Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widać,że użyłeś peklosoli na widok może być .Ja osobiście dałbym więcej majeranku,ale to kwestia smaku,a tak na marginesie mój kolega taką kiełbasę nie nazywa białą tylko różową .Pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-278974
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

z tego powodu że mięso było zakupione w sklepie

Witaj dopiero dzisiaj wróciłem na Twój post a co to ma do rzeczy gdzie kupisz mięso w kontekście używania soli lub peklosoli wszak nie o to w tej "zabawie "chodzi peklosól pomaga zachować kolor,to tylko tak na marginesie nie żebym się wymądrzał.To jest Twoja kiełbaska i już,napisz proszę jak smakowała bo to według mnie jest najważniejsze .

pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-282017
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko :!: i pewnie o te pozostałe (bardzo ważne) "właściwości" chodziło lesniak- owi

Masz oczywiście racje tylko nie wiem bo i skąd czym się kierował,chociaż mogłem się domyślić patrząc chociażby na staż lub też ilość postów :blush: pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-282051
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

szkoda ze do wielkanocy tak daleko :(

Czy tylko na Wielkanoc jadamy białą kiełbasę ??

Uważam że każda pora jest dobra... wystarczą tylko chęci :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-293507
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam ! Jak zmielić mięso, jakie i na jakim sitku ? Łopatka tak jak na zdjęciu, ale jak z resztą ?

Mięso powinieneś najpierw sklasyfikować.

Z łopatki wykrawasz czyste mięso.

Pozostaną ci kawałki mięsa z tłuszczem i błonami.

Tak samo postępujesz z boczkiem i golonką.

 

Czyste mięso mielisz na sitku 13 lub 16.

Mięso z tłuszczem na 10-ce.

Czyste mięso z golonki na 8-mce, potem na 4 lub 6-ce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300742
Udostępnij na innych stronach

Tak samo postępujesz z boczkiem i golonką.

Mirek.Boczek i golonkę chcesz klasyfikować.A na jakie klasy? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300749
Udostępnij na innych stronach

Z boczku uzyskujemy - Mięso kl II, mięso kl IV,tłuszcz drobny,skórki .

Z golonki natomiast uzyskamy - kości , skórki , wp kl IV, tłuszcz drobny, wp kl III i kl II.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300757
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, jak to dobrze mądrego poczytać :lol: Brakowało nam Ciebie Dziadku :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300758
Udostępnij na innych stronach

A widzisz, ja sobie z boczku też odcinam co się da z czystego mięsa .... a co !

To zależy jaki jakościowo boczek kupie.

Z golonki również, reszta na drobne sitko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300762
Udostępnij na innych stronach

A widzisz, ja sobie z boczku też odcinam co się da z czystego mięsa .... a co

A jak boczek nie ma tłuszczu bo i takie się trafiają zresztą coraz częściej to co Ty tam klasyfikujesz.A z golonki to co odcinasz.Jak odcinasz skórę to razem z tłuszczem to gdzie tu klasyfikacja.Oj kombinujesz chłopie jak koń pod górę :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300770
Udostępnij na innych stronach

Raczej jak dwa konie.

U ciebie boczek i golonka bez tłuszczu :cool: sama radość.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300775
Udostępnij na innych stronach

kl II.

A co jest kl II w golonce?.

 

mięso kl IV,

Zależy z jakiego.

Co do reszty to zgoda ,ale Miro wcale o tym nie pisał.On klasyfikuje boczek na klII i tłuszcz pomijając skórki i dlatego moje pytanie jak sklasyfikuje chudy boczek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300786
Udostępnij na innych stronach

A co mam skórki do kiełbasy dawać ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300789
Udostępnij na innych stronach

Z golonki natomiast uzyskamy - kości , skórki , wp kl IV, tłuszcz drobny, wp kl III i kl II.

Na mnie chyba się nie gniewasz :grin: więc ponawiam swoja prośbę.Czy mógłbyś Dziadku rozwinąć gdzie w golonce znajduje się kl II?.I jeszcze jedno pytanie.Czy trybowanie i skórowanie jest klasyfikacją czy termin ten dotyczy jedynie mięsa i tłuszczu?

 

[ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 14:00 ]

A co mam skórki do kiełbasy dawać ?

A dodawaj sobie co chcesz :tongue: .Dobrze wiesz, że nasza dyskusja tego nie dotyczyła :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300927
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.