SIVON Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Następny wodolejca A co będę żałował materiału u Ciebie wyszedł zatem dodatek 40% wody oraz 3% mąki .... No to rekord pobity Ja swoją ostatnia mielonkę wykonałam z podobnym składem mąki i wody ,z tym,że tej dałam 30 % . Wyrób wyszedł bardzo dobry U mnie też nie był zły, najważniejsze, że zamierzony cel uzyskałem - miała być miękka i jest Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-321869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 20 Grudnia 2013 miała być miękka i jest Ano właśnie Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-321870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Sivon mielonka super też takie lubię, narobiłeś apetytu więc trzeba podziałać. Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-321914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 20 Grudnia 2013 No to rekord pobity no niekoniecznie mój drogi ja zatrzymałem się na 50% i to nie było ostatnie słowo z tym ze chyba juz nie bedę eksperymentował - poprzestanę na dawce do 30 Następnym razem zmiel III drobniej - np 2xna 5no i z tym trzymaniem w lodówce nie ryzykuj Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-321965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Następnym razem zmiel III drobniej - np 2xna 5 no i z tym trzymaniem w lodówce nie ryzykuj Tak też zrobię, dzięki za zwrócenie uwagi sam o tym nie pomyślałem. Tak to jest jak się człowiek czasem zabiera za robotę o godzinie 22 a trzeba iść spać żeby rano do roboty wstać - jak mówi klasyk Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-321969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Kiełbasa Lisiecka wg Sivona. Tą kultową, wykwintną kiełbasę robię parę razy w roku. Przepis nieco zmieniony za każdym razem, głównie zmieniam skład mięsa. Tym razem jako WP I użyłem 2kg oczyszczonego z mizdry schabu oraz 2kg szynki ( sznyclówka - nazwa handlowa) bo akurat taki ładny kawałek wpadł mi w oko w sklepie. Przepis : Przedstawiam fotki wyrobu: Oraz zbliżenie przekroju: Przy następnej produkcji moim celem będzie uzyskanie kiełbasy o jednolitym przekroju bez widocznego wkładu WpII mielonej na sitku 5mm. Czy myślicie że można zastąpić WpII schabem rozdrobnionym na sitku 2mm a następnie kutrowanym tak jak Wp III? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Kiełbasa Lisiecka wg Sivona. Piękny wyrób. .jelito wołowe posiadam więc przy najbliższym czasie zrobię w/g Twojego przepisu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Sivon a czy robiles tylko ze schabu na Wp l Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 13 Stycznia 2014 SIVON :clap: :clap: Piękna kiełbaska. Moje gratulacje. Ty też masz talent do wyrobów, nie ma co. Smacznego życzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Halusia, ja przy następnej produkcji zastąpię WpII - kutrowanym jasnym mięsem z szynki lub schabu aby kiełbasa miała jednolity kolorystycznie przekrój, zobaczymy co wyjdzie:) Electra, jako WpI użyłem 2kg szynki oraz 2kg schabu. Basia285, robiłem też parówki Wp tym razem w kolagenie. Zaraz wstawię fotki. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Tym razem zrobiłem parówki wieprzowe w osłonkach kolagenowych. Skład:Wp II - 2kg ( okrawki z szynek )Pachwnia - 0,5kgPodgardle - 0,5kg Mięso peklowałem 18g/kg w piątek wieczorem a produkcja sobota rano. Przyprawy dodane:Pieprz czarny mielony - 4gGorczyca mielona - 2gPapryczki Chili mielone - 2gGałka mielona - 2gKolendra mielona - 2gPrzyprawa do zup typ Maggi - 20gSól - 15gLodowata woda w ilości 0,6 litra. Przed rozdrabnianiem, mięso podzieliłem na dwie porcje, następnie w metalowych miskach umieszczam na minimum 1h w zamrażalniku. Czynność bardzo ważna aby przed mieleniem mięso było lekko zmrożone. Tak przygotowane rozdrabniam 1 raz na najmniejszym sitku 2mm i z powrotem do chłodni. Do pracy wkracza malakser kupiony za 79zł i przeznaczony tylko do pomocy przy robieniu parówek i mortadel. Pojemność misy 1,4l, ale żeby nie było mu za ciężko na raz rozdrabnia nie więcej niż 0,5kg, podczas rozdrabniania dolewam powolutku zimną wodę. Mięso kutruję partiami i dopiero całość doprawiam ulubionymi przyprawami. Doprawiony farsz na parówki za pomocą małej nadziewarki poziomej napełniam osłonki kolagenowe (osłonek nie trzeba moczyć). Uformowane paróweczki wiszą na kijach 2h a następnie podwędzam je 1,5h dymem w temp nie wiekszej niż 40stopni. Parzenie 15-20 minut w wodzie o temperaturze 70-75 stopni. Schładzam w zimnej wodzie, osuszam i do lodóweczki. Pierwszy raz robiłem w osłonkach kolagenowych, osłonki są jadalne, bardzo wygodne przy napełnianiu, wytrzymałe. Jedyne co mi przeszkadza to wygląd parówek, mają inny kolor niż zwykle Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Wyglądają zachęcajaco. Też mi po głowie chodzą od dłuższego czasu.Widzę, że nie dodałeś mleka w proszku. Jakie spostrzeżenia w związku z tym ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 14 Stycznia 2014 No piękne te parówki, niedługo też zacznę zabawę z parówkami tylko że w jelitach. