Markerus Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Witam. Przeczytałem kiedyś przepis na roladę mozaikową i to jest moja wersja takiej rolady :wink: Ciemna masa- mięso z łopatki mielone 3x na sitku 2 mm Przyprawione pieprzem,solą i zielem angielskim.Zabarwione suszoną krwią. Do tego emulsja ze skórek wieprzowych. 0,5 kg mięsa 2 łyżki suszonej krwi 1 łyżka emulsji Pokrojona w drobną kostkę slonina dodana na samym końcu.Nadziewanie(miałem tylko jelita bialkowe ale jedno mi pękło), parzenie, studzenie, krojenie wzdłóż na 6 części Masa biała mięso wieprzowe (taka ilość jw. słoniny) dzień wcześniej pokrojone w kostke i marynowane w wodzie z dodatkiem soli i suszonej krwi. Wyjęte i osuszone.Miedzy czasie mięso drobiowe (ilość jak łopatki) mielone jw. z dodatkiem emulsji,przyprawione solą i pieprzem białym. Nadziewanie,parzenie,studzenie,krojenie. Składane na przemian,między "elementy" wlożona slonina. Na folii spożywczej rozłozone mięso z łopatki zmielone z dodatkiem pieprzu,soli,papryki ostrej,łyżki krwi i łyżki emulsji.Na to ułożony walec z kolorowych mięs, zwinięte,przewiązane i parzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Efekt wizualny :clap: szkoda ,że nie masz fotorelacji z poszczególnych etapów . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markerus Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Za późno załapałem żeby to dokumentować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Miałęm iść już spać, przepraszam..ALE! przepiękne jest to co zrobiłeś! powtórz to i podziel się z nami tajemnicą.. dla mnie to jest piękny sekret do odkrycia!na prawdę duże :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markerus Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Da sie zrobić ale nie dziś :wink: Robiłem też szachownicę ale zdjęcia nie mogę znależć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Markerus, piękny wyrób , czekam na szczegółową fotorelację . Robi wrażenie :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek B-B Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Witam jestem nowym użytkownikiem , ale chciałbym wiedzieć ile czsu ci zajeło dojście do takiego efektu w przyrządzaniu wyrobów . ( Pasja czy zawód. pozdrawiam.) Cytuj krzysiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markerus Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 :blush: takie hobby! Trochę sie oglądało troche czytało i tak sobie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Robi wrażenie, z niecierpliwością czekam na szczegółowy opis produkcji. :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Fajne tylko wszystko tak poukładać to już wyższa szkoła jazdy Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Piekna sztuka! :clap: Rezultat pracy, czasu i zdolności! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Tyle już napisano więc cóż ja mogę,pozostało tylko przyłączenie się do gratulacji i prośby o dokumentację jestem pod wrażeniem :clap: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Markerus, Gratulacje za wyrób. Wiem, ile pracy należy włożyć aby uzyskać zadowalający efekt. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-279462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markerus Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Września 2013 Witam Obiecana fotorelacja. Składniki: łopatka wieprzowa-1,4kg filet drobiowy-0,5kg płat słoniny 20x10cm krew suszona emulsja ze skórek przyprawy: peklosól sól pieprz czosnek kminek(do zewnętrznej warstwy) Z łopatki wybrałem 60g miesa i pokroiłem w kostkę 5mm, tak samo słoninę.Kostki mięsa włożone do kubka zalane przegotowana zimną wodą z rozpuszczona 1 łyżką krwi Kostki słoniny tylko trochę posolone. Łopatkę i filet peklowałem (16g/kg) Do lodówki na noc.Na następny dzień ciemne kostki wyjęte z zalewy opłukane i ociekały na sitku kilka godzin, a mięsa zmielone po 2x na najdrobniejszym sitku. Z łopatki wzięte 0.5 kg, a reszta idzie na warstwę zewnętrzną. Do 0,5kg łopatki dodałem 50ml wody z rozpuszczonymi 2 łyżkami krwi i 1łyżeczką emulsji ze skórek+ pieprz,sól,czosnek,do fileta pieprz,sól czosnek i 40ml wody z łyżeczką emulsji. Do ciemnej masy dodałem kostki słoniny,do jasnej masy kostki ciemne. Mieszam i nadziewam w osłonki ø8cm. Następnie parzenie w 74°C przez ok 80min (ktoś na forum pisał o parzeniu-10 min na 1cm średnicy tylko zapomniałem kto :rolleyes: ) Po sparzeniu studzenie i znów do lodówki. Na następny dzień ZACZYNA SIĘ ZABAWA! :grin: Kroję batony wzdłuż na 6 części, a słoninę na cienkie płaty(w miarę możliwości równej grubości. w szklance rozpuszczam trochę emulsji i smaruje nią każdy "słupek" mięsa. układam na przemian kolorami,pomiędzy słupki wkładając dopasowane płaty słoniny.