lesniak Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Witam moja Świąteczna biała kiełbasa... Składniki: 5 kg łopatki 1 kg boczku 1 kg golonki tylnej bez kości. sól, pieprz, czosnek, majeranek do smaku, 1 szk. ciepłej wody. : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Widać,że użyłeś peklosoli na widok może być .Ja osobiście dałbym więcej majeranku,ale to kwestia smaku,a tak na marginesie mój kolega taką kiełbasę nie nazywa białą tylko różową .Pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-278974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Tak była peklosól 2 łyżeczki płaskie na tą ilość tylko z tego powodu że mięso było zakupione w sklepie a nie bezpośrednio w żezni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-278982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 z tego powodu że mięso było zakupione w sklepieWitaj dopiero dzisiaj wróciłem na Twój post a co to ma do rzeczy gdzie kupisz mięso w kontekście używania soli lub peklosoli wszak nie o to w tej "zabawie "chodzi peklosól pomaga zachować kolor,to tylko tak na marginesie nie żebym się wymądrzał.To jest Twoja kiełbaska i już,napisz proszę jak smakowała bo to według mnie jest najważniejsze . pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-282017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 peklosól pomaga zachować kolorNie tylko :!: i pewnie o te pozostałe (bardzo ważne) "właściwości" chodziło lesniak- owi . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-282027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Nie tylko :!: i pewnie o te pozostałe (bardzo ważne) "właściwości" chodziło lesniak- owiMasz oczywiście racje tylko nie wiem bo i skąd czym się kierował,chociaż mogłem się domyślić patrząc chociażby na staż lub też ilość postów :blush: pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-282051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lipca 2013 szkoda ze do wielkanocy tak daleko Czy tylko na Wielkanoc jadamy białą kiełbasę ?? Uważam że każda pora jest dobra... wystarczą tylko chęci :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-293507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanczyk333 Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Września 2013 Witam ! Jak zmielić mięso, jakie i na jakim sitku ? Łopatka tak jak na zdjęciu, ale jak z resztą ? Cytuj Żono moja Serce mojenie ma takich jak my Dwoje Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Września 2013 stanczyk333, Mistrz Bagno tak to robi :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Września 2013 Witam ! Jak zmielić mięso, jakie i na jakim sitku ? Łopatka tak jak na zdjęciu, ale jak z resztą ?Mięso powinieneś najpierw sklasyfikować. Z łopatki wykrawasz czyste mięso. Pozostaną ci kawałki mięsa z tłuszczem i błonami. Tak samo postępujesz z boczkiem i golonką. Czyste mięso mielisz na sitku 13 lub 16. Mięso z tłuszczem na 10-ce. Czyste mięso z golonki na 8-mce, potem na 4 lub 6-ce. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Września 2013 Tak samo postępujesz z boczkiem i golonką. Mirek.Boczek i golonkę chcesz klasyfikować.A na jakie klasy? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Września 2013 Z boczku uzyskujemy - Mięso kl II, mięso kl IV,tłuszcz drobny,skórki . Z golonki natomiast uzyskamy - kości , skórki , wp kl IV, tłuszcz drobny, wp kl III i kl II. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Września 2013 DZIADEK, jak to dobrze mądrego poczytać :lol: Brakowało nam Ciebie Dziadku :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Września 2013 A widzisz, ja sobie z boczku też odcinam co się da z czystego mięsa .... a co !To zależy jaki jakościowo boczek kupie.Z golonki również, reszta na drobne sitko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Września 2013 A widzisz, ja sobie z boczku też odcinam co się da z czystego mięsa .... a co A jak boczek nie ma tłuszczu bo i takie się trafiają zresztą coraz częściej to co Ty tam klasyfikujesz.A z golonki to co odcinasz.Jak odcinasz skórę to razem z tłuszczem to gdzie tu klasyfikacja.Oj kombinujesz chłopie jak koń pod górę :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Września 2013 Raczej jak dwa konie.U ciebie boczek i golonka bez tłuszczu sama radość. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Września 2013 kl II. A co jest kl II w golonce?. mięso kl IV, Zależy z jakiego. Co do reszty to zgoda ,ale Miro wcale o tym nie pisał.On klasyfikuje boczek na klII i tłuszcz pomijając skórki i dlatego moje pytanie jak sklasyfikuje chudy boczek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Września 2013 A co mam skórki do kiełbasy dawać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Września 2013 Z golonki natomiast uzyskamy - kości , skórki , wp kl IV, tłuszcz drobny, wp kl III i kl II.Na mnie chyba się nie gniewasz :grin: więc ponawiam swoja prośbę.Czy mógłbyś Dziadku rozwinąć gdzie w golonce znajduje się kl II?.I jeszcze jedno pytanie.Czy trybowanie i skórowanie jest klasyfikacją czy termin ten dotyczy jedynie mięsa i tłuszczu? [ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 14:00 ]A co mam skórki do kiełbasy dawać ?A dodawaj sobie co chcesz :tongue: .Dobrze wiesz, że nasza dyskusja tego nie dotyczyła Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-300927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanczyk333 Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Września 2013 Dzięki !!! To jutro działam ! Pierwszy raz, jak zwykle co dotyczy wyrobów z mięsa :thumbsup: Cytuj Żono moja Serce mojenie ma takich jak my Dwoje Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8057-moja-bia%C5%82a-wielkanocna/#findComment-301490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.