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Przy następnej produkcji moim celem będzie uzyskanie kiełbasy o jednolitym przekroju bez widocznego wkładu WpII mielonej na sitku 5mm. To nie wp.IIkl jest problemem w nieszczególnym wyglądzie przekroju wyrobu, wiesz pewnie co wpłynęło na wygląd, jeśli nie, to podpowiem, bo też ostatnio dałem ciała. Przedstawiam fotki wyrobu: Tu też wiele do życzenia, a to chyba przez to pieczenie około godziny w temp. 80-95 stopni. Przepraszam za odrobinę szczerości i brak zachwytu nad Twoim wyrobem Lisieckiej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dyzio, no właśnie nie użyłem mleka w proszku ani mąki ziemniaczanej (którą czasem stosuję do emulgowania), nie użyłem też Wp III bo po prostu nie miałem. Obawiałem się o konsystencję i spoistość wyrobu ale niepotrzebnie, parówki nie rozlatują się są zwarte zarówno na ciepło jak i na zimno. Menzur, zwykle robię parówkową w jelitach wp kaliber 32, tym razem jednak postanowiłem zrobić w kolagenie żeby przekonać się czy warto:)Pis67, spoko tak jak pisałem robiłem już parokrotnie lecz za każdym razem coś zmieniam, dlatego notuję żeby wypracować sobie taki przepis który mnie w końcu zadowoli. Jak to zwykle bywa najładniejsza mi wyszła za pierwszym razem.Następnym razem zrobię li tylko ze schabu. Pisz mi tu szybko rady cenne i wskazówki co ty byś zmienił. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Pisz mi tu szybko rady cenne i wskazówki co ty byś zmienił. Jakiego pieprzu użyłeś? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 14 Stycznia 2014 czarnego i w dodatku sporo, wiem że powinien być biały. Ok jedno ustaliliśmy. Rozdrabnianie, skład - jakieś uwagi? Szarpak nie byłby lepszy dla WpI? Może pominąć Wp II? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 14 Stycznia 2014 czarnego i w dodatku sporo, wiem że powinien być biały Jakiego czarnego, czy sam mieliłeś, czy gotowy i gdzie kupiony? Rozdrabnianie, skład - jakieś uwagi? Szarpak nie byłby lepszy dla WpI? Rozdrobnienie może zostać. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Pis67 ale budujesz napięcie . Napisz konkretnie dla dobra nas wszystkich . Ja zawsze mielę sam ale też zauważyłem , że potrafi zabarwić . Może od firmy zależy bo przyznam się , że na to nie zwracam uwagi . Ziarnisty to ziarnisty a potem mielenie . Pozdrawiam kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Pieprzu do wędlin zawsze używam w ziarnach. Zwykle tłukę w moździerzu, tym razem zmieliłem na dość drobno w młynku do kawy.Kamisa ziarnisty. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez SIVON Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Napisz konkretnie dla dobra nas wszystkich . Ja zawsze mielę sam ale też zauważyłem , że potrafi zabarwić tym razem zmieliłem na dość drobno w młynku do kawy. No to mamy odpowiedź, drobno mielony pieprz w młynkach elektrycznych, powstaje wtedy pieprzny pył, który w połączeniu z masą wiążącą daje nam nieciekawy wygląd gotowego wyrobu. W grudniu zabrakło mi pieprzu, wysłałem syna, kupił mielony, dodałem i kiełbaska wyszła wizualnie licha. Zalecam mielenie w młynkach ręcznych bezpośrednio przed dodaniem do wyrobu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 14 Stycznia 2014 SIVON ładne te parówki w kolagenie. Dzięki żeś wrzucił fotki. Chyba też na takie przejdę. Troche inaczej wyglądają, ale ważne że smaczne.Lisiecka też mi się podoba, ładnie uwędzona, zaczekam na Twoje poprawki i pomyślę o tej kiełbasce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Szybka kaszanka w słoikach. Tym razem zrobiłem niewielką ilość kaszanki do słoików. Pasteryzowana postoi dłużej niż w jelicie. Skład:Kości Wp schabowe - 2kgPachwina - 0,5kgŻołądki drobiowe - 1kg taki miałem kaprys ( można pominąć lub zastąpić wp II)Skórki Wp 0,3kgKasza gryczana niepalona 0,5kgCebula - 0,5kgKrew suszona Mięsa nie solimy, parzymy do miękkości. Obieramy kości, mięsa mielimy na sitku 4mm, kaszę gotujemy w rosole z parzenia. Cebulka pokrojona w kostkę smażona na maśle lub smalczyku. Wszystko razem mieszamy z dodatkiem krwi (suszona roztwór ok 0,4litra).Ważymy całość i dopiero doprawiamy solą, pieprzem, i majerankiem. Mi wyszło 19gr soli na kg masy pieprz i majeranek to sprawa indywidualna ja dodaję sporo sypiąc z ręki i próbując farsz aż uzyskam odpowiedni smak. Napełnione słoiczki pasteryzowałem w piekarniku w temp 100 przez 45min a drugiego dnia przez 30min. Słoiki przechowuję w lodówce. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-326887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Ładne parówki i pewni smaczne, mam pytanie na tyle mięsa ile mtrów osłonek kolagenowych?, pytam bo będę chciał zrobić coś podobnego a w osłonki trzeba się też zaopatrzyć. Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-327116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 16 Stycznia 2014 http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszuBardzo przydatne informacje ze strony głównej Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/6/#findComment-327117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.