Skocz do zawartości

[ZUPY Z DZICZYZNY] - Rosoły i zupy


Rekomendowane odpowiedzi

 

Zdjęcie: Rosół z bażanta

 

Zaczynamy od wspaniałego rosołu z bażanta:

 

Rosół z bażanta

 

Składniki:

 

1 bażant (starszy)

50 dkg kości wołowych

sól

10 ziaren pieprzu

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki szafranu

10 dkg marchwi

10 dkg pietruszki

10 dkg selera

5 dkg kalarepy

1 nieduża cebula

2 goździki

3—4 owoce jałowca

½ łyżeczki mielonego imbiru

10 dkg kapusty włoskiej

1 pęczek zielonej pietruszki

1—2 liście selera

1 mały kawałek strąka suszonej ostrej papryki

1 strąk słodkiej papryki

1 pomidor

5 dkg pieczarek

10 dkg makaronu (nitki)

40 dkg ugotowanego kalafiora

szparagi, zielony groszek

tarty chrzan z jabłkami

 

Wykonanie:

 

Oczyszczonego i wypatroszonego bażanta dokładnie umyć. Umyte kości wołowe włożyć do głębokiego garnka, na nich umieścić pokrajanego na porcje bażanta. Zalać zimną wodą, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dodać cebulę naszpikowaną goździkami. Czosnek, szafran, pieprz, jałowiec, imbir oraz ostrą paprykę zamknąć w „bombce" do parzenia herbaty i włożyć do garnka. Całość przyprawić lekko solą, po czym gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 1 godzinę. W tym czasie obrane warzywa umyć, pokrajać na duże kawałki i dodać do zupy razem z kapustą włoską, strąkiem zielonej papryki, pomidorem, pieczarkami oraz nacią pietruszki i selera. Zarówno mięso, jak i warzywa, ugotować do miękkości. Makaron ugotować w osolonej wodzie, przepłukać, odcedzić i odłożyć w ciepłe miejsce. Kalafior, szparagi oraz zielony groszek ugotować w osobnych naczyniach, w niewielkiej ilości słonej wody (jeśli mamy do dyspozycji konserwowe — wystarczy je tylko podgrzać). Teraz kolej na prawdziwy popis sztuki kulinarnej; z powierzchni kryształowo przejrzystego, złotego rosołu zebrać zbyteczny tłuszcz; następnie przy pomocy chochli, ostrożnie, by nie zmącić zupy, przelać ją przez sito do mniejszego naczynia. Wyjąć porcje bażanta (mięso nie powinno odejść od kości), odstawić w ciepłe miejsce. Usunąć nać pietruszki oraz selera, paprykę, pomidor, cebulę, „bombkę" z przyprawami oraz kości wołowe. Na dnie wazy ułożyć obrane ze skóry porcje bażanta, na nich umieścić warstwę makaronu, włoszczyznę pokrajaną w zapałkę oraz ugotowany kalafior, szparagi, groszek, pieczarki. Całość zalać gorącym rosołem. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki i od razu podawać. Inny sposób podania:

— na dno wazy nałożyć tylko makaron oraz warzywa; mięso podać na drugie danie z dodatkiem sosu chrzanowo-jabłkowego.

 

Sos chrzanowy z jabłkiem i śmietaną:

 

Składniki:

 

5 dkg (gotowego) tartego chrzanu w occie

1 duże, winne jabłko (np. odmiany jonatan)

½ szklanki śmietany

szczypta soli

1-2 łyżki rosołu

 

Wykonanie:

 

Umyte jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną oraz rosołem, dodać chrzan. Całość wstawić do lodówki (gdzie w zakręconym słoiku może pozostać nawet 4-5 dni).

Jeśli nie posiadamy chrzanu w occie, 10 dkg świeżego korzenia obrać, zetrzeć, skropić octem winnym, polać rosołem (1-2 łyżki), po czym wstawić do gorącego, wyłączonego piekarnika, aby z chrzanu ulotnił się nadmiar goryczki.

 

Uwaga: Rosół przyrządzony ze starszego bażanta jest znacznie bardziej aromatyczny, choć wymaga dłuższego gotowania.

