Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 330
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wirus - WIELKIE  DZIEKI.  To naprawde dobry pomysl.

Juz sie drukuje - dzieki :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-369785
Udostępnij na innych stronach

Tylko pamiętaj o wykrojeniu wszystkich gruczołów.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-369828
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

hmm .... no niestety parowki nie wyszly :( :( :(

smak oczywiscie jest znakomity.

flak wyszedl za twardy I mieso w srodku jakos nie trzyma sie ....

jak to ktos tutaj ma w opisie : " ide powoli ale nie cofam sie nigdy "

Bede probowal do skutku.

 

ooo - moze wplyw na spoistosc miesa mialo to, ze podgardle tutaj nie bylo do dostania, wiec dalem boczek - moze dlatego .... nie wiem

szukam podgardla :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-372870
Udostępnij na innych stronach

 

 

I mieso w srodku jakos nie trzyma sie ....

 

Nic nie piszesz o tym jak to robiłeś ale podejrzewam że powodem tego stanu rzeczy w Twoim przypadku jest nie tyle wsad ile przegrzanie przy kutrowaniu ... ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-372874
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak to ktos tutaj ma w opisie : " ide powoli ale nie cofam sie nigdy "
 

To moje motto Adamie... nie poddawaj się, na pewno następnym razem wyjdą takie jak powinny  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-372922
Udostępnij na innych stronach

Halusia - wlasnie - to Twoje motto :)  Zapisalo mi sie w pamieci :)

 

Roger - najpierw wszystko przemielilem 2 razy przez sitko 2mm a potem uzylem blendera. Wode dodawalem tylko jak uzywalem blendera - moze powinienem od razu dodawac wody przy mieleniu ... sprobuje....

 

Pozdrawiam serdecznie.

 

Dzisiaj na kolacje - kalmary, krewetki, malze, homary ..... bedzie uczta no I oczywiscie wino, wino I wino :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-373133
Udostępnij na innych stronach

Roger - najpierw wszystko przemielilem 2 razy przez sitko 2mm a potem uzylem blendera. Wode dodawalem tylko jak uzywalem blendera - moze powinienem od razu dodawac wody przy mieleniu ... sprobuje....

Użyj termometru, wbij w mięso, zmroź trochę przed mieleniem, blendowaniem. Poczytaj trochę na ten temat:

 

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1246-dziadka-kutrowanie-sposobem-domowym

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9193-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/?hl=par%C3%B3wki

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page-93?do=findComment&comment=331553

 

oczywiście jeszcze pewnie w wielu miejscach przewija się o temp. farszu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-373138
Udostępnij na innych stronach

@adamafryka, czyli potwierdza się moja teoria jeśli użyłeś blendera nie zmrażając wcześniej farszu i dodawałeś wody zamiast dobrze zmrożonej wody lub drobno kruszonego lodu to zwyczajnie przegrzałeś farsz podczas blendowania tak nie zrobisz dobrej emulsji do parówek ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-373155
Udostępnij na innych stronach

roger - masz racje - tak robilem .... ucze sie na bledach tylko szkoda ze swoich :)  ale nie poddaje sie :)

Dziekuje za wskazowke I nastepnym razem mam nadzijeje ze wyjda :)

 

pozdrawiam


paweljack - wlasnie zakupilem dzisiaj termometr .... zona pozwolila nawet na elektoroniczny - naprawde chcemy zawalczyc o te parowki. Juz znalazlem dojscie do podgardla .... szczerze piszac .... niezle ludzie sie ze mnie posmiali jak patrzyli w sklepach ze chodze z rysunkiem swini :) 

teraz na pewno sie uda :)

pozdrawiam serdecznie

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-373648
Udostępnij na innych stronach

Oj tam oj tam jesteśmy Adamie empirystami następnym razem będzie dobrze ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-373649
Udostępnij na innych stronach

Kochani !!!!!! - - - - - - - ->  no to juz wszystko wiem odnosnie poludniowoafrykanskiego BOEREWORST

Odpislal do mnie jeden z kucharzy, z ktorego przepisu te kiebase robilem - patrzcie wyzej.

