halogen Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2013 Witam, wykonałem trochę kiełbasy śląskiej. Zbyt mocno mi się uwędziła. Mocno czuć ją wędzarnią. Parzenie, zdjęcie kiełbasa jest po prostu niesmaczna. Może wiecie jak ją zagospodarować? Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2013 Możesz zamrozić i używać do bigosu, grochówki itp.Jednak za mocno uwędzona, czyli co śmierdzi ?Może jakieś zdjęcie wklej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2013 Aż się prosi bigosik. :thumbsup: Spróbuj ją także zgrillować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2013 Możesz tez ją zmielić bez skóry z boczkiem i przesmażyć na konserwę smarowną Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBSON REDDEVIL Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2013 Ja ,jak zadymiłem za dużo podsmażyłem i poszła w jajeczniczkę :grin: Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2013 Obmyj, sparz wrzątkiem, zdejmij jelito. Masz doskonały dodatek do zupy, fasolki po bretońsku i takich tam. Pod warunkiem, że to "faktycznie przewędzona" a nie zepsuta, kwaśna kiełbasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zastanawia mnie to że jest niezjadliwa, samemu parę razy przewędziłem kiełbasę (zaczytanie, wędzenie do późna itd :grin: ), ale kiełbasa była dobra, tylko jelito trzeba było ściągać. Może za długo czekała na wędzenie, i podkisła od surowego czosnku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zbyt mocno mi się uwędziła. Mocno czuć ją wędzarniąCo trzeba robić, żeby kiełbasa się "zbyt mocno uwędziła? Może ją przypiekłeś za bardzo, czy co :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2013 Mocno czuć ją wędzarnią. Wędzarnią .... a może sadzą ? Napisz coś więcej o swojej wędzarni i sposobie wytarzania dymu. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2013 halogen, moja pierwsza kiełbasa wędziła się za długo :P miała wręcz twardą skórkę - poszła do zamrażarki a w lato było z niej przepyszne leczo.. myślę, że jakikolwiek nadmiar smaku z wędzarni będzie tylko plusem leczo lubi wędzonkę hehe ..chociaż ciężko mi sobie wyobrazić żeby coś miało za dużo smaku wędzonki :shock: wklej foteczki jak koledzy radzą w razie co uzyskasz jednoznaczną odpowiedź czy coś jest nie halo Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2013 halogen, a ja chyba wiem o czym piszesz moje pierwsze wyroby takie były zapach dymu dominował Będąc na kursie u Bagno i jedząc kiełbaskę przez niego wykonaną zapytałam czemu maję wyroby intensywnie pachną dymem a jego nie, odpowiedział że wzbyt gęstym dymie wędzę Oczywiście tak było w mojej beczcne było biało od dymu i kopciło się jak z parowoza a ja dzielnie pilnowałam by tego dymu było jak najwięcej i zakrywałam beczkę by jak najmniej go uciekło Dopiero na szkoleniu zobaczyłam ile tak naprawdę tego dymu jest potrzeba do wędzenia Uwagi prowadzących Andrzeja i Wojtka były bardzo pomocne zapach dymu już nie dominuje w moich wędzonkach Szczerze polecam kursy jakie są organizowane przez WD nawet jeśli wydaje nam się że wszystko już umiemy to i tak wiele cennych rad z kursu zabierzemy ze sobą Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2013 Kiełbasa była wędzona przed świętami. Niestety nie mogłem jej pilnować cały czas. Moja wędzarnia miała kłopot z utrzymaniem temperatury, która kilka razy skoczyła. Kiełbasa nie jest zepsuta, ale mocno uwędzona. Na zimno jakoś da się zjeść po usunięciu jelita. Ale na gorąco tak intensywnie pachnie, że nie da się jej jeść. http://img42.imageshack.us/img42/7033/img8531p.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zwyczajną widzę, a gdzie ta przewędzona? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lutego 2013 że nie da się jej jeść.Ta kiełbasa,zakładając że kolor jest jak w realu nie ma oznak przewędzenia,złego smaku należy należy raczej upatrywać w zle przeprowadzonym procesie samego wędzenia i może też użytego drewna. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lutego 2013 :rolleyes: A jakiego drewna używałeś do wędzenia ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lutego 2013 Czy czasem Twoja wędzarnia nie jest z metalowej konstrukcji, rura itp? bo kiełbasa wygląda jak by była okopcona a nie uwędzona, w smaku nie ma szczypiącego metalicznego posmaku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-270929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lutego 2013 Osuszanie buk, wędzenie śliwa i grusza. [ Dodano: Pon 25 Lut, 2013 21:11 ]Czy czasem Twoja wędzarnia nie jest z metalowej konstrukcji, rura itp? bo kiełbasa wygląda jak by była okopcona a nie uwędzona, w smaku nie ma szczypiącego metalicznego posmaku?Wędzarnia jest drewniana, przewody z cegły. Wędzonki wyszły idealne, kiełbasa wiejska ok, tylko ta kiełbasa śląska jakaś niejadalna. Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-271049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rom_an Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Marca 2013 Dodawałeś jakiejś przyprawy do "śląskiej"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-271866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Marca 2013 Kielbasa niezalapala dymu ,mogla byc niedostatecznie osuszona lub Zimna .Wedzarnia za szczelna za duzo dymu -dym stoi a wedzonki sie kisza .Drewno mokre(wilgotne)Bledne jest rozumowanie... duzo dymu = dobre wedzonki Jesli dym niema obiegu to niezaleznie od jego ilosci i tak wedzonki beda blade o dziwnym smaku przewedzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-271908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Marca 2013 Kielbasa niezalapala dymu ,mogla byc niedostatecznie osuszona lub Zimna . Wedzarnia za szczelna za duzo dymu -dym stoi a wedzonki sie kisza . Drewno mokre(wilgotne) Bledne jest rozumowanie... duzo dymu = dobre wedzonki Jesli dym niema obiegu to niezaleznie od jego ilosci i tak wedzonki beda blade o dziwnym smaku przewedzenia. Pozdrawiam Wędzę zawsze z uchylonym wylotem spalin. Drewno śliwa i grusza, ścięte pół roku wcześniej, trzymane w suchym i przewiewnym miejscu. Sądzę, że za długo wędziłem. Co do przyprawy to tylko czosnek, sól, pieprz. Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-272051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Marca 2013 Jesli wedzenie przebiegało by poprawnie to kielbaski nabrały by koloru ,czego na foto niewidać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-272057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Marca 2013 Ileż można o kilku pętkach kiełbasy? Która na przewędzoną nie wygląda wcale. Raczej na jakąś toruńską czy zwyczajną ze sklepu, oblewaną koncentratem wędzarniczym i parzoną. Skoro na surowo smakuje, zamroź. Będziesz miał jako dodatek do różnych potraw, w których chcesz poczuć smak wędzonki. I tak nikt Ci tu nie odpowie w 100% co było źle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-272063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Marca 2013 Ileż można o kilku pętkach kiełbasy? Która na przewędzoną nie wygląda wcale. Raczej na jakąś toruńską czy zwyczajną ze sklepu, oblewaną koncentratem wędzarniczym i parzonąZwykła kiełbasa, foto tego nie oddaje. Niczym nie oblewana. Po prostu za mocno czuć ją wędzeniem i już. Obrałem jedną i podsmażyłem dodałem sosu chili i wyszło z tego super danie. Kiełbasa ze zdjęcia jest najmniej uwędzona, bo była na końcu wędzarni. Pozostałe kiełbasy mają kolor ciemniejszy i jeszcze bardziej je czuć dymem. To było moje 3 wędzenie kiełbasy. Poradźcie jak wędzić kiełbasę tak aby była uwędzona ale nie przewędzona. Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-272132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Marca 2013 Przed momentem sam sobie odpowiedziałeś. W każdym przepisie jest uwaga o przestawianiu kijów w wędzarni celem równomiernego dostepu dymu do batonów. Do tego wędzenie wg zaleceń Dziadka: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1271-czesc-xii-poszczegolne-fazy-wedzenia-kielbasy i na pewno będzie Pan zadowolony. Dobrze by było także popracować nad równomiernym rozprowadzaniem dymu w komorze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7882-jak-wykorzysta%C4%87-nieudan%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-272133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.