Gregtom Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 12 Czerwca 2013 jeden scham przed wedzeniem przekroilem na pol i jedna polowe posmarowalem miodem z pasieki mojego taty - nie wiem czy to cokolwiek da, ale kto nie probuje to nie wie. Moze nastepnym razem zamocze w miodzie na cala noc przed wedzeniem. Z miodkiem może smakować bardzo ciekawie, ale już po wędzeniu i parzeniu.. Potem zaś jak lekko przestygnie, wysmarować miodem, obtoczyć całość lekko w aromatycznych ziółach i zimnym dymkiem jeszcze raz potraktować. Tak myśle.. :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Z miodkiem może smakować bardzo ciekawie, ale już po wędzeniu i parzeniu.. Potem zaś jak lekko przestygnie, wysmarować miodem, obtoczyć całość lekko w aromatycznych ziółach i zimnym dymkiem jeszcze raz potraktować Dziekuje za rade - na pewno tak zrobie z ta polowa co posmarowalem. Miod teraz odciekl ze schabiku, wiec zastosuje sie do Twojej rady Dziekuje Juz nie moge sie doczekac pierwszych probek ..... Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Adam, bądź cierpliwy !! a następnym razem zrób sobie (ja tak robię) po kawałku polędwicy i szynki, tak po 0,5 kg. uwędź z resztą wędlin i posmakuj bez parzenia !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Dziekuje za rade - na pewno tak zrobie z ta polowa co posmarowalem. Miod teraz odciekl ze schabiku, wiec zastosuje sie do Twojej rady Dziekuje Adaś.. To nie rada tylko pomysł.. hi hi :tongue: :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 12 Czerwca 2013 uwędź z resztą wędlin i posmakuj bez parzenia !!Witaj!!! No wlasnie mam jedna poledwice przecieta napol - mnie wiecej 0,5kg kazda - z zamiarem zjedzenia bez parzenia - nie moge sie doczekac. Juz prawie koncze ...Boczus i poledwiczki wyjete - czekam tylko na dobry kolor szyneczek. Moja corunia juz sie pyta kiedy bedzie jej ulubiona rybka [ Dodano: Sro 12 Cze, 2013 16:28 ]Mam nadzieje, ze za 2 tygodnie dojdzie do mnie peklosol z Polski - to zmierze sie z moja pierwsza kielbasa w zyciu. Szyneczki prawie gotowe - zaraz wysle fotki Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 12 Czerwca 2013 A ponizej wynik dzisiejszego wedzenia. :) Chce sie Was spytac jako fachowcow - czy kolor jest odpowiedni, czy powinienem troszke dluzej wedzic? Wiem, ze po parzeniu wedlinki beda ciemniejsze, ale ... zawsze jest jakies ale Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 12 Czerwca 2013 po parzeniu wedlinki beda ciemniejsze, ale ... Szczerze mówiąc ... nie powinny... :rolleyes: Kolorek jest odpowiedni :thumbsup: A wcześniej , po parzeniu miałeś ciemniejsze ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 12 Czerwca 2013 A wcześniej , po parzeniu miałeś ciemniejsze ? Wedze dopiero 4 raz w zyciu i kazde 3 poprzednie - po parzeniu byly ciemniejsze od zewnatrz niz przed parzeniem - myslalem, ze tak ma byc ... Oczywiscie parze do temperatury w srodku 80-82 stopnie Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Oczywiscie parze do temperatury w srodku 80-82 stopnieza dużoooo, powinno być 69-71 Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Oczywiscie parze do temperatury w srodku 80-82 stopnieAdam parz w tem. wody 80-82 do tem. w środku 68-70 st., szynki a polędwice ,woda 70st do 60 st w środku. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 12 Czerwca 2013 za dużoooo, powinno być 69-71za dużoooo, powinno być 69-71Adam parz w tem. wody 80-82 do tem. w środku 68-70 st., szynki a polędwice ,woda 70st do 60 st w środku. Nastepna nauczka Dzieki Bogu poprzednie wyszly SUPER - ale teraz dostosuje sie do Waszych rad. Naprawde - BARDZO dziekuje. Wlasnie zaczynam parzyc, wiec ... nie wszystko stracone Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 12 Czerwca 2013 poczytaj tutaj: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka http://wedlinydomowe.pl/obrobka-cieplna/sposoby-parzenia/196-obrobka-cieplna ...Dokładny czas parzenia poszczególnych asortymentów produktu, podają przepisy i receptury... np: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/boczki/207-boczek-wedzony-gotowany http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki itd, itp Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 12 Czerwca 2013 bwie - juz wlasnie tam buszuje Dziekuje za pomoc.Na razie szynka wyglada przepieknie podczas parzenia - naprawde. Pozdrawiam serdecznie z murzynowa Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Szczerze mówiąc ... nie powinny... :rolleyes:Zawsze troszkę ciemnieją. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 13 Czerwca 2013 adamafryka, ja nie daję odpoczywać, prosto z wędzarni idą do wody już nagrzanej do 72 stopnie wtedy jest krótszy czas parzenia.To znaczy wcześniej osiągniesz wymaganą temperaturę wewnątrz produktu. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 13 Czerwca 2013 karolszymczak, musze spróbować Twojego sposobu , ja wrzucam do wrzatku a po 2 minutach dolewam zimnej wody by uspokoic i obnizyc temperature , na b.malym ogniu trzymam okolo 20 minut potem wbijam termometr i czekam az osiagnie wyrob temperature wewnatrz 68-72 stopnie , a po osiagnieciu na 2 - 3 minuty wrzucam do zimnej wody , potem do ostygniecia .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Mam nadzieje, ze za 2 tygodnie dojdzie do mnie peklosol z Polski - to zmierze sie z moja pierwsza kielbasa w zyciu.Nie czekaj na peklosól, zrób kiełbaskę na samej soli, jest wiele wspaniałych receptur na kiełbasy wykonane bez użycia peklosoli. Tak na szybko poczytaj np. te tematy: KIEŁBASA CHŁOPSKA Kiełbasa krucha Halusi Kiełbasa na samej soli Poza tym, kiełbasa biała i kiełbasa grillowa też robiona jest na samej soli, najlepiej sól niejodowana, taka jak do przetworów. Spróbuj! To proste, nie może się nie udać, na pewno będziesz zadowolony. Powodzenia, trzymam kciuki i pozdrawiam Piotr Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Poza tym, kiełbasa biała i kiełbasa grillowa też robiona jest na samej soli, najlepiej sól niejodowana, taka jak do przetworów. Piotr - WIELKIE DZIEKI. Juz we wrzesniu sprobuje moja pierwsza kielbaske ... nie moge sie doczekac Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-297895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Jakieś postępy? Coś nowego wędziłeś? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-297896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Wakacje minely i trzeba wziasc sie do pracy W tym roku odwiedzila nas moja mama i moj siostrzeniec.Chcielismy z malzonka przygotowac cos extra na ich przyjazd, wiec zaczalem wedzic:)Na poczatek losos i kielbaska. Kielbaska tutejsza surowa - swoja zamierzam zrobic i uwedzic w nastepnym tygodniu - pierwszy raz w zyciu .... az sie boje - dam znac jak wyszlo. [ Dodano: Czw 29 Sie, 2013 11:18 ]Nie obeszlo sie oczywiscie bez pierogow - naszych - polskich.mniam mniam mniam [ Dodano: Czw 29 Sie, 2013 11:19 ] [ Dodano: Czw 29 Sie, 2013 11:20 ]A teraz uwaga !!! Ponizej NAJNOWSZY HIT w RPA!!!!Mielonka wedlug przepisu malzonki - palce licac .... smak WYSMIENITY - naprawde [ Dodano: Czw 29 Sie, 2013 11:23 ]A ponizej zdjecie z wczoraj - ostatni dzien wakacji... teraz trzeba poczekac chwilke na nastepne W nastepnym tygodniu - jak pisalem powyzej - sprobuje zrobic kielbase - trzymajcie kciuki - bardzo prosze. Pozdrawiam baaardzo serdecznie wszystkich Forumowiczow Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-297897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzii Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Z zapartym tchem czytałem Twoje fotorelacje, widać że już jesteś uzależniony od dymu :grin: Mielonki również wyglądają świetnie ale najfajniejszy na tym zdjęciu jest mistrz drugiego planu :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-297908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 adamafryka, kiełbaska wieprzowa czy z lokalnych zwierzat , trzymam kciuki oczywiście za udaną Twoja pierwsza kielbaske .Pozdrawiam P.S. Zwierzatko piękne czy kolega opiekun trzyma go na krótkiej smyczy .? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-297996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Pacan Wojciech, gepardy nie potrafią zaatakować jeżeli ofiara nie ucieka - i jako jedyne duże koty nie atakują człowieka - a smycz to raczej po to aby zwierzę było na miejscu jako atrakcja . Adam , może skręcisz kiedyś kiełbasę z czegoś lokalnego? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-298010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 może skręcisz kiedyś kiełbasę z czegoś lokalnego? Taaa... jakiś guziec...albo żyrafa... :grin: :wink: :grin: Adam , super wędlinki :clap: :thumbsup: A takie '' kici'' też bym chciała kiedyś pogłaskać :rolleyes: Pozdrawiam !!! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-298024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 A teraz uwaga !!! Ponizej NAJNOWSZY HIT w RPA!!!! Mielonka wedlug przepisu malzonki - palce licac .... smak WYSMIENITY - naprawdewszystko pięknie, ładnie.. tylko PRZEPISU brak! wrzucaj recepturę, trzeba będzie wypróbować :grin: :idea: Taaa... jakiś guziec...albo żyrafa...lepiej rolada lazdijajska z golonki hipopotama :lol: :lol: ot wyrób godny światowej sławy! :grin: :devil: Pozdrawiam serdecznie i kici kici też Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-298025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.