Napisal, ze przy takich ilisciach po prosu z "ml " trzeba przejsc na "gr" I to tyle.

Dzisiaj robilem z przyjacielem ktory jest stad - potomkiem bialych osadnikow - zdjecie ponizej - zrobilismy 1,25 kg Boereworst

smak ....... ehhhhhhhhhhhh   nie do opisania .... naparawde czekam na Wasze opinie - czy to Wam smakuje

 

Pozdrawiam serdecznie


post-57693-0-01754800-1411853945_thumb.jpg

 


Na powyzszym zdjeciu jest moja lepsza poloa I przyjaciel o ktorym pisalem .... calkiem niedawno obchodzil swoje urodziny .... od dluzszego czasu zastanawial sie I mowil co to bedzie jak my juz stad wyjedziemy I nie bedzie co jesc :)   zachwycil sie wedzeniem I nie raz prosil zeby mu wytlumaczyc o pokazac jak to sie robi .... wiec na jego urodzimy - bedac w Polsce kupilem wedzarnie - prawie identyczna jaka mam .... ucieszyl sie NIESAMOWICIE - mysle ze bedzie teraz czestym uzytkownikiem forum naszej strony anglojezycznej :)


Odnosnie tej poludniowoafrykanskiej kielbasy - koles, ktory mi odpisal - okazalo sie, ze jest prezesem jakiegos zrzeszenia albo stowarzyszenia     ludzi, ktorzy ta kielbasa robia sami.

Napisalem do niego maile z podziekowaniami za naprawde dobry przepis ..... I wyslalem mu zdjecia kielbasy chlopskiej mojego wyrobu I gdyby byl zainteresowany to moglbym przeslac przepis.

Odpisal pelen entuzjazmu, ze oczywiscie chcialby przepis na te kielbasa , aby posmakowac naszego ( polskiego ) tradyzyjnego wyrobu.

Monika teraz zajmuje sie dokladnym tlumaczeniem I mam nadzieje, ze mu posmakuje :)

 

Pozdrawiam Was baaaaaardzo serdecznie

Edytowane przez abratek
If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-373650
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czesc Kochani. Witam Was baaaardzo serdecznie !!!!!!

 

Musze sie Wam pochwalic, ze zabralem sie za watrobianke  :)  wedlug  " paweljack"  - nie wiem jak wkleic link :(

 

jedyne co zrobilem nie wedlug przepisu - to nie dalem watroby wieprzowej ( jak na razie niedostepna w moim rejonie ) I zastapilem ja watrobka drobiowa.

Rowniez nie wedzilem w temp 35 stopni - problemy z za duza temperature na zewnatrz - w wedzarni bylo 50 stopni.

 

Smak wyszedl REWELACYJNY !!!!!!  CUDO !!!!!!!  Niestety wyszla sucha - nie da sie jej posmarowac na kanapce.

Wiecie moze dlaczego ???

 

Inne pytanie - jak juz te mieso sie ugotuje I 2x przemieli na najmniejszym sitku - to struktura byla IDEALNA - mozna byloby ja smarowac na kanapce - wiec dlaczego jeszcze ja parzyc skoro mieso juz jest ugotowane ?

 

Macie jakies pomysly? sugestie? komentarze ?

 

Pozdrawiamy Was BAAARDZO serdecznie z ciemniejszej strony swiata :)

 

Adam z Monisia


.


,


Nastepnego dnia - po nocy w lodowce - konsystencja miesa byla bardziej zbita, ale mimo wszystko nie daloby sie smarowac, wiec kroimy w cieniutkie plasterki.

