Marek z Bielska Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2013 Frankfurterki/Francki vel Franki Gramatura przypraw i dodatków podana na 1000 g mięsa 50% mięsień trójgłowy (kulka z łopatki pozbawiona dwóch żył wewnętrznych oraz bocznej) 50% boczek wp. (ja użyłem tzw.duński - bardzo chudy) 100% -1000g-1kg mięsa rozdrobnienie 5mm (brak sitka 6mm) Przyprawy: # NPS użyta w 100% peklosól 23g # glukoza 2g # pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony 3g # gałka muszkatałowa świeżo otarta 1g # czosnek granulowany suszony (moja interpretacja) 1g # woda w zależności od gatunku mięsa 100-150g Wykonanie: Mięso mielimy,mieszamy z przyprawami. W trakcie mieszania dolewamy zimną wodę, Wyrobiony farsz nadziewamy w jelita baranie lub kozie, robiąc parki po 12cm. Kiełbaski osadzamy krótko, lekko suszymy (nie przesuszamy), obracamy kije w wędzarni. Wędzimy tak, aby nie przegrzać farszu, (jeśli przegrzejemy, to już będziemy mieli kiełbaski śląskie.....lub kabanosy). Prawidłowo uwędzone frankfurterki mają smakować na surowo jak wyborna metka. Na surowo są dla mnie najlepsze, a grzane z wody z musztardą - rewelacja. Smacznego. z pozdrowieniami dla Agi & Mirka Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Marca 2013 Prawidłowo uwędzone frankfurterki mają smakować na surowo jak wyborna metka. Na surowo są dla mnie najlepsze, a grzane z wody z musztardą - rewelacja.Marku potwierdzam , dla mnie też rewelacja.Jak tylko wiosna zawita w nasze strony przystępuję do produkcji :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-275761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Marca 2013 Marku, może coś bliżej o temperaturze wędzenia. Czy 30°C jest OK ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-276070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Marca 2013 Marku, może coś bliżej o temperaturze wędzenia. Czy 30°C jest OKwitaj 30'C jest ok,tylko troszke dłużej musisz powędzić,wędzisz do uzyskania ładnego kolorku bez mlecznych przebarwień na batonach,pamiętaj o przekładaniu kiji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-276662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Października 2013 Jutro robię frankfurterki według powyższego przepisu i mam pytanko odnośnie mrożenia: czy mam zamrozić surowe po wędzeniu czy może je sparzyć do uzyskania wewnątrz 72 stopni i dopiero zamrozić ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) sparzyć do uzyskania wewnątrz 72 stopni i dopiero zamrozić ? Jak chcesz.Ja bym sparzył ,żeby nie parzyć raz za razem małą ilość. Nie parze tylko część kiełbasy białej ,którą używam do białego barszczu, żeby jej dwa razy nie parzyć i wywar przy jednokrotnym parzeniu na lepszy smak. Edytowane 24 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Października 2013 Jutro robię frankfurterki według powyższego przepisu i mam pytanko odnośnie mrożenia: czy mam zamrozić surowe po wędzeniu czy może je sparzyć do uzyskania wewnątrz 72 stopni i dopiero zamrozić ? Jak chcesz.Ja bym sparzył ,żeby nie parzyć raz za razem małą ilość. Nie parze tylko część kiełbasy białej ,którą używam do białego barszczu, żeby jej dwa razy nie parzyć i wywar przy jednokrotnym parzeniu na lepszy smak. Możesz je sparzyć ale po tym procesie to już nie będą Frankfurterki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Października 2013 To co to będzie .... ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Października 2013 Frankfurterki , to kiełbaski surowe i ich parzenie to nieporozumienieDopiero przed samym jedzeniem, układamy na patelni, wlewamy wodę na wysokość kiełbasek, a na nie łyżka masła. Podgrzewamy aż do odparowania wody, ale pomysł z musztardą bardzo mi się podoba. . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) To co to będzie .... ? Kiełbasa cienka parzona Edytowane 24 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Października 2013 To co to będzie .... ? jeśli przegrzejemy, to już będziemy mieli kiełbaski śląskie.....lub kabanosy). Prawidłowo uwędzone frankfurterki mają smakować na surowo jak wyborna metka. Na surowo są dla mnie najlepsze Temat ma tylko 1 stronę i nie chce się przeczytać ..... Kiełbasa cienka parzona w sumie też może być cienka parzona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Października 2013 Czytałem tylko pytałem jak nazwać franfuterki po sparzeniu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Października 2013 Miałem okazję degustować te kiełbaski . Oczywiście surowa to jest to ale na ciepło też była wspaniała . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Października 2013 Oczywiście surowa to jest toTylko tak je spożywam,bez żadnej obróbki cieplnej,pycha Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Października 2013 Też jadłem i na zimno i na gorąco. Tak samo pyszne Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka2307 Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Października 2013 Witam pisze w imieniu dziadka Jak najlepiej naciągać jelita baranie na lejek?Mam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-309177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) Najpierw się uśmiechnąłem , ale jak trza pomóc to najpierw lejek musi mieć podobne wymiary co jelito i wyciskamy trochę farszu z lejka by nie było ostrych krawędzi .Jelito przepłukane . Proste jak je...chanie rowerem Edytowane 27 Października 2013 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-309181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Października 2013 Jak najlepiej naciągać jelita baranie na lejek? W tym sklepie jest przyrząd do naciągania jelit baranich na lejek a jak nie to zrób sam www.wyroby-domowe.pl Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-309190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka2307 Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Października 2013 Ja sie na tym niestety na tym nie znam, więc zrobiłam co powinnam Ale dziękuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-309286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Października 2013 Czyli zdolna z ciebie dziewczyna. Na przyszłość:- koniec jelita obetnij nożem - jelito musi być długo moczone, proponuję całą nockę czyli jakieś 12h- odcinek jelita do garnuszka z wodą i podstawiamy pod koniec lejka i naciągamy rozwierając jak przy nakładaniu rajstop na nóżki- jak już założysz rajsto-jelitko na początek lejka, przesuwasz to cholerstwo na początek lejka- i delikatnie, delikatnie i delkatnie, jak z rajsotpką O co w tym chodzi ?O to aby jelito było mokre i prosto z wody naciągane na lejek.Jak na lejku się nie chce przesuwać, polewamy lekko wodą i pójdzie jak po maśle. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-309288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Października 2013 miro - jak mi tej instrukcji nie wydrukujesz przy zakupie , to zmieniam sklep . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-309292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.