Maxell Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 25 Września 2016 Arku, ale jeśli to jest dostawa samochodowa, to chętni powinni pochodzić z jakiegoś wąskiego regionu. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) mam nadziewać węgorza? Sory podałem nie ten link. Arku, ale jeśli to jest dostawa samochodowa, to chętni powinni pochodzić z jakiegoś wąskiego regionu. No raczej tak, ale może moja oferta zachęci innych z moich stron i zbierzemy kilka osób. A święta tuż, tuż i taki wędzony własnoręcznie pięknie by się prezentował na wigilijnym stole. Edytowane 25 Września 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 25 Września 2016 i taki wędzony własnoręcznie pięknie by się prezentował na wigilijnym stole. Wędzony, smażony, w galarecie.... i mam to szczęście, że w okolicy dzikich węgorzy dostatek... Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 25 Września 2016 Ciekaw jestem kolego gdzie dzikiego dostaniesz? Nawet jak w jeziorze to był zapuszczany a wiec sztuczny! Kupuje się sklarza i wpuszcza. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Interesuje mnie wasza opinia o węgorzach z Nowej Zelandii w porównaniu do naszych europejskich. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 opinia o węgorzach z Nowej Zelandii Nigdy tam nie łowiłem , ale Na Wyspach w Walii o zmroku kłusowaliśmy sobie w portach . Mieliśmy taką siatkę z workiem po środku i staraliśmy się ją wyciągać nad ranem jak jeszcze nie było "kibiców" zawsze coś tam było , nasz rekord to 86 sztuk . Raz zaspaliśmy i trzeba było ją zabrać jak była pełna keja miejscowych . patrzyli na nas jak na wariatów i byli zdziwieni że my to będziemy jeść . Dla nich to był chwast co wnerwiał wędkarzy . Węgorze były krótsze jak nasze ale za to" krępe " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Nigdy tam nie łowiłem , ale Na Wyspach w Walii o zmroku kłusowaliśmy sobie w portach . Mieliśmy taką siatkę z workiem po środku i staraliśmy się ją wyciągać nad ranem jak jeszcze nie było "kibiców" zawsze coś tam było , nasz rekord to 86 sztuk . Raz zaspaliśmy i trzeba było ją zabrać jak była pełna keja miejscowych . patrzyli na nas jak na wariatów i byli zdziwieni że my to będziemy jeść . Dla nich to był chwast co wnerwiał wędkarzy . Węgorze były krótsze jak nasze ale za to" krępe " Potwierdzam , dodam jeszcze że nie tylko w Walii .Angliczanie to tylko fish and chips. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Cieszcie się że za klusownictwo nikt nie dał po gębie.. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Cieszcie się że za klusownictwo nikt nie dał po gębie.. Dostaliśmy gromkie brawa za wyplewienie im chwastów z ogródka . Chyba tylko u nas trzeba mieć wykupiony "abonament" na wszystko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Wróćcie do tematu bo jak do tej pory nie wiem brać czy nie brać a muszę wziąć 12 kg i nie chcę później karmić pieska.Sprzedawaca zachwala.Mówi nawet że są bardziej tłuste od naszych, ale on tak musi.Przydała by się niezależna opinia czy węgorz nowozelandzki jest dobry czy dać sobie spokój. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Hanio wg mojej wiedzy w Anglii jest zakaz zabierania ryb oprócz wyznaczonych wód. http://www.mojawyspa.co.uk/artykuly/15923/Polacy-kradna-ryby Polaczek zawsze kombinuje.. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) czy węgorz nowozelandzki jest dobry czy dać sobie spokój. Brać- bo to że jest tłusty to pewnie jego taka rasa jak te o których pisałem..Węgorz to taka światowa łajza , . 