Raulo Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Czerwca 2007 WitamWczoraj rano kupiłem 20 L mleka od krowy.Po 10 godzinach stania mleka w wiadrze w 20 stopniach (innych warunków nie mam) zebrała się śmietana.Wziąłem mleko, zamieszałem i podgrzałem do 38 stopni a następnie dodałem podpuszczkę.Niestety kiedy mleko się ścięło to rano zamiast twardego, gumowego sera miałem kruchy biały ser, który nijak nie nadaje się do zrobienia oscypków.Czy ktoś powie mi gdzie popełniłem błąd ?Poprzednio robiłem tak samo ale mleko stało tylko 8 godzin w 20 stopniach i serek wyszedł super. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Kolego - mleko powinno być przetwarzane w miarę od razu, jeśli nie to przechowuj w warunkach chłodniczych,nie dziw się że tak się stało - w takich warunkach to oczywiste, a że poprzednio Ci wychodziło? - miałeś fart, może tym razem nie było też tak świeże jak poprzednio :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-13453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 8 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Nie mam odpowiednich warunków chłodniczych także na drugi raz postaram się je przetwarzać od ręki.Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-13461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Nastepnym razem zastosuj wanne z zimna woda, to pomaga. Robilem tak i spokojnie mozna mleko przechowywac 1 dzien nawet 2 (w miare co jakis czas zmieniajac wode na zimna) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-13469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 9 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Dzięki serdeczne za pomysł. Z pewnością nie omieszkam go zastosować Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-13477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Raulo,ale po co od razu z 20 litrów,spróbuj na początek z 3,4-ch litrów.życze powodzenia Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-13506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Nie ma sensu robić z 4 litrów.Ostatnio robiłem z 12 litrów i wyszły mi zaledwie 4 większe oscypki. Do takich ilości szkoda marnować drewno w wędzarni.Nie wiem może to dlatego, że ser na bawełnianej szmatce ociekał 24h i dlatego tak bardzo się skurczył. Moze gdybym poczekał krócej to pewnie byłoby go więcej. Ale tak przynajmniej napisano w przepisie aby ociekał najlepiej 24h. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-13517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaadam Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Moje serki ociekają 30 min, potem je wygniatam i do solanki. Po co suszyć coś co wkładasz do wody? Trzeba tylko mocno odcisnąć serwatkę.P.S. Z 15l mleka wyszło mi ostatnio 1,4kg sera. Cytuj [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-13522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Mam wielką prośbę -załatwiono mi ok 250ml podpuszczki bez oznakowania-Jest to płynna przezroczysta ciecz .Nie znam się na tym a jestem na wsi i mleka jest pod dostatkiem.CO TO JEST i jak na próbę to zastosować za rady z góry dziękuję .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-13548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Dziadku nie mam zbyt dużego doświadczenia ale postaram sie coś podpowiedzieć. Z tego co wyczytałem w sieci na stronie http://www.biochem-art.pl/wynika że taka podpuszczka w płynie ma moc 1:50000 a nawet większą, zatem łatwo wyliczyć że 1ml wystarczy do skoagulowania 50l mleka, oczywiście nadmiar nie zaszkodzi, przyspieszy nawet proces. Proponuje 10-20l mleka, dodać 1-2ml podpuszczki. Taką ilość proponuje, dalej najlepiej postępować tak jak w artykule Tiera. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1314 P.S. 250ml to bardzo dużo jak na domowy wyrób sera wystarczy Ci na skoagulowanie 12500l mleka :wink:. W razie nadwyżki chętnie odkupię część :lol: Pozdrawiam i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-13551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Witam DziadkaNajwięcej informacji o wyrobach z zastosowaniem podpuszczki to znajdziesz: http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=157 Forumowiczka Farmerka i Dzidek odpowiedzą na każde pytanie. Ja mam podpuszczkę w tabletkach i z jedna tabletka jest na 5l mleka. Poneważ mleko ze sklepu jest inne niż od krowy to i tak wychodzi około 05-06kg sera.A ta ilość jaką masz to faktycznie starczy na jedną cysternę mleka. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-13555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Witam serdecznie ostatnio pokusiłem się by zrobić sery. I tak z osypkami poszło nieźle, ale to opiszę w temacie „Oscypek” natomiast przy próbie zrobienia sera typu „Feta” niestety porażka, a mianowicie mleko podgrzałem w celu pasteryzacji, następnie chłodzenie do temp. 35-38 stopni dodanie jogurtu naturalnego, a w następnej kolejności podpuszczka. Po ścięciu się mleka krojenie lekkie mieszanie i na sito wyłożone gazą, czyli cedzenie a następnie ociekanie ok. 8 godzin na końcu dwie godzinki pod naciskiem ok. 10 kg. Następnie „placek” sera pocięty na kostkę ok. 1-1,5 cm. i do solanki. Po 24 godzinach solanka o mniejszym stężeniu.Nieprawidłowości jakie powstały to : słoność wynikająca z pierwszego moczenia (solanka zrobiona z przepisu (nie podam ile soli ponieważ jestem w pracy i nie mam materiałów – wydaje mi się że ok. 40 deko na 2-3 litry wody) ale ten defekt wiem w jaki sposób mogę zmienić, natomiast następny problem to rozlatywanie – rozmywanie się sera po 2 – 3 dniach w solance o mniejszym stężeniu. Jęli ktoś z Was ma doświadczenia w robieniu sera typu „Feta” a wynik ma lepsze od moich to proszę o porady .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-15358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Sera feta nie robiłem ale proponuję posolić mleko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-15368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 a feta nie robiłem ale proponuję posolić mleko.Ile i co to daje :question: Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-15371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Od jakiegoś czasu przestałem śledzić forum serowarskie., może odpowiedź znajdziesz http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=14777 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-15372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aclio Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Września 2009 Witam Ja kupiłem mleko u gospodarza który sprzedał mi je od razu po dojeniu ,przyjechałem do domu i wlałem do garnka temperatura wynosiła 31 C wiec je lekko podgrzałem i rozcieńczoną podpuszczkę wlałem po 30 minutach już miałem ser ale był kruchy tak jak by się zważył. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-79778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Września 2009 był kruchy tak jak by się zważył.Nie piszesz, do jakiej temperatury podgrzałeś mleko. Z Twojego opisu wynika, że dałeś zbyt dużo podpuszczki przy temperaturze zaprawiania jaką miałeś po podgrzaniu. Czas uzyskania skrzepu i jego kurczliwość są funkcją (wprost proporcjonalną): 1. Mocy podpuszczki 2. Ilości podpuszczki 3. Temperatury zaprawiania 4. Kwasowości mleka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-79781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Września 2009 Raul pierwszy błąd popełniłeś w temacie gdyż z mleka krowiego nie zrobisz oscypka tylko ser biały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-79791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Września 2009 nie zrobisz oscypka tylko ser biały.Co rozumiesz pod pojęciem "ser biały"? Z krowiego mleka robiona jest znakomita większość serów znanych we współczesnym świecie. Zarówno twarde sery holenderskie, szwajcarskie, hiszpańskie i francuskie, sery pleśniowe, miękkie podpuszczkowe i oczywiście twarogi. Bazą do tych wszystkich serów (za wyjątkiem twarogów) jest skrzep z krowiego mleka, uzyskany przy pomocy podpuszczki. Ten produkt właśnie chciał uzyskać kol. Raul. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-79802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aclio Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Września 2009 Witam 15l mleka Więc cała procedura przebiegała tak jak Tier opisał ,podgrzanie było do 40 C ,malutka łyżeczka podpuszczki kupionej na allegro od pana którego autor przepisu polecał.Teraz wnioskuje że chyba za dużo dałem ponieważ skrzep wystąpił po około 15 minutach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-79803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Września 2009 podgrzanie było do 40 CNiebezpiecznie wysoka temperatura. Biorąc pod uwagę niedokładność termometrów i nierówny rozkład tempertury w mleku, mogła być miejscami jeszcze wyższa. Skrzep zrobił się błyskawicznie i był wysokokurczliwy. Temperatura 35-36st jest o wiele bezpieczniejsza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-79804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aclio Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Września 2009 Dziękuje za pomoc mam nadzieje że następnym razem wyjdzie lepszy.Chociaż ten wczorajszy "twaróg" sprasowałem w mojej oscypkowej prasie , wsadziłem do siatki i solanki na noc a obecnie już godzinę są w wędzarni i czekam na efekty mojego wióra. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-79805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Września 2009 W Polsce prawdziwego oscypka robi się z mleka owczego a nie krowiego. Zrób kiełbasę z mięsa drobiowego i powiedz że zrobiłaś kiełbasę Żywiecką , czy to będzie kiełbasa Żywiecka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-79806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aclio Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Września 2009 W Polsce prawdziwego oscypka robi się z mleka owczego a nie krowiego. Zrób kiełbasę z mięsa drobiowego i powiedz że zrobiłaś kiełbasę Żywiecką , czy to będzie kiełbasa Żywiecka. Polska jest również podzielona na regiony w których to hodują owce,krowy.Jeżeli mieszkam w regionie gdzie można gospodarstwa policzyć na palcach jednej ręki i jest problem z kupieniem świeżego mleka krowiego ,to co dopiero załatwić mleko owcze. Wiec przepis Tier nie jest przepisem produkcji OSCYPKA tylko sera wędzonego (a.la oscypek) wyprodukowanego na mleku krowim i zbyteczna jest twoja uszczypliwa uwaga ,każdy to rozumie a ty jako doświadczony pasjonat powinieneś to wiedzieć najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-79813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Września 2009 z mleka krowiego nie zrobisz oscypka tylko ser biały. jacekn wydaje mi się ,że generalnie dla nas ser biały to ser otrzymany z mleka w procesie ukwaszenia przez odpowiednie kultury bakteryjne ( koagulacja kwasowa i otrzymujemy skrzep kwasowy ) a ser typu oscypek to ser otrzymany z mleka poprzez potraktowanie go podpuszczką a więc enzymem ( koagulacja enzymatyczna i skrzep słodki),więc Twoja uwaga jest wprowadzająca w błąd bo różnica leży w/g mnie nie w rodzaju użytego mleka a w technologii. zbyteczna jest twoja uszczypliwa uwaga I tu się zgadzam z naszym nowym forumowiczem ( witam w gronie :lol: ) bo nawet górale przez dużą część roku robią tego typu sery z dodatkiem lub wyłącznie z mleka krowiego. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/817-zamiast-oscypka-bia%C5%82y-ser/#findComment-79819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.