Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Regionalne i tradycyjne produkty mięsne

 

Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat wśród konsumentów wzrosło zainteresowanie żywnością tradycyjną i regionalną. Niewątpliwie związane jest to z rosnąca świadomością kupujących, a także ich przekonaniem o wyższych walorach odżywczych oraz lepszej (szczególnie sensorycznej) jakości produktów wytwarzanych tradycyjnie często bez/lub z niewielkim udziału substancji dodatkowych. Żywnościowe produkty regionalne są traktowane w Unii Europejskiej jako dobro stanowiące element dziedzictwa kulturowego, bowiem kultywowanie lokalnych tradycji i obyczajów jest jednym z priorytetów UE. Polska ma ogromne możliwości wytwarzania produktów regionalnych ze względu na tradycyjne rolnictwo, rodzinne gospodarstwa rolne, silę roboczą na obszarach wiejskich, czyste środowisko naturalne i bogate oraz zróżnicowane dziedzictwo kulturowe.

Produkty regionalne - to produkty lub też środki żywnościowe, których wysoka jakość związana jest z konkretnym obszarem (z danym regionem) i lokalnymi metodami wytwarzania. Do produktów regionalnych, które posiadają oznaczenia stosowane w krajach członkowskich należą produkty wpisane do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).

Produkty tradycyjne produkowane są zgodnie z tradycyjnymi metodami wytwarzania opartych na tradycyjnej recepturze i składnikach oraz będące w obiegu od co najmniej 25 lat. Zazwyczaj są rejestrowane jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) lub wpisywane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Spożywcze produkty lokalne są chronione prawem polskim i prawem Unii Europejskiej. Do najważniejszych aktów prawnych dotyczących zagadnień związanych z rejestracją i ochroną produktów regionalnych oraz wytwarzanych metodami tradycyjnymi należą: Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. 2005 nr 10, poz. 68, wraz ze zm.) oraz Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych (z późn. zm.) i Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (z późn. zm.).

Wśród wielu krajowych produktów rolno-spożywczych wyróżnionych oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS znajdują się także wyroby mięsne, do których należą: kabanosy, kiełbasa myśliwska i kiełbasa jałowcowa (w grupie GTS) oraz kiełbasa lisiecka i jagnię podhalańskie (w grupie ChOG).

Oprócz systemów europejskich każdy kraj ma prawo do tworzenia krajowych systemów jakościowych. W Polsce dla produktów o tradycyjnym charakterze funkcjonuje system „Jakość Tradycja" stworzony prze Polska Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Spośród 39 produktów wyróżnionych znakiem Jakość Tradycja" 10 należy do wyrobów mięsnych. Są to: kiełbasa wiejska kruszewska, salceson wiejski kruszewski, wątrobianka wiejska kruszewska, kiełbasa z Górna, studzienina z Górna, boczek w słoju z Górna, pasztet w słoju tradycyjny z Górna, wiejska pieczona z Górna, boczek pieczony z Górna oraz szynka swojska z Górna.

Ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. 2005 nr 10, poz. 68, wraz ze zm.) oprócz regulacji dotyczących rejestracji nazw na szczeblu UE, umożliwia także tworzenie tzw. Listy Produktów Tradycyjnych. Lista służy wyłącznie zbieraniu i rozpowszechnianiu informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami, promując jednocześnie region i propagując kulturę oraz zwiększając świadomość konsumenta. Na Listę wpisywane są produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają z tradycyjnych metod produkcji, czyli metod wykorzystywanych od co najmniej 25 lat. Z wpisem produktu na Listę Produktów Tradycyjnych nie jest związana ochrona nazwy. W tabeli przedstawiono listę mięsnych produktów tradycyjnych według województw.

 

Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych - kategoria mięso świeże oraz produkty mięsne (www.minrol.gov.pl, 2012)

 

 

Autorzy: mgr Piotr Domaradzki, dr hab. Mariusz Florek, pod redakcją naukową prof.dr.hab. Zygmunta Litwińczuka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/
Udostępnij na innych stronach

Spośród 39 produktów wyróżnionych znakiem Jakość Tradycja" 10 należy do wyrobów mięsnych. Są to:(...) kiełbasa z Górna, studzienina z Górna, boczek w słoju z Górna, pasztet w słoju tradycyjny z Górna, wiejska pieczona z Górna, boczek pieczony z Górna oraz szynka swojska z Górna.

