Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I ja zaraziłem się zadymianiem... :wink:

 

Pod koniec ubiegłego roku zbudowałem swoją pierwszą wędzarnię, wzorując się na projekcie Jackosza... i wyszło coś takiego :lol:

 

 

http://img547.imageshack.us/img547/2973/dsc03236kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

moje dzisiejsze wędzenie było drugim jakie zrobiłem,pierwsze były pstrągi które były bardzo smaczne.Ale czytając forum nabierałem co raz więcej ochoty na uwędzenie szyneczki,polędwicy itp. wędzonek.

Zagłębiając się w rady Dziadka i innych użytkowników, dzisiaj wykonałem pierwsze szyneczki...ale po kolei.

 

Zakupiłem 3,5kg mięsa (szynki i schabik) na początek nie za dużo aby w razie nie udanego wędzenia nie było większych strat :???: .Wzorując się na tabeli Dziadka, zrobiłem zalewę na 7 dni peklowania, wersję mniej słoną w proporcjach :

 

Sól - 150g

Woda - 1,4L

Cukier - 30g

Nastrzyk - 273ml

 

W sobotę wieczorem mięso wyciągnięte z zalewy i rozwieszone na noc do przeschnięcia.Z niecierpliwością czekałem na poranek,kiedy pojadę wędzić swoje pierwsze szyneczki :grin:

 

8:00 rozpaliłem w palenisku i czekałem na zgromadzenie żaru do podsuszenia wędzonek.Gdy wszystko było gotowe wędzonki poleciały do obsuszania :grin:

 

http://img692.imageshack.us/img692/1066/dsc03244kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

po ok godzinie obsuszania,zacząłem zadymianie :shock:

 

http://img43.imageshack.us/img43/763/dsc03239kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

temperaturę utrzymywałem w przedziale 45-52 *C.

 

 

http://img35.imageshack.us/img35/88/dsc03246kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Zapach wydobywający się z wędzarni ściągnął pierwszego chętnego smakosza mięska :grin:

 

http://img21.imageshack.us/img21/9152/dsc03242kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Wędziłem wszytko przez 3,5 godziny plus obsuszanie , nie mogłem na początku załapać dlaczego wędzonki cały czas są jasne i nie nabierają kolorku.Problem chyba polegał na tym że za mało dymu dałem dopiero po jakimś czasie zamknąłem drzwiczki na maksa aby przydusić płomień i wtedy poleciał piękny gęsty dymek, który nadał chyba ładny kolorek.

 

A oto efekt mojego pierwszego wędzenia

 

http://img834.imageshack.us/img834/5034/dsc03250kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

http://img23.imageshack.us/img23/1213/dsc03251kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img96.imageshack.us/img96/791/dsc03252kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

Na koniec zaparzyłem wędzonki w 100*C przez 10 minut i zmniejszyłem temperaturę do 80*C i tak wszystko parzyło się ok 45 minut do osiągnięcia temperatury 79*C wewnątrz szynki

 

http://img9.imageshack.us/img9/6839/dsc03257kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Proszę o ocenę czy pierwszy raz :grin: mi wyszedł

 

bez lampy

http://img835.imageshack.us/img835/2670/dsc03258kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

i z lampą

http://img542.imageshack.us/img542/55/dsc03259kopiowanie.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: wszystko znika w oczach .Już myślę że czas nastawić następne mięsko :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/
Udostępnij na innych stronach

marek3232,

Nie wkleiły się zdjęcia

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277109
Udostępnij na innych stronach

Śliczne ,szczególnie te na tle śniegu -gratuluję .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277120
Udostępnij na innych stronach

Proszę o ocenę

Wszystko jest OK.Pokazuj swoje następne dokonania

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277121
Udostępnij na innych stronach

do osiągnięcia temperatury 79*C wewnątrz szynki

W przekroju wygląda, że nie było tyle stopni, mniemam, że wiesz dlaczego jest zafałszowany wynik pomiaru. Ale i tak wygląda wszystko elegancko. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277123
Udostępnij na innych stronach

Do bólu szczerze, bez wazeliniarstwa (chyba dobrze? :D ) Ci powiem, że to jest to. :D jeśli tak samo smakuja, jak wygladają, to dawaj więcej materiałów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277124
Udostępnij na innych stronach

moje dzisiejsze wędzenie było drugim jakie zrobiłem,

Pięknie, pięknie kolego.. drugie wędzenie i to z jakim efektem :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277127
Udostępnij na innych stronach

do osiągnięcia temperatury 79*C wewnątrz szynki

W przekroju wygląda, że nie było tyle stopni, mniemam, że wiesz dlaczego jest zafałszowany wynik pomiaru. Ale i tak wygląda wszystko elegancko. :cool:

Pis67 wszystkie sugestie są dla mnie bardzo cenne, dlaczego wynik zafałszowany?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277130
Udostępnij na innych stronach

Smakują znakomicie ale muszę popracować na przyprawami w zalewie bo troszkę ich za mało,słoność idealna muszę jeszcze poczytać.

w tej materii musisz wypracować swoje proporcje , ja np. zapisywałem sobie za każdym razem ilość dodawanych przypraw i doszedłem do smaku który mnie w zupełności zadowala

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277135
Udostępnij na innych stronach

do osiągnięcia temperatury 79*C wewnątrz szynki

W przekroju wygląda, że nie było tyle stopni, mniemam, że wiesz dlaczego jest zafałszowany wynik pomiaru. Ale i tak wygląda wszystko elegancko. :cool:

Też na to zwróciłąm uwagę.

Na pewno było nie więcej jak 69. Albo jeszcze mniej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277137
Udostępnij na innych stronach

To sugerujecie że szynka jest nie do parzona ? :cry: po czym to poznać.

Jak wspominałem wcześniej muszę popracować nad smakiem :thumbsup: wyrobów, może podacie jaki i ile dajecie przypraw do zalewy.Wiem że każdy ma swój gust ale będę miał jakiś odnośnik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277171
Udostępnij na innych stronach

po czym to poznać.

Po wyglądzie poznać, jak mierzyłeś temperaturę wewnątrz, czy tak jak na fotografii? :cool:

 

może podacie jaki i ile dajecie przypraw do zalewy

 

Nigdy nie dodaję żadnych przypraw do peklowania na mokro. Czyli podaję ilości - peklosól wg. przepisu, pozostałe przyprawy - zero. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277172
Udostępnij na innych stronach

marek3232, Sliczne :clap: :thumbsup: :shock: widzisz każdy przyprawia pod swój smak a ile czego znajdziesz na forum, według mojego gustu smaku tylko peklosól a do wędlin pieprz czosnek,takie mi najlepiej smakują :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277183
Udostępnij na innych stronach

Ja tam czasami dorzucam do solanki czosnek świeży, pieprz czarny, ziele angielskie, jagody jałowca, i czasami jakieś ziółka, ale tak jak piszą poprzednicy sam musisz „wypracować” sobie swój smak, jakim drewnem wędziłeś ?? wyroby śliczne jak na drugie wędzenie, ja również zadymiałem w ten weekend w sumie ok 24kg. wędlin, twoje kolorek mają taki sam jak moje a ja na zrębkach bukowo-olchowych jadę i na DG, tylko musisz popracować nad parzeniem !!! 79* dla polędwicy to duuuuuużo za dużo !!! w sumie ja do max. 72* parzę baleron i boczki, szynka do 68* a polędwica do 60*, pamiętaj że jak wyjmiesz z gorącej wody i rozwiesisz do ostudzenia to temp. wewnątrz podniesie się jeszcze o 2* !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277187
Udostępnij na innych stronach

Proszę o ocenę czy pierwszy raz :grin: mi wyszedł

rewelacja :clap: :clap:

 

piękny kolor i soczystość widać że pożądana :thumbsup: :clap:

 

oby tak dalej, to teraz tylko czekać na kiełbasy :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277191
Udostępnij na innych stronach

To sugerujecie że szynka jest nie do parzona ?

Masz szczęście, że temperatura wewnątrz nie była taka, jaka chciałeś osiągnąć. Parz do temperatury 67-68 st.C w środku wędzonki. Po wyjęciu i tak jeszcze temp. podskoczy o 2-3 stopnie, osiągając optimum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277214
Udostępnij na innych stronach

marek 3232 bardzo ładne wybarwienie wędzonek, zarówno przed jak i po parzeniu. Ilość (jeśli będą ) dodatków do mokrego peklowania musisz sam dobrać do najlepszego smaku, ja osobiście dodaję tylko sól i peklosól wg kalkulatora. Do kiełbas wg receptury zwiększam tylko 4-6 krotnie ilość czosnku. Jescze raz :clap: :clap: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277333
Udostępnij na innych stronach

Proszę o ocenę czy pierwszy raz mi wyszedł

Fiu,fiu.Pierwszy raz a takie ładne wędzonki to co będzie dalej. :clap:

Co do parzenia to Maxell już Ci napisał a ja tylko sprecyzuje ,że polędwicę parz do 60C w środku a boczek do 74C w środku i będzie mięciutki i tylko szynki gotujemy w 100C przez 10 min.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277339
Udostępnij na innych stronach

Po wyglądzie poznać, jak mierzyłeś temperaturę wewnątrz, czy tak jak na fotografii? :cool:

 

Tak właśnie mierzyłem, teraz domyślam się że powinienem wyjąć szynkę i zmierzyć poza garnkiem.Dobrze myślę.

 

jakim drewnem wędziłeś ??

Wędziłem Dębem i trochę wiśni

 

tylko musisz popracować nad parzeniem !!! 79* dla polędwicy to duuuuuużo za dużo !!! w sumie ja do max. 72* parzę baleron i boczki, szynka do 68* a polędwica do 60*, pamiętaj że jak wyjmiesz z gorącej wody i rozwiesisz do ostudzenia to temp. wewnątrz podniesie się jeszcze o 2* !!

To moje pierwsze przenie i widzę że źle doczytałem bo myślałem że do 80 w środku szynka :blush:

ale na błędach się człowiek uczy i przy waszej pomocy będzie co raz lepiej.

 

to teraz tylko czekać na kiełbasy :grin:

 

Kiełbasy już mi chodziły wczoraj po głowie :grin: i na nie przyjdzie czas.

 

Masz szczęście, że temperatura wewnątrz nie była taka, jaka chciałeś osiągnąć. Parz do temperatury 67-68 st.C w środku wędzonki.

To się nazywa szczęście początkującego :rolleyes: .Nie wie co mi się ubzdurało że mam parzyć do 80*C w środku :???:

 

Dzięki za wszystkie opinie,dzięki temu następne wędzonki będą jeszcze lepsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277341
Udostępnij na innych stronach

I ja zaraziłem się zadymianiem...

Fajna wędzarnia marek :) też coś takiego chodzi za mną... z drewnianą komorą :) No i sama komora, duża z szerokimi drzwiami :)

A wędzonki jak malowane :clap:

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277345
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję udanych wędzonek. Moje pierwsze też były nie tak parzone jak powinny. Dopiero po kursie podstawowym w Łazach dotarło do mnie jak należy parzyć i sprawdzać temeraturę wewnątrz wędzonek.

 

Jeszcze raz gratuluje, a początkującym polecam kurs (wart jest poświęconego czasu i wpisowego).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277374
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.