JaGra Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Września 2013 Odkrój też ten zepsuty kawałek :!: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-301789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebu998 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Września 2013 Dzięki za rade . Jutro jak tylko skończę zmianę , zrobię jak radzicie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-301800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Września 2013 no o tym że mięso ma mieć temperaturę otoczenia 4-6 stopni to chyba nie trzeba przypominać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-301955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryskj Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 A teraz pytanie moje zapeklowałem mięso tak jak zawsze i teraz wypadł mi wyjazd w delegacje a beczka z mięsem został w kuchni na podłodze i wróciłem po 4 dniach niby solanka nie śmierdzi mięso wydaje się ok ale to peklowanie odbywało się 4 dni w temp. pokojowej i teraz pytanie wyrzucić mięso nie chcem sie potruć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 a beczka z mięsem został w kuchni na podłodze i wróciłem po 4 dniach niby solanka nie śmierdzi mięso wydaje się ok ale to peklowanie odbywało się 4 dni w temp. pokojowej i teraz pytanie wyrzucić mięso nie chcem sie potruć Tego nikt na odległość na 100% Ci stwierdzi - może masz chłodno w kuchni a może robisz solankę o dużym steżeniu i w związku z tym nic się nie stało choć ja bym sie obawiała czy aby na pewno mięso jest ok. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Wyjmij mięso, umyj je oraz beczkę i zalej nowa zalewą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryskj Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) to tak dziś akurat jest czas na wyciaganie z solanki a robiłem solankę według tabeli Dziadka 4dni 10l wody i 1,5kg peklosoli do tego doszły przyprawy, a temp. w kuchni jak na ta porę roku to 24 stopnie Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez kryskj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Ocena organoleptyczna jest tu bardzo pomocna. Stężenie było solidne więc jeśli zapach i wyglod jest w porządku to smaruj z tym do wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 10l wody i 1,5kg peklosoli do tego doszły przyprawy, No to fest stężenie może dlatego nic się nie stało . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryskj Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 wszyscy w domu wąchali solanki i mięsa nikt nic nie czół, solanka zrobiła się mętna ale zawsze tak miałem bo daje sporo przypraw które gotuje chwile we wrzątku by oddały aromat teraz myje mięso (zawsze tak robie po peklowaniu) powiesze do ocieknięcia w łazience i rano do wędzarki Przyprawy: czosnek cały z łupinami, pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek, wegeta, goździki, maga w płynie, liść laurowy, papryka słodka i ostra, rozmaryn, tymianek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 [Przyprawy: czosnek cały z łupinami, pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek, wegeta, goździki, maga w płynie, liść laurowy, papryka słodka i ostra, rozmaryn, tymianek] Jak chcesz smaczniejsze jeszcze to pekluj bez tego zielska i vegety- Tylko peklosol zdziwisz się jak jest dobre. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 wszyscy w domu wąchali solanki i mięsa nikt nic nie czół, solanka zrobiła się mętna ale zawsze tak miałem bo daje sporo przypraw które gotuje chwile we wrzątku by oddały aromat teraz myje mięso (zawsze tak robie po peklowaniu) powiesze do ocieknięcia w łazience i rano do wędzarki Przyprawy: czosnek cały z łupinami, pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek, wegeta, goździki, maga w płynie, liść laurowy, papryka słodka i ostra, rozmaryn, tymianekRozumiem że wielu coś tam doprawia. Ale żeby wrzucać wszystko Szkoda mięcha. Potwierdzam wpis Muskiego. Od dawna robię tylko na peklosoli bez ŻADNYCH przypraw i to jest smak kompletny. Ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje. Jednak taka mnogość przypraw i jeszcze wegeta gdzie już jest miks chyba wybiega poza dyskusje o gustach Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryskj Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Dziękuje wszystkim za podpowiedzi odnośnie mięsa, uwędzone i jest dobre czyli się nie popsuło peklując się 4 dni w temperaturze pokojowej 24stopnieOdnośnie przypraw do peklowania to następnym razem posłucham was i zrobie bez żadnych przypraw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Kryskj, jestes zarejestrowany od 4 grudnia 2017 roku ,a zadajesz dziecinne pytania. Ja też nie dodaje ziół do zalewy w czasie peklowania.Zastanawiam się,że można spróbować dodać zioła do wody w czasie parzenia szynek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Można, pytanie tylko po co? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 (edytowane) Z tym dodawaniem. Ja dodaję ale dla mnie ma być nuta a nie perfumeria. Raz za namową nie dostałem i wróciłem do dodawania. Ale już magii, Vegeta papryki goździki tymianek oregano jałowiec to dla mnie za dużo.Mój zestaw liść laurowy, ziele angielskie pieprz cały , kolendra, czosnek, niekiedy gorczyca. Ale tego ciut. Nie daję łupin one są aromatyczne ale też mają duzo zanieczyszczeń . Wszystkiego przyprawy gotujemy w małej ilości wody . Studzę i do zalewy. Czosnek obieramy nie gotuję kroję na dwie trzy części jak duży. I mięso w zalewie do lodówki. Edytowane 7 Sierpnia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Maćku,dodajesz przyprawy po wcześniejszym zagotowaniu i dobrze robisz,bo zioła mogą być skażone bakteriologicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Dziękuje wszystkim za podpowiedzi odnośnie mięsa, uwędzone i jest dobre czyli się nie popsuło peklując się 4 dni w temperaturze pokojowej 24stopnieOdnośnie przypraw do peklowania to następnym razem posłucham was i zrobie bez żadnych przyprawNastępnym razem proponuję poczytać dział dla początkujących o zasadach peklowania.Naprawdę jesteś odważny peklujac w takiej wysokiej temp .Są pewne żelazne zasady , które należy przestrzegać. Peklujemy w temp 4-6 stopni i najbezpieczniej bez dodatku przypraw. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-782037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.