Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dyskusja wydzielona z tematu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1103

po poście: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=15833#15833

Moderator

 

 

W domowych warunkach nie ma takiej możliwości, a znając życie robicie na przyzwoite wydajności i to nie dlatego że chcecie takiej wydajności, ale dlatego że rozdrobnienie surowca które sprawi taką konsystencję aby przypominała parówę a wtedy trzeba schłodzić surowiec i nie wiadomo kiedy wydajność się robi 110-120% a maszynka lub mały kuter chodzi;) a na 10 kg to 0,2 wody wpływa na wydajnośći z wydajności recepturowej wychodzi 30% więcej.

Czy mógłbyś napisać to w zrozumiały sposób ?.

Bo nic z tego przekazu nie rozumiem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/
Udostępnij na innych stronach

masz rację ale w warunkach domowych też osiągamy wydajności powyżej 100%, więc może warto porozmawiać o tym.

Coraz więcej jest ogólnodostępnych dodatków do kiełbas i wyrobów mięsnych które prostota przyrządzenie produktu sprawia że leniwi masarzy idą na łatwiznę.

Lepiej rozdrobnić , dodać torebkę i wodę i do wędzarni

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13127
Udostępnij na innych stronach

Lepiej rozdrobnić , dodać torebkę i wodę i do wędzarni

E tam Zemat...

 

Dużo prościej, szybciej i łatwiej jest po prostu kupić gotową kiełbasę.

Po co się męczyć ?

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13133
Udostępnij na innych stronach

Zemat - zlituj się, chyba pomyliłeś fora, my tu mówimy o domowej produkcji - domowej DLA LUDZI. Twoich parówek niewolno dawać dzieciom. Nas nie interesuje wydajność, a zdrowy produkt końcowy. :rolleyes:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13136
Udostępnij na innych stronach

Zemat - zlituj się, chyba pomyliłeś fora, my tu mówimy o domowej produkcji - domowej DLA LUDZI. Twoich parówek niewolno dawać dzieciom. Nas nie interesuje wydajność, a zdrowy produkt końcowy. :rolleyes:

co ty chrzanisz :devil:

Bo już nie mogę :!: :!: :!:

Przeczytaj skład parówki którą zrobiłem a potem pleć te swoje banaluki.

Człowieku walni się w 4 litery to ci wyżej naskoczy.

Sam robiłem swojemu dziecku parówkę i nie ma tam nic co może zaszkodzić :!: :!: :!:

Pierdzielisz trzy po trzy i myślisz że taaaki wieki z ciebie fachura.

Może się spróbujemy, cwaniaczku ?????

Po jednej śwince i do roboty? :question: :question:

Potem pogadamy :mad:

 

 

PRZEPRASZAM WSZYSTKICH KTóRYCH MOGłęM URAZIć OPRóCZ WDW

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13209
Udostępnij na innych stronach

Znasz zakład w którym nie bierze się pod uwagę wydajności (oprócz ekologicznych z certyfikatami)?

Ja nie znam, i wiesz dziwię się (bo podobno pracowałeś w branży) twoim poglądom, albo grasz świętoje......

Znam firmy które dostawały nagrody za produkty np. na POLAGRA FOOD Parówka królewska która wydajności miała 210%.

 

Zemat ja pamiętam czasy gdy w jednym zakładzie mięsnym na południu Polski przerabiano kilka wagonów dziennie papieru toaletowego jako wsadu głównego do "wysokowydajnych", a że przez wysokowydajność, obecnie dzięki chemii, straciliśmy rynki zbytu np. w Rosji i popsuliśmy nasze wyroby w sklepach, dlatego żeby powrócić do normalnych metod wyrabiania wędlin i cieszę sie że istnieje - "Wyrób wędlin sposobem domowym". Pozdrawiam mało-wydajnych. :smile:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13210
Udostępnij na innych stronach

Zemat . wiem że Cię poniosło ale staraj się wykładać swoje racje bardziej przyjaznym językiem, Nie trzeba używać dosadnych słów bo czyta się to z mieszanymi uczuciami , Można użyć bardziej finezyjnego języka by jak się już tak pragnie, w swojej zawziętości dopiec komuś. Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13212
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jest coś takiego jak PW i e-mail.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13214
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Czy ktos moze odpowiedziec na kilka moich pytan?

 

1.Czy PAROWKI KROLEWSKIE moga byc uzyte do podlewania ogrodka np.

w przypadku suchego lata? 210% wydajnosci to jest cos,to chyba cysterna

a nie parowka.

 

2. Czy bezpiecznie moga sluzyc jako dodatek do kompostu, przypuszczam,ze zawie-

raja sporo dodatkow / zwanych funkcjonalnymi-dla zmylenia przeciwnika

tj. klienta/,ktore w komposcie moga byc szkodliwe.

 

3. Tak sie sklada,ze mieszkam w gorzystej okolicy i nie wiem czy parowki z 50%-

wym wsadem tluszczu nadaja sie do smarowania jesionowych nart , czy tez

latwiej zrobic z nich swieczke?

4. Jesli chodzi o prawdziwe dobre parowki to pamietam je i jadlem, robil te parowki

moj stryj dodajac do nich cieleciny---ZEMAT czy o takim dodatku slyszales?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13215
Udostępnij na innych stronach

o fachura się znalazł :devil:

Tak słyszałem o dodatku cielęciny, wołowiny, tłuszczy, baraniny, ect.

Jestem zdania że domowe jest super, ale takie głupkowate poglądy typu:

 

Czy PAROWKI KROLEWSKIE moga byc uzyte do podlewania ogrodka np.

w przypadku suchego lata? 210% wydajnosci to jest cos,to chyba cysterna

a nie parowka.

Czy bezpiecznie moga sluzyc jako dodatek do kompostu, przypuszczam,ze zawie-

raja sporo dodatkow / zwanych funkcjonalnymi-dla zmylenia przeciwnika

tj. klienta/,ktore w komposcie moga byc szkodliwe.

to mówią tylko o braku twojej wiedzy i nie są na miejscu.

Przeczytaj mój skład to zobaczysz co jest a nie czytasz po łebkach i twierdzeniem wielkiego znawcy całego tematu się wypowiadasz :devil:

 

 

 

 

WDW pamiętam też inne czasy jak chemia wchodziła do produkcji na potęgę i pamiętam jak sypali co się da i to w ilościach które były kosmiczne.

Wtedy te wędliny nawet w nocy świeciły.

Teraz to się uspokoiło tylko markety na zakładach wymagają taniego G....

Zreszto wracamy do tradycji i to mnie cieszy.

Poprostu Polak ma więcej kasy i nie chce jeść wody z mięsem :lol:

 

Co do Rosji to nie zakłady popsuły relację tylko politycy Wałęsa i Kaczorek :o

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13218
Udostępnij na innych stronach

Zemat nie politycy tylko kasa ,bo to nasi "exporterzy" sprzedawali na papierze wątrobę wołową ,która jest w Rosji przysmakiem ,a jak wiesz w Polsce wołowiny jak na lekarstwo i robili papierowe interesy fakturując amerykańską wątróbkę i jak sprawa się rypnęła to stracili wszyscy a najbardziej rolnicy. :wink:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13221
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zemat dlaczego w Tobie jest tyle złości?. Czy masz jakieś problemy, czy niezaspokojone ambicje?. Napisz , a może Ci pomożemy. Każda dyskusja z Tobą kończy się kłótnią z Twojej strony. Obrażasz bezpodstawnie społeczność na forum. Każdemu przypinasz łatkę niefachowości, ale spójrz też krytycznie na siebie. Być może w szkole miałeś słabych nauczycieli zawodu, że nie wpoili w Ciebie zamiłowania do starych metod produkcji tylko super nowoczesne metody. Czy na pewno uczyłeś się zawodu z zamiłowania , czy z przymusu? Jeżeli z przymusu to widać wychodzi z Ciebie frustrat. Na tym forum jak widzisz jest dużo pasjonatów, którzy traktują wędliniarstwo jako sposób na życie i jako hobby, a jednocześnie żyją trochę zdrowiej. Dlatego moja rada opanuj język porozmawiaj rzeczowo, dawaj dobre rady, a chemię i wydajności zostaw w pracy zawodowej czyba ,że tak Ci zakodowano chemię, że nie możesz bez niej żyć. Traktuj to forum jako odskocznię od codziennego życia i miejscem przyjacilskich pogaduszek.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13224
Udostępnij na innych stronach

Drogi kolego Zemat.

 

Czytałeś regulamin naszego forum ?.

 

7. Nie obrażaj nikogo, staraj się tego nie czynić publicznie nawet gdy masz ku temu powody. Zanim publicznie kogoś ocenisz w jakikolwiek sposób, przemyśl to na spokojnie i dwukrotnie.

 

8. Zwracaj uwagę raczej bezpośrednio danej osobie (za pośrednictwem pw, lub mail’a) niż publicznie (zostanie lepiej odebrana i nie jako atak), chyba że jest to osoba już wyjątkowo łamiąca wszelkie reguły (i robi to też publicznie) i po wcześniej osobiście zwróconej jej uwadze nie zareaguje.

 

Proszę uprzejmie o jego przestrzeganie.

 

Mirosław

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13226
Udostępnij na innych stronach

Zemat - przywołuję Cię do porządku, posłuchaj rady i zacznij wyrażać się kulturalniej - to ostatnie nieformalne ostrzeżenie.

Postów nie usuwam... dla przykładu

Moderator

 

 

 

 

A teraz ode mnie:

Niektórym kolegom do pięt nie dorastasz ze swoim "doświadczeniem" - żeby to ładnie ująć:

kiedy Oni zaczynali lub byli już w zawodzie, Ty skakałeś jeszcze z jajko na jajko :grin: , więc uszanuj to

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13227
Udostępnij na innych stronach

OK ale niech czytają posty a nie kraczą w cały świat

 

Przywołuje siebie do porządku regulaminu i cenzury :???:

 

Mam nadzieję że innych też przywołasz.

Mnie też obrażono pisząc nieprawdę wynikającą z braku wiedzy o całym poście

Więc proszę o upomnienie wszystkich winnych bo jak wiedzę że czarna owca w rodzinie może być deptana i moderator nie grzmi :!:

 

PRAWO DLA WSZYSTKICH LUB DLA NIKOGO

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13233
Udostępnij na innych stronach

Mnie też obrażono pisząc nieprawdę wynikającą z braku wiedzy o całym poście

@Wdw - przeanalizuj recepturę podaną przez Zemata na stronie 1 i powiedz szczerze co w niej jest nie dla ludzi :rolleyes:

 

@Dziadku - w poście z 24maja chyba na opak zrozumiałeś wypowiedź Zemata i odtąd zaczęła się dziwna atmosfera wokół tłuszczu i wydajności

 

@Ligawa - w punkcie 4 swojej skądinąd wesołej wypowiedzi, zasugerowałeś że Zemat popiera taką wydajność i skład, a On tylko podał to jako przykład wypaczeń w tym temacie

 

Poza tym, swoim postem z 17maja SZCZEPAN też swoje dołożył :???:

 

Proszę i upominam aby wszyscy dokładnie czytali treść !

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13251
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje Moderatorze

Szczepciowi odpuszczam bo to dobry człek i on pierwszy ze mną normalnie konwersował, a wpadki się zdarzają wszystkim

Proszę o oczyszczenie tematu i doprowadzenie do sensownych wypowiedzi które są wg Ciebie dotyczące tematu

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13254
Udostępnij na innych stronach

Mnie też obrażono pisząc nieprawdę wynikającą z braku wiedzy o całym poście

@Wdw - przeanalizuj recepturę podaną przez Zemata na stronie 1 i powiedz szczerze co w niej jest nie dla ludzi :rolleyes:

Zgadzam się, że " zemat" produkując wyroby na własny użytek potrafi robić dobrze, ale jak sam stwierdził.że 200% i więcej wydajności można uzyskać i On jest tym zachwycony, to mnie to przeraża.

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13255
Udostępnij na innych stronach

...sam stwierdził.że 200% i więcej wydajności można uzyskać i On jest tym zachwycony, to mnie to przeraża.

nie zauważyłem aby na forum był tym rozentuzjazmowany, choć zapewne kiedy chodzi o firmę to już inna sprawa

i tu myślę jest wielki problem Zemata - bo rano trzeba robić wędliny wodno-fosforanowe w nowoczesnym zakładzie "na handel", a wieczorem "dla siebie" w prymitywnych warunkach za pomocą spinek czy opryskiwaczy,

przepraszam Zemat za tę ironię, ale naprawdę nie zazdroszczę Ci sytuacji, bo zgroza mnie ogarnia jak wyobrażę siebie w takiej sytuacji : "przychodzi do mnie synek po pączka a ja mu mówię żeby poczekał do wieczora to mu zrobię w domu..." :mellow: - no.. ale pewnie dlatego moja firma upada bo nie jest w stanie robić owych pączków po 50groszy :???:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13257
Udostępnij na innych stronach

Abratek - trzeba przeczytać co najmniej cztery posty wstecz wszystko zaczęło się od stwierdzenia Zemata że najlepsze parówki są robione według starych receptur z zawartością 50% tłuszczu i wydajności 130% z tym się nie zgodziłem podając link do receptury parówek nr 1. A dalej się potoczyło i tak wyszło .Jaka moja reakcja była na odpowiedz Zemata chyba spokojna Pozdrawiam za wszystko przepraszam A co do Zemata wiedza jego jest ogromna tylko w wypowiedziach trochę niezręcznie przekazywana .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13271
Udostępnij na innych stronach

... zaczęło się od stwierdzenia Zemata że najlepsze parówki są robione według starych receptur z zawartością 50% tłuszczu i wydajności 130% z tym się nie zgodziłem podając link do receptury parówek nr 1.

tak to był pierwszy błąd...

Jaka moja reakcja była na odpowiedz Zemata, chyba spokojna

dlatego w swojej reprymendzie początkowo napisałem "posłuchaj rady Dziadka...)

...tylko w wypowiedziach trochę niezręcznie przekazywana .

i to jest najczęściej przyczyną nieporozumień - oj pamiętam że juz kilka razy tak się działo :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13280
Udostępnij na innych stronach

WITAM

Panowie czytam wasze posty i jestem w szoku

Żyjemy w wolnym kraju i każdy robi jak chce i jak mu smakuje, Bo tak naprawdę to każdy z was ma rację zauważyłem, że każdy region naszego kraju robi inaczej o ile chodzi o tradycje

Wyrabiania kiełbas domowych

Np.: Ligawa podaje przepis na parówki, które robi z szynki????????? Jak takie lubi OK.

Zemat podaje przepis na parówki i takie lubi OK.

Parówki według norm ogólno krajowych są robione z gorszych gatunków mięsa i takie lubiliśmy za czasów PRL i nie widzę powodu, aby się obrażać

Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13284
Udostępnij na innych stronach

i tu SZCZEPCIU 5 przybijam :grin: :cool:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/807-wydzielony-temat-o-wydajno%C5%9Bci/#findComment-13467
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.