 

Dzisiaj zanioslem do biura - a oni mowia, ze wszystko jest OK I smaczne I zebym wogole pracowal z domu ( co I tak czesto robie ) I do biura przyjezdzal ze wszystkimi wyrobami :) :) :)  a to DZIEKI  WAM !!!!!!  :)

post-57693-0-57051100-1413467040_thumb.jpg

post-57693-0-83101600-1413467149_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-377264
Udostępnij na innych stronach

Inne pytanie - jak juz te mieso sie ugotuje I 2x przemieli na najmniejszym sitku - to struktura byla IDEALNA - mozna byloby ja smarowac na kanapce - wiec dlaczego jeszcze ja parzyc skoro mieso juz jest ugotowane ?

Miło mi, że zrobiłeś wg przepisu zamieszczonego przeze mnie.  

 

Słonina jest surowa. Jelita.

 

A czemu sucha, może tłuszcz wyciekł przy tej temperaturze. Nie mam innych pomysłów.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-377266
Udostępnij na innych stronach

 

 

Macie jakies pomysly? sugestie? komentarze ?
 

 

Aby wątrąbianka nie była zbyt sucha trzeba dolać odpowiednią ilość rosołku w którym gotujemy produkty przeznaczone na ten wyrób. Ja słoninę zastąpiłabym podgarlem... to są moje uwagi które mogłby wpłynąć na Twój wyrób.

Adamie pozdrawiam Was serdecznie.... buziaki dla Moniki  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-377274
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak mozna wkleic cytat ..... kurczki - slaby w tym kompie jestem

 

Paweljack - to mi jest BARDZO milo, ze moge skorzystac z Twojego przepisu. zapomnialem wspomniec, ze jak zaczalem parzyc to poprzecinalem flaki I kazdy flak byl otwarty - to moglo miec naprawde duuuuze znaczenie. Generalnie - nie poddaje sie :)  Ide powoli ale nie cofam sie NIGDY :)  I na pewno wyjdzie.  ALE SMAK JEST     CCCUUUDDDOOO !!!!!!!!!!!

 

Halusia - Monia prosi, zeby BAAARDZO Cie pozdrowic!!!!!

 

Jejku - jak fajnie jest pisac tutaj z osobami z ktorymi sie spotkalo :)

 

 

Odnosnie parzenia - paweljack - jak myslisz - gdybym nie parzyl tylko od razu wedzil ? szystko byloby ok?  TZN - wiem , ze konsystencja bylaby smarowna, ale jezeli chodzi o mieso - mysle, ze skoro jest ugotowane to juz powinno byc zdrowe - prawda?

 

Zycze Wam Wszystkim dobrej nocki :)

 

p.s. - strasznie sie ciesze, ze znalazlem dojscie do podgardla - to zwieksza MENU :) :) :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-377333
Udostępnij na innych stronach

to moglo miec naprawde duuuuze znaczenie. 

Pewnie tak, lepiej nie kombinować tylko robić jak Bóg przykazał. A z tym parzeniem, to trzeba, pisałem wyżej, że flak surowy i słonina. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-377338
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia - Monia prosi, zeby BAAARDZO Cie pozdrowic!!!!!
 

Bardzo dziękuję  :)

 

 

Jejku - jak fajnie jest pisac tutaj z osobami z ktorymi sie spotkalo  
 

To jest bezcenne Adamie  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-377672
Udostępnij na innych stronach

Odnosnie parzenia - paweljack - jak myslisz - gdybym nie parzyl tylko od razu wedzil ? szystko byloby ok?  TZN - wiem , ze konsystencja bylaby smarowna, ale jezeli chodzi o mieso - mysle, ze skoro jest ugotowane to juz powinno byc zdrowe - prawda?

 

 

A z tym parzeniem, to trzeba, pisałem wyżej, że flak surowy i słonina. 

Wszystkie wędliny podrobowe powinny być po uformowaniu obowiązkowo parzone.

Również te w osłonkach sztucznych.

Dlaczego?

Ugotowane/sparzone podroby i inne mięsa są studzone, obierane z kości i części niejadalnych a następnie rozdrabniane i łączone z przyprawami.

Są więc wielokrotnie zakażane wtórnie przez drobnoustroje, generalnie są to produkty nietrwałe; podroby są bardzo lubiane przez bakterie.