Jak dla mnie to jakiś cyrk, a rejestracja tych produktów to jakaś pomyłka($$$). Mieszkam 15km od Górna, zakłady mięsne, które zarejestrowały te ala tradycyjne produkty istnieją od niecałych 22 lat, i dopiero od +-10 lat stały się znanym producentem, a wyroby jak wyroby, fosforany itd, sama tradycja...

Tak samo jest z wyrobami z markowej i z pilzna, żaden z tych zakładów nie istniał 25 lat temu, ani nie było jakichś specjalnych wyrobów z tych miejscowości.

Jedyny wyrób, co do którego nie mam żadnych wątpliwości to kiełbasa głogowska, która jest typową kiełbasą, wytwarzaną od lat, nie tylko w głogowie, ale praktycznie na całym podkarpaciu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-271504
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to jakiś cyrk

Nie zamieszczałem tego materiału by rozbawiac zadymiaczy. :D Po prostu uważam, że powinien znaleśc się na naszym forum w celach informacyjnych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-271511
Udostępnij na innych stronach

... uważam, że powinien znaleśc się na naszym forum w celach informacyjnych.

Słusznie! Więcej produktów z pozostałych kategorii można znaleźć pod tym adresem: KLIK

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-271530
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Zestawienie na stronach Ministerstwa Rolnictwa jest bardzo ciekawe. Znalazłem wędlinę, która powołuje się na Przepisy Wewnętrzne nr 21 - Kiełbasa wiejska pieczona z mazurskiej masarni Można się śmiać z przyznawania certyfikatu wyrobu regionalnego ale wreszcie ktoś tam u góry coś zrobił dla podtrzymania tradycji dobrych wyrobów.
Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-274139
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W najnowszej ,świątecznej "Polityce" jest ciekawy artykuł o produktach regionalnych i modzie na niej.Tak wielkiej,że sieci marketów zaczynają ją wykorzystywać do swoich zabiegów marketingowych.Tytuł bardzo fajny "Fafernuchy do herbatki" :lol:

Link do wersji elektronicznej artykułu :

http://www.polityka.pl/flexi/action/sales.do

Na marginesie tego artykułu chcę przypomnieć "wojnę krupniokową"rozpętaną przez Bartnika.Zacytuję fragment artykułu o inicjatywie stowarzyszenia Krupniki Śląske /wypowiedż prezesa tego stowarzyszenia a zarazem dyr.katowickiego Cechu Rzeżników i Wędliniarzy Grzegorza Mikiety./

"Krupniki będą mogły być produkowane na Śląsku i Opolszczyżnie i tylko zgodnie z tradycyjną recepturą"Po czym dodaje-"trwa właśnie uzgadnianie receptury,bo są różne wersje,a zgłosić można jedną"

Jak widać w kwestii co jest krupkniokim trwa dyskusja na najwyższych szczeblach śląskich .I czy w zwiąku z tym Bartnik musiał sam siebie skazać na banicję z naszej stonki.To tak pod rozwagę co bardziej krewkim obrońcom "mojej ,jedynej prawdy"

I jeszcze mały powód do lokalnej dumy-Pomorze ma najwięcej zarejestrowanych w Ministerstwie Rolnictwa produktów regionalnych :clap: .Nie muszę dodawać,że większość to kuchnia kaszubska i kociewska.

 

[ Dodano: Pią 29 Mar, 2013 07:30 ]

http://www.polityka.pl/rynek/1538843,1,moda-na-produkty-lokalne.read

pod tym linkiem można przeczytać fragmenty artykułu.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-278101
Udostępnij na innych stronach

Pomorze ma najwięcej zarejestrowanych w Ministerstwie Rolnictwa produktów regionalnych :clap: [/b].Nie muszę dodawać,że większość to kuchnia kaszubska i kociewska.

...

I to są prawdziwe produkty istniejące od conajmniej dziesiątek lat a nie jakieś wymyślone potrzebą chwili w walce o rynek.

