Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbaski robią wrażenie  :clap: wcale się nie dziwię Adamie że nie ma po nich śladu  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-385291
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 330
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Co do wyrobów wędliniarskich -słuchaj EAnny. dobrze prawi . Robimy je szybko i od razu parzymy by zatrzymać proces namnażania się drobnoustrojów. W procesie produkcji długi czas oczekiwania na obróbkę cieplną to już może zaistnieć proces zakwaszenia się farszu a zwłaszcza gdy dodaliśmy cebulę. 

Obojętnie jaki schab czy polędwica, to gdy jest parzenie to tylko do 60st. C wewnątrz geometrycznego środka batonu.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-385296
Udostępnij na innych stronach

no I Dziadek mnie pokonal :)   

 nic nie rozumiem :)

 

.... ehhhh ... dobranoc :)

 

 

Jak tylko wroce do kraju to od razu zapisuje sie na kurs ... :)


Kochani - naprawde nie pamietam z jakiego przepisu korzystalem, ale jeszcze raz :

- lopatka 1 kg

- cielecina - 0,5 kg

- podgardle ( juz znalazlem gdzie mozna w murzynowie kupic ) - 0,5 kg

- watroba wp ( wieprzowa tutaj jest nie osiagalna wiec daje drobiowe ) - 0,5 kg

- slonina - 0,5 kg

- sol niejodowana - 18g/kg

- pieprz, majeranek, 1 cebula

- 0,5 szklaki bulionu

 

gotuje to w garnku do miekkosci ( cielecine, podgardle, cebule ) pod koniec wkladam watrobki drobiowe

 

wiec WSZYSTKO JEST ZAGOTOWANE !!!!!

 

pozniej to przez sitko  + przyprawy I od razu w jelita

 

I na wedzarnie do ladnego koloru

 

Czy to nie wystarczy ? ?????? 

Trzeba jeszcze raz parzyc ????

 

jak tak robilem to nie wyszlo ladnie, ale gdybym zaprzestal na wedzeniu - byloby SUPER

 

dajcie znac co o tym myslicie .....

 

DZIADKU - co Ty o tym myslisz ???? - przecierz wszystko jest ugotowane ......      ale moze zle mysle ...

 

 

Czekam na odpowiedzi

 

:)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-385316
Udostępnij na innych stronach

Adaś te kiełbaski wyglądaja jak marzenie. Jaka temperatura u was? Chyba ciepło?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-385322
Udostępnij na innych stronach

Czesc Michal - u nas zaczyna sie powoli lato. W tym roku przychodzi bardzo pozno, poniewaz juz powinnismy miec upaly. Na razie jeszcze mamy troche deszczy, poniewaz taka pora, ,ale w dzien temperature osiaga juz 27 - 29 stopni - a bedzie jeszcze gorzej :(

 

Pozdrawiam Cie baardzo serdecznie

 

Adam

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-385386
Udostępnij na innych stronach

 

 

w dzien temperature osiaga juz 27 - 29 stopni - a bedzie jeszcze gorzej
 

 Adamie, mowi  sie ,ze bedzie troche cieplej  :tongue:  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-385387
Udostępnij na innych stronach

gorzej ? gorzej to moze tyko u mnie byc, jak przed tymi twoimi cyframi pojawi sie minus :D

kielbaski palce lizac  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-385398
Udostępnij na innych stronach

 

 

pozniej to przez sitko + przyprawy I od razu w jelita

 

Te dwa elementy nie były obrobione termicznie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-385407
Udostępnij na innych stronach

aaa - czyli chodzi o jelita I przyprawy .... no faktycznie - o tym nie pomyslalem :(  hmmm - czyli jeszcze raz bede probowal wedlug przepisu - moze wyszla mi taka sucha poniewaz zamiast podgardla dalem boczek - teraz podgardle juz znalazlem, wiec moze to pomoze :)

 

Pozdrawiam serdecznie


jak tutaj mozna wkleic cytat ????

 

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-385430
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak tutaj mozna wkleic cytat ????

 

Zaznaczasz tekst z posta z którego fragment chcesz wkleić i pojawia Ci się opcja wyboru "cytuj / kopiuj autora / X ) - wybierasz cytuj i w polu odpowiedzi pojawia Ci  się ten tekst w odpowiednich tagach ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-385431
Udostępnij na innych stronach

Kochani.

 

Wczoraj odbylo sie wedzenie. Glownym faworytem byl schab / poledwica :)

Przesylam niskie uklony dla Hanusi oraz dla Maxell - dziekuje serdecznie za wsparcie I podpowiedzi.

 

Poledwica wyszla ...... hmmmm .... OSZOLOMIAJACO !!!!!!!

Idealny smak, idealna wilgotnosc , I wogole wszystko IDEALNE :)

 

od dzisiaj rano do teraz - juz 1 kg zniknal :)


.


,


..

post-57693-0-55038300-1417025963_thumb.jpg

post-57693-0-70533100-1417026013_thumb.jpg

post-57693-0-98442700-1417026067_thumb.jpg

post-57693-0-44328800-1417026161_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-386087
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poledwica wyszla ...... hmmmm .... OSZOLOMIAJACO !!!!!!! Idealny smak, idealna wilgotnosc , I wogole wszystko IDEALNE
 

Adam.... Twoje wyroby oglądam z wielką  przyjemnością, robią na mnie pozytywne wrażenie.

Pozdrawiam Was serdecznie  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-386124
Udostępnij na innych stronach

Hanusia I Pioro - bardzo dziekuje :)

 

Pioro - wlasnie przeczytalem Twoj opis ( motto ) - ale sie usmialem :)  Jutro sprzedam go w biurze :)

 

Pozdrawiam serdecznie I dobrej nocy zycze Wszystkim :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-386139
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam Wszystkich Szanownych Forumowiczow .

 

Dzisiaj odbylo sie pierwsze wedzenie przed swietami :)  kielbasa chlopska ( zawsze wychodzi :)  )

 

W poniedzialek nastawiam sie na wedzenie lososia - az nie moge sie doczekac :)

 

Ponizej fotorelacja z wedzenia kielbasek a na ostatnim zdjeciu zobaczycie moja DUME, ktora zrobila Polska flage I wbila w kielbaski :)  To byl tylko jej pomysl I nikt jej nic nie mowil - rosnie nam patriotka - z czego OGROMNIE sie ciesze


.

post-57693-0-08597600-1419095646_thumb.jpg

post-57693-0-83105600-1419095667_thumb.jpg

post-57693-0-38827400-1419095686_thumb.jpg

post-57693-0-69425100-1419095691_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-391987
Udostępnij na innych stronach

 

 

rosnie nam patriotka

I Miss Polonia przy okazji

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-391995
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za mile slowa.

 

Andrzej K - pozdrawiamy Cie baaaaardzo serdecznie. Caly czas wspominamy Twoje WSPANIALE sery - masz jakies plany na odwiedzenie nas I nauke jak zrobic podobne sery ?

 

EAnna - miss polonia ???? NIe zgadzam sie - za bardzo zazdrosny jestem o swoja Dume :) :) :)

 

AdamKowalski - polecam przepis ze strony na kielbasa chlopska - uwierz mi - zawsze wychodzi - jest prosta do zrobienia I napraawde smaczna

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-392649
Udostępnij na innych stronach

 

 

Caly czas wspominamy Twoje WSPANIALE sery - masz jakies plany na odwiedzenie nas I nauke jak zrobic podobne sery ?

 

 

Jestem bardzo chętny na zrobienie pokazu wyrobu moich serów na czarnym lądzie :D  Co do planów ?  Niektóre moje plany rodzą się i realizują bardzo szybko :D  .  Najważniejsze że jestem za i muszę zacząć zbierać na bilet . :frantics::)  :D .

 

 Gorąco Was pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-392661
Udostępnij na innych stronach

Adaś przyjacielu :) ty nam Andrzeja nie zabieraj. Co my bidoki bez niego poczniemy? Po serki do sklepu będziemy chodzić? A ty Andrzeju co? Źle ci z nami? :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-393006
Udostępnij na innych stronach

Fajnie oglądać jak cieszą Was własne wyroby, a jak jest to  już tak daleko od polski, to jeszcze milej się robi na sercu.

Adasiu ... Bardzo Wesołych i tych naszych polskich w tak dalekim kraju Świąt Ci życzę ! 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-393012
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ty Andrzeju co? Źle ci z nami? :)

 

 Bardzo dobrze , ale koledze pokazać należy . :D  Niech Afryka ma . :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-393017
Udostępnij na innych stronach

Racja Andrzeju. Należy kultywować naszą polską, wspaniałą tradycję wyrobów domowych. Nawet w Afryce. Wysławiaj naszą tradycje, pokaż co i jak i wracaj. :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/11/#findComment-393026
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.