Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeczytałem kiedyś przepis na roladę mozaikową i to jest moja wersja takiej rolady :wink:

Ciemna masa- mięso z łopatki mielone 3x na sitku 2 mm Przyprawione pieprzem,solą i zielem angielskim.Zabarwione suszoną krwią. Do tego emulsja ze skórek wieprzowych.

0,5 kg mięsa

2 łyżki suszonej krwi

1 łyżka emulsji

Pokrojona w drobną kostkę slonina dodana na samym końcu.Nadziewanie(miałem tylko jelita bialkowe ale jedno mi pękło), parzenie, studzenie, krojenie wzdłóż na 6 części

Masa biała

mięso wieprzowe (taka ilość jw. słoniny) dzień wcześniej pokrojone w kostke i marynowane w wodzie z dodatkiem soli i suszonej krwi. Wyjęte i osuszone.Miedzy czasie mięso drobiowe (ilość jak łopatki) mielone jw. z dodatkiem emulsji,przyprawione solą i pieprzem białym. Nadziewanie,parzenie,studzenie,krojenie.

Składane na przemian,między "elementy" wlożona slonina.

Na folii spożywczej rozłozone mięso z łopatki zmielone z dodatkiem pieprzu,soli,papryki ostrej,łyżki krwi i łyżki emulsji.Na to ułożony walec z kolorowych mięs, zwinięte,przewiązane i parzone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/
Udostępnij na innych stronach

Efekt wizualny :clap: szkoda ,że nie masz fotorelacji z poszczególnych etapów .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279325
Udostępnij na innych stronach

Miałęm iść już spać, przepraszam..

ALE! przepiękne jest to co zrobiłeś!

powtórz to i podziel się z nami tajemnicą.. dla mnie to jest piękny sekret do odkrycia!

na prawdę duże :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279328
Udostępnij na innych stronach

Markerus, piękny wyrób , czekam na szczegółową fotorelację .

Robi wrażenie :clap: :clap: :thumbsup:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279332
Udostępnij na innych stronach

Witam jestem nowym użytkownikiem , ale chciałbym wiedzieć ile czsu ci zajeło dojście do takiego efektu w przyrządzaniu w

yrobów . ( Pasja czy zawód. pozdrawiam.)

krzysiek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279333
Udostępnij na innych stronach

Markerus, Gratulacje za wyrób. Wiem, ile pracy należy włożyć aby uzyskać zadowalający efekt.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279462
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam

Obiecana fotorelacja.

 

Składniki:

łopatka wieprzowa-1,4kg

filet drobiowy-0,5kg

płat słoniny 20x10cm

krew suszona

emulsja ze skórek

przyprawy:

peklosól

sól

pieprz

czosnek

kminek(do zewnętrznej warstwy)

Z łopatki wybrałem 60g miesa i pokroiłem w kostkę 5mm, tak samo słoninę.Kostki mięsa włożone do kubka zalane przegotowana zimną wodą z rozpuszczona 1 łyżką krwi

Kostki słoniny tylko trochę posolone.

Łopatkę i filet peklowałem (16g/kg)

Do lodówki na noc.Na następny dzień ciemne kostki wyjęte z zalewy opłukane i ociekały na sitku kilka godzin, a mięsa zmielone po 2x na najdrobniejszym sitku. Z łopatki wzięte 0.5 kg, a reszta idzie na warstwę zewnętrzną.

Do 0,5kg łopatki dodałem 50ml wody z rozpuszczonymi 2 łyżkami krwi i 1łyżeczką emulsji ze skórek+ pieprz,sól,czosnek,do fileta pieprz,sól czosnek i 40ml wody z łyżeczką emulsji.

Do ciemnej masy dodałem kostki słoniny,do jasnej masy kostki ciemne. Mieszam i nadziewam w osłonki ø8cm.

Następnie parzenie w 74°C przez ok 80min (ktoś na forum pisał o parzeniu-10 min na 1cm średnicy tylko zapomniałem kto :rolleyes: ) Po sparzeniu studzenie i znów do lodówki.

Na następny dzień ZACZYNA SIĘ ZABAWA! :grin:

Kroję batony wzdłuż na 6 części, a słoninę na cienkie płaty(w miarę możliwości równej grubości.

w szklance rozpuszczam trochę emulsji i smaruje nią każdy "słupek" mięsa. układam na przemian kolorami,pomiędzy słupki wkładając dopasowane płaty słoniny.Ściskam w dłoniach żeby się to trzymało

i do chłodu, co chwile zaglądałem i ściskałem.

