Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jeden scham przed wedzeniem przekroilem na pol i jedna polowe posmarowalem miodem z pasieki mojego taty - nie wiem czy to cokolwiek da, ale kto nie probuje to nie wie. Moze nastepnym razem zamocze w miodzie na cala noc przed wedzeniem.

Z miodkiem może smakować bardzo ciekawie, ale już po wędzeniu i parzeniu.. Potem zaś jak lekko przestygnie, wysmarować miodem, obtoczyć całość lekko w aromatycznych ziółach i zimnym dymkiem jeszcze raz potraktować.

 

Tak myśle.. :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288286
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 330
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z miodkiem może smakować bardzo ciekawie, ale już po wędzeniu i parzeniu.. Potem zaś jak lekko przestygnie, wysmarować miodem, obtoczyć całość lekko w aromatycznych ziółach i zimnym dymkiem jeszcze raz potraktować

Dziekuje za rade - na pewno tak zrobie z ta polowa co posmarowalem. Miod teraz odciekl ze schabiku, wiec zastosuje sie do Twojej rady :)

Dziekuje :)

 

Juz nie moge sie doczekac pierwszych probek ..... :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288288
Udostępnij na innych stronach

Adam,

bądź cierpliwy !! ;) a następnym razem zrób sobie (ja tak robię) po kawałku polędwicy i szynki, tak po 0,5 kg. uwędź z resztą wędlin i posmakuj bez parzenia !!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288290
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za rade - na pewno tak zrobie z ta polowa co posmarowalem. Miod teraz odciekl ze schabiku, wiec zastosuje sie do Twojej rady

Dziekuje

Adaś.. To nie rada tylko pomysł.. hi hi :tongue: :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288291
Udostępnij na innych stronach

uwędź z resztą wędlin i posmakuj bez parzenia !!

Witaj!!! No wlasnie mam jedna poledwice przecieta napol - mnie wiecej 0,5kg kazda - z zamiarem zjedzenia bez parzenia - nie moge sie doczekac. Juz prawie koncze ...

Boczus i poledwiczki wyjete - czekam tylko na dobry kolor szyneczek.

Moja corunia juz sie pyta kiedy bedzie jej ulubiona rybka :)

 

[ Dodano: Sro 12 Cze, 2013 16:28 ]

Mam nadzieje, ze za 2 tygodnie dojdzie do mnie peklosol z Polski - to zmierze sie z moja pierwsza kielbasa w zyciu.

Szyneczki prawie gotowe - zaraz wysle fotki :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288293
Udostępnij na innych stronach

A ponizej wynik dzisiejszego wedzenia. :) :)

Chce sie Was spytac jako fachowcow - czy kolor jest odpowiedni, czy powinienem troszke dluzej wedzic? Wiem, ze po parzeniu wedlinki beda ciemniejsze, ale ... zawsze jest jakies ale :)

 

 

 

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288296
Udostępnij na innych stronach

po parzeniu wedlinki beda ciemniejsze, ale ...

Szczerze mówiąc ... nie powinny... :rolleyes: Kolorek jest odpowiedni :thumbsup: A wcześniej , po parzeniu miałeś ciemniejsze ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288297
Udostępnij na innych stronach

A wcześniej , po parzeniu miałeś ciemniejsze ?

Wedze dopiero 4 raz w zyciu i kazde 3 poprzednie - po parzeniu byly ciemniejsze od zewnatrz niz przed parzeniem - myslalem, ze tak ma byc ...

Oczywiscie parze do temperatury w srodku 80-82 stopnie

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288300
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie parze do temperatury w srodku 80-82 stopnie

Adam parz w tem. wody 80-82 do tem. w środku 68-70 st., szynki a polędwice ,woda 70st do 60 st w środku.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288302
Udostępnij na innych stronach

za dużoooo, powinno być 69-71

za dużoooo, powinno być 69-71

Adam parz w tem. wody 80-82 do tem. w środku 68-70 st., szynki a polędwice ,woda 70st do 60 st w środku.

Nastepna nauczka :)

Dzieki Bogu poprzednie wyszly SUPER - ale teraz dostosuje sie do Waszych rad.

Naprawde - BARDZO dziekuje.

Wlasnie zaczynam parzyc, wiec ... nie wszystko stracone :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288303
Udostępnij na innych stronach

bwie - juz wlasnie tam buszuje :)

Dziekuje za pomoc.

Na razie szynka wyglada przepieknie podczas parzenia - naprawde.

 

Pozdrawiam serdecznie z murzynowa :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288305
Udostępnij na innych stronach

adamafryka, ja nie daję odpoczywać, prosto z wędzarni idą do wody już nagrzanej do 72 stopnie wtedy jest krótszy czas parzenia.To znaczy wcześniej osiągniesz wymaganą temperaturę wewnątrz produktu.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288374
Udostępnij na innych stronach

karolszymczak, musze spróbować Twojego sposobu , ja wrzucam do wrzatku a po 2 minutach dolewam zimnej wody by uspokoic i obnizyc temperature , na b.malym ogniu trzymam okolo 20 minut potem wbijam termometr i czekam az osiagnie wyrob temperature wewnatrz 68-72 stopnie , a po osiagnieciu na 2 - 3 minuty wrzucam do zimnej wody , potem do ostygniecia .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288377
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje, ze za 2 tygodnie dojdzie do mnie peklosol z Polski - to zmierze sie z moja pierwsza kielbasa w zyciu.

