskać taką temperaturę w wędzarni ??? :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 26 Marca 2009 W naszym wykonaniu szynka miała trochę tłuszczyku, więc została potraktowana na równi z jedynką tłuczkiem i poszło . Czego wcale nie żałujemy . Ja też dodałem trochę od szynki, pałkę do ciasta i garnek z mięskiem zabrałem do pracy i nawalczyłem się jak mnisi, by zbyt grubo pokrojone(teraz to wiem) kawałki mięsa łatwo potłuc. Tłuczek został w domu i teraz już wiem,że jest to najlepsze narzędzie do tej pracy. Pieczemy 1,2h w 180 stopniach. Ja w wędzarni piekłem 1,5 godz przeważnie w temp powyżej 90stopni. Kiełbasa jest nie za twarda i ścisła, dobrze trzyma się przy krojeniu. Na koniec wrzuciłem jak zwykle całą gałąź jałowca wtedy na moment skoczyła na 110. :grin: :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 26 Marca 2009 Ja w wędzarni piekłem 1,5 godz przeważnie w temp powyżej 90stopni.to jeszcze raz tyle ciepełka potrzeba do otrzymania efektu :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 26 Marca 2009 pałkę do ciasta i garnek z mięskiem zabrałem do pracyi tak na sali obrad tłukłeś ? ...czy w własnym biurze ? :???: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 26 Marca 2009 pałkę do ciasta i garnek z mięskiem zabrałem do pracyi tak na sali obrad tłukłeś ? ...czy w własnym biurze ? :???:W kuchni, jak tylko nie było gapiów w pobliżu. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 26 Marca 2009 no to mnie uspokoiłeś ...już myślałem , że na Wiejskiej mięsem rzucasz :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-62807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 29 Marca 2009 Próbka " Kiełbasy Szlachty z Radomska" została wchłonięta przez kilku degustatorów na III kursie SDM. :wink: aparat fotograficzny nie ma takiej szybkiej opcji aby to uchwycić :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-63247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 29 Marca 2009 Udało mi się odzyskac oryginalny przepis i zamieszczone pod nim zdjęcie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-63261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paciu Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Jak mówilem tak zrobiłem i wyszło niebo w gebie^^ http://img18.imageshack.us/img18/6372/p4050178.th.jpg http://img18.imageshack.us/img18/2091/p4050179n.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-64227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Gratulacje za piękny wyrób. Mam pytanie jak uzyskać tak piękny kolorek robiąc zgodnie z recepturą . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-64229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paciu Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Drogi Dziadku ja to jestem amatorem i dlatego mi taka wyszła.Głupi i początkujący ma zawsze farta^^.Sól morską miałem jak to ona jest grubo ziarnistą i dlatego ją potraktowałem młynkiem może to przez to .Dymiłem ja niecałe 5 h ,temperatury niepodam bo niemam termometra ,ale tliło sie tylko tylko. Wędziłem drewnem olchowym mokrym i suchym. Potem na 1.5 h do piekarnika w 110C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/6/#findComment-64233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.