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-278236
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest trochę tego z opisem -Klikać na dany asortyment

http://www.minrol.gov.pl/pol/layout/set/print/content/view/full/340/%28pid%29/328

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-278254
Udostępnij na innych stronach

Krupniki Śląske /wypowiedż prezesa tego stowarzyszenia a zarazem dyr.katowickiego Cechu Rzeżników i Wędliniarzy Grzegorza Mikiety./

"Krupniki będą mogły być produkowane na Śląsku i Opolszczyżnie i tylko zgodnie z tradycyjną recepturą"Po czym dodaje-"trwa właśnie uzgadnianie receptury,bo są różne wersje,a zgłosić można jedną"

Jak widać w kwestii co jest krupkniokim trwa dyskusja na najwyższych szczeblach śląskich

no właśnie.... jak widać z powyższego jest obecnie "moda" na tworzenie "wyrobów regionalnych" na siłę... to jest chore

ten "nieszczęsny" krupniok jest po prostu ogólnie znanym wyrobem, którego skład może być zmienny - nazwa jest tylko nazwą regionalną i nie oznacza "jednego słusznego wyrobu"

I szczerze mówiąc nie wiem czy dobrze na tym wyjdą zwykli mieszkańcy śląska posługujący się prawdziwą gwarą... :rolleyes: jeśli zostanie zarejestrowany wyrób regionalny "Krupniok Śląski" to niechaj drżą wszyscy Ci którzy będą chcieli powiedzieć "krupniok" na inne "kaszankowate"....

i ze sklepów śląskich znikną w większości teraz produkowane "krupnioki" bo ich skład nie będzie odpowiadał temu co jest zarejestrowane....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-278393
Udostępnij na innych stronach

abratek, tak żle to chyba nie będzie,przykład z Pohala,gdzie wszystkie serki nie trzymające unijnego wzorca mają najróżniejsze nazwy/bacowski,maślany,deserowy grillowy itp./A oscypek jest ekskluzywnym serkiem dla tych którzy sobie cenią i smak i cenę :lol:

Najważniejsze w/g mnie w tej akcji rejestracji jest to,że wyrób musi być zgodny z zarejestrowaną recepturą, a nie z normą zakładową na żywiecką z 30% wkładem mięsnym.

Mieszkam 15km od Górna, zakłady mięsne, które zarejestrowały te ala tradycyjne produkty istnieją od niecałych 22 lat, i dopiero od +-10 lat stały się znanym producentem,

Tradycyjną wędlinę zgodną z recepturą znaną np.od 100 lat może produkować masarnia powstała wczoraj.Tak jakoś mnie się wydaje :cool:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-278420
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Spośród 39 produktów wyróżnionych znakiem Jakość Tradycja" 10 należy do wyrobów mięsnych. Są to:(...) pasztet w słoju tradycyjny z Górna

Właśnie mam przed sobą ten właśnie pasztet, a oto jego "tradycyjny", "historyczny" skład: mięso wieprzowe 32%, tłuszcz wieprzowy, woda, wątroba wieprzowa 10%, mięso drobiowe 8%, kasza manna, sól, bułka pszenna, białko sojowe, przyprawy, glutaminian sodu-wzmacniacz smaku, askorbinian sodu-stabilizator, e471-emulgator, aromaty, cukry, azotyn sodu-substancja konserwująca.

Na Listę wpisywane są produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają z tradycyjnych metod produkcji, czyli metod wykorzystywanych od co najmniej 25 lat.

Jeżeli dzisiaj dodatek chemii jest tradycją, strach pomyśleć co będzie produktem tradycyjnym za kolejne 25lat, pasta bezmięsna o smaku pasztetu? :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-286409
Udostępnij na innych stronach

To nie ja pisałem. :D Ja tylko zacytowałem. ;) Prędzej by mi ręka ..... :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-286410
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-392484
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nasz chłopie zdrowie albo tupet albo jedno i drugie przecież już podnosiłeś temat wczoraj


nie sądzę aby forum zmieniło zdanie od wczoraj

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7897-regionalne-i-tradycyjne-produkty-mi%C4%99sne-wykaz/#findComment-403445
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.