Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Frankfurterki/Francki vel Franki

 

Gramatura przypraw i dodatków podana na 1000 g mięsa

 

50% mięsień trójgłowy (kulka z łopatki pozbawiona dwóch żył wewnętrznych oraz bocznej)

50% boczek wp. (ja użyłem tzw.duński - bardzo chudy)

100% -1000g-1kg mięsa rozdrobnienie 5mm (brak sitka 6mm)

 

Przyprawy:

 

# NPS użyta w 100% peklosól 23g

# glukoza 2g

# pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony 3g

# gałka muszkatałowa świeżo otarta 1g

# czosnek granulowany suszony (moja interpretacja) 1g

# woda w zależności od gatunku mięsa 100-150g

 

Wykonanie:

 

Mięso mielimy,mieszamy z przyprawami. W trakcie mieszania dolewamy zimną wodę,

Wyrobiony farsz nadziewamy w jelita baranie lub kozie, robiąc parki po 12cm.

Kiełbaski osadzamy krótko, lekko suszymy (nie przesuszamy), obracamy kije w wędzarni.

Wędzimy tak, aby nie przegrzać farszu, (jeśli przegrzejemy, to już będziemy mieli

kiełbaski śląskie.....lub kabanosy). Prawidłowo uwędzone frankfurterki mają smakować na surowo jak wyborna metka. Na surowo są dla mnie najlepsze, a grzane z wody z musztardą - rewelacja.

Smacznego.

z pozdrowieniami dla Agi & Mirka

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/
Udostępnij na innych stronach

Prawidłowo uwędzone frankfurterki mają smakować na surowo jak wyborna metka. Na surowo są dla mnie najlepsze, a grzane z wody z musztardą - rewelacja.

Marku potwierdzam , dla mnie też rewelacja.Jak tylko wiosna zawita w nasze strony przystępuję do produkcji :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-275761
Udostępnij na innych stronach

Marku, może coś bliżej o temperaturze wędzenia. Czy 30°C jest OK ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-276070
Udostępnij na innych stronach

Marku, może coś bliżej o temperaturze wędzenia. Czy 30°C jest OK

witaj

30'C jest ok,tylko troszke dłużej musisz powędzić,wędzisz do uzyskania ładnego

kolorku bez mlecznych przebarwień na batonach,pamiętaj o przekładaniu kiji

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-276662
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Jutro robię frankfurterki według powyższego przepisu i mam pytanko odnośnie mrożenia: czy mam zamrozić surowe po wędzeniu czy może je sparzyć do uzyskania wewnątrz 72 stopni i dopiero zamrozić ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308601
Udostępnij na innych stronach

sparzyć do uzyskania wewnątrz 72 stopni i dopiero zamrozić ?

 

Jak chcesz.Ja bym sparzył ,żeby nie parzyć raz za razem małą ilość. Nie parze tylko część kiełbasy białej ,którą używam do białego barszczu, żeby jej dwa razy nie parzyć i wywar przy jednokrotnym parzeniu na lepszy smak.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308614
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro robię frankfurterki według powyższego przepisu i mam pytanko odnośnie mrożenia: czy mam zamrozić surowe po wędzeniu czy może je sparzyć do uzyskania wewnątrz 72 stopni i dopiero zamrozić ?

 

Jak chcesz.Ja bym sparzył ,żeby nie parzyć raz za razem małą ilość. Nie parze tylko część kiełbasy białej ,którą używam do białego barszczu, żeby jej dwa razy nie parzyć i wywar przy jednokrotnym parzeniu na lepszy smak.

 

Możesz je sparzyć ale po tym procesie to już nie będą Frankfurterki :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308635
Udostępnij na innych stronach

To co to będzie .... ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308637
Udostępnij na innych stronach

Frankfurterki , to kiełbaski surowe i ich parzenie to nieporozumienie

Dopiero przed samym jedzeniem, układamy na patelni, wlewamy wodę na wysokość kiełbasek, a na nie łyżka masła. Podgrzewamy aż do odparowania wody, ale pomysł z musztardą bardzo mi się podoba. :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308645
Udostępnij na innych stronach

To co to będzie .... ?

 

Kiełbasa cienka parzona  :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308646
Udostępnij na innych stronach

 

 

To co to będzie .... ?

 

jeśli przegrzejemy, to już będziemy mieli kiełbaski śląskie.....lub kabanosy). Prawidłowo uwędzone frankfurterki mają smakować na surowo jak wyborna metka. Na surowo są dla mnie najlepsze

 

Temat ma tylko 1 stronę i nie chce się przeczytać ..... :facepalm:

 

 

Kiełbasa cienka parzona
w sumie też może być cienka parzona :D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308647
Udostępnij na innych stronach

Czytałem tylko pytałem jak nazwać franfuterki po sparzeniu ? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308649
Udostępnij na innych stronach

Miałem okazję degustować te kiełbaski . Oczywiście surowa to jest to ale na ciepło też była wspaniała . :tongue::yes:

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308650
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście surowa to jest to

Tylko tak je spożywam,bez żadnej obróbki cieplnej,pycha :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308652
Udostępnij na innych stronach

Też jadłem i na zimno i na gorąco. Tak samo pyszne :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-308656
Udostępnij na innych stronach

Najpierw się uśmiechnąłem , ale jak trza pomóc to najpierw lejek musi mieć podobne wymiary co jelito i wyciskamy trochę farszu z lejka by nie było ostrych krawędzi .Jelito przepłukane . 

Proste jak je...chanie rowerem  :blush:

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-309181
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak najlepiej naciągać jelita baranie na lejek?

 

W tym sklepie jest przyrząd do naciągania jelit baranich na lejek a jak nie to zrób sam :)

 

www.wyroby-domowe.pl

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-309190
Udostępnij na innych stronach

Czyli zdolna z ciebie dziewczyna.  :D

 

Na przyszłość:

- koniec jelita obetnij nożem 

- jelito musi być długo moczone, proponuję całą nockę  czyli jakieś 12h

- odcinek jelita do garnuszka z wodą i podstawiamy pod koniec lejka i naciągamy rozwierając jak przy nakładaniu rajstop na nóżki

- jak już założysz rajsto-jelitko na początek lejka, przesuwasz to cholerstwo na początek lejka

- i delikatnie, delikatnie i delkatnie, jak z rajsotpką

 

O co w tym chodzi ?

O to aby jelito było mokre i prosto z wody naciągane na lejek.

Jak na lejku się nie chce przesuwać, polewamy lekko wodą i pójdzie jak po maśle.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/#findComment-309288
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.