Pozostałe mięso przyprawiam(sól,pieprz,czosnek,kminek,woda z łyżeczką emulsji) po czym dzielę na pół. Mięso rozprowadzam na folii spożywczej tak aby można było owinąć tym przygotowany wcześniej baton,folii nie żałowałem okręciłem kilka razy wzdłuż i wszerz,następnie do siatki i obwiązałem jak szynkową.

parzenie w temp 80°C ok 90 min. Po wyciągnięciu przewiązane jeszcze raz tylko trochę ciaśniej. Do zimnej wody i do chłodu a efekt następujący:

Można kroić w plasterki, nie rozpada się

Ps. przyprawiane organoleptycznie :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-299807
Udostępnij na innych stronach

Podziwiam. Świetnie się toto prezentuje.
Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-299814
Udostępnij na innych stronach

W szoku jestem... :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

No nie pokemon - normalnie wiatraki zamknięte w kiełbasie ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-299985
Udostępnij na innych stronach

http://www.feldhues-group.de/deutsch/images/bild-kinderwurst.png

 

:grin: :lol: :lol: :grin:

 

Wyrób oczywiście genialny, masz Markerus talent! :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-299987
Udostępnij na innych stronach

Markerus bardzo Cię proszę o doprecyzowanie poniższych kwestii:

 

Z łopatki wybrałem 60g miesa i pokroiłem w kostkę 5mm, tak samo słoninę.Kostki mięsa włożone do kubka zalane przegotowana zimną wodą z rozpuszczona 1 łyżką krwi:

Ile wody? Czy 1 łyżka krwi jest rozpuszczona już w innej wodzie? Jeżeli tak to ile tej innej wody.

Do 0,5kg łopatki dodałem 50ml wody z rozpuszczonymi 2 łyżkami krwi i 1łyżeczką emulsji ze skórek+ pieprz,sól,czosnek,do fileta pieprz,sól czosnek i 40ml wody z łyżeczką emulsji.

To samo pytanie co wyżej. Czy może rozpuszczasz w 50 ml wody 2 łyżki krwi czy jakoś inaczej?

 

w szklance rozpuszczam trochę emulsji i smaruje nią każdy "słupek" mięsa.

Napisz proszę jak dokładnie rozpuścić emulsję?

 

Pozostałe mięso przyprawiam(sól,pieprz,czosnek,kminek,woda z łyżeczką emulsji) .

Ile wody :D?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-300021
Udostępnij na innych stronach

Markerus bardzo Cię proszę o doprecyzowanie poniższych kwestii:

 

Z łopatki wybrałem 60g miesa i pokroiłem w kostkę 5mm, tak samo słoninę.Kostki mięsa włożone do kubka zalane przegotowana zimną wodą z rozpuszczona 1 łyżką krwi:

Ile wody? Czy 1 łyżka krwi jest rozpuszczona już w innej wodzie? Jeżeli tak to ile tej innej wody.

Do 0,5kg łopatki dodałem 50ml wody z rozpuszczonymi 2 łyżkami krwi i 1łyżeczką emulsji ze skórek+ pieprz,sól,czosnek,do fileta pieprz,sól czosnek i 40ml wody z łyżeczką emulsji.

To samo pytanie co wyżej. Czy może rozpuszczasz w 50 ml wody 2 łyżki krwi czy jakoś inaczej?

 

w szklance rozpuszczam trochę emulsji i smaruje nią każdy "słupek" mięsa.

Napisz proszę jak dokładnie rozpuścić emulsję?

 

Pozostałe mięso przyprawiam(sól,pieprz,czosnek,kminek,woda z łyżeczką emulsji) .

Ile wody :D?

1.Wody tyle żeby przykryło mięso i to w tej wodzie moczyłem mieso. Łatwiej jest rozpuścić krew w samej wodzie(np. spieniaczem do kawy)

2.Mieszam 50ml wody,2 łyżki krwi i łyżeczkę emulsji, jak sie rozpuści to wlewam do mięsa i mieszam. U mnie nie rozpuściła się emulsja idealnie-pozostały grudki

3.Emulsja najłatwiej rozpuszcza się w ciepłej wodzie. Do łączenia słupków i słoniny dobra jest gęsta emulsja czyli nie za dużo wody

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-300090
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.