Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Odkrój też ten zepsuty kawałek :!:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-301789
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

  • 8 lat później...

A teraz pytanie moje zapeklowałem mięso tak jak zawsze i teraz wypadł mi wyjazd w delegacje a beczka z mięsem został w kuchni na podłodze i wróciłem po 4 dniach niby solanka nie śmierdzi mięso wydaje się ok ale to peklowanie odbywało się 4 dni w temp. pokojowej i teraz pytanie wyrzucić mięso nie chcem sie potruć 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781048
Udostępnij na innych stronach

 

 

a beczka z mięsem został w kuchni na podłodze i wróciłem po 4 dniach niby solanka nie śmierdzi mięso wydaje się ok ale to peklowanie odbywało się 4 dni w temp. pokojowej i teraz pytanie wyrzucić mięso nie chcem sie potruć  
 

 

Tego nikt na odległość na 100% Ci  stwierdzi - może masz chłodno w kuchni a może robisz solankę o dużym steżeniu i w związku z tym nic się nie stało choć ja bym sie obawiała czy aby na pewno mięso jest ok. 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781062
Udostępnij na innych stronach

Wyjmij mięso, umyj je oraz beczkę i zalej nowa zalewą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781063
Udostępnij na innych stronach

to tak dziś akurat jest czas na wyciaganie z solanki a robiłem solankę według tabeli Dziadka 4dni 10l wody i 1,5kg peklosoli do tego doszły przyprawy, a temp. w kuchni jak na ta porę roku to 24 stopnie

Edytowane przez kryskj
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781069
Udostępnij na innych stronach

 

 

10l wody i 1,5kg peklosoli do tego doszły przyprawy,
 

 

No to fest stężenie  może dlatego nic się nie stało .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781075
Udostępnij na innych stronach

wszyscy w domu wąchali solanki i mięsa nikt nic nie czół, solanka zrobiła się mętna ale zawsze tak miałem bo daje sporo przypraw które gotuje chwile we wrzątku by oddały aromat teraz myje mięso (zawsze tak robie po peklowaniu) powiesze do ocieknięcia w łazience i rano do wędzarki 

Przyprawy: czosnek cały z łupinami, pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek, wegeta, goździki, maga w płynie, liść laurowy, papryka słodka i ostra, rozmaryn, tymianek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781080
Udostępnij na innych stronach

[Przyprawy: czosnek cały z łupinami, pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek, wegeta, goździki, maga w płynie, liść laurowy, papryka słodka i ostra, rozmaryn, tymianek]  Jak chcesz smaczniejsze jeszcze to pekluj bez tego zielska i vegety- Tylko peklosol zdziwisz się jak jest dobre.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781084
Udostępnij na innych stronach

wszyscy w domu wąchali solanki i mięsa nikt nic nie czół, solanka zrobiła się mętna ale zawsze tak miałem bo daje sporo przypraw które gotuje chwile we wrzątku by oddały aromat teraz myje mięso (zawsze tak robie po peklowaniu) powiesze do ocieknięcia w łazience i rano do wędzarki

Przyprawy: czosnek cały z łupinami, pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek, wegeta, goździki, maga w płynie, liść laurowy, papryka słodka i ostra, rozmaryn, tymianek

Rozumiem że wielu coś tam doprawia. Ale żeby wrzucać wszystko Szkoda mięcha. Potwierdzam wpis Muskiego. Od dawna robię tylko na peklosoli bez ŻADNYCH przypraw i to jest smak kompletny. Ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje. Jednak taka mnogość przypraw i jeszcze wegeta gdzie już jest miks chyba wybiega poza dyskusje o gustach

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781242
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi odnośnie mięsa, uwędzone i jest dobre czyli się nie popsuło peklując się 4 dni w temperaturze pokojowej 24stopnie

Odnośnie przypraw do peklowania to następnym razem posłucham was i zrobie bez żadnych przypraw

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781278
Udostępnij na innych stronach

Kryskj, jestes zarejestrowany od 4 grudnia 2017 roku ,a zadajesz dziecinne pytania. Ja też nie dodaje  ziół  do zalewy w czasie peklowania.Zastanawiam  się,że można spróbować  dodać zioła do wody  w czasie parzenia  szynek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781286
Udostępnij na innych stronach

Z tym dodawaniem. Ja dodaję ale dla mnie ma być nuta a nie perfumeria. Raz za namową nie dostałem i wróciłem do dodawania. Ale już magii, Vegeta papryki goździki tymianek oregano jałowiec to dla mnie za dużo.

Mój zestaw liść laurowy, ziele angielskie pieprz cały , kolendra, czosnek, niekiedy gorczyca. Ale tego ciut. Nie daję łupin one są aromatyczne ale też mają duzo zanieczyszczeń . Wszystkiego przyprawy gotujemy w małej ilości wody . Studzę i do zalewy. Czosnek obieramy nie gotuję kroję na dwie trzy części jak duży. I mięso w zalewie do lodówki.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-781302
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi odnośnie mięsa, uwędzone i jest dobre czyli się nie popsuło peklując się 4 dni w temperaturze pokojowej 24stopnie

Odnośnie przypraw do peklowania to następnym razem posłucham was i zrobie bez żadnych przypraw

Następnym razem proponuję poczytać dział dla początkujących o zasadach peklowania.

Naprawdę jesteś odważny peklujac w takiej wysokiej temp .

Są pewne żelazne zasady , które należy przestrzegać.

Peklujemy w temp 4-6 stopni i najbezpieczniej bez dodatku przypraw.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/3/#findComment-782037
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.