Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wykonałem trochę kiełbasy śląskiej. Zbyt mocno mi się uwędziła. Mocno czuć ją wędzarnią. Parzenie, zdjęcie kiełbasa jest po prostu niesmaczna. Może wiecie jak ją zagospodarować?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

Możesz zamrozić i używać do bigosu, grochówki itp.

Jednak za mocno uwędzona, czyli co śmierdzi ?

Może jakieś zdjęcie wklej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270799
Udostępnij na innych stronach

Aż się prosi bigosik. :thumbsup:

Spróbuj ją także zgrillować.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270801
Udostępnij na innych stronach

Możesz tez ją zmielić bez skóry z boczkiem i przesmażyć na konserwę smarowną :)
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270804
Udostępnij na innych stronach

Obmyj, sparz wrzątkiem, zdejmij jelito. Masz doskonały dodatek do zupy, fasolki po bretońsku i takich tam. Pod warunkiem, że to "faktycznie przewędzona" a nie zepsuta, kwaśna kiełbasa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270818
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie to że jest niezjadliwa, samemu parę razy przewędziłem kiełbasę (zaczytanie, wędzenie do późna itd :grin: ), ale kiełbasa była dobra, tylko jelito trzeba było ściągać. Może za długo czekała na wędzenie, i podkisła od surowego czosnku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270822
Udostępnij na innych stronach

Zbyt mocno mi się uwędziła. Mocno czuć ją wędzarnią

Co trzeba robić, żeby kiełbasa się "zbyt mocno uwędziła?

Może ją przypiekłeś za bardzo, czy co :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270823
Udostępnij na innych stronach

Mocno czuć ją wędzarnią.

Wędzarnią .... a może sadzą ?

Napisz coś więcej o swojej wędzarni i sposobie wytarzania dymu.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270827
Udostępnij na innych stronach

halogen, moja pierwsza kiełbasa wędziła się za długo :P miała wręcz twardą skórkę - poszła do zamrażarki a w lato było z niej przepyszne leczo.. myślę, że jakikolwiek nadmiar smaku z wędzarni będzie tylko plusem ;) leczo lubi wędzonkę hehe

..chociaż ciężko mi sobie wyobrazić żeby coś miało za dużo smaku wędzonki :shock:

wklej foteczki jak koledzy radzą :) w razie co uzyskasz jednoznaczną odpowiedź czy coś jest nie halo :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270848
Udostępnij na innych stronach

halogen, a ja chyba wiem o czym piszesz moje pierwsze wyroby takie były zapach dymu dominował Będąc na kursie u Bagno i jedząc kiełbaskę przez niego wykonaną zapytałam czemu maję wyroby intensywnie pachną dymem a jego nie, odpowiedział że wzbyt gęstym dymie wędzę Oczywiście tak było w mojej beczcne było biało od dymu i kopciło się jak z parowoza a ja dzielnie pilnowałam by tego dymu było jak najwięcej i zakrywałam beczkę by jak najmniej go uciekło Dopiero na szkoleniu zobaczyłam ile tak naprawdę tego dymu jest potrzeba do wędzenia Uwagi prowadzących Andrzeja i Wojtka były bardzo pomocne zapach dymu już nie dominuje w moich wędzonkach

Szczerze polecam kursy jakie są organizowane przez WD nawet jeśli wydaje nam się że wszystko już umiemy to i tak wiele cennych rad z kursu zabierzemy ze sobą

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270856
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa była wędzona przed świętami. Niestety nie mogłem jej pilnować cały czas. Moja wędzarnia miała kłopot z utrzymaniem temperatury, która kilka razy skoczyła. Kiełbasa nie jest zepsuta, ale mocno uwędzona. Na zimno jakoś da się zjeść po usunięciu jelita. Ale na gorąco tak intensywnie pachnie, że nie da się jej jeść.

 

 

http://img42.imageshack.us/img42/7033/img8531p.jpg Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270921
Udostępnij na innych stronach

że nie da się jej jeść.

Ta kiełbasa,zakładając że kolor jest jak w realu nie ma oznak przewędzenia,złego smaku należy należy raczej upatrywać w zle przeprowadzonym procesie samego wędzenia i może też użytego drewna.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270925
Udostępnij na innych stronach

Czy czasem Twoja wędzarnia nie jest z metalowej konstrukcji, rura itp? bo kiełbasa wygląda jak by była okopcona a nie uwędzona, w smaku nie ma szczypiącego metalicznego posmaku?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270929
Udostępnij na innych stronach

Osuszanie buk, wędzenie śliwa i grusza.

 

[ Dodano: Pon 25 Lut, 2013 21:11 ]

Czy czasem Twoja wędzarnia nie jest z metalowej konstrukcji, rura itp? bo kiełbasa wygląda jak by była okopcona a nie uwędzona, w smaku nie ma szczypiącego metalicznego posmaku?

Wędzarnia jest drewniana, przewody z cegły.

 

Wędzonki wyszły idealne, kiełbasa wiejska ok, tylko ta kiełbasa śląska jakaś niejadalna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-271049
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa niezalapala dymu ,mogla byc niedostatecznie osuszona lub Zimna .

Wedzarnia za szczelna za duzo dymu -dym stoi a wedzonki sie kisza .

Drewno mokre(wilgotne)

Bledne jest rozumowanie... duzo dymu = dobre wedzonki

Jesli dym niema obiegu to niezaleznie od jego ilosci i tak wedzonki beda blade o dziwnym smaku przewedzenia.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-271908
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa niezalapala dymu ,mogla byc niedostatecznie osuszona lub Zimna .

Wedzarnia za szczelna za duzo dymu -dym stoi a wedzonki sie kisza .

Drewno mokre(wilgotne)

Bledne jest rozumowanie... duzo dymu = dobre wedzonki

Jesli dym niema obiegu to niezaleznie od jego ilosci i tak wedzonki beda blade o dziwnym smaku przewedzenia.

 

Pozdrawiam

Wędzę zawsze z uchylonym wylotem spalin. Drewno śliwa i grusza, ścięte pół roku wcześniej, trzymane w suchym i przewiewnym miejscu. Sądzę, że za długo wędziłem.

 

Co do przyprawy to tylko czosnek, sól, pieprz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-272051
Udostępnij na innych stronach

Ileż można o kilku pętkach kiełbasy? Która na przewędzoną nie wygląda wcale. Raczej na jakąś toruńską czy zwyczajną ze sklepu, oblewaną koncentratem wędzarniczym i parzoną. Skoro na surowo smakuje, zamroź. Będziesz miał jako dodatek do różnych potraw, w których chcesz poczuć smak wędzonki. I tak nikt Ci tu nie odpowie w 100% co było źle.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-272063
Udostępnij na innych stronach

Ileż można o kilku pętkach kiełbasy? Która na przewędzoną nie wygląda wcale. Raczej na jakąś toruńską czy zwyczajną ze sklepu, oblewaną koncentratem wędzarniczym i parzoną

Zwykła kiełbasa, foto tego nie oddaje. Niczym nie oblewana. Po prostu za mocno czuć ją wędzeniem i już. Obrałem jedną i podsmażyłem dodałem sosu chili i wyszło z tego super danie. Kiełbasa ze zdjęcia jest najmniej uwędzona, bo była na końcu wędzarni. Pozostałe kiełbasy mają kolor ciemniejszy i jeszcze bardziej je czuć dymem. To było moje 3 wędzenie kiełbasy.

Poradźcie jak wędzić kiełbasę tak aby była uwędzona ale nie przewędzona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-272132
Udostępnij na innych stronach

Przed momentem sam sobie odpowiedziałeś. :D W każdym przepisie jest uwaga o przestawianiu kijów w wędzarni celem równomiernego dostepu dymu do batonów. Do tego wędzenie wg zaleceń Dziadka: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1271-czesc-xii-poszczegolne-fazy-wedzenia-kielbasy i na pewno będzie Pan zadowolony. :D

Dobrze by było także popracować nad równomiernym rozprowadzaniem dymu w komorze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-272133
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.