Maxell Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2013 Zdjęcie: Rosół z bażanta Zaczynamy od wspaniałego rosołu z bażanta: Rosół z bażanta Składniki: 1 bażant (starszy) 50 dkg kości wołowych sól 10 ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki szafranu 10 dkg marchwi 10 dkg pietruszki 10 dkg selera 5 dkg kalarepy 1 nieduża cebula 2 goździki 3—4 owoce jałowca ½ łyżeczki mielonego imbiru 10 dkg kapusty włoskiej 1 pęczek zielonej pietruszki 1—2 liście selera 1 mały kawałek strąka suszonej ostrej papryki 1 strąk słodkiej papryki 1 pomidor 5 dkg pieczarek 10 dkg makaronu (nitki) 40 dkg ugotowanego kalafiora szparagi, zielony groszek tarty chrzan z jabłkami Wykonanie: Oczyszczonego i wypatroszonego bażanta dokładnie umyć. Umyte kości wołowe włożyć do głębokiego garnka, na nich umieścić pokrajanego na porcje bażanta. Zalać zimną wodą, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dodać cebulę naszpikowaną goździkami. Czosnek, szafran, pieprz, jałowiec, imbir oraz ostrą paprykę zamknąć w „bombce" do parzenia herbaty i włożyć do garnka. Całość przyprawić lekko solą, po czym gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 1 godzinę. W tym czasie obrane warzywa umyć, pokrajać na duże kawałki i dodać do zupy razem z kapustą włoską, strąkiem zielonej papryki, pomidorem, pieczarkami oraz nacią pietruszki i selera. Zarówno mięso, jak i warzywa, ugotować do miękkości. Makaron ugotować w osolonej wodzie, przepłukać, odcedzić i odłożyć w ciepłe miejsce. Kalafior, szparagi oraz zielony groszek ugotować w osobnych naczyniach, w niewielkiej ilości słonej wody (jeśli mamy do dyspozycji konserwowe — wystarczy je tylko podgrzać). Teraz kolej na prawdziwy popis sztuki kulinarnej; z powierzchni kryształowo przejrzystego, złotego rosołu zebrać zbyteczny tłuszcz; następnie przy pomocy chochli, ostrożnie, by nie zmącić zupy, przelać ją przez sito do mniejszego naczynia. Wyjąć porcje bażanta (mięso nie powinno odejść od kości), odstawić w ciepłe miejsce. Usunąć nać pietruszki oraz selera, paprykę, pomidor, cebulę, „bombkę" z przyprawami oraz kości wołowe. Na dnie wazy ułożyć obrane ze skóry porcje bażanta, na nich umieścić warstwę makaronu, włoszczyznę pokrajaną w zapałkę oraz ugotowany kalafior, szparagi, groszek, pieczarki. Całość zalać gorącym rosołem. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki i od razu podawać. Inny sposób podania: — na dno wazy nałożyć tylko makaron oraz warzywa; mięso podać na drugie danie z dodatkiem sosu chrzanowo-jabłkowego. Sos chrzanowy z jabłkiem i śmietaną: Składniki: 5 dkg (gotowego) tartego chrzanu w occie 1 duże, winne jabłko (np. odmiany jonatan) ½ szklanki śmietany szczypta soli 1-2 łyżki rosołu Wykonanie: Umyte jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną oraz rosołem, dodać chrzan. Całość wstawić do lodówki (gdzie w zakręconym słoiku może pozostać nawet 4-5 dni). Jeśli nie posiadamy chrzanu w occie, 10 dkg świeżego korzenia obrać, zetrzeć, skropić octem winnym, polać rosołem (1-2 łyżki), po czym wstawić do gorącego, wyłączonego piekarnika, aby z chrzanu ulotnił się nadmiar goryczki. Uwaga: Rosół przyrządzony ze starszego bażanta jest znacznie bardziej aromatyczny, choć wymaga dłuższego gotowania. Smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2013 Podobno rosół z bażanta jest nie do przebicia, ale mój dostawca dziczyzny :grin: mimo moich usilnych próśb koncentruje się na zwierzynie grubej :grin: i jak na razie nie miałem okazji skosztować. :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2013 Rosół z bażanta jest zajeb.... W/w przesis jest dość "bogaty". Ja gotuję tradycyjnie, jak zwykły rosół z jednym wyjątkiem. Gotowanie trwa ok. 14h w temp. nie przekraczającej 80st. Solenie rosołu na dwie godziny przed końcem gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2013 Maxell, daj cos o przepiorkach, u nas teraz w kazdym sklepie sa. Z mila checia sprawdze twoje przepisy.