 

Smacznego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/
Udostępnij na innych stronach

Podobno rosół z bażanta jest nie do przebicia, ale mój dostawca dziczyzny :grin: mimo moich usilnych próśb koncentruje się na zwierzynie grubej :grin: i jak na razie nie miałem okazji skosztować. :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272699
Udostępnij na innych stronach

Rosół z bażanta jest zajeb.... :)

W/w przesis jest dość "bogaty". Ja gotuję tradycyjnie, jak zwykły rosół z jednym wyjątkiem. Gotowanie trwa ok. 14h w temp. nie przekraczającej 80st. Solenie rosołu na dwie godziny przed końcem gotowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272707
Udostępnij na innych stronach

Maxell, daj cos o przepiorkach, u nas teraz w kazdym sklepie sa. Z mila checia sprawdze twoje przepisy.( bazanta jeszcze nie ma).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272815
Udostępnij na innych stronach

Będa przepiórki, będą. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272820
Udostępnij na innych stronach

Będa przepiórki, będą

Oj nie zwlekaj, bo mam wielka ochote, na nowe danie . Robilam je tylko pieczone i faszerowalam nimi kury. Musze to poszukac i zrobic, ciekawe nawet bylo, tylko za duze porcje ,jak dla nas.Przekonalam sie tez, ze przepiorcze mieso bardzo latwo wysuszyc, wtedy jest bez smaku, jak trociny, dlatego trzeba bardzo uwazac z temperatura i czasem.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272824
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje, to jak beda, od razu polece kupic przepioreczki :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272826
Udostępnij na innych stronach

Maxell, daj cos o przepiorkach, u nas teraz w kazdym sklepie sa. Z mila checia sprawdze twoje przepisy.( bazanta jeszcze nie ma).

Spokojnie przepiórka może "robić za kuropatwę" dawno to było gdy polowaliśmy na przepiórki ale z tego co sięgam pamięcią to smak bardzo podobny/zbliżony do kuropatwy, tylko mniejsze. Niestety już od wielu lat nie spotkałem, kuropatwy jeszcze się bronią, walczymy o utrzymanie gatunku, przepiórki zniknęły chyba bezpowrotnie.

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272831
Udostępnij na innych stronach

Będą przepisy na przepiórki i na kuropatwy. Z tego co słyszałem, co jakiś czas wybija się stada przepiórek po okresie eksploatacji nośnej. Nie wypuszczają ich na wolność, gdyż nie dałyby sobie same rady.

Później tutaj posprzątam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-272851
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

 Tyle piszecie o dziczyznie ze przypomnialo mi sie ze, mam gdzies przepis na bardzo smaczna zupe z renifera ( mozna sadze zastapic inna dziczyzna )tylko musze przeszukac moje zapiski i przetlumaczyc i chyba bede sama musiala ja zrobic bo dawno nie robilam a bardzo nam smakowala szczegolnie w takie paskudne dni jak teraz 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-324348
Udostępnij na innych stronach

Choć to nie dziczyzna, od czasu do czasu robię rosół z perliczki wielkopolskiej. 3 godz. gotowania na wolnym ogniu ale potem niebo w gębie. Jak piszą, może konkurować z bażantem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-325930
Udostępnij na innych stronach

ja rosol z bazanta robie okolo 3h i jest bardzo bardzo zacny - puki co najlpszy z rosolow - tyle ze w odroznieniu do rosolu z kury dodaje jeszcze ciut prawdziwka suszonego,troszeczke cynamonu (ale trzeba uwazac zeby nie przesadzic - tak na 5l gar dwie szczypty) i malutka szczypte szafranu - a potem wcinam do oporu,czasem zrobie potrawke na tym rosole - tez malmazja

Kto silnie chce jeśli już nie wszystko to przynajmniej wiele może.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-327322
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Witam, ja w sprawie!

Otóz zupy z dziczyzny/dzik,jelen, sarna/ nie mają wogóle smaku. Rosół z nich to jak ciepla pozbawiona smaku polewka,pomimo uzytych warzyw.

Nie polecam,a może ktoś ma inne doswiadczenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7933-zupy-z-dziczyzny-roso%C5%82y-i-zupy/#findComment-382336
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.