Wędzenie bez uprzedniego parzenia w temp. 50 st.C może się zakończyć zatruciem pokarmowym.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-377962
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Adam, mam prawie identyczną grilo-wędzarnie jaką Ty używasz. Nie sądziłem, że można aż takie sukcesy osiągać na takim, dość w sumie nietypowym, sprzęcie.

 

Gdybym wcześniej trafił do Twojego wątku, to pewnie nie miałbym takich oporów aby samemu zacząć wędzenie :) Jednak w najbliższą sobotę podejmę pierwszą próbę. Mam nadzieję, że moje wędliny będą choć w połowie udane tak jak Twoje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-384018
Udostępnij na innych stronach

Jestem pewny, że da sę radę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-384026
Udostępnij na innych stronach

   AdamKowalski - na pewno beda jeszcze lepsze niz moje, bowiem moja najwieksza ZMORA jest wilgotnosc powietrza. Wedzarnia nie jest profesjonalna, ale naprawde daje rade przy dobrej pogodzie.  Daj znac prosze jak Ci poszlo

 

Pozdrawiam z Afryki

 

Adam


Hallo EAnna.

 

Cos tutaj jest nie tak.  Jezeli wszystkie produkty byly porzadnie ugotowane  potem przemielone I nadziane - to wtedy juz niepotrzebne jest ponowne parzenie - tak naprawde mi sie wydaje. Po tym czasie - na tym poziomie produkcji - wszystko bylo po prostu wysmienite.... potem zaczely sie schody .... wiec mysle, ze po dobrym ugotowaniu trzeba tylko uwedzic zimnym dymem - coby nie zlapalo za bardzo temperatury I wszystko byloby ok....  Wyprobuje w tym tygodniu I dam znac - ale wedlug mnie nie ma zadnego ryzyka jezeli chodzi o zarazki..

 

Pozdrawiam serdecznie

 

Adam


Kochani - w piatek uwedzilem 5 kg kielbasy chlopskiej  ( zdjecia zaraz zalacze ) - jest dopiero niedziela - I po kielbasie nawet zapach nie zostal :(    moja wedzarenka nie wytrzymuje zapotrzebowania :)


.


,


wczoraj - w sobote - dostalismy od przyjaciela swierzo zlapana BARACUDE .... oczywiscie nie cala - ale w zamian za kielbaske cos dostalismy ..... spojrzcie na zdjecia  :)

Swierza Baracuda z grilla


.


/


..


teraz zaczyna sie tutaj okres polowowy tunczyka - czy mozna wedzic tunczyka ? Macie moze jakies receptury????  bylbym naprawde bardzo wdzieczny...  Niestety moge odwdzieczyc sie tylko fotorelacja, zla rowniez, gdyby ktos byl z okolic Gdyni - to moge uwedzic, zapakowac prozniowo I wyslac statkiem przez znajomych Kapitanow  :)

 

Dajcie znac ... prosze .... :)

 

Adam z Rodzina

post-57693-0-71202600-1416770102_thumb.jpg

post-57693-0-73835000-1416770208_thumb.jpg

post-57693-0-90216600-1416770623_thumb.jpg

post-57693-0-80187500-1416770660_thumb.jpg

post-57693-0-45984000-1416770704_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-385266
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska super,wcale się nie dziwie że już niema;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-385283
Udostępnij na innych stronach

6 szynek I 4 schaby sie marynuja .....   dzisiaj je masowalem :)  ... mniam mniam mniam .....

Czekam na odpowiedz od moderator odnosnie schabow - ale musze Wam napisac, ze szykuja sie tutaj pierwsze POLSKIE chrzciny I zostalem oczywiscie wyznaczony na ..... swiadka I glownego wedzarnika :) :) :) :)

Jak macie jakies proste przepisy to z wielka radoscia wyprobuje :)

 

Chrzciny beda 16go Grudnia :)  wiez powoli trzeba zaczac myslec o peklowaniu :)

 

:)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/10/#findComment-385284
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.