( bazanta jeszcze nie ma). Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2013 Będa przepiórki, będą. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2013 Będa przepiórki, będąOj nie zwlekaj, bo mam wielka ochote, na nowe danie . Robilam je tylko pieczone i faszerowalam nimi kury. Musze to poszukac i zrobic, ciekawe nawet bylo, tylko za duze porcje ,jak dla nas.Przekonalam sie tez, ze przepiorcze mieso bardzo latwo wysuszyc, wtedy jest bez smaku, jak trociny, dlatego trzeba bardzo uwazac z temperatura i czasem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Marca 2013 Dziekuje, to jak beda, od razu polece kupic przepioreczki :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2013 Maxell, daj cos o przepiorkach, u nas teraz w kazdym sklepie sa. Z mila checia sprawdze twoje przepisy.( bazanta jeszcze nie ma).Spokojnie przepiórka może "robić za kuropatwę" dawno to było gdy polowaliśmy na przepiórki ale z tego co sięgam pamięcią to smak bardzo podobny/zbliżony do kuropatwy, tylko mniejsze. Niestety już od wielu lat nie spotkałem, kuropatwy jeszcze się bronią, walczymy o utrzymanie gatunku, przepiórki zniknęły chyba bezpowrotnie. Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Marca 2013 Maxell smaka fotką narobił i jak tu do śniadania wytrzymać :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Marca 2013 Będą przepisy na przepiórki i na kuropatwy. Z tego co słyszałem, co jakiś czas wybija się stada przepiórek po okresie eksploatacji nośnej. Nie wypuszczają ich na wolność, gdyż nie dałyby sobie same rady.Później tutaj posprzątam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Tyle piszecie o dziczyznie ze przypomnialo mi sie ze, mam gdzies przepis na bardzo smaczna zupe z renifera ( mozna sadze zastapic inna dziczyzna )tylko musze przeszukac moje zapiski i przetlumaczyc i chyba bede sama musiala ja zrobic bo dawno nie robilam a bardzo nam smakowala szczegolnie w takie paskudne dni jak teraz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-324348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Choć to nie dziczyzna, od czasu do czasu robię rosół z perliczki wielkopolskiej. 3 godz. gotowania na wolnym ogniu ale potem niebo w gębie. Jak piszą, może konkurować z bażantem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-325930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maestro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Stycznia 2014 ja rosol z bazanta robie okolo 3h i jest bardzo bardzo zacny - puki co najlpszy z rosolow - tyle ze w odroznieniu do rosolu z kury dodaje jeszcze ciut prawdziwka suszonego,troszeczke cynamonu (ale trzeba uwazac zeby nie przesadzic - tak na 5l gar dwie szczypty) i malutka szczypte szafranu - a potem wcinam do oporu,czasem zrobie potrawke na tym rosole - tez malmazja Cytuj Kto silnie chce jeśli już nie wszystko to przynajmniej wiele może. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-327322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joni Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Listopada 2014 Witam, ja w sprawie!Otóz zupy z dziczyzny/dzik,jelen, sarna/ nie mają wogóle smaku. Rosół z nich to jak ciepla pozbawiona smaku polewka,pomimo uzytych warzyw.Nie polecam,a może ktoś ma inne doswiadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-382336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.