Ściskam w dłoniach żeby się to trzymało i do chłodu, co chwile zaglądałem i ściskałem. Pozostałe mięso przyprawiam(sól,pieprz,czosnek,kminek,woda z łyżeczką emulsji) po czym dzielę na pół. Mięso rozprowadzam na folii spożywczej tak aby można było owinąć tym przygotowany wcześniej baton,folii nie żałowałem okręciłem kilka razy wzdłuż i wszerz,następnie do siatki i obwiązałem jak szynkową. parzenie w temp 80°C ok 90 min. Po wyciągnięciu przewiązane jeszcze raz tylko trochę ciaśniej. Do zimnej wody i do chłodu a efekt następujący: Można kroić w plasterki, nie rozpada się Ps. przyprawiane organoleptycznie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-299807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Września 2013 Podziwiam. Świetnie się toto prezentuje. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-299814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Września 2013 W szoku jestem... :thumbsup: :clap: :clap: :clap: No nie pokemon - normalnie wiatraki zamknięte w kiełbasie Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-299985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Września 2013 Czapki z głów. Wygląda niesamowicie. :clap: :clap: :clap: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-299986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Września 2013 http://www.feldhues-group.de/deutsch/images/bild-kinderwurst.png :grin: :lol: :lol: :grin: Wyrób oczywiście genialny, masz Markerus talent! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-299987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Września 2013 Markerus bardzo Cię proszę o doprecyzowanie poniższych kwestii: Z łopatki wybrałem 60g miesa i pokroiłem w kostkę 5mm, tak samo słoninę.Kostki mięsa włożone do kubka zalane przegotowana zimną wodą z rozpuszczona 1 łyżką krwi:Ile wody? Czy 1 łyżka krwi jest rozpuszczona już w innej wodzie? Jeżeli tak to ile tej innej wody. Do 0,5kg łopatki dodałem 50ml wody z rozpuszczonymi 2 łyżkami krwi i 1łyżeczką emulsji ze skórek+ pieprz,sól,czosnek,do fileta pieprz,sól czosnek i 40ml wody z łyżeczką emulsji.To samo pytanie co wyżej. Czy może rozpuszczasz w 50 ml wody 2 łyżki krwi czy jakoś inaczej? w szklance rozpuszczam trochę emulsji i smaruje nią każdy "słupek" mięsa. Napisz proszę jak dokładnie rozpuścić emulsję? Pozostałe mięso przyprawiam(sól,pieprz,czosnek,kminek,woda z łyżeczką emulsji) .Ile wody ? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-300021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Września 2013 Markerus....Od dziś radioaktywność to już nie to samo :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-300031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markerus Opublikowano 9 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Września 2013 Markerus bardzo Cię proszę o doprecyzowanie poniższych kwestii: Z łopatki wybrałem 60g miesa i pokroiłem w kostkę 5mm, tak samo słoninę.Kostki mięsa włożone do kubka zalane przegotowana zimną wodą z rozpuszczona 1 łyżką krwi:Ile wody? Czy 1 łyżka krwi jest rozpuszczona już w innej wodzie? Jeżeli tak to ile tej innej wody. Do 0,5kg łopatki dodałem 50ml wody z rozpuszczonymi 2 łyżkami krwi i 1łyżeczką emulsji ze skórek+ pieprz,sól,czosnek,do fileta pieprz,sól czosnek i 40ml wody z łyżeczką emulsji.To samo pytanie co wyżej. Czy może rozpuszczasz w 50 ml wody 2 łyżki krwi czy jakoś inaczej? w szklance rozpuszczam trochę emulsji i smaruje nią każdy "słupek" mięsa. Napisz proszę jak dokładnie rozpuścić emulsję? Pozostałe mięso przyprawiam(sól,pieprz,czosnek,kminek,woda z łyżeczką emulsji) .Ile wody ? 1.Wody tyle żeby przykryło mięso i to w tej wodzie moczyłem mieso. Łatwiej jest rozpuścić krew w samej wodzie(np. spieniaczem do kawy) 2.Mieszam 50ml wody,2 łyżki krwi i łyżeczkę emulsji, jak sie rozpuści to wlewam do mięsa i mieszam. U mnie nie rozpuściła się emulsja idealnie-pozostały grudki 3.Emulsja najłatwiej rozpuszcza się w ciepłej wodzie. Do łączenia słupków i słoniny dobra jest gęsta emulsja czyli nie za dużo wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8065-markerusa-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-300090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.