Nie czekaj na peklosól, zrób kiełbaskę na samej soli, jest wiele wspaniałych receptur na kiełbasy wykonane bez użycia peklosoli. Tak na szybko poczytaj np. te tematy:

KIEŁBASA CHŁOPSKA

Kiełbasa krucha Halusi

Kiełbasa na samej soli

Poza tym, kiełbasa biała i kiełbasa grillowa też robiona jest na samej soli, najlepiej sól niejodowana, taka jak do przetworów.

Spróbuj! To proste, nie może się nie udać, na pewno będziesz zadowolony.

Powodzenia, trzymam kciuki i pozdrawiam

Piotr

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-288404
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Poza tym, kiełbasa biała i kiełbasa grillowa też robiona jest na samej soli, najlepiej sól niejodowana, taka jak do przetworów.

Piotr - WIELKIE DZIEKI. Juz we wrzesniu sprobuje moja pierwsza kielbaske ... nie moge sie doczekac :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-297895
Udostępnij na innych stronach

Wakacje minely i trzeba wziasc sie do pracy :)

W tym roku odwiedzila nas moja mama i moj siostrzeniec.

Chcielismy z malzonka przygotowac cos extra na ich przyjazd, wiec zaczalem wedzic:)

Na poczatek losos i kielbaska. Kielbaska tutejsza :( surowa - swoja zamierzam zrobic i uwedzic w nastepnym tygodniu - pierwszy raz w zyciu .... az sie boje :) - dam znac jak wyszlo.

 

 

[ Dodano: Czw 29 Sie, 2013 11:18 ]

Nie obeszlo sie oczywiscie bez pierogow - naszych - polskich.

mniam mniam mniam

 

 

[ Dodano: Czw 29 Sie, 2013 11:19 ]

 

[ Dodano: Czw 29 Sie, 2013 11:20 ]

A teraz uwaga !!! Ponizej NAJNOWSZY HIT w RPA!!!!

Mielonka wedlug przepisu malzonki - palce licac .... smak WYSMIENITY - naprawde

 

 

[ Dodano: Czw 29 Sie, 2013 11:23 ]

A ponizej zdjecie z wczoraj - ostatni dzien wakacji... teraz trzeba poczekac chwilke na nastepne :)

 

W nastepnym tygodniu - jak pisalem powyzej - sprobuje zrobic kielbase - trzymajcie kciuki - bardzo prosze.

 

Pozdrawiam baaardzo serdecznie wszystkich Forumowiczow

 

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-297897
Udostępnij na innych stronach

Z zapartym tchem czytałem Twoje fotorelacje, widać że już jesteś uzależniony od dymu :grin:

Mielonki również wyglądają świetnie ale najfajniejszy na tym zdjęciu jest mistrz drugiego planu :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-297908
Udostępnij na innych stronach

adamafryka, kiełbaska wieprzowa czy z lokalnych zwierzat , trzymam kciuki oczywiście za udaną Twoja pierwsza kielbaske .Pozdrawiam P.S. Zwierzatko piękne czy kolega opiekun trzyma go na krótkiej smyczy .?
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-297996
Udostępnij na innych stronach

Pacan Wojciech, gepardy nie potrafią zaatakować jeżeli ofiara nie ucieka - i jako jedyne duże koty nie atakują człowieka - a smycz to raczej po to aby zwierzę było na miejscu jako atrakcja .

 

Adam , może skręcisz kiedyś kiełbasę z czegoś lokalnego?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-298010
Udostępnij na innych stronach

może skręcisz kiedyś kiełbasę z czegoś lokalnego?

Taaa... jakiś guziec...albo żyrafa... :grin: :wink: :grin: Adam , super wędlinki :clap: :thumbsup: A takie '' kici'' też bym chciała kiedyś pogłaskać :rolleyes: :cool: Pozdrawiam !!!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-298024
Udostępnij na innych stronach

A teraz uwaga !!! Ponizej NAJNOWSZY HIT w RPA!!!!

Mielonka wedlug przepisu malzonki - palce licac .... smak WYSMIENITY - naprawde

wszystko pięknie, ładnie.. tylko PRZEPISU brak! :D;)

wrzucaj recepturę, trzeba będzie wypróbować :grin: :idea:

Taaa... jakiś guziec...albo żyrafa...

lepiej rolada lazdijajska z golonki hipopotama :lol: :lol: ot wyrób godny światowej sławy!

:grin: :devil: Pozdrawiam serdecznie i kici kici też ;)

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/4/#findComment-298025
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.