12 kg to trochę dużo , ale można zamrozić i wędzić po kilka przy tak zwanej okazji . Smak - troszkę inny jak nasze jeziorowe ale dobry . Co do wędzenia to nie szaleć z temperaturą bo "popłynie" ja w beczce z bezpośrednim paleniskiem (dorobiona szuflada) tylko tliłem bez ognia ok 6 godz. Nie zapomnij o wykałaczkach . http://www.pankarprybacy.pl/forumrybacy2011/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=17136 Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez Henio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Arku, jak zamierzasz przygotowac i wedzic rybe jesli do wyboru bedziesz mial towar swiezy albo mrozony.? Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Będę miał mrożony ,ale nie bardzo rozumiem o co pytasz.Czy świeże czy mrożone wędzi się tak samo. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Po Twoim poscie, przegladalem kilka tematow o soleniu/przygotowaniu ryb swiezych i mrozonych do wedzenia.Z tego co pojelem, wychodza male roznice. Oba produkty maja calkiem inna strukture. Mrozone maja wiecej wody w sowie, swieze SA wiecej zwarte. Solanka penetrujac tuszki ryb, przenika wolniej albo szybciej i do tego jeszcze roznice w ich stezeniu.Dlatego moje zapytanie. Aha.. Wedzilem mrozone i swieze pstragi i tam jeste wlasnie wielka roznica w koncowym produkcie..Jestem ciekaw co tam wykombinujesz..Pozdrawiam Arku.. ☺ Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja nie używam solanki tylko solę węgorze z ręki. Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Z Ciebie cos wyciagnac..Dlaczego tak a nie w solance.?Pisz Arku.. ???? Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Bo mam równomiernie nasolone.Tam gdzie grubiej mięsa to więcej soli tam gdzie mniej mięsa to mniej soli.Solanką tego nie osiągniesz.Solenie z ręki poprawia też jędrność ryby co w przypadku łososia wędzonego na zimno ma też znaczenie. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Dzieki za info oraz 3mam kciuki..Bedzie wedzone na zimno, cieplo czy goraco..? Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Bo mam równomiernie nasolone.Tam gdzie grubiej mięsa to więcej soli tam gdzie mniej mięsa to mniej soli....Arku nie wiem czy Ci to pomoże, w filmie o wędzeniu pstrągów który zakupiłem na forum, prowadzący stwierdził że używając sól jodowaną efekt będzie właśnie taki jak piszesz, dlatego należy używać sól niejodową, nasolenie będzie równomierne w całej rybie. Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez wojs40 Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Arku nie wiem czy Ci to pomoże, w filmie o wędzeniu pstrągów który zakupiłem na forum, prowadzący stwierdził że używając sól jodowaną efekt będzie właśnie taki jak piszesz, dlatego należy używać sól niejodową, nasolenie będzie równomierne w całej rybie. Jaką byś sól nie użył to efekt będzie taki sam.Sól wyciąga wodę z wyrobu i nieważne czy jest jodowana czy nie. Ja używam do wszystkich wyrobów niejodowaną.Taki system stosuję od lat i się sprawdza.Pstrągi to inna bajka.Te moczę w solance. Bedzie wedzone na zimno, cieplo czy goraco..? Jakby to powiedzieć.Raczej na gorąco.Na początek ok. godzinka podpiekania w ok.90 C, aż mięso na karku będzie miękkie a później zejdę do 50-55 C i będę wędził.Początek jest najgorszy bo trzeba uważać żeby skóra nie pękła i tłuszcz nie wypłynął a mięso było mięciutkie.No i zanim zacznę piec to musi być dobrze osuszony do papierowej skórki.Węgorzy na zimno nie wędzę bo nie lubię gumowatej ryby. Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macszl@poczta.f Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 9 Września 2019 Czy ma ktoś namiary na sprzedaż węgorza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 9 Września 2019 Czy ma ktoś namiary na sprzedaż węgorza ? Na sprzedaż ? czy na kupno ? Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macszl@poczta.f Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 9 Września 2019 Chciałbym kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 9 Września 2019 Tylko wędzony:https://rybna-kraina.pl/ryby-wedzone,80 Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi