marek3232 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2013 I ja zaraziłem się zadymianiem... :wink: Pod koniec ubiegłego roku zbudowałem swoją pierwszą wędzarnię, wzorując się na projekcie Jackosza... i wyszło coś takiego :lol: http://img547.imageshack.us/img547/2973/dsc03236kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us moje dzisiejsze wędzenie było drugim jakie zrobiłem,pierwsze były pstrągi które były bardzo smaczne.Ale czytając forum nabierałem co raz więcej ochoty na uwędzenie szyneczki,polędwicy itp. wędzonek. Zagłębiając się w rady Dziadka i innych użytkowników, dzisiaj wykonałem pierwsze szyneczki...ale po kolei. Zakupiłem 3,5kg mięsa (szynki i schabik) na początek nie za dużo aby w razie nie udanego wędzenia nie było większych strat :???: .Wzorując się na tabeli Dziadka, zrobiłem zalewę na 7 dni peklowania, wersję mniej słoną w proporcjach : Sól - 150g Woda - 1,4L Cukier - 30g Nastrzyk - 273ml W sobotę wieczorem mięso wyciągnięte z zalewy i rozwieszone na noc do przeschnięcia.Z niecierpliwością czekałem na poranek,kiedy pojadę wędzić swoje pierwsze szyneczki :grin: 8:00 rozpaliłem w palenisku i czekałem na zgromadzenie żaru do podsuszenia wędzonek.Gdy wszystko było gotowe wędzonki poleciały do obsuszania :grin: http://img692.imageshack.us/img692/1066/dsc03244kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us po ok godzinie obsuszania,zacząłem zadymianie :shock: http://img43.imageshack.us/img43/763/dsc03239kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us temperaturę utrzymywałem w przedziale 45-52 *C. http://img35.imageshack.us/img35/88/dsc03246kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us Zapach wydobywający się z wędzarni ściągnął pierwszego chętnego smakosza mięska :grin: http://img21.imageshack.us/img21/9152/dsc03242kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us Wędziłem wszytko przez 3,5 godziny plus obsuszanie , nie mogłem na początku załapać dlaczego wędzonki cały czas są jasne i nie nabierają kolorku.Problem chyba polegał na tym że za mało dymu dałem dopiero po jakimś czasie zamknąłem drzwiczki na maksa aby przydusić płomień i wtedy poleciał piękny gęsty dymek, który nadał chyba ładny kolorek. A oto efekt mojego pierwszego wędzenia http://img834.imageshack.us/img834/5034/dsc03250kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img23.imageshack.us/img23/1213/dsc03251kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img96.imageshack.us/img96/791/dsc03252kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us Na koniec zaparzyłem wędzonki w 100*C przez 10 minut i zmniejszyłem temperaturę do 80*C i tak wszystko parzyło się ok 45 minut do osiągnięcia temperatury 79*C wewnątrz szynki http://img9.imageshack.us/img9/6839/dsc03257kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us Proszę o ocenę czy pierwszy raz :grin: mi wyszedł bez lampy http://img835.imageshack.us/img835/2670/dsc03258kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us i z lampą http://img542.imageshack.us/img542/55/dsc03259kopiowanie.jpg Uploaded with ImageShack.us :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: wszystko znika w oczach .Już myślę że czas nastawić następne mięsko :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2013 marek3232, Nie wkleiły się zdjęcia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek3232 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2013 już są poprawione dopiero się uczę :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2013 Śliczne ,szczególnie te na tle śniegu -gratuluję . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2013 Proszę o ocenęWszystko jest OK.Pokazuj swoje następne dokonania Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Marca 2013 do osiągnięcia temperatury 79*C wewnątrz szynki W przekroju wygląda, że nie było tyle stopni, mniemam, że wiesz dlaczego jest zafałszowany wynik pomiaru. Ale i tak wygląda wszystko elegancko. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Marca 2013 Do bólu szczerze, bez wazeliniarstwa (chyba dobrze? ) Ci powiem, że to jest to. jeśli tak samo smakuja, jak wygladają, to dawaj więcej materiałów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Marca 2013 Marek3232 :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek3232 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Marca 2013 Smakują znakomicie ale muszę popracować na przyprawami w zalewie bo troszkę ich za mało,słoność idealna muszę jeszcze poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Marca 2013 moje dzisiejsze wędzenie było drugim jakie zrobiłem, Pięknie, pięknie kolego.. drugie wędzenie i to z jakim efektem :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek3232 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Marca 2013 do osiągnięcia temperatury 79*C wewnątrz szynki W przekroju wygląda, że nie było tyle stopni, mniemam, że wiesz dlaczego jest zafałszowany wynik pomiaru. Ale i tak wygląda wszystko elegancko. Pis67 wszystkie sugestie są dla mnie bardzo cenne, dlaczego wynik zafałszowany? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Marca 2013 Smakują znakomicie ale muszę popracować na przyprawami w zalewie bo troszkę ich za mało,słoność idealna muszę jeszcze poczytać. w tej materii musisz wypracować swoje proporcje , ja np. zapisywałem sobie za każdym razem ilość dodawanych przypraw i doszedłem do smaku który mnie w zupełności zadowala Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Marca 2013 do osiągnięcia temperatury 79*C wewnątrz szynki W przekroju wygląda, że nie było tyle stopni, mniemam, że wiesz dlaczego jest zafałszowany wynik pomiaru. Ale i tak wygląda wszystko elegancko. Też na to zwróciłąm uwagę. Na pewno było nie więcej jak 69. Albo jeszcze mniej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek3232 Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Marca 2013 To sugerujecie że szynka jest nie do parzona ? po czym to poznać.Jak wspominałem wcześniej muszę popracować nad smakiem :thumbsup: wyrobów, może podacie jaki i ile dajecie przypraw do zalewy.Wiem że każdy ma swój gust ale będę miał jakiś odnośnik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Marca 2013 po czym to poznać. Po wyglądzie poznać, jak mierzyłeś temperaturę wewnątrz, czy tak jak na fotografii? może podacie jaki i ile dajecie przypraw do zalewy Nigdy nie dodaję żadnych przypraw do peklowania na mokro. Czyli podaję ilości - peklosól wg. przepisu, pozostałe przyprawy - zero. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Marca 2013 marek3232, Sliczne :clap: :thumbsup: :shock: widzisz każdy przyprawia pod swój smak a ile czego znajdziesz na forum, według mojego gustu smaku tylko peklosól a do wędlin pieprz czosnek,takie mi najlepiej smakują :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Marca 2013 Ja tam czasami dorzucam do solanki czosnek świeży, pieprz czarny, ziele angielskie, jagody jałowca, i czasami jakieś ziółka, ale tak jak piszą poprzednicy sam musisz „wypracować” sobie swój smak, jakim drewnem wędziłeś ?? wyroby śliczne jak na drugie wędzenie, ja również zadymiałem w ten weekend w sumie ok 24kg. wędlin, twoje kolorek mają taki sam jak moje a ja na zrębkach bukowo-olchowych jadę i na DG, tylko musisz popracować nad parzeniem !!! 79* dla polędwicy to duuuuuużo za dużo !!! w sumie ja do max. 72* parzę baleron i boczki, szynka do 68* a polędwica do 60*, pamiętaj że jak wyjmiesz z gorącej wody i rozwiesisz do ostudzenia to temp. wewnątrz podniesie się jeszcze o 2* !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Marca 2013 Proszę o ocenę czy pierwszy raz :grin: mi wyszedł rewelacja :clap: :clap: piękny kolor i soczystość widać że pożądana :thumbsup: :clap: oby tak dalej, to teraz tylko czekać na kiełbasy :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Marca 2013 To sugerujecie że szynka jest nie do parzona ?Masz szczęście, że temperatura wewnątrz nie była taka, jaka chciałeś osiągnąć. Parz do temperatury 67-68 st.C w środku wędzonki. Po wyjęciu i tak jeszcze temp. podskoczy o 2-3 stopnie, osiągając optimum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Marca 2013 marek 3232 bardzo ładne wybarwienie wędzonek, zarówno przed jak i po parzeniu. Ilość (jeśli będą ) dodatków do mokrego peklowania musisz sam dobrać do najlepszego smaku, ja osobiście dodaję tylko sól i peklosól wg kalkulatora. Do kiełbas wg receptury zwiększam tylko 4-6 krotnie ilość czosnku. Jescze raz :clap: :clap: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Marca 2013 Proszę o ocenę czy pierwszy raz mi wyszedł Fiu,fiu.Pierwszy raz a takie ładne wędzonki to co będzie dalej. :clap: Co do parzenia to Maxell już Ci napisał a ja tylko sprecyzuje ,że polędwicę parz do 60C w środku a boczek do 74C w środku i będzie mięciutki i tylko szynki gotujemy w 100C przez 10 min. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek3232 Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Marca 2013 Po wyglądzie poznać, jak mierzyłeś temperaturę wewnątrz, czy tak jak na fotografii? Tak właśnie mierzyłem, teraz domyślam się że powinienem wyjąć szynkę i zmierzyć poza garnkiem.Dobrze myślę. jakim drewnem wędziłeś ?? Wędziłem Dębem i trochę wiśni tylko musisz popracować nad parzeniem !!! 79* dla polędwicy to duuuuuużo za dużo !!! w sumie ja do max. 72* parzę baleron i boczki, szynka do 68* a polędwica do 60*, pamiętaj że jak wyjmiesz z gorącej wody i rozwiesisz do ostudzenia to temp. wewnątrz podniesie się jeszcze o 2* !! To moje pierwsze przenie i widzę że źle doczytałem bo myślałem że do 80 w środku szynka :blush: ale na błędach się człowiek uczy i przy waszej pomocy będzie co raz lepiej. to teraz tylko czekać na kiełbasy :grin: Kiełbasy już mi chodziły wczoraj po głowie :grin: i na nie przyjdzie czas. Masz szczęście, że temperatura wewnątrz nie była taka, jaka chciałeś osiągnąć. Parz do temperatury 67-68 st.C w środku wędzonki. To się nazywa szczęście początkującego :rolleyes: .Nie wie co mi się ubzdurało że mam parzyć do 80*C w środku :???: Dzięki za wszystkie opinie,dzięki temu następne wędzonki będą jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Marca 2013 I ja zaraziłem się zadymianiem...Fajna wędzarnia marek też coś takiego chodzi za mną... z drewnianą komorą No i sama komora, duża z szerokimi drzwiami A wędzonki jak malowane :clap: Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek3232 Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Marca 2013 Pkemon15 Dzięki.Czytam na bierząco Twoje wątki i n pewno zaczerpnę wiele informacji.Wszystko fajnie napisane...tak z jajem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_cb Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Marca 2013 Gratuluję udanych wędzonek. Moje pierwsze też były nie tak parzone jak powinny. Dopiero po kursie podstawowym w Łazach dotarło do mnie jak należy parzyć i sprawdzać temeraturę wewnątrz wędzonek. Jeszcze raz gratuluje, a początkującym polecam kurs (wart jest poświęconego czasu i wpisowego). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/#findComment-277374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.